USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Çavuşoğlu: Köklü Türk-Venezuela ilişkileri geleceğe sakıncasız adımlarla ilerlemektedir

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Venezuela ziyareti düşüncesince kaleme almış olduğu makalede "Köklü Türk-Venezuela ilişkileri, aykırı hürmet ve basiret çerçevesinde kalıp müşterek ülfet sergilemekte ve geleceğe de emniyetli adımlarla ilerlemektedir." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu: Köklü Türk-Venezuela ilişkileri geleceğe sakıncasız adımlarla ilerlemektedir
30-04-2022 09:40
Buenos Aires

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Latin ABD ziyaretleri kapsamında bulunmuş yer aldığı Venezuela'da ülkenin önde mevrut gazetelerinden El Universal düşüncesince "Türkiye-Venezuela ilişkileri: misal birlikte hukuk ve iş birliği" başlıklı yazı kaleme aldı.

Çavuşoğlu, Türkiye'nin Venezuela ile ilişkilerine ehemmiyet verdiğini belirterek, "Türkiye ile Venezuela ortada diplomatik münasebat 29 Aralık 1950'de organizasyon edilmekle birlikte, ülkelerimiz arasındaki geçmiş temasların geçmişi, Osmanlı zamanına uzanmaktadır. 19. yüzyılda, Osmanlı devletinden, Venezuela’ya barhana hareketleri gerçekleşmiştir. Göç edenler taşıdıkları Osmanlı pasaportları dolayısıyla 'Los Turcos' yerine anılmış, sulh ve birlik köprüleri oluşturmuştur." değerlendirmesinde bulundu.

"Venezuela'nın ortaya koyduğu bu dayanışmayı katiyen unutmayacağız"

Venezuela'nın 15 Temmuzda vuruş girişimindeki kupkuru duruşuna dikkati çekici Çavuşoğlu, şunları belirtti:

"Köklü birlikte geçmişi olan ve rastgele devir çapraz hürmet ve önsezi çerçevesinde ilerleyici ilişkilerimizde, 15 Temmuz 2016 gecesi de birlikte dönüm noktası oluşum etmiştir. Türkiye'nin demokratik kurumlarını maksat düzlük çıyan vuruş girişimi ve yıldırıcı eylemlere dirlik Venezuela hükümeti ve halkı, Türkiye Cumhuriyeti'nin anayasal ve yasal hükümetini desteklemiş ve esas birlikte hukuk örneği sergilemiştir. Demokrasi ve meşruiyetten yana açıkça halde durum düzlük Venezuela'nın ortaya koyduğu bu dayanışmayı katiyen unutmayacağız. Nitekim bu dönemden sonradan sıklaşan çapraz yukarı düzem ziyaretler, ilişkilerimizin ivme kazanmasında, çeşitlenmesinde ve derinleşmesinde ehemmiyetli gösteriş oynamıştır. Bu bağlamda, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın 2018'de Venezuela'yı ziyareti, Türkiye Cumhuriyeti'nden bu seviyede yapılan, tarihteki geçmiş ziyaret olması itibarıyla birlikte milat ayrıcalığı taşımıştır. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Cumhurbaşkanı Sayın Nicolas Maduro ortada gelişen benzeyen hukuk ve önsezi da düet ilişkilerimizin gelişim göstermesi düşüncesince bize taraf göstermektedir."

"İkili tecim hacmimiz 2021'de 852 milyon dolara yükseldi"

Çavuşoğlu, dü diyar arasındaki konuşu birlikteliğin canlandığını belirterek, şöyleki bitmeme etti:

"Ülkelerimiz ortada imzalanan Ticaret ve Ekonomik İş Birliği, Ticaretin Geliştirilmesi ve Çifte Vergilendirmeyi Önleme anlaşmaları, çapraz hürmet ve kazan-kazan ilkeleri temelinde ticaretimizin kayda bedel seviyede artmasını sağlamıştır. Kovid-19 salgını ve Venezuela'ya makbul yaptırımlara rağmen, düet tecim hacmimiz 2021'de 852 milyon dolara yükseldi. Ülkelerimiz arasındaki esas potansiyelin ise bu rakamdan baş döndürücü şimdi birlikte tomar olduğuna inanıyoruz. Bu çerçevede, iş çevrelerini isteklendirme ediyor ve lüzumlu rastgele muhtelif desteği sağlamaya çalışıyoruz."

Türkiye'nin müstevli çağında Venezuela'ya verdiği desteği hatırlatan Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Kovid-19 salgını bize, yerler ve toplumlar arasındaki eşitsizliklerin giderilmesinin ve toplumlar arasındaki dayanışmanın geliştirilmesinin önemini de birlikte kat şimdi göstermiştir. Türkiye de bu anlayışın bilinciyle Venezuela'ya salgının en sıkıca günlerinde hepsi kuvvetiyle dayanaklık etmek vermiş ve salgınla savaş düşüncesince müstelzim baş döndürücü sayıda tıbbi maşa yardımında bulunmuştur. Yine bu dönemde, Kovid-19 hastalarının otama görmüş yer aldığı hastaneler dahil, birtakımı afiyet kuruluşlarının onarımını ve tıbbi maşa tedarikini üstlendik. Hiç şüphemiz namevcut ki gerekseme olduğunda, Venezuela da bire birlikte uyanıklık ve desteği Türkiye'ye dirlik gösterecektir."

"Karakas'ta birlikte TİKA ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açılması düşüncesince görüşmelerimiz bitmeme ediyor"

Bakan Çavuşoğlu, Türk kuruluşlarının Venezuela'daki faaliyetlerini aktararak, şunları kaydetti:

"Türk Hava Yolları, haftada yedi kelime sıklığı uçuşla, Venezuela ile türkiye ortada birlikte güreşçi köprüsü vazifesi görmektedir. Türkiye Maarif Vakfı, Venezuela hükümetinin de desteğiyle, Karakas'ta olan üç okulu ile nitelikli ve evren standartlarında birlikte terbiye vermektedir. Bir taraftan da bugüne denli 76 Venezuelalı öğrenci, Türkiye bursları kapsamında devletimizde faziletli tahsil kıymetlendirmek neredeyse burs kazanmıştır. Bu öğrenciler, yetkilendirilmiş olduklarında Türkiye’nin Venezuela’daki fahri elçileri olacaktır. Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı (TİKA) Venezuela'da gerçekleştirdiği 20 denli plan ile halklarımızın yakınlaşmasına ehemmiyetli katkıda bulunmuştur. Önümüzdeki dönemde, Karakas'ta birlikte TİKA diyar ofisi ve Yunus Emre Türk Kültür Merkezi açılması düşüncesince görüşmelerimiz bitmeme etmektedir."

"Dost Venezuela'nın yanı sıra durmaya bitmeme edeceğiz"

Bakan Çavuşoğlu, Venezuela'nın konuşu gelişimine değinerek, "Venezuela'nın, hepsi zorluklara rağmen, konuşu gelişimini candan kutluyorum. Türkiye, erk ve ihtilaf arasındaki diyalog sürecine, eskiden yer aldığı gibi, önümüzdeki devirde de yararlı ve üretken katkılar vermeye bitmeme edecektir." mesajını verdi.

Türkiye'nin aut müdahalelere dirlik bulunduğunun altını çizen Çavuşoğlu, "Türkiye, yegâne yönlü müeyyide ve zorba tedbirlere, rastgele muhtelif anti-demokratik idare değişikliğine, vuruş girişimlerine ve aut müdahalelere karşıdır. Venezuela halkının demokratik bilincine güveniyor, Venezuela’nın geleceğini sadece Venezuelalıların belirlemesi icap ettiğini düşünüyoruz. Dost Venezuela’nın yanı sıra durmaya bitmeme edeceğiz." ifadesini kullandı.

Çavuşoğlu, "Neticede güzel Türk-Venezuela ilişkileri, bugün çapraz hürmet ve önsezi çerçevesinde kalıp birlikte hukuk sergilemekte ve rastgele bölgede attığımız berk teşrikimesai temelleri üstünde terfian geleceğe de güvenli adımlarla ilerlemektedir." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler