USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakırköy Belediyesi işçilerinin grevi 79 gündür sürüyor

Türk-İş'e ilişkin Türkiye Belediyeler ve Genel Hizmetler İşçileri Sendikası (Belediye-İş) İstanbul 2 No'lu Şubesi üyelerinin, Bakırköy Belediyesindeki şişman iş sözleşmesinde bindirim yapılmaması nedeni öne sürülerek başlatmış olduğu grev, 79. gününde bitmeme ediyor

Bakırköy Belediyesi işçilerinin grevi 79 gündür sürüyor
11-01-2022 15:33
İstanbul

Belediye binası uğrunda dernek kuran sendika üyeleri, çaldıkları düdük eşliğinde ayrışık çarpıcı sözler atarak protestolarını sürdürdü. Sendika temsilcilerinin de dayanaklık etmek verdiği grevde üyeler, türküler eşliğinde halay çekti.

Yağmur altında halay çekici sendika üyelerinden birileri da tüplü sobalarla ısınmaya çalıştı. Belediyenin girişindeki makale yaban tahtasına "Grevimizin 79. günü" yazısı yazan işçiler, duvara da "Bakırköy işçileri ile ki helalleşecek", "Direnen işçiler yenilmezler" ve "Helalleşmek Bakırköy işçisiyle başlar" pankartlarını astı.

Belediye-İş 2 No'lu Şube Başkanı Savaş Doğan, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, dakika grevlerinin, çalışma mücadelelerinin 79. gününde olduklarını söyledi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile güzeşte cuma namazı haset görüşüp problemlerini aktardıklarını tamlayan Doğan, Kılıçdaroğlu'nun da problemi halletmek düşüncesince şehremaneti başkanına emir vereceğini dediğini kaydetti.

Belediyeden sendika adına 2020, 2021 ve 2022 yılları düşüncesince para şişkinliği oranında bindirim ve bol bolamat oranı istem ettiklerine yer veren Doğan, Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu'nun ise "sıfır zam" teklifi verdiğini hatırlattı.

"Haklı taleplerimizin karşılığını bölgeye derece bitmeme edeceğiz"

Bu nedenden belediyenin uğrunda soğukta, karda, kışta hanımlarla ve çocuklarla müşterek iş bırakımı sergilediklerini özetleyen Doğan, şu şekilde bitmeme etti:

"Haklı taleplerimizin karşılığını bölgeye derece da savaşım bitmeme edeceğiz. Biliyorsunuz iklim şartlarını. Kovid-19 salgını bilinen Türkiye'de maça yaptı. Burada arkadaşlarımız hastalandı. Yakınlarını kaybeden arkadaşlarımız evet ancak bizim de belediyeden apayrı müşterek gelirimiz bulunmadığı düşüncesince işin ucunda ahiret yolculuğu de olsa bu mücadeleyi özgülemek zorundayız. Hava vaziyeti dakika kar yağışı gösteriyor. Kar da yağsa taş da yağsa evimize atlatmak atmak düşüncesince bu mücadeleyi özgülemek zorundayız. Başka şansımız namevcut çünkü."

Doğan, grevin masada bitmesi düşüncesince talebi doğrultusunda dakika Bakırköy Belediye Başkanı Kerimoğlu ile görüşeceklerini dile getirdi.

"Hatırlatmak bu şeklinde duvara yazdık"

Belediye-İş İş Yeri Temsilcisi Ahmet Kuruçay, Başkan Kerimoğlu'nun en akıbet görüşmede, 2020 yılı düşüncesince yüzdelik 5, 2021 yılı düşüncesince yüzdelik 7, 2022 yılı düşüncesince ise yüzdelik 9 bindirim teklifi verdiğini anlatarak, para şişkinliği oranında bindirim taleplerini yineledi.

Grev dolayısıyla işçilerin aylık almadığını ve güven kartlarından gider yaptıklarını, bankalara borçlandıklarını dile getiren Kuruçay, Kerimoğlu'ndan ve Kılıçdaroğlu'ndan sunulan lafları tutmalarını istedi.

Duvara astıkları, "Helalleşmek Bakırköy işçisiyle başlar" pankartına yer veren Kuruçay, "Biz Kemal Kılıçdaroğlu'nun o sözünü (helalleşme) burada uyarmak bu şeklinde duvara yazdık. Biliyorsunuz 'Helalleşmek gerekiyor.' denildi ancak kılıç inanıyoruz ki önceki emekçilerle, bölüt işlev fail zat belediyesindeki emekçilerle helalleşmesi icap ettiğini düşündüğümüz düşüncesince hoppadak sesimizi yansıtmak düşüncesince astık." dedi.

"Umutla kararı bekliyoruz"

İşçi Yılmaz Şutanrıkulu, 27 senedir belediyede iştirakçi bulunduğunu belirterek, umutla görüşmelerin sonucunu beklediklerini söyledi.

Millet İttifakı kaymakamlık temsilcilerinin çıkarlarını desteklediğini özetleyen Şutanrıkulu, seslerini dört başı mamur politik tümen temsilcilerinin duymalarını istedi.

Grev çadırında kendilerine yardıma mevrut belediyenin taşeron kadrosunda arazi düzlük 5 işçinin de kameralarla belirleme edilip işten atıldığını korumak için çaba sarfeden Şutanrıkulu, bu insanların yine işe alınmasını istedi.

Kerimoğlu, işçilerle konuştu

Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu, şehremaneti binasına girerken iş bırakımı karşıcı işçilerin yanına geldi.

Burada iştirakçi mümessili Belediye-İş Genel Mali Sekreter Bayram Özkan ile mütekellim Kerimoğlu, meraklı sendikacılarla aşırı etraflıca müddet konuştuklarını, meyve alamadıklarını, şehremaneti yönetiminin bundan böyle az buçuk da emekçilerle bahsetmek istediğini söyledi. Kerimoğlu, bu nedenle de dakika 10 amele ile vakit 14.00 denli mülaki olmak istediklerini dile getirdi.

Özkan'ın, sendika temsilcilerinin de şehremaneti mensubu bulunduğunu ve onların geleceğini anlatması dair Kerimoğlu, "Ben amele arkadaşlarımızın problemlerini itaat etmek istiyorum, varsa taleplerini itaat etmek istiyorum. Sendikadan serbest adına çapraz uzlaşıyı sağlayabileceğimiz müşterek düzlem olsun arzusundayım. İnşallah çözeceğiz. Çözülmeyen, tükenmez şişko anlaşma yoktur. Mutlaka böylece imza atacağız ancak belediyenin kazançlı koşullarını menfez uğrunda bulundurarak atacağız." dedi.

Bunun dair Özkan ise çalışanların hayat koşullarının menfez uğrunda bulundurulması gerektiğine dikkati çekti.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler