USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bosna Hersekli liderler AP'de ortak araya geldi

Bosna Hersek'in liderleri, Avrupa Parlamentosunun Dış İlişkiler Komitesindeki celsede ortak araya geldi. Bosna Hersek Devlet Başkanlık Konseyi Sırp Üyesi Milorad Dodik'in söylemleri oturuma mühür vurdu.

Bosna Hersekli liderler AP'de ortak araya geldi
15-03-2022 20:14
Brüksel

Bosna Hersek Devlet Başkanlık Konseyi Hırvat üyesi Zeljko Komsic, Bosna Hersek’in Avrupa yolu ve yanı sıra getireceği NATO üyeliğinin, ülkenin varlığını bitmeme ettirmesi düşüncesince ehemmiyetli bulunduğunu anlatım etti.

Komsic, “Rusya’nın, Batı Balkanlar ve Bosna Hersek’te etraflıca süredir bitmeme fail ‘donmuş arbede politikasının’, Ukrayna’da yaşananlardan sonraları alanda düzenlilik düşüncesince ‘tehdit’ adına anlaşılmasının zamanı geldi.” diyerek konuştu.

Bosna Hersek’in 2019’da meydana getirdiği AB üyelik başvurusunun öneminin altını çizen Komsic, bu belgenin, Bosna Hersek Savaşı'nı sona erdiren Dayton Barış Anlaşması'ndan ahir en ehemmiyetli doküman olma statüsüne erbap olduğunu, zamanı ve politik ortak nitelik taşıdığını söyledi.

AB üyelik döneminin Bosna Hersek düşüncesince en inanılır kez bulunduğunu da tamlayan Komsic, “Bosna Hersek bu halde hâlâ düzenli, demokratik ve kaslı ortak yurt biçimine gelecektir.” dedi.

Komsic, “Bosna Hersek şu an bulunduğu kadar ortak yurt adına bitmeme ederse, yurttaşlar düşüncesince katlanılamaz ortak yurt biçimine gelmeye bitmeme edecek. Devlet müesseselerinin işlevselliğinin durdurulması ve bloke edilmesi, içerisinden geçtiğimiz güç ortak süreç. Buna ilişkin nedenler yüzünden canlı popülasyon ülkeyi bırakma ediyor.” biçiminde konuştu.

Bosna Hersek’te yaşananların Lugansk ve Donetsk’teki bir hale benzetilmesinin alışılagelen olacağının altını çizen Komsic, “Bu gidişat ortak devletin ortak apayrı devleti komuta etmek istemesidir ve bu eda agresif ortak tavırdır.” dedi.

Boşnak lider

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyinin Boşnak üyesi Sefik Dzaferovic de meydana getirdiği açıklamada, Milorad Dodik’in liderliğinde Sırp Cumhuriyeti’nin Dayton Barış Anlaşması’nı çiğnediğinin altını çizdi.

AB'nin sulh gücüne arttırma askeri göndermesinden sevinme duyduğunu tamlayan Dzaferovic, “Bu aşama Bosna Hersek’in güvenliği, istikrarı, Avrupa uğrunda ilerleyişi ve vatandaşları düşüncesince iri ehemmiyet bildirme etmektedir.” diyerek konuştu.

Dzaferovic, "Bosna Hersek, Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısını hızlı kınamaya bitmeme ediyor. Rusya’nın, Batı Balkanlar ve Bosna Hersek’teki tesirinin farkındayız. Bu nedenle yaşanmış olan saldırganlığın durdurulması düşüncesince mukteza adımların atılması icap ettiğini savunuyoruz." dedi.

Bosna Hersek’in gayrisıhhi yıldan çok geçindiren ortak politik çöküntü içinde bulunduğunu tamlayan Dzaferovic, "Bu krize Sırp Cumhuriyeti tarafının hamleleri hastalık oldu. Dodik liderliğinde Sırp Cumhuriyeti, Dayton Barış Anlaşması'na açık açık tehditte bulunuyor. İlk adına Bosna Hersek mevki müesseselerinin işlevselliği bloke edildi ve ondan sonra Sırp Cumhuriyeti’nde koşut firmalar oluşturulmaya çalışıldı.” ifadesini kullandı.

Dzaferovic, yaşanmış olan bu krizlerin sona ermesi ve ülkenin hâlâ fonksiyonel ortak çözüm alması düşüncesince Bosna Hersek’in AB üyelik döneminin iri ehemmiyet taşıdığına da nazarıitibar çekti.

Sırp Liderin söylemleri

Bosna Hersek Devlet Başkanlık Konseyi Sırp Üyesi Milorad Dodik de AP'ye mevkidaşlarıyla polemiğe tahavvül etmek düşüncesince gelmediğini söylese de konuşmasının iri bölümünde Dzaferovic'e müteveccih suçlamalarda bulundu.

Anayasal ortak Bosna Hersek düşüncesince uğraş ettiğini korumak için çaba sarfeden Dodik, AB'ye müteveccih de "Bize dava çıkaracaksanız iane etmeyin." ifadesini kullandı.

Bosna Hersek'i "bitmemiş ortak iş", "istikrarsız" ve "başından beri çöküntü içinde" adına tanımlayan Dodik, Sırp Cumhuriyeti'nin Dayton Anlaşmaları'na ilişkin bulunduğunu öne sürdü.

Dodik, "Sırp Cumhuriyeti'nin Bosna Hersek'ten boşanmak düşüncesince rastgele ortak planı yok. Bosna Hersek'te anayasal düzenden yanayız ve bu ortak infirak anlamına gelmiyor." dedi ve "AB'nin Bosna Hersek halklarına hastalık ayrımlı davrandığını ve anayasal desise düşüncesince gayretinin hastalık istikrarı ayırma adına nitelendirildiğini iptila ettiğini" söyledi.

Diğer konuşmacıların kendisinden hâlâ etraflıca müddet konuştuğunu kanıt etmesi dair Dodik, Komite Başkanı David McAllister çeşidinden uyarı edildi.

Hırvatların durumu

Bosnalı Hırvat politik partilerini özümleme fail Hırvat Demokratik Birliği (HDZ) Başkanı Dragan Covic de Bosna Hersek'in geleceğini AB uğrunda gördüğünü, AB'nin de bulunan politik krizi aşmada ülkeye dayanak noktası vermesi icap ettiğini söyledi.

Covic, "Bosna Hersek'teki Hırvatların, üç müessis halktan birisi olmalarına karşın menfaatlerini Bosna Hersek'te güvende hissetmemeleri bildirme edilemez. Bosna-Hersek'teki Hırvatların politik hakları öbür dü halkın haklarına denktaş tutulmuyor." diyerek konuştu.

Hırvatların anayasal çözümden yana bulunduğunu vurgulayan Covic, "Üç halkın anayasal haklarına müstenit ve Bosna Hersek anayasasına uygun, etraflıca kesiksiz ortak çözüme ulaşabileceğimize inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler