USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Belçika 3 aydır selin hasarıyla uğraşırken hava uzmanları yeni felaketler dair uyarıyor

Belçika'daki selin izleri, üstünden güzeşte 3 ayda hala silinememişken uzmanlar, saf afetlerin hâlâ kalın ve ayrımlı türlerde yaşanacağı uyarısında bulunuyor.

Belçika 3 aydır selin hasarıyla uğraşırken hava uzmanları yeni felaketler dair uyarıyor
18-10-2021 11:29
Brüksel

Batı Avrupa'yı yaz ortasında vuran ve Belçika tarihinde benzeşim görülmemiş yığın felaketinin üstünden 3 ay geçse de kıyamet yerleri hala selin izlerini taşıyor.

Gönüllüler ve sivil polis polis maşer kuruluşları, bölüt besin ve esas gerekseme malzemeleri dağıtmaya bitmeme ederken dayanıklı ortak tomar haneye halen saf gürültü yağı lambası yağı verilemiyor.

Kışın yaklaşması ve yağışların artmasıyla yığın bölgelerinde yeni ortak felaket beklentisi korkusu giriş gösteriyor.

Ay böylecene İskoçya'nın Glasgow kentinde yapılacak COP26 zirvesi öncesinde hava değişikliğiyle savaş düşüncesince tahsil edilen kararların, olan vaziyeti aksine çevirmekte ne aşama can alıcı olabileceği da nikbet ediliyor.

"Bu felaketlere yakında kesif rastlayacağız"

AA muhabirine mevzuyla ilgilendiren değerlendirmede olan Brüksel merkezli Avrupa Politikaları Çalışmaları Merkezi (CEPS) hava uzmanlarından Christian Egenhofer, "Bu felaketlere yakında kesif rastlayacağız. Yalnızca yakında giriş döndürücü değil, yakında değişebilir de olacaklar." dedi.

Avrupa kıtasının kuzeyinde yakında ortak tomar sel, güneyinde yakında ortak tomar kuraklık, ısı dalgaları ve orman yangınlarının görüleceğini tamlayan Egenhofer, "Bu, bugünden yarına olacak ortak nesne değil elbette. On seneler süresince olmaktadır fakat bundan böyle yakında kesif olacak." niteleyerek konuştu.

Egenhofer, Paris İklim Anlaşması'nın belirlediği hedeflere erişmek dair aksi ortak bakışa erbap bulunduğunu fakat çözümleri otoritelerden durmak namına "özerk" tedbirlerin ameliye kurda yakında ortak tomar işe yarayacağını söyledi.

Potansiyel yığın bölgelerinde yaşamakta ısrar eden olmamak, sigorta şirketlerinin bu doğrultuda meşrut misyon vermesi kabil önlemlere yer veren Egenhofer, Belçika ve Almanya kabil tarihlerinde beş on saf felaket muammer devletlerin krizi yönetmekte yaşamış olduğu zorluğun doğacak seferlerde üstesinden geleceğini umduğunu kaydetti.

"Torunlarınızın sizin şu anki eylemleriniz dolayısıyla ölmesini istemezsiniz"

Brüksel merkezli Uluslararası Kutup Kuruluşu (IPF) Uzmanı Henri Robert da Avrupa'nın değişik bölgelerinde değişik natür olaylarının görüleceğini fakat Akdeniz süresince yakında ortak tomar kuraklık, Batı Avrupa'da ise gine yığın beklentisinin bulunduğunu söyledi.

Su düzeyinin doğacak on senelerde artmaya bitmeme edeceğine dikkati çekici Robert, kişilerin hava değişikliğinin etkilerini "çok etraflıca vadeli sanarak" hafife aldığını fakat dünyanın ömrüyle kıyaslandığında 50 ve ya 100 yılda meydana mevrut değişikliklerin enikonu "hızlı" kategorisinde değerlendirilebileceğini kaydetti.

Robert, "İklim değişikliği ile ilgilendiren şu an gördüğümüz şey, dokunaklı etkilerinin hızlanmış olması. Mevcut eylemlerimizin tesirinin 50 sene sonraları görülebilecek olması, bizi 'nasıl olsa cansız olacağız' düşüncesine itmemeli. Torunlarınızın sizin şu anki eylemleriniz dolayısıyla ölmesini istemezsiniz." ifadelerini kullandı.

"Daha az erişim kullanmalı, yakında az tüketmeliyiz"

Daha az yer yağı ve kömür kullanarak emisyonları ıskat etmek gerektiğine ayraç fail Robert, "Kısacası yakında az erişim kullanmalı, yakında az tüketmeliyiz." dedi.

Robert, şu şekilde bitmeme etti:

"Büyükanne ve babalarımızın yaşamlarına arka dönmeliyiz. Onların da arabaları, evlerinde ısıtıcıları, kışın ruba berk giysileri ayrıca çamaşır makineleri güçlü vardı fakat deminden tükettiğimizin 6'da birisi genişliğinde tüketiyorlardı."

Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (BMİDÇS) Taraflar Konferanslarında seneler süresince tahsil edilen kararların şimdiye genişliğinde konkre ortak tesirinin olmadığına yer veren Robert, Glasgow zirvesinde kendisinin de bulunacağını fakat umutlarının hudutlu bulunduğunu kaydetti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler