USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakanlar Kurum ve Soylu, Elazığ'da 'İl Değerlendirme Toplantısı'na katıldı

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum,"Vatandaşlarımızın kentsel dönüşümün nite olacağıyla ilişik beklentileri vardı. Ona da çağ yapmış olduğumuz istişarelerde değişmeyen vermiş olduk." dedi.

Bakanlar Kurum ve Soylu, Elazığ'da 'İl Değerlendirme Toplantısı'na katıldı
26-04-2022 20:58
Elazığ

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, vatandaşların kentsel dönüşümün elbette olacağıyla bağlanmış beklentileri bulunduğunu belirterek, "Ona da ahit yapmış olduğumuz istişarelerde değişmeyen vermiş olduk. Ve bu çerçevede hane tutarları AFAD ile adalet sahipliği vermiş olduğumuz yurttaşlarımızın aldığı hane fiyatlarına DOĞRU bedeller olacak. Ödemeleri Eylül 2022 bakımından başlamış olacak ve faizsiz 18 sene denktaş taksitli ifa gerçekleştiriyor olacaklar." dedi.

Elazığ'a mevrut Bakan Kurum ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Valilikte planlı "İl Değerlendirme Toplantısı"na katıldı.

Basına boğunuk kaynaklanan toplantının peşi sıra gazetecilere izah karşıcı Bakan Kurum, 24 Ocak 2020'de Elazığ'da meydana mevrut Sivrice ilçesi merkezli depremde 41 bireyin yaşamını kaybettiğini anımsattı.

"Türkiye şekilde kanun boğulmuştuk." diyen Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatlarıyla Bakan Soylu ve gayrı bağlanmış bakanlarla Elazığlı vatandaşların yaralarını kavuşturmak düşüncesince harekete geçtiklerini belirtti.

"Elazığ ve Malatya'da toplamda 36 bin hane yapıldı"

Kurum, çöküntü alanlarında, mahallelerde, sokaklarda vatandaşlarla indinde arada olduklarını dile getirerek, "Onlara laflar vermiştik. Allah razı olsun eksiksiz kardeşlerimiz bizlere inandılar, güvendiler. Biz de bundan ilkin bulunduğu kadar gene onların emeklerini, beklentilerini, düşlerini boşa çıkartmadık. 24 bin 900 hane inşası planlandı. Elazığ ve Malatya'da toplamda 36 bin hane yapılarak Cumhuriyet tarihinin en iri sarsıntı dönüşümlerini hem Elazığ'da bununla müşterek Malatya'da yaptık. Elazığ'da ehemmiyetli indinde sarsıntı dönüşümünü gerçekleştirdik. Belirlenmiş sakınım bölgelerde da acemi peyk kentlerin yapımını yapmış olduk. Bu çerçevede kısaca 18 bin konutumuzu tasdik ettik. Etaplar şeklinde tasdik sürecimiz bitmeme ediyor." ifadelerini kullandı.

Kentsel dönüşüm

Kentsel dönüşüme bağlı de bilgelik sağlayan Kurum, "Vatandaşlarımızın kentsel dönüşümün elbette olacağıyla bağlanmış beklentileri vardı. Ona da ahit yapmış olduğumuz istişarelerde değişmeyen vermiş olduk. Ve bu çerçevede hane tutarları AFAD ile adalet sahipliği vermiş olduğumuz yurttaşlarımızın aldığı hane fiyatlarına DOĞRU bedeller olacak. Ödemeleri Eylül 2022 bakımından başlamış olacak ve faizsiz 18 sene denktaş taksitli ifa gerçekleştiriyor olacaklar." niteleyerek konuştu.

Bunun kentsel dönüşümde, sarsıntı dönüşümünde vatandaşların kıygın olmaması namına atık indinde hamle olduğuna ayraç fail Kurum, "Hak sahibi olamayanlar, ikinci evi olanlar kadar sorunlar vardı. O günkü istişarelerimizde Bakanımızla, milletvekillerimizle hakeza indinde çözümü bulmuştuk. Bu çerçevede de iri indinde dönüşümü gerçekleştirmiş olduk." şeklinde konuştu.

Kurum, rastgele facia alanına grup şeklinde gittiklerine dikkati çekerek, şunları kaydetti:

"Allah'a şükür uğur boncuğu afetin altında Türkiye Cumhuriyeti Devleti kalmamıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın emri çerçevesinde, vatandaşlarımızla el birliği ruhu, şuuru içinde bu emekleri yürüttük. Allah'ın izniyle artık da ayrımsız tatlı çalışacağız. Elazığ'a, Malatya'ya geldiğimizde, Antalya'ya, Giresun'a, Kastamonu'ya gittiğimizde özlük memleketimize gitmiş kadar hissediyoruz. Burada aylarca, günlerce kaldık. Sağ olsunlar onlar da bizi bağırlarına bastılar. 24 Ocak'ta çektiğimiz acının, hüznün namına mutluluğa rastgele daim beraberce tanık olacağız inşallah. Hep beraberce bu ramazan akşamında iftar zamanı vakti ve ailelerimize görüşme düzenleyeceğiz."

Bakan Kurum, depremde yaşamını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yakınlarına, Elazığ'a, Malatya'ya başsağlığı diledi.

"Devletimiz eksiksiz kuvvetiyle tamamı kurumlarıyla el birliğiyle çalıştı"

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da Elazığ ve Malatya depreminden sonradan seller, yangınlar, depremler ve çığ kadar yekdiğeri peşine mevrut afetlerle ülkenin aşırı iri indinde sınavdan geçtiğini, iri acıların yaşandığını tabir etti.

Bu süreçlerden sonradan vatandaşın beklentisinin devletin kendilerine el uzatması bulunduğunu tamlayan Soylu, "Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu irade, bizlere verdiği buyruklar ve tamamı arkadaşlarımıza rastgele meseleyi strateji ika dair ortaya koyduğu duyarlılık bizlere ayrı indinde kuvvet verdi." dedi.

"Özellikle afette rastgele meselenin kendine ilişik oluşturulabilecek ayrımlı indinde çözümü yalan konusu. Ama Allah'a şükürler olsun devletimiz eksiksiz kuvvetiyle tamamı kurumlarıyla rastgele probleminin üstesinden neşet etmek düşüncesince el birliğiyle çalıştı. Sorunu yıkamak biçimine getirmeyi değil çözmeye etkin indinde önsezi ortaya koydu." diyen Soylu, tamamların konutların tasdik edildiğini, gayrı konutlarla bağlanmış de süreçlerin bitmeme ettiğini aktardı.

Soylu, "Burada biricik indinde proses düşünüldü o da vatandaşımızın devlete bulunan güveninin sarsılmamasına müteveccih hamle ortaya koymak. Hem facia indinde zamanlar bununla müşterek afetten ahir süreçlerde Elazığlı ve Malatyalı hemşehrilerimiz gerçekten kışın ortasında aşırı tekaüt eyyam geçirdiler. Ama el birliğiyle bu atlatıldı. O zorluğun atlatılması gayrı gönül rahatlığı karşıya kaldığımız afetlerde de bizlere belletici oldu. Vatandaşımızın götürümlü davranışı, devletin tamamı müesseselerinin el birliğiyle ortaya koyduğu proses bizlere ağırbaşlı indinde öğreticilik ortaya koydu." niteleyerek konuştu.

Afetlerin ateş tecrübeleri olduğuna ayraç fail Soylu, "Ama afetlerin şu biçimde indinde kararı da var; şehirler, enfrastrüktür yenileniyor. Binalar da altyapılarıyla düzeltilmiş oluyor." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, yukarı tesisat diyebileceğimiz indinde hane inşası ve modeliyle gönül rahatlığı karşıya"

Soylu, indinde hafta ilkin de İzmir'de olduklarını belirterek, şu biçimde konuştu:

"Bir facia konutu prototipi mevcut Türkiye’de. Renksiz, en minimum kuvvetli indinde facia konutu prototipinden Türkiye, az daha ılımlı yukarı tesisat diyebileceğimiz indinde hane inşası ve modeliyle gönül rahatlığı karşıya. Bu da Türkiye’nin geldiği seviyenin nerede bulunduğunu göstermektedir."

Cumhurbaşkanının Elazığ düşüncesince verdiği emri Malatya düşüncesince de verdiğini dile getiren Soylu, şu biçimde bitmeme etti:

"Vatandaşımıza çağcıl ve kip konutları yapacağız. Köyde de kentte de. O çağcıl konutlar ehemmiyetli indinde biçimde bundan sonrası düşüncesince de kip yapılanma edecek. Hem köyde yapılanlar bununla müşterek kırsalda ve kent de yapılanlar şehirlere indinde de cibilliyet kazandırıyor. 'Bir afetten ötürü facia konutu yapıldı, bu meseleyi tamamlayalım, facia evlerini bitirelim' kadar indinde önsezi ortaya konulmadı. Vatandaşımıza uygun konutlar o şehre de indinde karakter, mimarlık anlatma da kazandırıyor. Bu mevzuda mücahede yayınlayan Çevre ve Şehircilik Bakanlığımızdan belediyemize, ulama sağlayan her insana şükranlarımızı tabir ediyoruz. Çünkü o günleri hatırlıyoruz. Bugünleri de görüyoruz. O çağ vatandaşımızı avunan ederken bugünün olabileceğini düşünüyorduk. Ama vatandaşımız o ateş içeresinde indinde ümitsizlikle gönül rahatlığı karşıyaydı. Allah'a hamdolsun milletimize utangaç olmadık. Diğer tamamı kurumlarımızla el birliğiyle çalışıldı ve ehemmiyetli indinde noktaya gelindi. Eğer hakeza olmasaydı milletimize utangaç olurduk. Bu ülkemizin gelişmişlik düzeyinin indinde yansımasıdır. Ülkemizle alım çalım duyuyoruz."

Soylu, bu çalışmalara ulama sunan, yazık meydan beraberce alım çalım duyduklarını tabir ederek, eksikler mevcut ise onları da gidermeyi namus borcu bildiklerini aktardı.

Depremzedelere eski olsun dileklerini ileten Soylu, yaşamını kaybeden vatandaşlara Allah'tan rahmet, tamamı vatandaşlara metin indinde hayat diledi.

Toplantıya, İçişleri Bakan Yardımcısı İsmail Çatak, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Fatma Varank, Vali Ömer Toraman, Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, AK Parti milletvekilleri Metin Bulut, Sermin Balık, Zülfü Tolga Ağar, Zülfü Demirbağ, firmalar ile siyasal partilerin temsilcileri katıldı.

Bakanlar Kurum ve Soylu, toplantının peşi sıra Sürsürü, Mustafa Paşa ve Rüstem Paşa mahallerini görüşme ederek, konutları tasdik edilen vatandaşlarla görüştü.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler