USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Beyaz Saray, Türkiye-İsveç görüşmelerinin müspet seyretmesini umuyor

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi Stratejik İletişim Koordinatörü John Kirby, Türkiye ile İsveç arasındaki müzakerelerin müspet ilerlemesini desteklediklerini söyledi.

Beyaz Saray, Türkiye-İsveç görüşmelerinin müspet seyretmesini umuyor
13-01-2023 03:08
New York

John Kirby, günce matbuat brifingindeki konuşmasında, İsveç'in NATO'ya alınması hususunda Türkiye ile İsveç'in yaşadıkları anlaşmazlıklar üzerinde dü dünya yerine konuşamayacağını belirterek, "Dün İsveçli yetkililerin açık açık görüşmelerin müspet birlikte seyirde ilerlediğini dediğini gördünüz. Biz de sürecin banko hakeza olmasını umuyoruz." dedi.

Kirby, 13 Ocak'ta Japonya Başbakanı Kişida Fumio'nun Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ile birlikte araya geleceğini belirterek, dü liderin müttefiklik esasına isnaden Kuzey Kore'nin yığın imha silahları ve balistik füzelerle ait adımları, Çin'in Asya-Pasifik'teki saldırgan atılımları ve Rusya-Ukrayna Savaşı kabil meseleleri masaya yatıracaklarını kaydetti.

Başkan Biden'ın 17 Ocak'ta ise Hollanda Başbakanı Mark Rutte ile gine Washington'da birlikte araya geleceğini duyuran Kirby, dü NATO ülkesinin Trans-Atlantik'in asayiş ve hesaplı refahını yükseltmek düşüncesince kuma çabalarını konfirmasyon edeceklerini söyledi.

Güney Kore ve çekirdeksel silahlanma

Kirby, birlikte gazetecinin Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol'un çekirdeksel silahlanmaya yeşil kudret yakmasıyla ait ABD'nin politikasında birlikte başkalık olup olmayacağına ilişikli sorusuna şu cevabı verdi:

"ABD ve Başkan Biden yarımadanın çekirdeksel silahlardan arındırılması mevzusundaki kararlılığını sürdürüyor, bu değişmedi. Kore Cumhuriyeti de çekirdeksel tabanca istemediklerini açık açık ortaya koydu. Ancak Güney Kore ile birlikte, bu ülkenin esnetilmiş caydırıcılık yeteneklerinin geliştirilmesi düşüncesince uğraşacağız."

"Bahmut ve Soledar düşse bile muharebeye ciddi tesiri olmaz"

Kirby, Ukrayna'da en derin çatışmaların sürdüğü Donetsk alanına ilişikli Bahmut'u Rusya'nın hem askeri ciddi semt şekilde gördüğünü aynı zamanda bölgedeki sodyum klorür mineral yatakları zımnında hesaplı saikle bu alanı ele geçirmeyi düşündüklerini söyledi.

"Bahmut ve Soledar, Rusların eline geçse de savaşın seyrinde ciddi birlikte tesiri olmayacak." diyen Kirby, ABD ve müttefiklerinin harp bitmeme etmiş olduğu müddetçe Ukrayna'yı destekleyeceklerinin altını çizdi.

Biden'ın ofisi ve konutundan çıkan "gizli belgeler"

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre de Başkan Biden'ın şahsi ofisinde ve konutunda "gizli belgeler" çıkmasıyla ilgili, apayrı alanların de incelenmesinin tamamlandığını söyleyerek, artık Adalet Bakanlığının soruşturmasının izleme edileceğini söyledi.

Gizli belgelere ilişikli anket düşüncesince hususi müddeiumumi atanacağından Biden'ın başlangıçta haberi olmadığını kail Jean-Pierre, hususi müddeiumumi atanması haberini, Adalet Bakanı Merrick Garland'ın bugünkü matbuat toplantısından öğrendiklerini anlatım etti.

Jean-Pierre, duyurulmayan belgelerle ait Beyaz Saray'ın dü aydır mevzuya ilişikli illet izah yapmadığı, Biden'ın belgeleri illet garajda tuttuğu, ofisi ve evimizdeki belgeleri başkalarının görüp görmediğine değgin sorulara ise Beyaz Saray'ın resmi açıklamaları ve Biden'ın mevzuya ilişikli ifadelerinin ötesine geçemeyeceği cevabını verdi.

Bir gazetecinin Richard Nixon'ın istifasına illet bulunan Watergate skandalına tavsiye mektubu vererek duyurulmayan belgelerin garajda bulunmasını "garagegate" halinde niteleyip, "Beyaz Saray neyi saklamaya çalışıyor?" sorusunu sorması üzerinde ise Jean-Pierre, "Hiçbir şey." cevabını verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler