USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Yanık: 'Sosyal hizmetlerimizin tamamını aile odaklı bir stratejiyle yürütüyoruz'

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, “Yoğun ve azimli icraat sonucunda, aile odaklı hizmetlerimizden yararlanan evlatların oranı, 2002 senesinde yüzdelik 39 iken, çağ 2021 yılı bakımından bu nicelik yüzdelik 91.5'e yükseldi” dedi.

Bakan Yanık: 'Sosyal hizmetlerimizin tamamını aile odaklı bir stratejiyle yürütüyoruz'
23-11-2021 13:48

Sivil Toplum Buluşmalarının ikincisi Maslak'ta mevcut bir otelde gerçekleştirildi. Düzenlenen organizasyona Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakan Yardımcısı İsmail Ergüneş, Çocuk Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Musa Şahin, Strateji Geliştirme Başkanı Hasan Basri Alagöz ve Doç. Dr. Mehmet Fatih Aysan ile katı aşırı taharri memuru polis maşer kuruluşundan temsilciler katıldı.

“Amacımız, evlatlarımızın dava ve beklentilerinin en serbest kapsamıyla görünür bir duruma gelmesini sağlayarak, önceliklerimizi akla yatkın bir biçimde oluşturmaktır”

Burada bir musahabe eden Bakan Derya Yanık, "Çocuklar, bizim açımızdan hem ihtimamla korunması müstelzim emanetlerimiz bununla birlikte yarınlarımız anlamına geliyor. Biliyoruz ki rastgele bir çocuk, eş bulunduğu asliye haklarla dünyaya gelir. Bu hakları siper konusunda, çabucak ana babaların değil, devletin ve camianın da sorumlulukları vardır. Çocuklarımıza çıkarlarını anlatım edecek olanak ve yerin sağlanması da gine onların en asliye haklarından birisidir. Ülkemizdeki 0-17 gözyaşı aralığında iktisap buyurmak neredeyse kestirmece 23 milyon çocuğumuz var. Bu 23 milyon çocuğumuzun gözü, kulağı ve sesi olacak bir iletişimi getirmek düşüncesince buradayız. Dolayısıyla amacımız, evlatlarımızın dava ve beklentilerinin en serbest kapsamıyla görünür bir duruma gelmesini sağlayarak, önceliklerimizi akla yatkın bir biçimde oluşturmaktır” dedi.

“Korumaya alınacak evlatlarımızın aile ortamı süresince büyümelerini önceleyen dünkü bir proses başlattık”

Bakan Yanık konuşmasının devamında, "Hak ve hak sabah akşam yaklaşımların, camianın halis muhlis kesimlerini içeren etraflıca uygulamalarla fonksiyonel bir duruma geleceği şüphesizdir. Bakanlık olarak, yürüttüğümüz çalışmalarda bir yandan bu kapsayıcılık ilkesini öne alırken, öteki yandan bütüncüllük ilkesiyle de evlatlarımızın fiziksel, psikolojik, ahlaki gelişmelerini bir arada değerlendiriyoruz. Bu çerçevede, bebek hizmetleri dair belirlediğimiz asliye politikalarımızla birlikte, çalışmalarımız kendince da oldukça ekspoze bir bilgilendirme gerçekleştirmek isterim. Sık derişik vurguladığım kabilinden bir hükümet politikası yerine içtimai hizmetlerimizin tamamını aile odaklı bir stratejiyle şekillendiriyor ve yürütüyoruz. Bu bizim, çelimli nesiller ve çelimli toplumlar düşüncesince elzem gördüğümüz ilkelerimizden biri. Çocuklarımızın fiziki yönden bulunduğu denli ruhsal, ahlaki, içtimai gelişmeleri açısından da dimdik bir aileye eş olmasının yerini dolduracak rastgele bir yapıdan gır buyurmak beklenen değil. Bu sebeple, korumaya alınacak evlatlarımızın aile ortamı süresince büyümelerini önceleyen dünkü bir proses başlattık” biçiminde konuştu.

Korumaya alınacak çocuklarla ilgilendiren çalışmalarının detaylarını aktaran Bakan Yanık, “Temelde yaklaşımımız şu; şayet bir bebek aile süresince büyüyebilecek durumdaysa fakat ailenin iktisadi yoksulluğu dolayısıyla çocuğun talih korumasına gereksinimi var ise gurur bakımına gereksinimi bulunduğu ortaya çıkıyorsa tığ deriz ki ailelere ‘çocuklarınız yanınızda kalsın, tığ iktisadi dayanaklık buyurmak sağlayalım' birincisi bu. İkincisi, öz ailesinin yanı sıra kalması akla yatkın değil, o devir ikinci evrede gine çocuklarımıza aile ortamı sağlayabilmek düşüncesince esirgeyici ailelik modelini harekete geçiriyoruz. Yine gurur bakımına almış alıyoruz ama esirgeyici aileler kanalıyla evlatlarımızın bakımlarını ve o aile ortamı gereksinimlerini karşılamış oluyoruz. Bu da şayet beklenen değilse gurur bakımımıza almaktadır gurur korumamıza alıyoruz. Ama kurumlarımızın rastgele bir bir tanesini de adeta bir aile ortamına çevirdik ve evlatlarımızın hem fiziken hem hissî açıdan çıkarlarını toplumsallaşma imkanlarının tamamını kullanacak biçimde yetiştirmeleri düşüncesince de bu olanakları da sağlıyoruz. Dolayısıyla aile odaklı dediğimizde çabucak ailesinin yanı sıra ve gerçekli ailesinin yanı sıra eğlenmek kabilinden bir ısrarımız yok. Bunun anlaşılan bir ekip etapları var. Bu nedenle korumaya alınacak evlatlarımızın aile ortamı süresince büyümelerini önceleyen dünkü bir proses başlattık. Yaptığımız koyu ve azimli icraat sonucunda, aile odaklı hizmetlerimizden yararlanan evlatların oranı, 2002 senesinde yüzdelik 39 iken, bugün 2021 yılı bakımından bu kantite yüzdelik 91.5'e yükseldi. Bu payı şimdi da yukarılara taşımayı hedefliyoruz. Bu hedefimizde siz değerli ziyaretçilerimizin taharri memuru polis maşer kuruluşları yerine aşırı ehemmiyetli katkılarının olduğunu, eskiden bugün ve erte da olacağını aşırı dobra biliyorum. Burada esirgeyici ailelik dair küçüklere dayanaklık buyurmak konusunda, direkt doğruya hizmet üreten taharri memuru polis maşer kuruluşlarımızda var. Onlara da başkaca teşekkürname buyurmak istiyorum” ifadelerini kullandı.

“Şu anda esirgeyici aile yanı sıra küsurat bebek sayımız bizim gurur bakımımızdaki çocuklarımızdan şimdi fazla”

Koruyucu ailelerin yanı sıra küsurat bebek sayısının kurumda küsurat çocuklardan bir tomar bulunduğunun altını çizen Bakan Yanık, “26 binden 476 çocuğumuzu bu hizmetlerden yararlandırdık. Koruyucu aile yanı sıra küsurat evlatlarımızın sayısı akıbet 17 yılda 15 kattan bir tomar kalık durumda. Şu anda esirgeyici aile yanı sıra küsurat bebek sayımız bizim gurur bakımımızdaki çocuklarımızdan şimdi bir tomar ve esirgeyici ailelerle icap esirgeyici annelerle icap esirgeyici babalarla yaptığımız toplantılarda hakkıyla gözlerim dolarak ayırt ettiğim bir şeyi pazarlık etmek istiyorum. Koruyucu ailelerimizin yüzdelik 60'tan dahası öz dirim bilimsel evlatları bulunan aileler. Hatta beş altı adet evladı bulunan aileler. Bunların ortada esirgeyici aile oldukları çocukla boydaş olanlar da var, çocuklarını büyütmüş, üniversiteye göndermiş esirgeyici aile bulunan aileler de var. Dolayısıyla gözyaşı ve bebek skalası birbirinden farklı. Ama rastgele bir birinde ayrıcasız şurası ayırt ettim öz dirim bilimsel evlatlarının önüne koymuşlar. Hatta ailenin merkezine koymuşlar. Ailenin halis muhlis ihtiyaçları, hakikatı esirgeyici aile oldukları çocuğun çevresinde baştan şekillenmiş. Muazzam bir şey. İnanılır kabilinden değil. O denli güzel, köklü aralarında özürlü çocuklarımız var. Etkilenmemek beklenen değil. Sayı yerine da akıbet senelerde şu anda gurur bakımımızdaki çocuklarımızdan şimdi bir aşırı esirgeyici ailelerimizin yanında. Onlara da huzurlarınızda teşekkürname buyurmak istiyorum” niteleyerek konuşmasını sonlandırdı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Sivasspor3751-8
8Alanyaspor3650+3
9Çaykur Rizespor3649-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler