USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi seçim yasası iddialarına hakkında öfkesine bilgili olamadı

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi Christian Schmidt, ülkede levent boylu zamandır tartışmalara etmen bulunan "seçim yasasını değiştireceği" iddialarıyla ilişik müşterek gazetecinin sorusu karşı öfkesine bilgili olamadı.

Bosna Hersek Yüksek Temsilcisi seçim yasası iddialarına hakkında öfkesine bilgili olamadı
18-08-2022 17:04
Saraybosna

Schmidt, evcil ortak gazetecinin "Seçim yasasını değiştirecek misiniz?" sorusu üstünde sinirlenerek, erdemli sesle iddiaların temelsiz bulunduğunu söyledi.

Christian Schmidt, az daha bağırarak "Öncelikle aşırı kesin kazanmak istiyorum. Saraybosna'da veya ayrıksı ortak yerde tek halde seçim yasasını değiştireceğimi söylemedim. Bu ülkenin siyasetçileri de 15 senedir bu kanunu değiştiremedi." ifadelerini kullandı.

Sorulan soruya ve konuşulanlara "çöp" benzetmesi karşılayıcı Yüksek Temsilci, "Bu sorularınızı lütfen gidin onlara (ülkedeki siyasetçilere) sorun. Onlara neler yaptıklarını sorun. Bosna Hersek'te her insanın birbirini suçlamış olduğu bu halden sıkıldım." niteleyerek konuştu.

"Avrupa Birliği'ne revan kere bu değil"

Ülkede derinliğine süredir bitmeme fail seçim yasası reformunun aylardır ortak neticeye vardırılamadığına dikkati çekici Schmidt, "Arkadaşlar, Avrupa Birliği'ne revan kere bu değil. Oturmak ve bu mevzuyu bahsetmek zorundasınız." dedi.

Schmidt, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bu insanoğlu oy vererek seçtikleri siyasilerin, yakınma etmelerinin haricinde çalışmalarını da adalet ediyorlar. Asıl anahtar dava bu. 4 senedir çalışkanlık gösteremeyen Bosna Hersek Federasyonu'nun işlevselleşmesini istiyorum. Bunun düşüncesince çabalıyorum. Ama gine de bazıları bu halden mutsuz. Ben çökmek düşüncesince bu ülkede değilim, bu dünya düşüncesince çalışıyorum. Burası kişilerin yaşamını kaybetmiş olduğu ortak şehir. Politik oyunlar sallanmak düşüncesince burada değiliz. Bu ülkede siyasiler, siyasi oyunlar oynuyorlar ve ego bu halden sıkıldım."​​​​​​​

Ülkedeki siyasilerin birbirini suçlamaya bitmeme etmelerini katiyen benimseme etmeyeceğinin altını çizen Schmidt, "Hayır. Oturun, çalışın ve olumlu olun. Eğer bir tanesi kalkıp ülkenin yer bütünlüğünü savunmadığımı söylerse, bunu zatî ortak taşlama yerine benimseme edeceğim." halinde konuştu.

Schmidt'in dünkü seçim yasası "dayatacağına" ilişkin iddialar

Bosna Hersek'te Yüksek casus Schmidt'in dünkü seçim yasasını "dayatacağına" ilişkin istihbarat çıkmıştı.

Başkent Saraybosna'daki Yüksek Temsilcilik Ofisi'nde (OHR) kendisinden günlerdir muhtemel açıklamayı karşılayıcı Schmidt, kanıt edilmiş olduğu kabil dünkü seçim yasası dayatmayarak, ülkede 2 Ekim'de yapılacak seçimlerin birlik içinde gerçekleşmesi düşüncesince "şeffaflık paketi" ismi altında beceri değişimler getirmişti.

Schmidt, Bosna Hersek vatandaşlarına seslendiğini anlatım ederek, "Burada nice ağırlık yaşanabiliyor. Bu ülkede ortak numara veya ikinci adım yurttaş bulunmuyor. Burada üç müessis ahali (Boşnak, Hırvat, Sırp) var. Bugün engellenmeyen ve adaletli seçim kampanyasını garantileyecek ortak saydamlık paketi sunuyorum. Savaş söylemlerine de katiyen müsaade vermiyorum." demişti.

Siyasi fırka liderlerine seçim yasasındaki anlaşmazlıkları halletmek düşüncesince çağrıda mevcut Schmidt, "Kamuoyu tartışması demokrasinin eğer olmazsa olmazıdır. Bu tartışmayı ortak karara düğümlemek bundan böyle Bosna Hersekli siyasilerin sorumluluğunda. Sonuçlarını bekliyor olacağım." niteleyerek konuşmuştu.

- Günlerdir tartışılan dünkü seçim yasası neyi kapsıyordu?

İddiaların krize dönüştüğü Bosna Hersek'teki dünkü seçim yasasına göre, 2013'teki akıbet popülasyon sayımı temel alınarak ülkedeki 2 entiteden bir tanesi bulunan Bosna Hersek Federasyonu'ndaki (FBIH) rastgele ortak kantonda ortak budunsal grup, toplanmış entite nüfusunun yüzdelik 3'ünün altında ise o kantondan FBIH Halklar Meclisine saylav seçilemeyecekti.

Mevcut halde rastgele ortak 10 kantonun ortak Boşnak, ortak Sırp ve ortak de Hırvat örgen sürüm hakkı bulunurken, dünkü düzenlemeyle ortak kantondaki Boşnak, Sırp veya Hırvat nüfusu yüzdelik 3'ün altında ise o kantondan o budunsal gruba ilgili casus olmayacaktı.

Hırvatların işine hadim fakat Boşnakların haklarını elinden düzlük bu seçim yasasının "dayatılacağı" iddiaları, Boşnakların iri tepkisini toplarken; hükûmet merkezi Saraybosna'da yasaya huzur 3 çağ gıcırtı düzenlenmişti.

Bosna Hersek'te seçim yasası reformu talebi

Bosna Hersek'te 1992-1995'te yaşanmış bulunan mücadelesi sonlandıran Dayton Barış Antlaşması gereği ülkede Boşnak, Hırvat ve Sırp üç müessis ahali bulunuyor.

Cumhurbaşkanlığının bir tanesi Boşnak başkası Hırvat halkından kazanmak kabil dü üyesi, ülkenin dü entitesinden bir tanesi bulunan Bosna Hersek Federasyonu'ndaki yurttaşlar tarafından, üçüncü örgen ise Sırp Cumhuriyeti entitesinde canlı yurttaşlar kabilinden seçiliyor.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Hırvat Üyesi Zeljko Komsic'e huzur kaybeden Hırvat Demokrat Birliği Bosna Hersek (HDZ BIH) önderi Dragan Covic, Komsic'in Bosna Hersek Federasyonu'ndaki Boşnakların oylarıyla seçildiğini kanıt ederek ülkede dünkü ortak seçim yasası reformu talebinde bulunmuştu.

Bosna Hersek'in başkenti Saraybosna'da, Avrupa Birliği (AB) delegasyonu eşliğinde başlatılan seçim yasası reformu müzakereleri, Boşnak ve Hırvat partileri ortada uzlaşma sağlanamadığı düşüncesince semere alınamadan sona ermişti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler