USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

COP27'de anlaşma sağlandı: İklim krizine karşı savunmasız ülkeler düşüncesince fon kurulacak

Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde planlı Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Zirvesi (COP27) sona erdi. Ülkeler, hava değişikliği ile mücadelede donsuz devletlere fon ölçü dair anlaştı.

COP27'de anlaşma sağlandı: İklim krizine karşı savunmasız ülkeler düşüncesince fon kurulacak
20-11-2022 15:08

Mısır'ın Şarm El Şeyh kentinde 6-18 Kasım ortada düzenlenmesi planlanan lakin 2 devir henüz uzatılan Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Zirvesi (COP27) sona erdi. Yapılan müzakerelerde kaslı ülkeler, diyar felaketlerine karşı en savunmasız halde bulunan ve diyar krizine karşı baş döndürücü henüz az katkıda bulunabilen devletleri müzaheret eylemek düşüncesince birlikte fon kurulması düşüncesince anlaştı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Mısır'daki konuşma bölgesinden yayınladığı videoteyp mesajında, COP27'de adalete akilane ehemmiyetli birlikte aşama atıldığını söyledi. Guterres icra ettiği konuşmada, "Bu COP'da adalete akilane ehemmiyetli birlikte aşama atılmıştır. Bir kaybolma ve hasar fonu kurulması ve önümüzdeki çağda faaliyete geçirilmesi kararını kıvançla karşılıyorum" dedi.

"Dünyanın diyar hedefinde dev birlikte adıma gereksinimi var"

Müzakerelerde devletlerin global ısınmanın asliye sebebi bulunan müstehase yakıtlar ve dokuncalı emisyonlarla savaş çabalarını hızlandıramadıklarını kail BM Genel Sekreteri Guterres, "Bunun tam olmayacağı belirgin lakin bu, alıngan itimatı baştan bina eylemek düşüncesince baş döndürücü gerekseme mahsus politik birlikte işaret. Gezegenimiz hala aceleci serviste. Emisyonları deminden şişman seviyede azaltmamız gerekiyor. Ve bu COP'ta ele alınmayan birlikte konu. Kayıp ve hasar düşüncesince birlikte fon şarttır. Ancak diyar krizi ıvır zıvır birlikte ada devletini haritadan silip süpürürse yahut birlikte Afrika ülkesini ağız ağıza çöle çevirirse, bu birlikte hal değildir. Dünyanın hala diyar hırsı hesabına dev birlikte adıma gereksinimi var" biçiminde konuştu. Guterres yayınladığı mesajında ayrıca, büyümekte bulunan ülkeler düşüncesince sağlanması planlanan diyar finansmanında derinlemesine süredir ertelenen yılda 100 bilyon dolarlık taahhüdün namına getirilmesi icap ettiğini de vurguladı.

"Zaman bitiyor"

Küresel limonluk gazı emisyonlarını kısıntı ve Paris Anlaşması'nın diyar sıcaklığını 1,5 santigrat derecede haddini destekleme taahhütlerinin önemini vurgulayan Guterres, COP27'de yapılması müstelzim "çok birlikte tomar ödev" ve bunu gerçekleştirmek düşüncesince baş döndürücü az devir bulunduğunu anlatım etti. Guterres, "Paris İklim Anlaşması ile semere gün bulunan 2030 arasındaki süreci çoktan yarıladık. Adaleti ve hırsı yönlendirmek düşüncesince her insanın güvertede bulunmasına ihtiyacımız var. Gelecek ay yapılacak BM biyoçeşitlilik konferansında, doğaya alakalı çözümlerin gücünden ve yerel toplulukların eleştiri rolünden bilistifade iddialı birlikte global biyoçeşitlilik çerçevesini bildirme zamanı. Dünyadaki en dirimsel erke deposu insanoğlu gücüdür. Hayatlarımız düşüncesince bu mücadelesi kazanabiliriz ve kazanmalıyız" ifadelerini kullandı.

Tarihi anlaşma sağlandı

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Sözleşmesi (UNFCC) İdari Sekreteri Simon Stiell ise, COP27'de zamanı birlikte anlaşmanın sağlandığını söyleyerek, "COP27'de kaybolma ve hasarın finansmanı hesabına ileriye çevrik birlikte sefer belirledik. Geri aşama atmaya arazi olmadığına değgin bizlere garanti verildi. Tüm müstehase yakıtların aşamalı adına azaltıldığını yayınlayan ehemmiyetli politik sinyaller mevcut. COP27'deki danışmalar hazırlop olmadı. Ancak bu zamanı semere bizi ileriye taşıyor ve dünyanın ciharıyek tarafındaki savunmasız şahıslara yarar sağlıyor" dedi.
Sivil toplumun, arsıulusal camiası diyar değişikliğine karşı mücadelede bu zamanı anne getirdiğini tamlayan Stiell, "Aktivist, bilgelik adamı, araştırmacı, güre ve ya yerel ahali olsun, bireylerin sesleri olmasaydı bu derece müterakki gidemezdik. Seslerinizin baş döndürücü yönlü kurda ilerlemede ve yolumuzu bulmamız üstünde aracısız birlikte tesiri var" biçiminde konuştu.

"Daha fazlasını yapmalıydık"

Avrupa Birliği İklim Politikası Sorumlusu Frans Timmermans da zirvede icra ettiği konuşmada, anlaşmanın ileriye müteveccih tam birlikte aşama olmadığını söyleyerek, "Bu önümüzdeki 10 sene insanoğlu ve seyyare düşüncesince ileriye akilane birlikte aşama alaşağı eylemek düşüncesince tam değil. Bu şahika sona erdiğinde kaybolma ve hasarı engel olmak ve en organ dökmek düşüncesince hepimizin ehliyetsiz kaldığını onaylama etmenizi dileyiş ediyorum. Daha fazlasını yapmalıydık, yurttaşlarımız bizlerden önderlik yapmamızı bekliyor. Bugün baş döndürücü birlikte tomar yan diyar krizine karşı mücadelede henüz birlikte tomar inkişaf kaydetmeye apiko değil" ifadelerini kullandı.

"Tüm devletleri taahhütleri uygulamaya çağırıyorum"

Mısır Dışişleri Bakanı ve COP27 Başkanı Sameh Shoukry, diyar krizinden etkilenen savunmasız devletlerin desteklenmesi düşüncesince ayrılacak fonunun namına getirilmesi düşüncesince kaslı devletlere çağrıda bulunurken, "Hepinizi bu eskiz kararları hoppadak kağıt üstündeki laflar adına değil, liderlerimizin ve doğacak nesillerin akilane aşama atma ve yönü tespit çağrılarına kulak verdiğimize değgin dünyaya dolgun birlikte ileti adına görmeye çağırma ediyorum. Paris Anlaşmasının uygulanması ve amaçlarına ulaşılmasına ihtiyacımız var. Hepimizi global toplumun, ilkin de en savunmasız halde bulunan devletlerin beklentilerini karşılamaya çağırıyorum" dedi.
Geçtiğimiz haftalarda Amerika ve İngiltere üzere kaslı ülkeler COP27'de diyar değişikliği ile savaş düşüncesince donsuz devletlere fon ayıracaklarını duyurmuştu. Amerika Başkanı Joe Biden COP27 İklim Değişikliği Zirvesi'nde icra ettiği konuşmada, ABD'nin diyar kriziyle mücadelede reis gösteriş üstlenmeye apiko bulunduğunu belirterek, Afrika ülkelerine 150 milyon dolarlık fon sağlanacağını duyurmuştu. İngiltere Başbakanı Rishi Sunak ise diyar kriziyle mücadelede, İngiltere'nin 11.6 bilyon sterlinlik diyar fonu üstlenme edeceğini söylemişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler