USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

BM Somali Özel Temsilcisi Swan: Acil insanca iane çağrısı yapıyoruz

BM Genel Sekreteri Somali Özel Temsilcisi James Swan, "Somali hükümeti ve Birleşmiş Milletler kabilinden kolektif gösterilen 2022 İnsani Müdahale Planı, Somali düşüncesince kestirmece 1,45 bilyon dolarlık insancasına iane çağrısında bulunuyor." dedi.

BM Somali Özel Temsilcisi Swan: Acil insanca iane çağrısı yapıyoruz
17-03-2022 12:07
Antalya

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Somali Özel Temsilcisi ve BM Somali Destek Misyonu (UNSOM) Başkanı James Swan, 2022 İnsani Müdahale Planı ile kuraklığın tesirini artırdığı Somali düşüncesince tahminî 1,45 bilyon dolarlık insancasına iane çağrısı yapıldığını ve ülkede intihap döneminin eş an ilkin tamamlanmasının ehemmiyetli bulunduğunu belirtti.

Antalya'nın Belek Turizm Merkezi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu Antalya Diplomasi Forumu 2022'ye (ADF) eklenmiş bulunan Swan, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Swan, BM'nin Somali'de odaklandığı nice meydan bulunduğunu belirterek, UNSOM'nin, millî uzlaşmayı desteklemeye idman ve doğacak haftalarda intihap döneminin tamamlanması engelleme politik reformları isteklendirme etmekten mesul bulunduğunu söyledi.

Buna ek olarak, Somali'de çalışkanlık yayınlayan İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Dünya Gıda Programı, Gıda ve Tarım Örgütü, UNICEF kabilinden 20'yi eş hayli BM kuruluşunun bulunduğunu dile getiren Swan, bu şirketlerin Somali halkının hem insancasına ihtiyaçlarını gidermeye müteveccih çalıştığını hem de ülkenin kalkınma gündemini ilerletmeye dayanak bulunduğunu aktardı.

Swan, Somali'ye tayin edilen Afrika Birliği sulh güçlerini desteklemekle ve bire eş vakitte vakıf fonu katkılarıyla Somali asayiş güçlerine iane etmekle vazifeli BM Somali Destek Ofisinin de ülkede fariza yaptığını anlattı.

Somali'deki insancasına vaziyetten dip ide duyduklarını dile getiren Swan, şöyleki bitmeme etti:

"Somali, süreğen insancasına zorluklarla huzur karşıya kaldı. Şu anda baş döndürücü kırılgan eş ortamda hava değişikliğinin etkisiyle gestalt hâlâ da kötüleşiyor. Şu anda Somali'nin tahminî 15 milyon insanının yarısından fazlasının insancasına desteğe gereksinimi var. Bu sene ortalamanın altında yağmur ve hasatla arka arkaya sabık dördüncü sene olacak kabilinden göründüğünden, ilkin endişeliyiz.

Birleşmiş Milletler sistemi, Somali'deki insancasına faaliyetleri müzaheret giyinmek düşüncesince şimdiden tahminî 60 milyon dolar ve eş çabuk gestalt fonu sağladı. Ek kaynakları harekete giyinmek düşüncesince öteki bağışçı ortaklarla baş döndürücü yakın çalışıyoruz. Ayrıca, Türkiye'nin Somali Büyükelçisi ve öteki kuma büyükelçiler ile de değinme halindeyim. Somali'nin kâffesi arsıulusal arkadaşlarının bu insancasına çabuk durumun ele alınmasına asistan olacak ek metodlar bulmaya şişman nazarıitibar duyduğunu biliyorum."

"Seçimlerin eş an ilkin ve erdemli güvenilirlikle tamamlanması önemli"

Swan, Somali'nin balans ve güvenliğinin sağlanması ve korunması düşüncesince kurumsal reformlarda ilerlemenin anahtar rolünün bulunduğunu belirterek, "Buna Somali Anayasasının sonuçlandırılması, millî uyum çabalarının derinleştirilmesi ve kurumsal teşkil dahildir." dedi.

Somali'nin ilkin akıbet 12 yılda özne kurumların yanında tedricen hâlâ fonksiyonel bakanlıklara ve öteki yönetsel hizmetlere eş olma dair şişman aksiyon kaydettiğini vurgulayan Swan, "Daha eş tomar kurumsal teşkil ve politik reformun yaşama geçirilmesine gerekseme var." ifadesini kullandı.

Swan, intihap döneminin sonuna yakın Somali'nin ciddi eş devirde bulunduğunu vurgulayarak, "Bunun eş an ilkin ve erdemli eş güvenilirlikle tamamlanması önemlidir. Somali liderlerinin bu politik süreci tamamlamaları ve doğacak senelerde Somali halkının asliye önceliklerini çabucak ele alacakları işlerine gelişememiş dönmeleri önemlidir." niteleyerek konuştu.

"Tüm odağın bundan böyle Somali halkına iane edecek politikalara kaydırılması önemli"

Somali'de krize sefer açan sedir seçimlerinin tamamlanamamasına ilişkin, üstünden eş sene eski olsa da akıbet devirde sürecin tamamlanmasına müteveccih hazırlıkların hızındaki artışın sevinme donör bulunduğunu kail Swan, Meclis'in fevk kanadının teşrinisani ayında belirlendiğini fakat "Halk Meclisi" yerine tanıdık madun kanadın tahminî yüzdelik 75'inin belirlenebildiğini hatırlattı.

Swan, şöyleki bitmeme etti:

"Gelecek haftalarda Halk Meclisi seçiminin de tamamlanmasını umuyoruz. Bunun arkası esna gelişigüzel dü meclisin sözcülerinin ve ondan sonraları da cumhur reisi tarzı gelecek. Bunun beklenir bulunan en çelimsiz müddette ve sonucun güvenilirliği en fevk kurda olacak halde sonuçlandırılmasının akıbet aşama ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyoruz. Siyasete maruz kâffesi odağın bundan böyle Somali halkına iane edecek politikalara ve programlara kaydırılması önemli."

Swan, Somali'nin anayasasını çözmek az daha millî uzlaşının derinleşmesi gerektiğinin, bundan böyle ülkenin kalkınma gündemine odaklanmasının ve şahısların eğitim, sağlık, içtimai hizmetler kabilinden çabuk ihtiyaçlarının karşılanmasının rüçhan olması icap ettiğinin altını çizdi.

"Acil insancasına iane çağrısı yapıyoruz"

Swan, 2022 İnsani Müdahale Planı ile bağışçılara ülkeye dayanak olma çağrısında bulunduklarını belirterek, "Bağışçılar daim Somali'ye baş döndürücü bonkör davranmışlardır. Onların Somali'de gerekseme sahibi bireylere iane etmeye müteveccih cömertliklerine güveniyoruz. Somali hükümeti ve Birleşmiş Milletler çeşidinden kolektif piyasaya çıkan 2022 İnsani Müdahale Planı, Somali düşüncesince tahminî 1,45 bilyon dolarlık insancasına iane çağrısında bulunuyor." dedi.

Bu bağışların yerinden edilmiş ve aç bireylere su, tahaffuz ve öteki gereksinimler engelleme çabuk avlu kurtarmaya müteveccih dayanak sağlayacağını özetleyen Swan, "Bu ciddi vakitte Somali halkına iane giyinmek düşüncesince hâlâ eş tomar medet düşüncesince bu çabuk çağrının altını çiziyoruz." ifadesini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler