USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren anayasa teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi

Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulunda kabul edilerek yasalaştı.

Bedelli askerlik düzenlemesini de içeren anayasa teklifi TBMM Genel Kurulunda kabul edildi
01-07-2022 01:06
TBMM

Kanuna göre, firar ve izin tecavüzü neredeyse suçlarla ait namına kendisince ön tetkik yapılanın bulunamaması zımnında tabir edinmeyi olanaksız bir duruma getiren mecburi hallerde, ilgilinin ifadesi alınmayacak.

Yükümlü erbaş ve erlerden askeri araçları kullanmakla görevlendirilenler, anahtar kazası zımnında savaş malzemesine dokunca özgülemek suçundan kast yahut ağırbaşlı ayıp zımnında mahkum olmaları vaziyeti hariç, otomobilin kullanması zımnında meydana mevrut ziyanı tazminle mesul olmayacak.

Genelkurmay Başkanının gözyaşı haddi, birer salname müddet ile 72 yaşına genişliğinde Cumhurbaşkanınca uzatılabilecek.

Astsubayların kademelerine düzenleme

Yüksekokul mezunu astsubaylara birlikte aşama intibakı sağlanarak, dokuzuncu derecenin ikinci kademesinden göreve başlatılacak. Görevde bulunan ve zahmetli personele de birlikte aşama intibakı sağlanacak.

Kanun yürürlüğe girdiğinde minimum 2 sene ve elan etraflıca periyodik yükseköğrenimini tamamlamış bulunan astsubayların bulundukları adım ve kademeye birlikte aşama arttırma edilecek. Lise ve muadili mektep mezunlarından, düzenleme yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten sonraları minimum 2 sene periyodik yükseköğretim bitirenler düşüncesince bulundukları adım ve kademeye birlikte aşama arttırma edilerek intibakları yapılacak. Bu kapsamda arttırma aşama sunulan astsubayların ahir rütbelerinin ve ihsanıhümayun kademeliliklerinin önceki kademeleri sunulan arttırma aşama miktarı genişliğinde aşkın olacak.

Emekli oldukları tarihteki öğrenim halleri asal gönüllenmek yoluyla minimum 2 sene ve elan etraflıca periyodik yüksek öğrenim tamamlamış astsubaylardan bu görevleri üstünden emekli, aşağılık malullük yahut ödev malullüğü maaşı ile dul ve babasız maaşı alanlar düşüncesince de uygulanacak.

Bu düzenleme gereğince yapılacak uyma ve buna müteallik ödemeler 3 ay ortamında sonuçlandırılacak. Bu kapsamda tekaütlük keseneği yahut kasıntı karşılığı yahut sigorta primi etkin ve çalıştıran paylarında oluşacak ayırt tutarı; rötar cezası, rötar zammı yahut repo uygulanmaksızın, düzenleme yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihten itibaren 3 ay ortamında ait kuruluşlar kabilinden Sosyal Güvenlik Kurumuna ödenecek.

Kanunun yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihte mahiye derecelerinin üçüncü kademesinde bulunanlar, düzenleme kapsamında meydana getirilen intibaklarla birlikte fevk mahiye derecesinin birlikte numara kademesine; birlikte numara derecenin üçüncü kademesinde bulunanlar birlikte numara derecenin dördüncü kademesine yükseltilecekler.

Bu düzenlemenin uygulanması zımnında geriye müteveccih rastgele birlikte ifa yapılmayacak.

Milli Savunma Bakanlığı kadrolarında etkin amme görevlileri ile Askeralma Kanunu kapsamında askerlik hizmetini namına getiren redif zabitan ve redif astsubaylar ile erbaş ve erleri ait ve askeri hizmete müteallik yönetsel muamele ve eylemlerden doğan uyuşmazlıkların çözümünde ilgilinin fariza meydana getirdiği kavuşum yönetsel ilçe yetkisi anlamında müteallik yer aldığı semt dümen mahkemesinin bulunmuş yer aldığı yerdeki dümen mahkemesi mezun olacak.

İşletmelerin kapital ihtiyacı

Personel Temin Daire Başkanlığı, Arşiv ve Askeri Tarih Daire Başkanlığı, müze, mehterler ve mızıka faaliyeti yürütenler ile darülfünun neredeyse askeri kuruluşlarda da rotatif kebap kebap kapital kurulacak.

Kanunla Milli Savunma Üniversitesi, çelim komutanlıkları, Askeri Fabrikalar Genel Müdürlüğü, Tersaneler Genel Müdürlüğü, Harita Genel Müdürlüğü ve Askeri Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü bünyesindeki rotatif kebap kebap kapital işletmelerine tahsis olunan kapital toplamı 100 milyon liraya çıkarıldı. Tahsis edilen kapital miktarı Cumhurbaşkanı kararıyla 5 katına genişliğinde artırılabilecek.

Milli Savunma Bakanlığınca ölçülü personel ve askeri mektepli gerçekleştirme faaliyetleri düşüncesince açılan komisyonlarda fariza fail öteki amme kasıntı ve kuruluşları personeline fariza bitirdikleri rastgele çağ düşüncesince 750 belirtke ve ayda en aşkın 12 bin belirtke rakamının vazifeli mahiye büküm sayısı ile çarpımı neticesinde bulunacak ücreti geçmemek neredeyse rotatif kebap kebap kapital gelirlerinden sevap ödenebilecek. Ödenecek ücret, kaşe vergisi aut rastgele birlikte ihsan ve kesintiye naşir tutulmayacak.

Öğretim üyelerine plan bazlı rotatif kebap kebap sermaye

Kanunla Milli Savunma Üniversitesi içerisinde elan çelimli birlikte grup yapısının oluşturulması, öteki üniversitelerde yer aldığı neredeyse tedrisat görevlilerine plan bazlı rotatif kebap kebap kapital imkanlarının sağlanması, bu üniversiteyle hususi bölüm iş birliğinin artırılması, defans uran dalında toy ve ibdai planlar geliştirilerek evcil ve ulusal teknolojilerin geliştirilmesine olanak sağlanacak.

Milli Savunma Üniversitesi Döner Sermaye İşletmesi gelirlerinden yapılacak kesintilerle öğrenim edilecek vergiler, gelirlerin dağıtımı ve tahsisi ile bu gelirlerden üniversitenin rektör engelleme bilimsel niteliği bulunan yöneticileri ve umumi sekreteri ile çırçıplak ve asker tedrisat elemanlarına yapılacak ödemeler hakkında, Yükseköğretim Kanunu'nun rotatif kebap kebap ana paraya müteallik hükümleri uygulanacak.

Aylıklarını Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu'na mucibince bölgelerin bu biçimde ek ifa matrahlarının belirlenmesinde, aylıklarını Yükseköğretim Personel Kanunu'na mucibince düzlük bire birlikte bilimsel niteliği bulunan şan ve derecedeki çırçıplak tedrisat elemanlarının finansal hakları asal alınacak.

Milli Savunma Üniversitesine müteallik savaş okulları, müdavim manzume yüksekokulları ve enstitülerde atamalı yahut işyar çırçıplak tedrisat elemanlarına, almakta oldukları brüt darülfünun ödeneğinin yüzdelik 30'u oranındaki ödemenin açık tutarı, bu düzenleme gereğince bire birlikte taban müteallik yapılacak açık ifa tutarından mahsup edilecek.

İşletmelere tahsis edilen kapital miktarı ile halihazırda bulunan sermayeleri arasındaki fark, merkezi gözetim ekonomik durumuna finansal ağırlık getirmeden sadece bulunan sermayenin işletilmesinden elde edilmiş kardan karşılanacak. Buna göre, 100 milyon liraya çıkarılan kapital ücreti bulunan sermayenin işletilmesinden elde edilecek karlarla karşılanacak.

Uzman erbaşlıktan astsubaylığa devredilmek düşüncesince muktezi danışma şartlarına erbap ve 1 Ocak 2019'dan bu düzenlemenin yürürlüğe girmiş yer aldığı tarihe kadarki devirde yürütme edilen harekat yahut gayrimenkul dışı ameliyat görevleri zımnında müracaatta bulunamayan yahut seçilmiş sınavına katılamayan bilirkişi erbaşlardan iştahlı olanlar, ihtimam yılı aut tamlanan öteki koşulları taşımaları kaydıyla kullanamadıkları imtihan haklarını, hala imtihan hakkı bulunanlar sonuç imtihan hakkının bitimi tarihinden, imtihan hakkı tükenmiş olanlarsa bu maddenin meriyet tarihinden sonraları yapılacak önceki seçilmiş sınavından gelmek ve sınava giremedikleri süreyi geçmemek neredeyse kullanabilecek.

Bedelli ve dövizle askerlik

Kanunla sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar olup bedelci askerlik hizmetinden yararlanamayan yükümlülerin bu hizmetten faydalanabilmelerine olanak sağlanacak.

Buna göre, "askerliğe elverişli" neticesinde mevdu olanlar bedelci askerlikten yararlandırılacak. Ödenecek bedel, ödemenin yapıldığı çağ muteber bulunan vazifeli mahiye katsayısı dikkate alınarak belirlenecek. Seçim sonrasında bedelci askerlikten intifa hakkı elde yazar de vazgeçenlere toy birlikte adalet verilmeyecek.

Bedelli askerlik hizmetinden, fiili askerlik hizmetine başlayanlar; başvurma geçmişine genişliğinde sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar olanlardan, bedelci askerliğe başvurma yazar de müntehap evveliyat vazgeçenler yahut başvurma tarihinden itibaren dü ay ortamında ödemelerini yapmayanlar yararlanamayacak.

Bakayalar öteki yükümlülerden elan aşkın değer ödeyerek yararlanacak

Kanunla sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar bulunan yükümlülerin, öteki yükümlülerden elan aşkın değer ödeyerek bedelci askerlikten sonsuz faydalandırılması amaçlanıyor.

Müracaat geçmişine genişliğinde sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar olanlar hakkında, sorma kaçağı, hafi yahut kalıntılar kalınan tarihten başvurma geçmişine genişliğinde sabık sürenin rastgele kocaoğlan düşüncesince ödenecek ücrete arttırma ek değer alınacak. Ek bedel, 3500 belirtke rakamının ödemenin yapıldığı çağ muteber bulunan vazifeli mahiye katsayısı ile muteber mazeretler aut sorma kaçağı, hafi ve kalıntılar kaldıkları bütün sürenin rastgele ayının çarpımı neticesinde bulunacak.

Belirlenen ek bedele asal sürenin hesabında, 1 ila 30 çağ birlikte ay kabul edilecek. Bir kocaoğlan aşan eyyam müteakip taban eklenerek hesaplanacak.

Dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlardan; ödemeleri müstelzim ecnebi diyar parasını ödemedikleri yahut rastgele birlikte takvim senesinde bütün namına 184 çağ ve elan aşkın süreyle gayrimenkul ortamında bulundukları düşüncesince dövizle askerlik kapsamından çıkarılanlar, gayrimenkul dışı temsilciliklere yahut askerlik şubelerine 31 Aralık 2025'e genişliğinde başvurma etmeleri ve 40.000 belirtke rakamının vazifeli mahiye katsayısı ile çarpımı neticesinde bulunacak tutarı, başvurma tarihinde Merkez Bankasınca belirleme edilen döviz alış kuruna mucibince ekü yahut karşılığı genişliğinde çevrilgen ecnebi diyar parasını başvurma tarihinden itibaren 10 çalışma haset ortamında başkaca ödemeleri halinde; başlangıçta ödemiş oldukları tutar, başvurma tarihinde düzenlemede öngörülen tutardan az olanlar, az artan ücreti başvurma tarihinden itibaren 10 çalışma haset ortamında ödemeleri biçiminde askerlik hizmetini namına getirmiş sayılacak.

Önceden ödediği döviz tutarı, başvurma tarihinde ait düzenlemede öngörülen ücrete denk yahut bu tutardan aşkın olanlar ise askerlik hizmetini namına getirmiş sayılacak. Ancak bunların caba ödedikleri döviz art ödenmeyecek.

Bu düzenleme kapsamındaki döviz ödemeleri, gayrimenkul haricinde gayrimenkul dışı temsilcilikleri, gayrimenkul ortamında Merkez Bankasınca öğrenim edilerek ekonomik duruma dirimlik kaydedilecek.

Görüşmelerin arkası sıra meydana getirilen oylamada, bedelci askerlik düzenlemesini de içeren Askeri Ceza Kanunu ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, kabul edilerek yasalaştı.

Genel Kurulda elan sonraları Elektronik Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi'nin görüşmelerine geçildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler