USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Biden sözünü tutaç ve ABD'nin Kudüs Başkonsolosluğunu baştan anahtar mı?

Filistinliler, ABD Başkanı Joe Biden'ın, 1844'te kurulan ve emektar reis bey Donald Trump'ın 2019'da kapattığı Kudüs'teki ABD Başkonsolosluğunu baştan açım sözünü namına getirmesini bekliyor.

Biden sözünü tutaç ve ABD'nin Kudüs Başkonsolosluğunu baştan anahtar mı?
01-10-2021 13:00
Kudüs

ABD'nin İsrail'deki Büyükelçiliğinden indinde yetkili, AA muhabirine icra ettiği açıklamada ülkesinin, başkonsolosluğu gine açım dair ağırbaşlı bulunduğunu söyledi.

İsmini özgülemek istemeyen çıkışlı ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken'ın mayıs ayında açıklamış bulunduğu kabilinden ülkesinin Kudüs'teki başkonsolosluğun baştan açılması dönemini ilerleteceğini belirtti.

Kudüs'teki ABD Başkonsolosu, İsraillilerle irtibattan mesul ABD büyükelçiliğinden ayrı adına Filistinlilerle resmi ve aleni adına haberleşme ihdas yetkisine sahipti.

Trump yönetimi, ABD’nin İsrail'deki büyükelçiliğini 2018'de Tel Aviv'den Kudüs’e taşıdıktan ve Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" adına tanıdık birilerinden sonradan Kudüs Başkonsolosluğunu kapatmıştı.

Filistin yönetimi, Trump'ın Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" adına tanışıklık kararının peşi sıra Amerikan yönetimi ile siyasal temaslarını askıya almıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Robert Palladino, o çevrim icra ettiği kayıtlı açıklamada, başkonsolosluğun, Tel Aviv'den Kudüs’e taşıdıkları büyükelçilik ile bütünleşmiş olacağını ve ikisinin yegâne diplomatik misyonu oluşturacağını belirtmişti.

Palladino, bütünleşme sürecinde ve daha sonra tamamı diplomatik faaliyetlerin ve konsolosluk hizmetlerinin bitmeme edeceğini, başkonsolosluğun şimdi evvela verdiği hizmetlerin tamamını adına getirmeyi sürdüreceğini anlatım etmişti.

Ancak ABD Büyükelçiliğinin Tel Aviv'den Kudüs'e taşınmasını kınayan Filistinliler, başkonsolosluğun büyükelçilikle entegresini kendileriyle ABD arasındaki sonuç haberleşme bağını kapmak adına değerlendirdi.

Trump yönetimi çeşidinden 2019'da mülga başkonsolosluk, on senelerdir Filistinliler ve ABD ortada indinde haberleşme kanalı adına fariza verdi.

Ancak başkonsolosluğun kapatılmasıyla beraberce ABD, İsrail'deki ABD Büyükelçisi ile emek harcamayı sefih reddeden Filistinlilerle diplomatik temsilcilikten mahrum kaldı.

Başkonsolosluğun kapatılması, Kudüs'ü evvel kere "İsrail'in başkenti" adına tanıdıkları olan resmi ABD tutumuyla bağlantılıydı.

Filistinliler ABD'nin bu tutumunun, Kudüs'ün doğusu ve batısının İsrail egemenliği altında birleştirilmesinin ABD çeşidinden tanınması anlamına geldiğini düşünüyor.

Filistinliler, ABD Başkanı Biden'ın intihap kampanyası esnasında Kudüs'teki ABD Başkonsolosluğunu baştan açım niyetini açıklamasını da kıvançla karşılamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Biden'ın seçimleri kazanmasının peşi sıra ABD yönetiminin Biden'ın bu sözünü adına getirme mevzusundaki kararlılığını yineledi fakat başkonsolosluğun açım mekanizması ve zamanıyla ilgilendiren indinde takvim belirlemedi.

Filistin yönetimi ABD'nin Kudüs Başkonsolosluğunun açılmasını bekliyor

Filistinliler, Biden'ın intihap kampanyası esnasında verdiği sözlerden bir tanesi olarak, ABD yönetiminden başkonsolosluğu aceleci indinde halde baştan açmasını arzu ediyor.

İsminin açıklanmasını istemeyen Filistinli indinde yetkili, başkonsolosluğun baştan açılması mevzusunun Filistin-ABD görüşmelerinin gündemindeki en ehemmiyetli konulardan bir tanesi bulunduğunu savundu.

Yetkili, ABD yönetiminin, kendilerine başkonsolosluğun gine açılacağını vurguladığını fakat gün vermediğini ve Filistin tarafının kararın çabucak uygulanmasını arzu ettiğini aktardı.

İsrail, başkonsolosluğun baştan açılmasına karşı

Ancak İsrail hükümeti, başkonsolosluğun baştan açılışına için bulunduğunu gizlemiyor.

İsrail Dışişleri Bakanı Yair Lapid, Trump zamanında mülga başkonsolosluğun baştan açılması planıyla ilgilendiren 1 Eylül'de icra ettiği açıklamada, "Bunun biçimsiz indinde düşünüm bulunduğunu düşünüyoruz ve ABD'ye bunun biçimsiz indinde düşünüm bulunduğunu düşündüğümüzü söyledik." ifadesini kullanmıştı.

Eski İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ise 23 Eylül'de Twitter hesabından icra ettiği açıklamada, İsrail Başbakanı Naftali Bennett'in baskıya verilen kaldığını ve ABD'nin Kudüs'te başkonsolosluk açım talebini reddetmediğini savunmuştu.

"ABD dü devletli hal arayışında"

Filistinliler, Kudüs'teki ABD Başkonsolosluğunun baştan açılmasının siyasal manada ehemmiyetli bulunduğunu düşünüyor.

Filistin Uluslararası İlişkiler Akademik Topluluğu (PASSIA) Başkanı Dr. Mehdi Abdulhadi, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, "Biden yönetimi, Kudüs'ün sonuncu yontu müzakerelerinin gündeminde bulunduğunu ve bu yüzden Washington ile ilişkilerin, bilhassa İsrail bilhassa iktisap etmek az daha bölgedeki büyükelçilikler vasıtasıyla değil, direkt yürütülmesi icap ettiğini söyledi." dedi.

ABD'nin tutumunun, dü devletli hal adına isimlendirilen siyasal indinde hal arayışında bulunduğunu ortaya koyduğunu kail Abdulhadi, ABD Kongresi'nde, ABD'nin arbede mevzularındaki politikasının dü devletli indinde hal bulunduğu gerçeğine dayalı indinde yasayı nakil hareketi bulunduğunu ve bu yasanın hazırlanmasında Demokrat ve Cumhuriyetçi temsilciler ortada indinde çabukluk bulunduğunu kaydetti.

Abdulhadi, laflarına şöyleki bitmeme etti:

"Konsolosluk vasıtasıyla iktisap etmek üzere, Filistin ile ABD yönetimi arasındaki direkt birlikteliğin art dönüşü, bilhassa eğitim, ekonomi, tarım, kurumlar, su ve öteki mevzularda ABD raporlarının ve ABD yardımının İsrail müdahalesinden ırak bulunduğu anlamına gelir."

Başkan Abdulhadi, ABD aut politikasındaki çakılı tutuma karşın siyonist lobinin ve bulunan İsrail hükümetinin baskılarının bitmeme ettiğini ve hala bu politikalara için çıkarak reddettiğini söyledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler