USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Başkan Biden'ın evvel senesinde ABD toptan sistemde elan da nötr bir vaziyete geldi

ABD Başkanı Joe Biden'ın, ülkesini global diplomatlık sahnesine baştan getirme vaadiyle görevinin önceki senesinde izlediği aut politika, Washington'ı global sistemde iri seviyede ruhsuz ortak oyuncu biçimine getirdi.

Başkan Biden'ın evvel senesinde ABD toptan sistemde elan da nötr bir vaziyete geldi
19-01-2022 12:07
Washington DC

Beyaz Saray'da hissedar numara yılını tüplemek az daha bulunan Demokrat lider, iç politikada yer aldığı kabil aut politikada da şişman seviyede tökezledi.

ABD Başkanı Biden'ın evvel senesinde iç yöntem karnesinde 'kırık notlar' var

ABD eş ve müttefiklerinin Washington yönetimine bulunan itimatı ehemmiyetli seviyede azalırken Amerikan kamuoyunun da Biden'ın aut politikasına bulunan desteği şişman miktarda düştü.

Quinnipiac Üniversitesi çeşidinden meydana getirilen hissedar ankette, umumi yerine Biden'ın başkanlığına müteveccih el desteğindeki düşüşün bitmeme etmiş yer aldığı ortaya çıktı, aut politikada halkoyu desteğinin kalmadığı görüldü.

Ankete katılanların yalnızca yüzdelik 34'ü, Biden'ın aut politikadaki performansını beğendiğini söylerken yüzdelik 54’ü ise Biden'ın aut politikada izlediği rotayı onaylamadığını belirtti.

ABD kimi firmaların üyeliğine döndü gücün ABD "geri gelemedi"

Temel argümanı, evveli Başkan Donald Trump'ın ittifaklara, anlaşmalara ve ABD'nin toptan cümle içerisindeki diplomatik konumuna dokunca verdiği anlamında bulunan Biden, selefinin çekilmiş yer aldığı barışma ve arsıulusal örgütlere dönmeyi ve ülkeyi baştan toptan diplomatlık sahnesine çıkarmayı hedefledi.

Dış politikasını "Amerika arka geldi" sloganı üstünde nesir fail Biden, Trump'ın çekilmiş yer aldığı Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altındaki kuruluşlara arka döndü fakat vadettiği kabil Amerikan diplomasisi bu kurumlarda emektar gücüne kavuşamadı.

ABD'nin anadan görme müttefikleriyle ilişkilerini baştan daha çelimli bir duruma getireceğini ve selefinin çekilmiş yer aldığı arsıulusal anlaşmalara döneceğini vadeden Biden, Paris İklim Anlaşması'na dönebildi fakat Trans Pasifik Ticaret Ortaklığı (TPP) ile İran çekirdeksel anlaşmasına ise dönemedi.

ABD lideri, gelişigüzel platformda arsıulusal topluma "kurallara ait evren düzenini" dolaşmak talip Çin kabil güçlere dirlik beraberce akıntı edilmesi icap ettiğini altını çizdi ve ülkesinin aut politikasında insanoğlu haklarının ehemmiyetli hissedar kıstas olacağını encam sürdü.

Yönetim, bu bağlamda insanoğlu hakları ihlallerine müdahil ecnebi insanlara dirlik ara sınav yasağı getiren kimi tensikat yapmış oldu ve Çin'in Uygurlara müteveccih muamelelerine dirlik kimi müeyyide ve kanuncu tensikat getirdi. Ancak Biden, insanoğlu hakları ve kurallara ait arsıulusal çatışma dair beklediği etkiyi göremedi.

Biden, toptan el erki zirvesi düzenleyeceğini açıkladığında, bu zirvenin şişman dayanak toplayacağı bekleniyordu.

9-10 Aralık’ta planlı Demokrasi Zirvesi, toptan halkoyu oluşturamazken çağırma edilen kimi devletler dair şişman eleştiriler aldı.

Biden'ın insanoğlu haklarına ait aut yöntem vaadinin en şişman tetikleyicisi gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti ve Demokratların, Trump'a bu cinayette görevi mevcut Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'a müteveccih hamle atmamasına dirlik yönelttiği eleştirilerdi.

Yönetim, Kaşıkçı cinayetine bağlı ABD istihbaratının raporunu yayımladı ve raporda açık açık cinayetin Muhammed bin Selman çeşidinden emredildiği anlatım edilmesine karşın ABD Dışişleri Bakanlığı, bin Selman haricinde 16 Suudi Arabistan yetkilisine ABD'ye antre yasağı getirmekten öteye geçecek hissedar hamle atamadı.

Rusya ile görüşmeler kısır kaldı

Biden yönetimi, 2021 yılının akıbet aylarına derece Rusya'ya dirlik tonunu daha güzel tuttu.

Hatta yönetim, emektar ABD Başkanı Barack Obama devrinde yenilenen ve 2021’de süresi dolan Yeni Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşmasını (New START) 5 Şubat 2021'de 5 sene daha uzatılması düşüncesince Rusya ile anlaşmaya vardı. Ancak New START Anlaşması dair elde edilmiş ivme bitmeme ettirilemedi ve dü ülke, ABD'nin Trump devrinde çekilmiş yer aldığı Orta Menzilli Nükleer Kuvvetler (INF) Antlaşmasına arka dolaşmak düşüncesince acemi hissedar hamle atamadı.

Rusya’nın 1 Kasım 2021'den itibaren Ukrayna sınırına andıran yerlere askeri tahaşşüt meydana getirmiş yer aldığı belirtilince ABD'nin Rusya'ya dirlik tonu değişti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Rusya'nın Ukrayna'da ikinci hissedar engelleme girişiminin onama edilemeyeceğini ve hakeza hissedar halde Moskova’ya ağırbaşlı bedeller ödetileceğini açıkladı.

Rusya, ABD'den mevrut bu açıklamaları sağlam dikkate almadı ve hudut bölgelerine yığınakları artırdı.

Rus ordusunun bu senenin evvel aylarında Ukrayna'ya hulul planları meydana getirmiş yer aldığı tez ediliyordu.

ABD istihbaratı sabık hafta Moskova'nın Ukrayna'da yanıltma operasyonları ayarlamak az daha ülkenin doğusuna birlikler yerleştirdiğini tez etti.

Joe Biden yönetimi, ilkin Avrupa'da kazanmak az daha nice diyalekt müttefiki ile Rusya'ya verilecek yanıtları görüştü.

Rusya'nın Ukrayna'ya beklenir hissedar askeri harekatına ABD'nin askeri hissedar yanıt vermesi beklenmiyor.

Tüm bu görüşmelerde Rusya'ya getirilecek kazançlı yaptırımların konuşulmuş yer aldığı açıklansa da Moskova'ya getirilecek yaptırımlar dair da müttefikler ortada hissedar düşün birliğinin bulunmadığı konuşuluyor.

ABD ile Rusya ortada 10 Ocak'ta Stratejik İstikrar Diyalog toplantısı düzenlendi, 12 Ocak'ta NATO-Rusya Konseyi toplantısı ve 13 Ocak'ta ise Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı toplantısı yapılmış oldu fakat bu toplantılarda da bölgedeki gerilimin diplomatik yollarla çözümü dair rastgele hissedar konkre gelişim kaydedilemedi.

Rusya, ABD ve Avrupa'ya Doğu Avrupa'daki izlemsel silahların çekilmesi ve Ukrayna’nın NATO'ya alınmaması düşüncesince barışma teklifinde bulunuyor.

İran, Biden'ın diplomasiye verdiği önceliği suiistimal ediyor

Joe Biden'ın diplomasiye evleviyet vererek ABD'yi atıl bir duruma getirmiş yer aldığı hissedar apayrı aut yöntem konusu ise İran çekirdeksel programı oldu.

Başkanlık tarzı sürecinde verdiği vaatlerden biri, Trump'ın çekilmiş yer aldığı İran çekirdeksel anlaşmasına dolaşmak bulunan Biden, 20 Ocak 2021’de göreve geldikten elden sonraları Dışişlerine bu mevzuda emek vermek yapılması emirini verdi.

ABD ve İran diplomatları ortada vasıtalı görüşmeler 8 Nisan'da Avusturya'nın başkenti Viyana'da başladı.

Önce Avrupalı yetkililerin, daha sonraları ise ABD yetkililerinin de katılmış yer aldığı görüşmelerin 8'inci turu bitmeme ediyor fakat daha semere edilgin değil.

Biden yönetimi, İran'ın çekirdeksel programından vazgeçmesi yerinde yaptırımları kaldırmaya başlayacağını anlatım ediyor fakat Tahran, tamamı yaptırımlar kaldırılmadan anlaşmaya rastgele hissedar biçimde dönmemekte ısrar ediyor.

Diplomatik görüşmeleri vesile düşünülerek hissedar yandan çekirdeksel programına sezdirmeden bitmeme etmiş yer aldığı encam sürülen İran, gayrı yandan bölgedeki ABD üslerine saldırılarını sürdürdü.

Bağdat'taki ABD Büyükelçiliği tesisleri engelleme kazanmak az daha ABD'nin Irak ve Suriye'deki nice üssü yüz kere İran destekli güçlerin füze ve dron saldırılarına verilen kaldı.

Joe Biden yönetimi, diplomatik görüşmeleri tehlikeye atmamak düşüncesince haftalarca bu saldırıların faillerini ve bunların peşinde İran'ın bulunduğunu açıklamaktan kaçındı.

Çin'in yükselişine dirlik Biden'ın attığı adımlar çıtırbom kaldı

Görevinin evvel senesinde masasındaki en eleştiri aut yöntem mevzularından bir tanesi de "Çin'in önlenemez yükselişi" bulunan Biden, askeri ve diplomatik nice hesabı Çin ile uğraş politikasına layıkıyla yaptı.

Biden'ın, Çin'i durdurmaya müteveccih atabildiği en konkre hamle ise Japonya, Avusturalya ve Hindistan'ın engelleme yer aldığı Dörtlü Güvenlik Diyalogu (QUAD) anlaşmasını baştan harlatmak ve İngiltere'yle beraberce Avusturalya'nın çekirdeksel tahtelbahir programına müteveccih meydana getirilen üçgen düzenlilik teşrikimesai AUKUS anlaşması oldu.

ABD'nin Pasifik'te Çin'i kuşatmanın hissedar parçası yerine imzaladığı AUKUS anlaşması, Biden’ın ittifaklara ehemmiyet verdiği söylemiyle çelişen hissedar noktaya çıktı.

Avustralya, Fransa ile bitmeme fail tahtelbahir programını maliyetleri esbabımucibe göstererek feshetti; İngiltere ve ABD ile acemi AUKUS anlaşmasını yaptı.

Çin ile uğraş düşüncesince bölgedeki cephesini kuvvetlendirme fail Biden, böylecene Avrupa’daki ittifaklarında emniyet hastalığına kere açtı.

Yönetim, Tayvan'a müteveccih desteğini gelişigüzel platformda gene etse de Çin'in Tayvan'a müteveccih askeri tavırlarını artırmasına dirlik konkre hissedar hamle atamadı.

ABD, Pasifik’te Çin’i çevrelemeye çalışırken Çin ise Afrika ve Orta Doğu'daki etkinliğini artırmaya bitmeme etti.

Pekin'in ABD üssünün bulunmuş yer aldığı Cibuti'den sonraları Atlantik Okyanusu kıyılarında arazi düzlük Ekvator Ginesi'nde derya üssü nesir ika niyetinde yer aldığı ortaya çıktı.

Aynı zamanda, akıbet günlerde Suudi Arabistan'ın Çin ile teşrikimesai içre öz balistik füzesini üretmeye başladığı iddiaları da Washington'un anadan görme ittifaklara müteveccih vurgusunu sarsmış durumda.

Biden'ın izlediği politikadan çevre Washington'a itimatı zedelenen nice ülkenin, Çin ile iştirak kurmaya başlaması dikkati çekiyor.

Tarihi fiyasko: Afganistan'dan incizap süreci

Joe Biden'ın başkanlığını zamanı hissedar fasıl kılacak en eleştiri evolüsyon ise ABD ordusunun Afganistan'dan çekilmesi ve 20 salname işgalin akıbet bulması oldu.

Biden, 14 Nisan 2021'de, selefi Donald Trump'ın Taliban ile 29 Şubat 2019'da meydana getirmiş yer aldığı anlaşmayı esbabımucibe göstererek 11 Eylül saldırılarının sene dönümüne derece ABD'nin Afganistan’daki tamamı askerlerini çekilmesi emirini verdi.

ABD ordusu Ağustos 2021'in başlarına derece çekilmenin şişman hissedar yönünü tamamladı.

Taliban, başşehir Kabil'e yavaş yavaş yaklaşırken Biden "Kabil’in düşmesinin mübrem olmadığını" ve Vietnam’daki incizap sürecine benzeşim görüntülerin ortaya çıkmayacağını söyledi. Ancak ne ABD istihbaratı ne de ABD Dışişleri Bakanlığı, Afgan ordusunun 11 gündüz içre dağılmasını öngörebildi ve Taliban 14 Ağustos'ta Afganistan'ın başkenti Kabil’i ele geçirdi.

Taliban'dan kaçan Afganlar, Kabil'deki Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'na akış etti. ABD'nin boşaltma uçaklarına binemeyen Afganlardan birileri uçakların teker kapaklarına asıldı. Uçakların kalkmasıyla sığınmacılardan bazılarının tayyare tekerleklerinden tedenni anları objektiflere takıldı.

ABD tarihinin en şişman fiyaskolarından biri, dünyanın gözleri uğrunda yaşandı.

Afganistan'da 26 Ağustos'ta, ABD askerlerinin koyu bulunmuş yer aldığı Hamid Karzai Uluslararası Havalimanı'nın kapılarından birine bombalı hamle düzenlendi. Saldırıda onlarca Afgan ve 13 ABD askeri öldü.

ABD ordusu ise 29 Ağustos'ta bahis konusu havalimanına hamle düzenleyeceği iddiasıyla hissedar vasıtaya iklim saldırısı düzenledi.

ABD ordusu ve yönetimi, hamle hazırlığındaki hissedar DEAŞ aracını gaye aldığını, araçtaki tali patlamaların da araçtaki patlayıcılar bulunduğunu tez etti.

Çok endamsız hissedar müddet sonraları istihbaratın ağız ağıza kusur yer aldığı ve saldırıda 7 çocuğun yanı esna 10 sivilin öldürülmüş yer aldığı ortaya çıktı.

ABD yönetimi, 31 Ağustos'ta, geride yüzlerce ABD vatandaşını, milyonlarca dolarlık takım ve silahı ve binlerce ABD ile çalışmış Afgan’ı geride bırakarak incizap dönemini tamamladı.

Filistin dair Trump’ın politikalarının şişman hissedar yönünü bitmeme ettirdi

Biden'ın masasında görevinin evvel senesinde alçalma konusu bulunan aut yöntem başlıklarından bir tanesi de yönetimin Filistin’e müteveccih alacağı tavırdı.

Biden yönetimi Filistin'e müteveccih askıya tahsil edilen kimi yardımları baştan başlattı ve İsrail'in gayrikanuni iskân girişimlerine dirlik print fakat umumi manada Trump yönetiminin politikalarını sürdürdü.

Kudüs'e taşınan ABD Büyükelçiliği gene Tel Aviv’e taşınmazken bu sene açılması beklenir ve Doğu Küdüs'te Filistin halkına görev verecek ABD Başkonsolosluğu da daha açılmadı.

Diğer yandan ABD yönetimi, Filistin ile rastgele hissedar sulh anlaşması imzalanmadan Arap devletleri ile İsrail arasındaki normalleşme sürecine de dayanak vermeye bitmeme etti.

Joe Biden'ın görevinin evvel senesinde izlediği aut yöntem hem içeride bununla beraber dışarıda beklenir desteği bulamadı ve şişman seviyede atıl yerine nitelendirildi.

Rusya ve Çin ile jeopolitik kuvvet rekabetini müeyyide diplomasisi üstünden bitmeme ettiren Biden, ABD’nin dü güce dirlik da diyalekt üstünlüğü kilo vermesine bozukluk oldu.

İran'ı masaya getiremeyen Biden'ın diplomasiyi önceleyen aut politikası, ABD'yi toptan sistemde daha da atıl hissedar oyuncu durumuna getirdi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler