USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bosnalı akademisyenler namzetlik statüsünün istikrarı etkilemeyeceğini düşünüyor

Bosna Hersekli akademisyenler, Avrupa Birliği (AB) liderlerinin, ülkelerine namzetlik statüsü vermesinin, ülkedeki abra ve barışa ağırlık etmeyeceğine inanıyor.

Bosnalı akademisyenler namzetlik statüsünün istikrarı etkilemeyeceğini düşünüyor
17-12-2022 12:09
Saraybosna

Bosna Hersekli siyasiler, ülkelerinin AB'den namzetlik statüsü almasını "cesaret donör ve olumlu" bulurken, bazısı akademisyenler ve çoluk çocuk ise namzetlik statüsü dair müspet fikirlere eş değil.

Sosyal ve Siyasal Bilimler Profesörü, politikacı Admir Mulaosmanovic ve Uluslararası Saraybosna Üniversitesi (IUS) Uluslararası İlişkiler Bölümü Öğretim Görevlisi Jahja Muhasilovic, AB'nin Bosna Hersek'e namzetlik statüsü vermesini AA muhabirine değerlendirdi.

Mulaosmanovic, "Bu durumun, Bosna Hersek'in şimdi güzel birlikte doğacak elde etmesi hususunda, müspet şeyleri körükleyen ve AB'ye katılmamız düşüncesince düş veren birlikte hücum bulunduğunu söyleyebiliriz. Bu yolla, asliye namına arsıulusal camianın Bosna Hersek'te kurulacak toy hükümete dayanaklık etmek verdiğini söyleyebiliriz." niteleyerek konuştu.

Adaylık statüsünün birlikte aşama ötesine geçmeyeceğini düşündüğünü kaydeden Mulaosmanovic, "Şu anda AB'nin bu jeopolitik harekete gereksinimi var fakat bunun derinliğine vadeli birlikte cereyan bulunduğu için şüpheliyim. Diğer evren ülkelerinden ayrımlı namına ferdî çıkarların şimdi güzel durum düşüncesince menfaat sayıldığı birlikte garanticilikten bahsedebiliriz. Yani rastgele zamanki kabil ikiyüzlü." değerlendirmesinde bulundu.

"AB'nin sonucu delik boyama"

Adaylık statüsü meydan Bosna Hersek'te iri değişikliklerin olacağına inanmadığını anlatım fail Muhasilovic de "Adaylık statüsü baş döndürücü iri birlikte atasözü anlatım etmiyor. Bu proses onlarca sene sürebilir. Belirsiz birlikte sürece girdik. Ben bunu, ağız ağıza Bosna Hersek'in iç siyasetinde yaşanmış bulunan bazı dinamiklerden ötürü birlikte tür 'göz boyama' namına görüyorum." ifadelerini kullandı.

Muhasilovic şöyleki bitmeme etti:

"Rusya'nın Ukrayna'ya girmesi ile AB, Batı Balkanlar dair paniğe kapıldı. Bu kararın ağız ağıza buna ilişkin bulunduğunu düşünüyorum. Bölgenin istikrarı açısından, kazançlı açıdan da namzetlik statüsü katı birlikte nesne getirmiyor. Dolayısıyla Bosna Hersek'in, göç, işsizlik, yolsuzluk, siyasal bölünmüşlük ve kırtasiyecilik kabil menfi iç dinamikleri bitmeme etmiş bulunduğu sürece, kazançlı istikrarın geleceğini zannetmiyorum."

Muhasilovic, namzetlik statüsünün bölgedeki düzenlilik sorununu ve istikrarı değiştireceğine inanmadığını, Bosna Hersek Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik kabil siyasiler varlığını bitmeme ettirdiği sürece, ülkede ağır ilerleyişler kaydedilemeyeceğini söyledi.

Gençler ülkeden göçün bitmeme edeceğine inanıyor

Her sene binlerce insanın, Avrupa'ya "daha güzel şartlar" düşüncesince huruç etmiş bulunduğu Bosna Hersek'teki gençler, AB namzetlik statüsü meydan ülkelerinden göçün bitmeme edeceğine inandıklarını anlatım etti.

IUS Görsel Sanatlar Fakültesi talebesi İfeta Neimarlija, Bosna Hersek'in namzetlik statüsü almasının ülkede iri tadilat yaratmayacağını, en iri problemlerden "gençlerin huruç etmesi sorununa" bariyer olamayacağını düşündüğünü aktardı.

Neimarlija, "Ancak, AB'ye girmenin Bosna Hersek düşüncesince hem müspet aynı zamanda zararlı etkilerinin olacağını düşünüyorum. AB üyesi Bosna Hersek'in şimdi faziletkâr birlikte statüye eş olacağını, ekonominin fakat AB'ye girişle şimdi güzel duruma geleceğini düşünüyorum. Öte yandan, AB'ye girişin Bosna Hersek'i ve kılıç Boşnakları 'Batı değerlerine' yaklaştıracağını ve 'bizi kılıç önleyen değerlerden' uzaklaştıracağını düşündüğüm için, bunun ülkem düşüncesince zararlı etkilerinin olacağına inanıyorum." dedi.

IUS Genetik ve Biyomühendislik Yüksek Lisans talebesi Mervisa Halilovic-Alihodzic de AB namzetlik statüsünün ülkesine tesirinin olamayacağını düşünenler ortada arazi aldığını dile getirdi.

​​​​​​​Halilovic-Alihodzic, "Bosna Hersek'te bulunan vaziyeti değiştirebilecek olanlar sadece bizleriz. Adaylık statüsü kabul etmek Bosna Hersek'te uğur boncuğu nesne değiştirmeyecek. Bu, baş döndürücü derinliğine devam eden ve iri emekler talip birlikte süreç. Bosna Hersek'in yegâne başına şimdi güzel olacağını düşünüyorum. Gençler şu anda güçlü emlak haricinde yaşam sürmeyi seçiyor. Ülkemiz AB üyesi olursa, şimdi baş döndürücü insanoğlunun ülkeyi ayrılma edeceğine inanıyorum." niteleyerek konuştu.​​​​​​​

Batı Balkanlar'ın kâffesi AB uğrunda

Yaklaşık 7 sene ilkin AB üyeliği düşüncesince müracaatta bulunan Bosna Hersek, aday ülke statüsü almasıyla derinliğine birlikte yolun evvel adımını atmış oldu.

Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanmış bulunan mücadelesi sonlandıran Dayton Barış Antlaşması ile dünyanın en ağdalı siyasal yapılarından birine eş bulunan ülke düşüncesince "zor kısmın" aday ülke statüsünden sonradan mevrut AB katılma müzakereleri bulunduğu anlatım ediliyor. ​​​​​​​

Batı Balkanlar'da 2007'de Slovenya ve 2013'te Hırvatistan AB üyesi olurken, 2005'te Kuzey Makedonya, 2010'da Karadağ, 2012'de Sırbistan ve 2014'te Arnavutluk aday ülke statüsü almıştı.

Kosova'nın da bu hafta AB üyelik başvurusunda bulunmasıyla semt devletlerin tamamının "AB'ye üyelik hedefinde" ilerlemeye bitmeme etmesi bekleniyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler