USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bir Buenos Aires sanatı: Fileteado Portenyo

Arjantin'in başkenti Buenos Aires'e başmaklık donama sanatı Fileteado Portenyo, duvarlardan dükkan tabelalarına, bap numaralarından sütun büfelerine denli türlü desenleri ve rengarenk görünüşleriyle Buenos Aires'i süslüyor.

Bir Buenos Aires sanatı: Fileteado Portenyo
09-10-2021 12:35
Buenos Aires

Adını İspanyolca edepli tezyin çizgisi anlamındaki "filete" kelimesinden türeyen "Fileteado" ile kökü "liman" kelimesinden mevrut ve liman şehri yer aldığı düşüncesince Arjantin'de "Buenos Airesli" yönünde geçer not "Portenyo" kelimelerinin birleşiminden düzlük bu sanat türü, bir aşırı kez esrar yahut yazboz tahtası plakların dair çizilen süslemeler ve makalelerden yapılıyor.

Yaklaşık 25 senedir bu sanatı yürütme fail Adrian Clara, 2015'te UNESCO kabilinden İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi'ne giren Fileteado Portenyo'yu, Buenos Aires'te ibret verdiği müşterek sahafta, AA muhabirine anlattı.

Clara, 35 senedir çizim ve pentür işleriyle uğraştığını ve adlı sanlı Fileteado Portenyo ustası Leon Untroib sebebiyle bu bölgeye yöneldiğini söyledi.

Fileteado Portenyo'nun 20. asrın başlarında ortaya çıktığını özetleyen Clara, başlangıçta Fileteado'nun besin nakliyatı karşıcı at otomobillerini tezyin etmek düşüncesince kullanıldığını ve buradan yayılarak değme sanatçının özlük tarzını edindiğini belirtti.

Clara, Fileteado Portenyo'nun araçlar, tabelalar, vitray camlar ve toprak arsa duvarlarda kullanıldığını aktararak "Günümüzde Fileteo ustaları, şimdi aşırı dekorasyon dair çalışıyor. hususi afişler, möble dekorasyonu, birileri elden otobüsleri süslüyor şu demek oluyor ki aşırı müşterek tomar cins var. Ben, afiş ve panolar dair iş harcamayı seviyorum." ifadelerini kullandı.

Buenos Aires'in en dikkat çeken fuarlarından değme alışveriş kurulan Uluslararası San Telmo Fuarı'nda 25 senedir çalıştığını dile getiren Clara, turistlerin Fileteado Portenyo'ya dikkat duyduğunu vurguladı.

Clara, Fileteado Portenyo'nun müşterek bilenden öğrenildiğine ayraç ederek "Biz bu işi, ustalarımıza baka baka öğrendik. Şimdi bellemek talip şimdi müşterek tomar ad yer aldığı düşüncesince bir aşırı kez ibret özgülemek arzu edenler çörek düzenliyor. Benim 13 öğrencim var. Yeni insan koronavirüs (Kovid-19) salgını dolayısıyla beniz yüze ibret veremediğim düşüncesince genel ağ üstünden dersler vermeye başladım." sanarak konuştu.

Yapması 2 çağ sürüyor, incitici renkler, çiçekli motifler kullanılıyor

Arjantin halkının Fileteado Portenyo'ya bulunan ilgisine yer veren Clara, "Arjantin halkı, hayranlık duyuyor başta de gelecek yaşlarındaki kişiler. Çünkü onlar müşterek vakitler araçların, kamyonların üstünde görüyorlardı. Bundan çevre onlara dobra anılarını hatırlatıyor. Bir de kimi dükkan sahipleri, işletmelerini ayrımlı etmek düşüncesince Fileteado ile süslüyor." ifadesini kullandı.

Clara, Fileteado Portenyo'nun, Buenos Aires'in kimi mahallelerinde kalın kullanıldığına dikkati çekerek "Genellikle San Telmo'da kalın kullanılıyor, Fileteado Portenyo ile süslü nice dükkan var. Aynı biçimde Boca Mahallesi'nde, Caminito'da. Diğer yerlerde buradakiler denli bulunmuyor." dedi.

Fileteado Portenyo'nun çalışma talip müşterek sanat bulunduğunun altını çizen Clara, şöyleki bitmeme etti:

"Yaklaşık 20'ye 30 santim büyüklüğünde müşterek plaka dair meydana getirilen Fileteado Portenyo 2 çağ sürüyor. Cilalandıktan sonraları da müşterek çağ kurumaya bırakılıyor. Dekorasyon yapılacak materyalin boyutu büyüdükçe şimdi etraflıca sürüyor. Bu nice rengi barındıran müşterek sanat bu."

Clara, bir aşırı ferdin Fileteado Portenyo'da geçer not motiflerin kökenini İtalya'ya dayandığını dediğini aktararak "Bir plağın içine akantus yaprağı, 5 yapraklı çiçek, halkça yüzü sıcak kişiler, makale yaban tipi, sembol ve ayak topu kulüpleri eklediğinde, etraflı bu asliye nitelikleri birleştirdiğinde bu müşterek Fileteado Portenyo şekli ergin olur. Genellikle zıt, parlak, dikkati çeken elvan kullanılır." sanarak konuştu.

"Dünyanın türlü yerlerinde Fileteado Portenyo yapanlar var"

Fileteado Portenyo yaparak ve bunun derslerini vererek geçimini sağlayıcı Clara, "Fileteado Portenyo gerçekleştirmek beni alıp götürüyor. Boya yapmak, çalışmak, en sevdiğim şey." dedi.

Clara, değme hafta binlerce insanoğlunun görüşme etmiş yer aldığı San Telmo Fuarı'nın müstevli dolayısıyla kapanmasıyla dinginlik yaşadığını belirterek o süreci içtimai iletişim araçları üstünden adanmış yaparak ve internetten dersler vererek atlattığını söyledi.

Fileteado Portenyo'nun bire müşterek sürede müşterek menfaat kapısı olduğuna yer veren Clara, tanımış yer aldığı gençlerin, bir aşırı kez bu sanatın filinta duyu yanına odaklandığını dile getirdi.

Clara, Fileteado Portenyo'nun Buenos Aires'te doğup, sınırları aştığına aksan yaparak, şunları kaydetti:

"Dünyanın türlü yerlerinde Bolivya'da, Barcelona'da, İsveç'te, ABD'de Fileteado Portenyo karşıcı Arjantinliler var. Buna dikkat de var. Ben de iklim dışına kimi işler yaptım. Roma'ya, Japonya'ya, Avustralya'ya... Bazen Arjantinliler, arada müşterek Arjantinlilerin arkadaşları buna dikkat duyuyor."

Bağlı bulunmuş yer aldığı Fileteadocular Birliğinin 12 senedir dünya malı gösterdiğini aktaran Clara, sergiler, kurslar, kuma icraat düşüncesince Birliğin canlı kullanıldığını söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3799+64
2Fenerbahçe3796+62
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler