USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Magazin

Çağrı Erceber: 'Setlerde can güvenliği, rollerden daha önemli'

Oyuncu ve oyunluk dövüşleri eğitmeni Çağrı Erceber, teras kazalarına ilgi çekerek, “Hiçbir dizi, tek film ve tek rol, müşterek teras mensubunun yada oyuncunun hayatından önemli değil.” dedi.

Çağrı Erceber: 'Setlerde can güvenliği, rollerden daha önemli'
28-10-2021 11:28
Çağrı Erceber, en akıbet ferah eylem sahneleri bulunan ‘Akıncı' dizisinde eş anti-kahramanı canlandırmıştı. Geçtiğimiz aylarda çekilen dizinin bitiş bölümündeki eş dövüş sahnesinde adlı sanlı oyuncunun alnı kırılmıştı. Aynı sürede oyunluk dövüşleri eğitmeni bulunan ve oynadığı dizinin dövüş koreografilerini tasarlayan aktris Erceber'in alnında üç fay oluşmuştu. Geçtiğimiz günlerde de Amerikalı adlı sanlı aktris Alec Baldwin, film setinde kurusıkı tabancanın acı alması kararı fon yönetmeni Halyna Hutchins'in ölümüne ve direktör Joel Souza'nın yaralanmasına kez açmıştı. Bu ve gibisi taraça kazaları, taraça işçilerinin ve oyuncuların çekimler esnasındaki güvenliğini gündeme getirdi.

“Büyük fedakarlıklarla ve risklerle fariza yapıyoruz”

Ünlü aktris Erceber, setlerde karşılaştıkları riskler erinç değerlendirmelerde bulundu. Erceber, saf ve film platolarında oyuncuların ve çalışanların şişman fedakarlıklarla ve şişman riskler süresince fariza yaptığını vurguladı. Kendisinin de geçtiğimiz aylarda sette yaşamış olduğu kazayı hatırlatan Erceber, “Alnımın kırıldığı sahnede adeta beklenmeyen yaşadım, ne işe yaradığını anlayamadım. Alnımdaki kırığı ayırt ettiğimde şişman ürkü yaşadım, eş an âmâ olabileceğimi düşündüm. Alın bölgemde 3 fay belirleme edildi” dedi.

Bu vakaya benzeşim nice taraça kazasına tutanak olduklarına ayraç fail Erceber, “Bu mevzuda muktezi önlemlerin katılması düşüncesince ilgilendiren büyüklenme ve kuruluşlarla eş emek vermek yapmalıdır” halinde konuştu.

“Stres altında emek vermek dolayısıyla tepkiler yoğunlaşabiliyor”

Film ve saf çekimleri bulunan zamanlarda taraça işçilerinin gelişigüzel günlerinin kırgınlık süresince geçtiğine ayraç fail Erceber, “Fiziksel ve zihnî adına kavi eş dönem. Yorgunluğun kuru iş yüküne layıkıyla değişse de genel anlamda derinlemesine emek vermek saatleri dolayısıyla uykusuzluk ve mütekâsif olamama kadar sorunlara şahit oluyoruz. Ayrıca, baş döndürücü stresli eş ortamda çekimleri hesabına getirmeye çalışıyoruz” niteleyerek konuştu.

Erceber laflarına şöyleki bitmeme etti: “Bunlar haricinde taraça kazalarının da şişman riziko oluşturduğuna ayraç ederek, şu detayları verdi: “Ön görülemeyen emek vermek programları ve derinlemesine müddet ayakta emek vermek kadar sebepleler ilgi problemleri ortaya çıkıyor. Bu durum, bazısı taraça kazalarına çağrılık çıkarıyor. Stres altında emek vermek dolayısıyla tepkiler de yoğunlaşabiliyor. Bu nedenle şişman ve önemsiz avarız yahut yaralanmalar olabiliyor. Bu risklere erinç müdebbir kazanmak zorundayız.”

“Can güvenliğini güvence edemiyorsak riskler bitmeme eder”

Setlerdeki can güveliğine ilgi çekici aktris Erceber, “Uzun emek vermek saatleri ve itimatsız emek vermek koşullarına erinç devletin ilgilendiren kurumları ve çırçıplak maşer kuruluşları eş eş emek vermek yapmalıdır. Azami emek vermek süresi 10-11 dakika olmalıdır. Setlerde ön tedbir çalışmalarına ehliyetli aralık ayrılmalıdır. Ayrıca, esenlik ve asayiş risklerine erinç iş güvenliği standartları uygulanmalıdır. Çalışan kadroya iş güvenliği eğitimleri verilmelidir. Özellikle de coşkun silahlar, yanıcı maddeler ve tutuşan dekorlar kadar mevzularda fevk düzem asayiş önlemleri alınmalıdır” açıklamasında bulundu.

Erceber laflarını şöyleki tamamladı: “Benim kadar eylem sahnelerinde rol düzlük aktris dostlarım ile beraberce ilçe risklerinin farkındayız. Bazen riskli roller de alabiliyoruz. Bazen görünüş ve ya rol kaynaklı avarız olabiliyor. Bu nedenle taraça ekipleri adına gelişigüzel devir müdebbir kazanmak zorundayız. Hiçbir dizi, tek film ve tek rol, eş taraça mensubunun ve ya oyuncunun hayatından önemli değil. Eğer taraça mensuplarının ve oyuncuların can güvenliğini güvence edemiyorsak, setlerdeki riskler artarak bitmeme edecektir.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler