USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Balyoz'da kumpas' davasında karar

Beraat kararıyla sonuçlanan "Balyoz planı" davasında yargılanan birtakım sanıklara hile kurulduğu iddiasına bağlı davada, vakfedilmiş Mehmet Baransu 13 yıl, Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur ise 3 sene 4'er ay hapisle cezalandırıldı.

'Balyoz'da kumpas' davasında karar
04-03-2022 16:05
İstanbul

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesindeki 39'uncu duruşmaya vakfedilmiş maznun Mehmet Baransu katıldı.

Diğer sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur'u ise avukatlarının temessül etmiş bulunduğu duruşmada, karışan alegori da mütekait Kurmay Albay Suat Aytın ile mütekait Orgeneral Çetin Doğan'ı temsilen avukat Hüseyin Ersöz apiko bulundu.

Duruşmada, firari maznun Tuncay Opçin kendince çıkartılan soruşturma kararının daha uygulama edilmediği belirtildi.

Baransu ve avukatı murafaa salonunu ayrılma etti

Savunma önleyen Mehmet Baransu, Balyoz davasında değişmeyen sağlayan bilge ve savcılarla alakadar iddianamenin dosyaya getirilmesini istediklerini ve bunun adına getirilmesini beklediklerini belirtti. "O dosyanın gelmesi esası ilgilendiriyor." ifadesini kullanan Baransu, "AYM sonucuna uyulmuyorsa güçlü en azından Yargıtay dosyasının getirilmesi gerek." dedi.

Müdahillerin bu sorun ve mahkemeyi kullandıklarını öne devam eden Baransu, "7 yılım hukuksuzca çalındı. Kanun diyor ki 'Ağır cezada 7 yıldan çok tutamazsın.' Ben 7 senedir tutukluyum. Sizin toplanıp beni hemen boşaltma etmeniz gerekiyordu. Bu hukuksuzlukları türel duruma getirmemek düşüncesince defans yapmayacağım. Bu etapta ne sonucu verirseniz verin ilgilenmiyorum." niteleyerek konuştu.

Ara değişmeyen meydana getiren mahkeme, dosyaya ulama sağlamayacağı sebebi öne sürülerek kovuşturmanın genişletilmesi taleplerini reddetti.

Baransu'nun avukatı Çiğdem Koç da "Duruşmada kalmamızın mantığı yok, siz yargılamanızı öz kendinize yapın. Hukuksuzluğa eş olmayacağız." niteleyerek murafaa salonunu ayrılma etti. Mehmet Baransu da salondan ayrıldı.

Mahkeme heyeti başkanı kararını açıklayacağını belirterek, taraflara sonuç diyeceklerini sordu.

Yasemin Çongar ve Ahmet Altan'ın avukatı Figen Albuga Çalıkuşu, "Egemen Harekat Planı tek yerde yayınlanmadı. Yayınlandığını gösterir tek kanıt bu dosyanın içre yok. Tam da tersine AYM'nin yayınlanmadığına bağlı bağlayıcı sonucu var. Müvekkillerimin üzerinde tehirli suçun kanuni unsurları oluşmadığından beraatlarına değişmeyen verilmesini istem ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Karar

Kararını açıklanan yargıevi kapısı kapısı heyeti, vakfedilmiş maznun Mehmet Baransu'nun "devletin güvenliğine bağlı duyurulmayan kalması müstelzim detayları gerçekleştirme etme" suçundan 6 sene ve "devletin güvenliğine ve politik yararlarına bağlı duyurulmayan kalması müstelzim bilgilerini açıklama" suçundan da 7 sene peyda etmek az daha hep 13 sene hapisle cezalandırılmasına değişmeyen verdi.

Bu cezalarda rastgele eş takdiri tenzilat uygulanmadığını kaydeden heyet, Baransu kendince "devletin güvenliğine bağlı duyurulmayan kalması müstelzim ağız ağıza bulunmayan edilmesi yahut yıkma edilmesi" suçundan tam kanıt olmadığı sebebi öne sürülerek beraat, "silahlı yıldırı örgütüne unsur olmak" suçundan ise Mersin 2. Ağır Ceza Mahkemesinde mahkumiyetine değişmeyen verildiği sebebi öne sürülerek davanın reddi anlamında egemenlik kurdu.

Mahkeme heyeti, gayrı sanıklar Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur'u da "devletin güvenliğine bağlı duyurulmayan kalması müstelzim bilgilerini gerçekleştirme etme" suçundan 3 sene 4'er ay hapisle cezalandırdı.

Sanıklar Altan, Çongar ve Oğur'un "devletin güvenliğine bağlı duyurulmayan kalması müstelzim ağız ağıza bulunmayan edilmesi yahut yıkma edilmesi" ile "devletin güvenliğine ve politik yararlarına bağlı duyurulmayan kalması müstelzim bilgilerini açıklama" suçlarından ise tam ve stabil kanıt olmadığı sebebi öne sürülerek beraatlerini kararlaştıran heyet, firari Tuncay Opçin meselesinde dosyanın ise ayrılarak apayrı eş esasa kaydedilmesine hükmetti.

Mütalaadan

Duruşma savcısı kabilinden 2 Haziran 2021'de açıklanan mütalaada, Mehmet Baransu'nun muhabir ve edip alegori çalışmış bulunduğu Taraf gazetesini kullanarak Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) faaliyetlerini yürüttüğü anlatılıyordu.

Mütalaada, Baransu'nun FETÖ'nün hiyerarşik yapılanmasına engelleme olarak, örgüte ilişik süreklilik, gam ve kesafet mucip aksiyon ve faaliyetlerde mevcut peyda etmek kanalıyla FETÖ üyesi bulunduğu kaydediliyordu.

Sanık Tuncay Opçin ve maznun Mehmet Baransu'nun baş başa cereyan ederek Ergenekon ve Balyoz planı davalarıyla Türk Silahlı Kuvvetleri mensuplarına müteveccih operasyonların zemininin hazırlanması ve halkoyu oluşturulmasına müteveccih FETÖ'nün matbuat ayağını oluşturdukları tabir edilen mütalaada, dosyadaki delillere uyarınca Tuncay Opçin'in FETÖ'nün çalışan ve ehemmiyetli görevler ödeme fail idareci özellikte ehemmiyetli eş üyesi bulunduğu aktarılıyordu.

Ceza istemleri

Sanıklar Altan, Çongar ve Oğur'un FETÖ'ye unsur olmamakla baş başa işledikleri taksirat anlamında FETÖ'nün amaçlarına fariza ettikleri tamlanan mütalaada, kendince soruşturma sonucu mevcut firari Opçin'in dosyasının ayrılması isteniyordu.

Mütalaada, vakfedilmiş maznun Mehmet Baransu hakkında, hâlâ ilk FETÖ kapsamında "silahlı yıldırı örgütüne unsur olmak" suçundan Mersin Ağır Ceza Mahkemesince mahkumiyet sonucu verildiğinden, bu kusur anlamında davanın reddine değişmeyen verilmesi istem ediliyordu.

Esas meselesinde mütalaada, Baransu'nun müteselsil biçimde "devletin güvenliğine yahut iç yahut aut politik yararlarına bağlı doküman yahut vesikaları azda olsa yahut ağız ağıza bulunmayan etmek" suçundan 12 yıldan 18 yıla, "devletin güvenliği yahut iç yahut aut politik faydaları bakımından özelliği bakımından duyurulmayan kalması müstelzim detayları gerçekleştirme etmek" suçundan 4,5 yıldan 12 yıla ve "devletin güvenliğine ve politik yararlarına bağlı detayları açıklama" suçundan 7,5 yıldan 15 yıla derece peyda etmek az daha 24 yıldan 45 yıla derece hapsi isteniyordu.

Mütalaada, sanıklar Ahmet Hüsrev Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur'un "devletin güvenliğine ve politik yararlarına bağlı detayları açıklama" suçundan 7 sene altışar aydan 15'er yıla derece hapisle cezalandırılmaları istem ediliyordu.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler