USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Yanık: Kamuda mânialı ataması düşüncesince emek harcamaları yoğunlaştırdık

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, bu yıl sonu yahut 2022 başlangıcında kamuda sakat ataması gerçekleştirmek düşüncesince emek harcamaları yoğunlaştırdıklarını bildirdi.

Bakan Yanık: Kamuda mânialı ataması düşüncesince emek harcamaları yoğunlaştırdık
11-11-2021 07:28
TBMM

Yanık, Bakanlığının 2022 yılı bütçesinin TBMM Plan Bütçe Komisyonundaki görüşmelerinde milletvekillerinin istifham ve eleştirilerini yanıtladı.

"Kastamonu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü içerisinde fariza önleyen ortak personelin aracında narkotik özdek yakalanması" iddialarına müteallik soruşturmanın selameti açısından, personelin 27 Ekim 2021'de görevden el çektirildiğini tamlayan Yanık, narkotik özdek kullanımı, çocuğa şiddet, sömürme kabil iddialarda ağırbaşlı şek oluşursa soruşturmanın kararı beklenmeden doğrudan gereğinin yapıldığını, ilgilendiren personelin görevden el çektirildiğini, bu mevzuda aşırı kırılan olduklarını söyledi.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığının avrat istihdamı kabil mevzularda koordinasyon, siyasa saptama ve farkındalık tevlit görevlerini üstlendiğini, ilgilendiren paydaşlarla baş başa cereyan ettiğini özetleyen Yanık, Bakanlık içerisinde ayrımsız işi yapan, ayrımsız eğitimi almış personelin kişi haklarını birbirine yaklaştırmayı 2022 başı bakımından yaşama geçirmeyi hedeflediklerini tabir etti.

"Engelli tutanağı sıfır insanların iane aldığı" iddiaları

Derya Yanık, Sosyal Ekonomik Destek (SED) hizmetiyle ilgilendiren 67 gence doküman eksikliği zımnında meydana getirilen ödemelerin Sayıştay raporlarına çeşni bulunduğunu anlattı.

18 yaşını dolduran gerekseme sahibi bulunan ve eğitimi bitmeme fail gençlere de SED hizmetinin sunulmaya bitmeme ettiğini dile getiren Yanık, yöntemsiz ortak ödemenin bahis konusu olmadığının altını çizdi.

Yanık, "engelli tutanağı bulunmadığı durumda engellilere müteveccih yardımlardan yararlanan insanların bulunduğu" iddialarına ilişkin, "Engelli yurttaşlar düşüncesince maaş imkanından yararlanmanın ön koşulu esenlik yerleşmiş raporu. Sağlık Bakanlığınca 2007'den itibaren esenlik yerleşmiş raporları Engelli Veri Tabanı'na kaydedilmeye başlanmış bulunmasına karşın hastanelerin birçoğunun düzene engelleme olmaması yardımıyla bu süreçte data tabanına ahali raporların kaydedilmesi kabil olmamıştır. Dolayısıyla sayısal ortamda görülmeyen kimi raporların fiziksel ortamda Bakanlığımıza ulaştırılması ve bu sakat yardımlarından yararlanılması yalan konusudur." diyerek konuştu.

Yanık, bunun rastgele ortak biçimde "yolsuzluk yahut istismar" kabil değerlendirilmesini başta engelliler açısından nahak yere bulduğunu söyledi.

Sosyal yardımları "derin yoksullaşma" biçiminde değerlendirmenin de akıllıca olmadığını tamlayan Yanık, laflarını şöyleki sürdürdü:

"İktidar ve muhalefetin ortak biçimde birbirini eleştirmesi, birbirlerinin yapmış olup ettikleri üstünden bir takım karşıtlıklar üretmesi muhtemel fakat Bakanlığımızın çalışmış olduğu etraflı başlıklar siyasetin haricinde ve üzerinde olmalıdır diyerek düşünüyorum. Burada ayrımlı politik partiler kendisine politika üreten, birbiriyle yarışan, intihap tarihi ortak güzel yarışacak bulunan muhit kendisine ortak aradayız. Bundan elan elbette ortak özellik namevcut fakat bizim Bakanlığımızın çalışmış olduğu başlıkların hiçbirinin 'kaba siyaset' yarışmasına çeşni olmaması lazım. Şiddete uğrayan kadınlar, bakıma muhtaç, korunmaya katılması müstelzim çocuklar, içtimai iane gereksinimi olanlar, engelliler, yaşlılar, martir yakınları, gaziler ve başka çalıştığımız alanlar politika konusu olamaz. Bu sahaların hiçbirisinin sert politika konusu olmaması, keski ortamında söylüyorum ortak 'malzeme' biçimine getirilmemesi lazım. Çünkü bizim Bakanlığımız 83 milyonun tamamına ve 83 milyonun dezavantajlı kısımlarının tamamına ortak biçimde dokunuyor. Dezavantajlı grupların doğrusu yaşadıkları dezavantajı ortak de politika konusu biçimine getirerek onları baştan kırılgan bir duruma getirmenin anlamı bulunmadığı kanaatindeyim."

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, içtimai yardımların Bütünleşik Sosyal Yardım Bilgi Sistemi eliyle sonuç basamak objektif ortak biçimde adalet sahiplerine bağlandığını anlatarak, milletvekillerinden, kriterleri karşıladığı durumda içtimai iane alamayan yahut nahak yere yere iane düzlük insanları saptama etmeleri yerinde kendilerine iblağ çağrısında bulundu.

Sosyal iane sahaların şişman bölümünün işgücüne iltihak olanağı sıfır engelli, buğulu ve onların bakımını üstüne piyasa kişilerden oluştuğuna ayraç fail Yanık, içtimai iane yararlanıcılarının sayısındaki artışın bildirme odaklı düzene geçilmesinden kaynaklandığını söyledi.

"Sadaka kabil iane vermiyoruz"

Dönemsel gereksinimi olanlara dönemsel, daima gereksinimi olanlara da daima yardımda bulunduklarını tabir fail Yanık, "Ama sizler intihap devri bu vatandaşları görüyorsanız ve yalnızca o devir ayırt ediyorsanız bu bizim problemimiz değil." dedi. Derya Yanık, yardımları "sadaka" kabil vermediklerini vurguladı.

Aile bütünlüğünün korunması ve çağ kuşağı programlarıyla ilgilendiren eleştirilere katıldığını tamlayan Yanık, bu mevzuda RTÜK ile icra ettikleri çalıştayı anımsattı. Bakanlık kendisine bir takım türel mekanizmaları harekete geçirmenin haricinde ortak yetkileri bulunmadığına ayraç fail Yanık, bu yetkiyi de olabileceği genişliğinde çalışan ortak biçimde kullandıklarını kaydetti.

Kamuda sakat atamaları

Kamuda sakat atamaları mevzusuna yer veren Yanık, Bakanlığın grup çıkarıp tayin etme yetkisinin bulunmadığını, yalnızca bu mevzuda tayin koordinasyonunu üstlendiğini anımsattı.

Bakan Yanık, "Nitekim 2021 sonu yahut 2022 başlangıcında tayin gerçekleştirmek düşüncesince emekleri yoğunlaştırdık. Hem kişi bakanlığımızda olabileceği genişliğinde efdal epilepsi tıpkı zamanda başka bakanlıklarda bu farkındalığı yapmaya fiilen tayin çalışmalarını yürütüyoruz." dedi.

"Kadına hızlı mücadelede mevzuatımızın kâffesi evcil yerinde"

"İstanbul Sözleşmesi'nden çekilince hanımlar himayesiz kaldı." eleştirilerine de yer veren Yanık, ortak hukukçu ve aktivist kendisine mevzuyla ilgilendiren geçmişteki düşüncelerinin değişmediğini tabir etti. Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Yanık, şunları söyledi:

"Sadece ortak sözleşmeyi 'günah keçisi' farzımuhal yahut adeta 'kutsal ortak metin' biçimine koyarak bu işe yaklaşılmaması icap ettiğini düşünüyorum. Bir mıhlı biricik başına ortak kahramana dönüştürülemez. Bu, nitekim, ortak söve metindir. Biz bunun iç hususiyet uygulamalarını yaptık. Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun yalnızca hızlı mücadelede tedarik kararlarını edinmeyi düzenleyen ortak metin. Bunun ukubet kanunu var, kentlileşmiş anayasa bölümü var. Anayasa'daki akreditasyon ve fazlalık ayrımcılık prensibi var. Bir hususiyet düzenlemesi ve değerlendirmesini yaparken totaliter beslemek zorundasınız. Kadına müteveccih hızlı savaş noktasında emir hükümleri bulunan iç hususiyet düzenlemesini meydana getiren mevzuatımızın kâffesi evcil yerindedir. Biz de bunun etkin, akıllıca uygulanması düşüncesince çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bundan sonraları da yürüteceğiz."

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, elan sonraları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile müteallik ve ilgilendiren müesseselerinin 2022 yılı bütçeleri ikrar edildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler