USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

'Bölgesel kalkınma yaklaşımını esas birlikte siyaset piyasası adına belirledik'

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Varank, 'Gayemiz, refahın dünya sathına şimdi stabil ortak biçimde yayılmasını sağlayarak topyekun kalkınmış ortak Türkiye oluşturmak.' dedi.

'Bölgesel kalkınma yaklaşımını esas birlikte siyaset piyasası adına belirledik'
08-10-2021 15:15
Konya

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 885 projeyle 1 milyon 310 bin dekar piyasası çağdaş sulama altyapısına kavuşturduklarını ve yılda ortalama 200 milyon metreküp su tasarrufu sağladıklarını söyledi.

Varank, Selçuklu Kongre Merkezi'nde planlı KOP Bölge Kalkınma Programı Tanıtım Toplantısı'nda, Konya'daki diyalekt kalkınma politikaları düşüncesince bu toplantının aşırı manalı bulunduğunu belirtti.

Konya'nın, diyalekt kalkınmanın lokomotifi bulunduğunu anlatım fail Varank, KOP bölgesinin Türkiye yüzölçümünün yüzdelik 12'sine istikbal ettiğini, 8 ilde 4,5 milyon nüfusun yaşamış olduğu hissedar düzlük bulunduğunu dile getirdi.

Varank, zamanı geçmişiyle Konya Ovası Projesi'nin Türkiye'nin en şişman kalkınma projelerinden olduğuna ayraç ederek, "Tanıtımını yaptığımız KOP Bölge Kalkınma Programı ile idaremiz ve ait kurumlarımızın 2021-2023 zamanında bölgede yapacağı atılımların mühim çerçevesini oluşturuyoruz. Bu izlence çerçevesinde KOP dalında yapılacak amme yatırımlarını eş güdümlü ederek etkinleştireceğiz. Yine bu programla topu topu paydaşların çalışmalarını eş hissedar erek doğrultusunda yönlendirebileceğiz." sanarak konuştu.

Bilime, veriye ve iş donanmasına mebni hissedar iyilikle bölgenin kalkınmasını hızlandıracaklarını, vatandaşların refahını elan da artıracaklarını dile getiren Varank, Türkiye'nin, akıbet 19 yılda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde herhangi hissedar bölgede şişman atılımlar yaptığını söyledi.

"Bölgesel kalkınma yaklaşımını esas hissedar yöntem piyasası namına belirledik"

Bakan Varank, 2002'den buyana karışık taşınmazlar içi hasılanın çakılı fiyatlarla ortalama 3 kıvrım arttığına dikkati çekerek şöyleki bitmeme etti:

"Tabii burada pastayı abartmak genişliğinde bu pastanın adaletli dağılımına da hususi hissedar duygunluk göstermemiz gerekiyor. Bu sebepten hükümetlerimiz döneminde, diyalekt kalkınma yaklaşımını esas hissedar yöntem piyasası namına belirledik. Asıl gayemiz, refahın taşınmazlar sathına elan muvazeneli hissedar halde yayılmasını sağlayarak topyekun kalkınmış hissedar Türkiye oluşturmak. Bölgelerimizi vatan ekonomimizin çatı taşları namına görüyoruz ve biliyoruz ki yerelde tutum ne genişliğinde çelimli olursa vatan ekonomisi de o etap çelimli olur. Bu doğrultuda kalkınma ajansları ve bölge kalkınma idarelerimiz kanalıyla sayımsız planlama ve çözümleme emek harcaması yapıyor, dayanak noktası programları uyguluyoruz."

Rehabilitasyonla yılda 200 milyon metreküp su tasarrufu sağlandı

KOP Bölge Kalkınma İdaresinin kurulduğu günden buyana Aksaray, Karaman, Konya, Niğde, Nevşehir, Yozgat, Kırıkkale ve Kırşehir'in kalkınması düşüncesince aşırı şümullü politikalar uyguladığını tamlayan Varank, şöyleki dedi:

"Bakınız akıbet 10 yılda bölgedeki 1920 projeye 1,2 bilyon teklik dayanak noktası sağladık. Tabii bu projeleri yegâne hiç saymaya vaktimiz yetmez gücün ego ezcümle beş altı tanesine dokunmak istiyorum. KOP Bölgesi, global hava değişikliğinin etkilerinin en aşırı hissedildiği alanların başlangıcında geliyor. Küçük Ölçekli Sulama İşleri Programı'nı yaşama geçirerek bölgemizdeki su yönetimi dair aşırı ehemmiyetli işlere imza attık. Program kapsamında uyguladığımız 885 projeyle 1 milyon 310 bin dekar piyasası rehabilite edip, çağdaş sulama altyapısına kavuşturduk. Bu rehabilitasyonlar sonucunda yılda ortalama 200 milyon metreküp su tasarrufu sağladık."

25 projeye 52 milyon teklik pınar ayrıldı

Varank, zirai üretimde geçmişin birikimini, geleceğin bilim ve teknolojisiyle birleştirmeyi başardıklarını, KOP TEYAP ve KOP KIRSAL programlarıyla çiftçileri yenilikçi istihsal teknikleriyle buluşturdukların anlatım etti.

Güneş pilleri, erke verimliliği uygulamaları, jeotermal kaynakların değerlendirilmesi denli bölgelerde ehemmiyetli planlar yürüttüklerini dile getiren Varank, bölgenin kazançlı kalkınmasını hızlandırırken, toplumsal gelişimini de desteklemeye bitmeme ettiklerini vurguladı.

Bakan Varank, KOP Bölgesi Turizm Master Planı ile bölgedeki doğal, kültürel ve zamanı varlıkları elan çalışan halde değerlendirerek turizme kazandırdıklarını söyledi.

Bugüne genişliğinde gezim altyapılarının iyileştirilmesine müteveccih 25 projeye 52 milyon teklik pınar aktardıklarını bilgisini sağlayan Varank, "KOP Bölgesinde Okuma Kültürünün Geliştirilmesi Projesi" kapsamında 244 projeyi yaşama geçirdiklerini anlatım etti.

Varank, kalkınma döneminin sosyal, kültürel ve kazançlı dinamiklerinin hepsini içerecek şümullü hissedar yaklaşımla akım ettiklerini belirtti.

"Bölgenin rüçhan ve ek bedel tevlit potansiyeli efdal gereksinimlerine odaklandık"

KOP İdaresinin acemi soy sop aksiyon planının, hassaten Mevlana, Ahiler ve Orta Anadolu kalkınma ajansları edinmek neredeyse bölgesindeki başka paydaşlarla teşrikimesai içre hazırladığını dile getiren Varank, şunları kaydetti:

"2021-2023 sürecini havi bu acemi programda, bölgenin rüçhan ve ek bedel tevlit potansiyeli efdal gereksinimlerine odaklandık. Ayırdığımız 395 milyon teklik bütçeyle arazi ve su kaynaklarının sürdürülebilir kullanımı, turizm, uran ve enerjide kazançlı büyüme, beşeri ve kurumsal kapasitenin geliştirilmesi esas sahalarında operasyonel programlar uygulayacağız. Böylece, zirai üretimde sürdürülebilirliği sağlayacak ameliyat rüçhan edinmek neredeyse hem kazançlı kalkınmayı hızlandırmayı bununla beraber toplumsal gelişmeyi güçlendirmeyi hedefliyoruz. Programın uygulamasını kalburüstü paydaşlarımızla beraberce birleştirme edeceğiz. Burada başarıya ulaşmamız fakat bölgedeki amme kurumları, domestik yönetimler, üniversiteler ve çırçıplak maşer kuruluşlarımızın teşrikimesai ve yardımı ile mümkün. Bu sebeple bölgedeki valilerimizden, kaymakamlarımızdan, yöresel idarelerimizden ve ait amme büyüklenme ve kuruluşlarımızdan plan ve faaliyetlerin uygulanmasında muktezi nazarıitibar ve hassasiyeti göstermesini hassaten dileyiş ediyorum."

Bakan Varank, programa Niğde'den eklenen çiftçinin getirmiş olduğu çileği, gazetecilere ağırlama etti.

Toplantıya, KOP bölgesi valileri, milletvekilleri, şehremaneti başkanları, göz ve borsa başkanlarıyla davetliler katıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler