USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Çin'de Omicron varyantı haiz Kovid-19 vakalarının yayılması düşünce yaratıyor

Çin'de acemi yüz koronavirüsün bulaşıcılığı faziletli Omicron varyantını haiz vakalardaki artış, doğacak ay Pekin Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği hazırlamaya hazırlanmakta olan ülkede salgınla mücadeleye ilişkin kaygıları artırıyor.

Çin'de Omicron varyantı haiz Kovid-19 vakalarının yayılması düşünce yaratıyor
18-01-2022 11:44
Pekin

Ülkede ilkin kat 8 Ocak'ta Tiencin şehrinde gayrimenkul içi kaynaklı Omicron olayının görüldüğünün bildirilmesinin arkası esna vakalar, hükûmet merkezi Pekin karışma 9 şehre yayıldı.

Eyalet düzeyinde bağımsız yönetime sahip, ülkenin en iri şehirlerinden Tiencin, Pekin ve Şanghay'ın yanı esna ülkenin ölçülü kesimindeki Hınan eyaletine ilişkin Anyang, kuzeyindeki Liaoning eyaletine ilişkin Dalian ile güneyindeki Guangdong eyaletine ilişkin Congşan, Cuhai Meycou ve Şıncın şehirlerinde domestik kaynaklı Omicron olayları belirleme edildi.

İlk kat Kasım 2021 böylecene Güney Afrika'da belirleme edilen ve "BA.1 mutasyonu" adına bilinen Omicron varyantı, ortaya çıkışından itibaren sabık 2 aydan endamsız müddette 140'tan aşkın iklim ve alana yayıldı. Bulaşıcılığı erdemli Kovid-19 mutasyonu, Amerika ve İngiltere kabil devletlerde Delta varyantı haiz vakaların önüne geçerek bilgili varyant biçimine geldi.

Tiencin'den Anyang'a

Çin anne karasında Omicron varyantına ilkin kat 14 Aralık 2021'de, 5 devir ilkin gayrimenkul dışından mevrut yanında kişilerde rastlanmıştı. Ancak şehirde 8 Ocak'ta belirleme edilen gayrimenkul içi kaynaklı dü vakanın esbak gayrimenkul dışı kaynaklı olayla bağlantısı yoktu.

Sağlık yetkilileri enfekte kişilerden aldıkları numunelerde üçüncü göbek yayımlanma izlerine rastlarken virüs varyantının yanında süredir şehirde yayılmakta bulunduğunu kestirim ettiklerini belirtti. Aynı devir ilkin olaylarla andıran temastaki insanlara meydana getirilen testlerde 18 toy enfeksiyona daha rastlandı.

Kentte bugüne değin Omicron varyantı haiz domestik kaynaklı 312 olay belirleme edildi.

Daha sonraları Hınan eyaletinde ilişkin Anyang şehrinde belirleme edilen gayrimenkul içi kaynaklı vakaların Tiencin ile irtibatlı yer aldığı ve Omicron varyantı taşımış yer aldığı anlaşıldı. Vakalar, Tiencin'den 28 Aralık 2021'de yılbaşı tatili düşüncesince Hınan eyaletinin Anyang şehrindeki evine dönen yanında darülfünun talebesi kanalıyla bu eyalete sıçradı.

Öğrenci, virüsü kız kardeşi ile babasına bulaştırırken Anyang'ın Tangyin ilçesinde 4 bin öğrencinin terbiye görmüş yer aldığı yanında leyli okulda muallimlik karşılayıcı ata kanalıyla okuldaki onlarca mektepli ve öğretmene yayıldı.

Anyang'daki en iri müstevli dalgası

Omicron varyantı haiz olaylar dolayısıyla 5,5 milyon sözü geçen Anyang şehri, salgının esasen beri tanıdık en iri müstevli dalgasıyla dirlik karşıya kaldı. İlk vakanın belirleme edilmiş yer aldığı 10 Ocak'tan beri şehirde 385 olay belirleme edildi. Oysa şehirde Ocak 2020'den o tarihe denli sabık 2 yılda sadece 54 Kovid-19 olayı belirleme edilmişti.

Ardından 12 Ocak'ta bu kat kuzeydeki Liaoning eyaletinin Dalian şehrinde Omicron varyantını haiz gayrimenkul içi kaynaklı olay belirleme edildi. Vakadan tahsil edilen numunenin kalıtım bilimi özelliklerinin Anyang'da belirleme edilen Tiencin kaynaklı ilkin olay ile paralellik taşımış yer aldığı bildirildi.

13 Ocak'ta Omicron vakalarının görüldüğü yerlere, ülkenin en iri kenti Şanghay da eklendi. Yerel yönetiminden meydana getirilen açıklamada, 2 domestik olay ve dert belirtisi göstermeyen 3 asemptomatik olay belirleme edilmiş yer aldığı bildirildi. Açıklamada, olaylardan 4'ünün 11 Ocak'ta belirleme edilen gayrimenkul dışı kaynaklı yanında olayla andıran temasta bulunduğu, 1 vakanın ise andıran temastaki bu kişilerden birinin kardeşi yer aldığı belirtildi.

Başkent Pekin'de ilkin vaka

Pekin domestik yönetimi, 15 Aralık 2021'de meydana getirdiği açıklamada, şehirde 14 Aralık 2021'de yaptırdığı testi artı çıkan yanında olaydan tahsil edilen numunede Omicron varyantına rastlandığı belirtildi.

Başkentin tarz ilçelerinden Haidian'da canlı hastanın, konfirme olaylardan rastgele biriyle değinti kurmadığı ve sonuç 14 günde ayrıksı şehre yolculuk etmediği anlatım edildi.

Vakanın ortaya çıkması, virüs varyantının şehirde yanında süredir yayılmakta olduğuna müteallik endişeleri artırırken hastanın evi ve ofisi karantina dibine alındı, ev ve iş noktayı etrafında ve sonuç 14 günde bulunmuş yer aldığı mekanlarda marazlı ile değinti kurmuş olabilecek binlerce insana testler uygulandı.

Postadan sıvanmış olabilir

Pekin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) Yardımcı Direktörü Pang Şinghuo, cemaziyelevvel meydana getirdiği açıklamada, hastanın 11 Ocak'ta Kanada'dan Amerika ve Hong Kong kanalıyla yanında kol gönderisi aldığını, gönderinin paketinden ve içerisindeki belgeden tahsil edilen örneklerde virüse rastlandığını belirtti.

Vakaya müteallik epidemiyolojik soruşturmanın sürdüğünü anlatım fail Pang, gayrimenkul dışından mevrut nesneyle değinti kararı virüs sıvanmış olabildiği ihtimali üstünde durulduğunu kaydetti.

4-20 Şubat tarihlerinde Kış Olimpiyatları'na ev sahipliği hazırlamaya hazırlanmakta olan şehirde ortaya çıkan vaka, organizasyona müteallik endişeleri arttırdı.

Pekin domestik yönetimi, 22 Ocak'tan mart sonuna değin şehre yolculuk edeceklere varıştan 48 dakika ilkin mamul aksi Kovid-19 sınav sonucunu bildirmenin yanı esna varıştan sonraları 72 dakika ortamında baştan sınav yaptırma zorunluluğu getirdi.

Guangdong eyaletinde 4 şehre yayıldı

Öte taraftan ülkenin güneyindeki Guangdong eyaletinde ilkin kat 13 Ocak'ta Congşan şehrinde Omicron varyantını haiz yanında olay rastlandı.

Ardından 14 Ocak'ta bitişik Cuhai şehrinde 4 nefis yanında ailede Omciron enfeksiyonları görüldü. Enfeksiyonun deposu bulunamazken ailenin yanında hafta ilkin Congşan şehrini görüşme etmiş yer aldığı bildirildi.

16 Aralık 2021'de bu kat bitişik Meycou kentinde Cuhai'deki olaylarla irtibatlı yanında olay belirleme edildiği, başkaca ülkenin en iri şehirlerinde, genel ağ ve uygulayım bilimi şirketlerinin merkezi konumundaki Şıncın şehrinde Delta varyantı haiz olaylarla beraberce Omicron varyantı haiz vakaların görüldüğü bildirildi.

Kaynağını hatırlamak daha zor

Tüm bu olaylarda afiyet yetkilileri karantina ve şişman sınav tedbirleri alsa da Omicron varyantının daha aceleci yayılması ve dert belirtilerinin daha az açık olması, yayımlanma zincirinin başlangıcını belirleme etmeyi zorlaştırıyor.

Yapılan epidemolojik soruşturmalara karşın ilkin Tiencin'de ortaya çıkan vakaların deposu daha belirleme edilebilmiş değil. Pekin olayında da postadan dağılma senaristliği haricinde virüsün kaynağının ne yer aldığı rastgele ipucuna daha ulaşılamadı.

Çin, Kovid-19 olaylarını ortaya çıktıkları yerde bastırmayı ve dağılma zincirini kesmeyi hedefleyen "sıfır vaka" stratejisini uyguluyor. Bu izleme karantina, yolculuk kısıtlamaları ve şişman testler kabil sert ve serbest ölçekli tedbirleri içeriyor. Tedbirler, yaşamın normal akışına karışma ve yarattığı maliyetler açısından devir hin tartışmalara minval açıyor.

Omicron varyantının bilgili bir duruma gelmesinin, Çin'in müstevli önleme ve arama tedbirlerinin geleceğini kesinlikle etkileyeceği sorusu belirsizliğini koruyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler