USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Varank: Karla mücadele balık tuzlayarak yapılmaz

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, 'Dün milyonlarca İstanbullu, site merkezinde kuşatılmış kaldı. Kar küremesi yapmanız, tuzlama yapmanız da mı engellendi? Karla mücadele balık tuzlayarak yapılmaz. İstanbul’u kar facia götürüyor, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan

Bakan Varank: Karla mücadele balık tuzlayarak yapılmaz
25-01-2022 15:16
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, "Dün milyonlarca İstanbullu, kent merkezinde çevrili kaldı. Kar küremesi yapmanız, tuzlama yapmanız da mı engellendi? Karla mücadele balık tuzlayarak yapılmaz. İstanbul’u kar afet götürüyor, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı gitmiş müşterek balıkçı restoranında kaynak veriyor" dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Ankara'nın Polatlı ilçesinde KontrolMatik Teknoloji Lityum Demir Fosfat Batarya Fabrikası'nın asliye atma törenine katıldı. Bakan Varank, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde kazançlı ve teknolojik bağımsızlığını elde etmiş müşterek Türkiye nesir etmeyi hedeflediklerini belirtti. Bakan Varank, "Bunun düşüncesince de ülkemizi ciddi teknolojileri üretebilen küresel müşterek üs durumuna iletmek az daha çalışıyoruz. İşte KontrolMatik’in batarya teknolojileri ve erke ambarlama sistemleri alanındaki bu mürşit yatırımı da bu gösterimi takviye edecek ehemmiyetli müşterek girişim. Hızlı teknolojik gelişmeler sonucunda enerjiye bulunan gerekseme rastgele güzeşte güneş katlanarak artıyor. Hal hakeza olunca enerjinin üretimi ve iletimi derece depolanabilmesi de dirimsel ciddiyete eş müşterek husus kendisine karşımıza çıkıyor. Tabii bu yatırımın kıymeti, elektrikli anahtar ve mahveden elektroniği sektörleriyle baş başa değerlendirildiğinde şimdi açık ortaya çıkacaktır. Bildiğiniz az daha müstehase yakıtların kullanıldığı ahbapça yanmalı motosiklet teknolojisi bundan hakeza gün oluyor. Bunların yerini borç elektrikli vasıtaların en asliye bileşenlerinden birisi de bataryalar. Öyle ki bu vasıtaların maliyetinin iri bölümü da bataryadan kaynaklanıyor. Aslında erke ambarlama sistemleri elden vasıtaların kendisi düşüncesince değil, yükleme madun yapısı düşüncesince de ciddi müşterek unsur. Biz de dünya olarak, rakiplik şartlarının eşitlendiği şu çağda Türkiye’nin arabası ile elektrikli anahtar sektörüne çabuk müşterek antre yaptık" dedi.

'YIL SONUNDA SERİ ÜRETİM BANDINDAN İNECEK'

Bakan Varank, şu anda projede rastgele şeyin uğrunda ilerlediğini kaydederek, "Yıl böylelikle inşallah önce vesait cimri istihsal bandından inecek. Ama biz, TOGG denli planların derinliğine vadede mihman başarıya ulaşmasında batarya teknolojilerinin baş döndürücü çarpıcı olacağının farkındayız. İşte bu nedenle dünyanın en iri batarya üreticilerinden FARASİS ile TOGG ortada müşterek iş donanmasına gidildi. TOGG’da kullanılacak bulunan bataryaların vatanımızda imal edilmesine müteveccih envestisman emekleri kâffesi hızıyla bitmeme ediyor. Benzer halde Ford Otosan’ın da vatanımızda elektrikli anahtar ve batarya üretimine müteallik baş döndürücü kalburüstü yatırımları yalan konusu. Ama burada, baş döndürücü şimdi iri müşterek ekosistemin oluşması ve millî kapasitemizin gelişme göstermesi en mühimi. KontrolMatik Teknoloji’nin bu yatırımı da sektördeki küsurat ambarlama ihtiyacını domestik ve ulusal imkanlarla istikbal noktasında öne çıkan baş döndürücü durumunda müşterek adım. Ben bizzat ister teknolojisi gerekse ölçeği itibarıyla ülkemizin gücüne ve enerjisine baş döndürücü obje katacağına inanıyorum. 3 aşamada tamamlanacak bu plan düşüncesince toplamda 180 milyon dolarlık müşterek envestisman yapılması öngörülüyor. İlk aşamada 250 erkek istihdam edilecek, kâffesi süreçlerin tamamlanmasıyla baş başa bu skor 600’e çıkacak. Yine istihsal kapasitesi kendisine da 250 megavat saatle başlanıp bin megavata yükseltilmesi hedefleniyor. Tabii bu üretim, akan açığımızın azaltılması noktasında da oldukça epey müşterek yardım yapacak" niteleyerek konuşu.

'İRAN KAYNAKLI SORUNU KISA SÜREDE ATLATACAĞIZ'

Bakan Varank, sonuç müşterek iki günün anne gündemi bulunan katıksız patırtı yağı lambası lambası arzındaki İran kaynaklı kesintiye de hususi müşterek ayraç ayırmak istediğini vurgulayarak, "Maalesef bu boyut çelimsiz süreliğine de olsa uran tesislerinde katıksız patırtı yağı lambası lambası ve cazibe kısıtlamalarına kez açıyor. 'Bu kesintilerden hacısı hocası nasibini alsın' denli eşitlikçi görünen; lakin esasen adaletli sıfır müşterek görüşü de tabii dile getirenler de var. Ancak, ölçüm edersiniz ki kışın ortasında yurttaşlarımızın konutlarında rastgele müşterek kısıntıya gitmemiz tabii düşünülemez. Süreci, ortaya çıkmış olduğu önce andan itibaren Enerji Bakanlığımız yakından ve titizce yürütüyor. Pazar akşamı OSB yönetimlerimizle, kesim temsilcilerimizle müşterek araya gelip, 500 nefis müşterek grupla müşterek yorum yaptık. Bu sıkıntıyı minimum hasarla ne atlatacağımızı danışma ettik. Aldığımız düşünce ve değerlendirmelere mucibince de Enerji Bakanlığımız lazım düzenlemeleri ivedilikle yaptı, yapıyor. Buradaki asliye yaklaşımımız oluşabilecek araba donatı hasarlarını, kaba öz kayıplarını minimize ederek kısıtlamaların üreticiler üstündeki negatif etkilerini en organ indirebilmek. İran kaynaklı bu problemi gine sanayicilerimizle el ele vererek inşallah en çelimsiz müddette atlatacağız" ifadesini kullandı.

'GİTMİŞ BALIKÇIDA GÖRÜNTÜ VERİYOR'

Bakan Varank, İstanbul'da derin kar yağışı sonrası yaşanmış bulunan aksaklıklara ilişkin, "Bakın bu ulus size Türkiye’nin en iri şehirlerini denyo etti, 'hizmet yapmamız engelleniyor' niteleyerek mazeret ürettiniz. Dün İstanbul’da yaşananları çoğumuz ekranlardan izledik. İşte geçmiş milyonlarca İstanbullu, kent merkezinde çevrili kaldı. Kar küremesi yapmanız, tuzlama yapmanız da mı engellendi? Elbette hayır. Karla mücadele balık tuzlayarak yapılmaz. Koordinasyonla, işinin başlangıcında durarak yapılır. İnsan az buçuk utanır. İstanbul’u kar afet götürüyor. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı gitmiş müşterek balıkçı restoranında kaynak veriyor. Bunu hakkıyla insanoğlu hazırlamaya utanır. Geçmişte neler yapılmış, onlara baksınlar ve çıkarlarını kar ile mücadelede az buçuk geliştirsinler. Bu arkadaşlarımız iş gerçekleştirmek namına yöntem yapmayı seviyor. İçeriden ve haricen kâffesi engellemelere karşın çoğumuz yürekli müteşebbislerimizle baş başa Türkiye'yi 2022'de de uran öncülüğünde büyütmeye bitmeme edeceğiz. Ülkemizi yatırım, üretim, dış satım ve istihdam rotasında tutmayı sürdüreceğiz. Enerji yatırımları da bu hedeflere ulaşmamızın teminatı olacak. Ben bu vesileyle ister vatanımızda beledi üreticileri gerekse küresel firmaları benzeri yatırımları gerçekleştirmek az daha Türkiye’ye çağırma ediyorum" dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler