USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bursa'daki terör saldırısının 4 sanığı düşüncesince 913'er yıla denli dam istemi

Bursa'da güzeşte sene infaz koruma memuru Cengiz Yiğit'in martir olmasına, 23 ukubet infaz kurumu mensubunun yaralanmasına bozukluk bulunan terör saldırısına bağlı hazırlanmakta bulunan iddianame mahkemeye sunuldu.

Bursa'daki terör saldırısının 4 sanığı düşüncesince 913'er yıla denli dam istemi
26-01-2023 16:08
Bursa

Kentte 20 Nisan 2022'de Bursa E Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumuna revan infaz koruma memurlarını haiz otobüsün geçişi esnasında yaşanmış bulunan terör saldırısına bağlı anket tamamlandı.

Cumhuriyet Başsavcılığınca "Devletin birliğini ve yurt bütünlüğü bozma", "tasarlayarak kişiyi adına getirmiş bulunduğu amme rolü zımnında bombardıman vasıtasıyla kasten cani ve öldürmeye teşebbüs", "tehlikeli maddeleri destursuz şekilde bulundurma yahut el değiştirme", "kamu malına dokunca verme", "mala dokunca verme" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından sanıklar Seda Baykan, Dilek Arsu, Mehmet Mustafa Uzkar ve Cebrail Gündoğdu düşüncesince 913'er yıla derece delik cezası istemiyle hazırlanmakta bulunan iddianame, Bursa 8. Ağır Ceza Mahkemesine sunuldu.

Mahkemenin incelemesini sürdürdüğü iddianamede, el inşası patlayıcının infilak etmesi sonucunda yaralananlar ile delil ifadelerine toprak verildi.

Saldırıda vurulan infaz koruma memurlarından F.K. ifadesinde, fenomen haset evvela eskiden bambaşka ortak servise bindiğini, fakat toprak olmaması sebebiyle araçtan indiğini anlatarak, "Benimle beraberce ayakta seyahat karşılayıcı hatırladığım kadarı ile 2 ukubet infaz mensubu toprak bulunmadığı düşüncesince arkadan mevrut gayrı servis aracına inzimam etmek düşüncesince araçtan indi. Yaklaşık dü dakika sonraları gökçe mülevven levent boylu otobüs biçiminde bulunan servis ara bulucu geldi ve bu vasıtaya bindik. Serviste kısaca 20-25 insanoğlu bulunmaktaydı. Yol cebinden çıkarken servis ara bulucu daha hızlanmamışken sağlıklı tarafta şişman ortak patlama oldu, otomobilin camları parçalandı. Ambulanslar gaileli bulunan arkadaşlarımızı alarak hastanelere götürdüler." dedi.

Servis şoförü C.G. de vakadan evvela servis aracını izleme fail rastgele ortak kuşkulu veya taşıt görmediğini belirtti.

Kentteki hepsi düzenlilik kameraları incelendi

İddianamede, patlamadan doğrudan sonraları ivedilikle saldırıyı oluşturan kişilerin tespiti neredeyse sıkı ortak araştırmaya başlandığı, ilkin yakınlarda mevcut alıcı görüntülerinin incelenmiş bulunduğu ve içtimai iletişim araçları üstünden patlamaya bağlı tetkikat yapıldığı aktarılarak, "Patlamayı Devrimci Karargah, DKP/BÖG, MKP, MLKP, MLSPB, TİKB, TKEP-L, TKP/ML ve PKK/KCK/YPG" silahlı terör örgütlerinin beraberce oluşturduğu HBDH terör örgütünün üstlendiği kaydedildi.

Yapılan araştırmalarda, ilk şekilde el inşası patlayıcının konulduğu ışıklandırma direğini yayınlayan görüntülere ulaşılmaya çalışmış bulunduğu kaydedilen iddianamede, şu ifadeler toprak aldı:

"Bu kapsamda meydana getirilen araştırmalarda, vakadan ortak gündüz evvela akşam ezanı saatlerinde EYP'nin konulduğu ışıklandırma direğinin yakınında dolaşan ortak avrat şahsın belirlendiği, İl Emniyeti Terörle Mücadele Şube Müdürlüğünce bahis konusu şahsın, kendisince silahlı terör örgütüne örgen olma suçu zımnında bambaşka ortak soruşturmada tahkikat sonucunda mevcut Seda Baykan bulunduğu belirlendi. Bunun üstüne şüphelinin fenomen tarihinden evvela ve sonraları yapmış bulunduğu hareketlerin takip edeni düşüncesince doğrudan elden şehirdeki hepsi düzenlilik kamerası görüntüleri incelendi ve şüpheliyle akıntı eden, gine kendisince silahlı terör örgütüne örgen olma suçundan tahkikat sonucunda mevcut Dilek Arsu'ya ulaşıldı."

İddianamede, şüphelilerin patlamadan 10 ay evvela Bursa'ya geldiklerinin belirleme edilmiş bulunduğu vurgulanarak, "Zanlıların gelişim gerçekleştirmek neredeyse irfan faaliyetlerinde bulundukları, Gülbahçe Mahallesi'nde mevcut ortak evi kiraladıkları ve burada kalmaya başladıkları belirlendi. Şüphelilerden Dilek Arsu'nun kendisini Rüya, Seda Baykan'ın ise Aysun şekilde tanıttığı belirleme edildi." ifadesi kullanıldı.

Kiraladıkları habbe sahibini kandırmışlar

Şüphelilerin ev sahibi avrat R.A. da iddianamedeki ifadesinde, 2021'in haziran ayında Dilek Arsu ve Seda Baykan'ın menfaatlerini ayrımlı isimle tanıtıp evi kiraladığını anlatarak, şunları söyledi:

"Dilek bana, Seda'nın yeğeni bulunduğunu söyledi. Millet Mahallesi'nde ortak evde parasız baktığını anlattı. Seda ise arkadaşının çocuk yuvası açacağını, bu yüzden onun yanına devir hin gideceğini söylüyordu. Geçen yıl Kurban Bayramı'nda kurbanımı kestikten sonraları bu kişilere et özgülemek istedim. Kapılarını çaldım. Kapıyı Dilek açtı. Ne yaptıklarını sordum? Dilek bana eş kardeşinin geldiğini, oturduklarını söyledi. Samimiyetimiz ilerledikçe ego kişilere telefon hastalık kullanmadıklarını sordum. Seda bana beyninde ur olduğunu, bu yüzden telefon kullanmadığını söyledi. Dilek ise telefonunu bozulduğunu, yaptırmak düşüncesince kardeşine verdiğini, gine parasız bakmış bulunduğu düşüncesince namına telefonun yasaklandığını anlatıyordu."

R.A, dü sanığın saldırıdan ortak gündüz evvela evi boşalttığını bildirerek, "Eşyaları sattıktan sonraları Dilek bana ana yarısı bu tün sende misafiriz dedi. Daha sonraları Seda 01.00'de yatacağını söyleyerek yanımızdan ayrıldı. Ben ve Dilek oturmaya bitmeme ettik. Dilek de 01.30'da düzleşmek düşüncesince odaya geçti. Bana 'beni sahura kaldırırsın lakin Seda'yı kaldırma' dedi. Daha sonraları ego sahuru hazırladım. Dilek ile sahuru yaptık. Ben o tün on paralık uyumadım." dedi.

Sabah sanıklarla foto çektirmek istediğini tamlayan R.A, "Şahıslara 'yanıma elkızı foto çekinelim hatırat olsun' dedim. İlk evvela gocunmak istemediler. Ben ısrar ettim. Bunun üstüne Dilek telefonu aldı. Kendine akıllıcasına tuttu. Fotoğraf çekip çekmediğini bilmem fakat 'ben yağız çıktım, ortak hâlâ gelişimde çekiniriz, ego filhakika haftaya geleceğim' dedi. Ben de bunun üstüne ortak bilinçlilik demedim. Fotoğraf çekemedik." beyanında bulundu.

Zanlıların rastgele ortak hareketi çözümleme edildi

Şüpheli dü kadının fenomen öncesinde, esnasında ve sonrasında belirleme edilen ve kameralara yansıyan hareketlerinin mevsim bilimsel listesi da iddianamede toprak aldı.

İddianamede, Seda Baykan'ın patlamadan ortak gündüz evvela üstünde sıkı mülevven başörtüsü, yüzünde parafin maske, yağız beden çantası, sıkı mülevven pardösü, al pantolon ve içinde EYP'nin bulunduğu değerlendirilen parafin çaput çanta ve gine sol elinde yağız ortak güncek ile yürüdüğünün görüldüğü belirtildi.

Sanığın EYP taşımış bulunduğu çantayla gündüz boyu 5 şişman nakil ara bulucu kullanarak fenomen adına gittiği ve açıklanmış olmamak düşüncesince elbise değiştirdiği dökme iddianamede, Baykan'ın patlayıcıyı fenomen adına bırakmadan evvela insanoğlu yoğunluğunun azalması düşüncesince güneşin batmasını ve iftar vakti vakti saatinin gelmesini beklediği kaydedildi.

İddianamede, sanığın EYP'yi bıraktıktan sonraları gizliliği gelmek ve takip edeni güçleştirmek neredeyse başlangıç örtüsünü, üstündeki levent boylu yağız kabanı ve hususi şekilde dikildiği değerlendirilen askılı eteği çıkararak indinde mevcut çaput çantaya koyduğu anlatıldı.

Saldırının gerçekleştiği 20 Nisan'da ise Seda Baykan'ın muhtelif aktarmalar yaparak vakit 07.41 sıralarında patlamanın gerçekleştiği kavuşum dirlik bölümüne ulaştığı, burada beklemeye başladığı, ukubet infaz kurumuna ilgili servis aracının geçişi esnasında engin kumandalı düzenekle EYP'yi infilak ettirdiği bilgisi maruz iddianamede, sanığın hâlâ sonraları fenomen yerinden çabucak uzaklaşarak namına müteveccih takip edeni güçleştirmek neredeyse aşırı sayıda şişman nakil ara bulucu kullandığı tabir edildi.

Saklandıkları evlerde sanıklara ilgili dirim bilimsel örneklere rastlandı

İddianamede, haklarında tahkikat sonucunda çıkarılan sanıklar Seda Baykan ve Dilek Arsu'nun İzmir'in Dikili ilçesinde gelişim hazırlığı içinde bulundukları ve göze evinde saklandıkları anlamında bilgiler edinilerek Mehmet Mustafa Uzkar ile yakalandıkları aktarıldı.

Sanıkların gerçek olmayan kimliklerden şüphelenilmemesi düşüncesince yanlarında ayrımsız isimle bankamatik ve müze kartı bulundurduğuna ayraç edilen iddianamede, göze evinde ele geçirilen malzemeler ve kuşkulu Mehmet Mustafa Uzkar'ın elektrik-elektronik işlerinden anlayan birisi bulunduğu dikkate alındığında EYP ve engin kumandanın kuşkulu kabilinden yapıldığının değerlendirildiği belirtildi.

Sanıklar Seda Baykan ve Dilek Arsu'nun yakalandıktan sonraları sükût hakkını kullandığı, Uzkar'ın ise defans meydana getirmiş bulunduğu bilgisine toprak maruz iddianamede, Cebrail Gündoğdu'nun da Menemen ilçesinde yakalandığı ve saklandıkları evlerde sanıklara ilgili dirim bilimsel örneklere rastlandığı, bomba yapımına müteveccih sayısal materyaller ele geçirildiği kaydedildi.

El inşası patlayıcı Balıkesir'in Edremit ilçesinde hazırlanmış

İddianamede, şüpheliler Seda Baykan ve Dilek Arsu'nın saldırı düşüncesince irfan bitirdikleri tam Mehmet Mustafa Uzkar ve Cebrail Gündoğdu'nun Balıkesir'in Edremit ilçesindeki göze evinde patlamaya hastalık bulunan el inşası patlayıcıyı hazırladıkları, saldırıdan sonraları izlerini kaybettirdiklerini düşünen sanıkların bambaşka gelişim arayışına girdikleri ve bu amaçla İzmir'de gelişim hazırlamaya değişmeyen verdikleri anlatıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler