USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

'Bazı davalar zımnında bilgili ve savcılarımızı yargılamak, hükümranlık özgülemek şişman haksızlık'

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, "Sadece kamuoyunda politik taraftarlığa bağdaşma esasları itibarıyla tartışılan birtakım davalar zımnında bilge ve savcılarımızı yargılamak, buyruk hasretmek şişman müşterek haksızlık." dedi.

'Bazı davalar zımnında bilgili ve savcılarımızı yargılamak, hükümranlık özgülemek şişman haksızlık'
07-12-2022 03:05
TBMM

Bozdağ, TBMM Genel Kurulunda bakanlığının 2023 yılı ekonomik durumuna bağlı konuşmasında, Pençe-Kilit Harekatı dalında martir bulunan Piyade Komando Binbaşı Mehmet Duman'a Allah'tan yağmur diledi.

Bütçe görüşmeleri esnasında Meclis'te istek edilmeyen olayların yaşandığını anımsatan Bozdağ, İYİ Parti Trabzon Milletvekili Hüseyin Örs'e esbak olsun dileğinde bulundu.

AK Parti hükümetleri devrinde demokrasinin güçlenmesi, yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı, adaletli yargılanma ve dayanıklı baş döndürücü noktada ehemmiyetli adımlar attıklarını kail Bozdağ, Anayasa'da demokratlık açısından, insanoğlu hakları açısından DOĞRU reformalar yaptıklarını anlatım etti.

Temel kazı ve hürriyetlerin amme gücü kabilinden ihlal edilmesi şeklinde Anayasa Mahkemesine (AYM) ferdî müracaat hakkı getirdiklerini hatırlatan Bozdağ, "Anayasa Mahkemesini adeta birlikte insanoğlu hakları mahkemesine dönüştürdük." niteleyerek konuştu.

- "Bütün devleti, adeta vatandaşımızın denetimine açtık"

Bilgi kazanma konusunu da civar kat kazı adına düzenlediklerini özetleyen Bozdağ, idarenin işleyişi ile ait şikayetleri araştırmak az daha de Kamu Denetçiliği Kurumunu (KDK) kurduklarını kaydetti. Bozdağ, "Yaptığımız bu demokratik adımlarla, yasama, icra ve yargıyla ait halis muhlis devleti, adeta vatandaşımızın denetimine açtık. Artık çağ devleti elden Meclisimiz, yönetimsel kaza değil gelişigüzel birlikte vatandaşımız bilgelik kazanma hakkıyla, KDK'ye başvurarak, bunları da kullanmakta." dedi.

Geçmişte Türkiye'de kazı aramanın uğrunda ağırbaşlı engeller bulunduğunu tamlayan Bozdağ, Yüksek Askeri Şuranın kararlarına, Cumhurbaşkanının birlikte tane başına icra ettiği işlemlere için kaza denetiminin gizli bulunduğunu hatırlattı. Bozdağ, bunları da kaza denetimine açtıklarını söyledi.

Bozdağ, 12 Eylül askeri darbesini meydana getiren darbecilerin yargılanmasını kırıcı yasağı da kaldırdıklarına ayraç ederek, "12 Eylül'ü yapanları da 28 Şubat'ı yapanları da 15 Temmuz darbesini yapanları da yargının önüne çıkardık, matematik vermesini sağladık." ifadelerini kullandı.

Parlamenter sistemde cumhurbaşkanının türel mesuliyeti bulunmadığını özetleyen Bozdağ, cumhurbaşkanını hukuken icra ettiği gelişigüzel işlemden, hususiyet karşısında, kavim karşısında da aracısız mesul bir duruma getirdiklerini belirtti.

- "Yargı birliğini tığ sağladık"

Adalet Bakanı Bozdağ, eskiden kaldırmayı konuşmanın üstelik cesurluk işi bulunduğu Devlet Güvenlik mahkemelerinin bundan böyle bulunmadığını kaydetti.

Geçmişte Türkiye'de düet birlikte muhakeme sistemi bulunduğunu dile getiren Bozdağ, "Bir taraftan Askeri Yargıtay, öteki taraftan Yargıtay. Bir taraftan Danıştay, öteki taraftan Askeri Yüksek yönetim Mahkemesi vardı.Türkiye'de dü büyüklük görüntüsü sağlayan askeri yargı-sivil kaza ayrımına tığ sonuç verdik. Yargı birliğini tığ sağladık." dedi.

Bekir Bozdağ, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı üzerine da ağırbaşlı adımlar attıklarını vurgulayarak, "Düne layıkıyla yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı elan biçimsiz birlikte noktada" demenin hayıf bulunduğunu söyledi.

Bazı milletvekillerinin "Sen şu davayı bozukluk seyrettin, bozukluk dahil etmedin?", bazılarının ise dahil olursa "Niye dahil ediyorsunuz?" söylediğini aktaran Bozdağ, şu şekilde bitmeme etti:

"Bir değişmeyen verin Allah aşkına, ego tanıdık birlikte davaya dahil edersem mi hususiyet devletine akla yatkın davranmış olurum olmadan dahil etmezsem mi hususiyet devletine akla yatkın davranmış olurum? Adalet bakanının hasıl birlikte davaya dahil ika hakkı, yetkisi yoktur. Daha evveli zamanlarda doğruluk bakanlarının Cumhuriyet savcılarına sorun açılış buyruğu ita hakkı ve yetkisi vardı. Onu da tığ kaldırdık. Anayasa'nın 138. maddesine uyan birisiyim. Hiç bugüne genişliğinde kaza yetkisinin kullanılmasıyla ait mecburi olmadıkça konuşmadım, konuşmam da. Bundan sonraları da konuşmamaya dikkat göstereceğim."

- "Mücadelemiz amasız, fakatsız birlikte mücadele"

Adalet Bakanı Bozdağ, hanıma hızlı mücadelenin hükümetlerinin kesin ve değiştirilemez gündemi bulunduğunun altını çizdi.

Ailenin korunması ve hanıma şiddetin önlenmesine ilişikli yasayı kendilerinin yürürlüğe koyduğunu anımsatan Bozdağ, "Meclisimiz ölçüm indirimine tahdidat getirdi. Israrlı takip edeni civar kat kusur biçimine getirdik. Bizim bu mevzuda mücadelemiz amasız, fakatsız, lakinsiz, lamsız, cimsiz birlikte mücadeledir." dedi.

Yargının uğrunda baş döndürücü sayıda dosya olduğuna dikkati çekici Bozdağ, 2021 bakımından civar basamak mahkemelerinde 18 milyon yöresinde dosya bulunduğunu söyledi. Bozdağ, "Hakim ve savcılarımız şişman birlikte cansiparane görevlerini yapıyor. Sadece kamuoyunda politik taraftarlığa kaynaşma esasları bakımından tartışılan bazısı davalar zımnında bilge ve savcılarımızı yargılamak, buyruk hasretmek şişman birlikte haksızlık. Tartışılan dosya 100'ü geçmez ancak 20 milyon dosyanın bulunduğu yerde tartışılan ancak doğruluk terazisi üstünde ağız dalaşı yürümeyen davalar üstünden bilge ve savcılarımızı itham altında tasarruf etmek baş döndürücü şişman hayıf olur. Adalet Bakanı ve Hakimler Savcılar Kurulu Başkanı adına bu haksızlığı benimseme etmediğimi efdal sesle anlatım ediyorum." niteleyerek konuştu.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler