USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Soylu: “Kadına yönelik şiddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir şey de olamaz”

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Bizim bu mevzuda tavrımız nettir. Kadına yönelik şiddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir şey de olamaz” dedi.

Bakan Soylu: “Kadına yönelik şiddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir şey de olamaz”
16-03-2022 22:42

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu Başkanı Öznur Çalık ve komite üyelerini Bakanlık özek binasındaki Güvenlik ve Acil Durumlar Koordinasyon Merkezi Başkanlığı (GAMER) güruh salonunda ikrar etti. Komisyon Başkanı Öznur Çalık, hazırladıkları tutanağı Bakan Soylu'ya arz etti. Burada bir musahabe oluşturan Bakan Soylu, fasile içi ve hanıma yönelik hızlı mücadelede ağır efor içinde olduklarının altını çizerek, “İçişleri Bakanlığı olarak; fasile içi ve hanıma yönelik hızlı uğraş konusunda, hakkıyla ağır ve içten bir efor içindeyiz, sonuç aşama ehemmiyetli adımlar attık” dedi.

“2022 yılı 1 Mart nedeni ile 9 bin 500 edinmek gibi hep 357 bin terbiye verildi”

İçişleri Bakanlığında fasile ve hanıma erinç hızlı uğraş dalında etkin personellere maruz eğitimlerin istatistiklerini paylaşan Bakan Soylu, “Kadına ve fasile içi hızlı uğraş kapsamında yaşama geçirdiğimiz adımları, esasta kıyamet yönetimindeki modelimize benzeri şekilde, ‘olay evveliyat önleme', ‘olay hatıra müdahale' ve ‘olay sonrası' yerine üç sacayak mevcut bir takip doğrultusunda yürütüyoruz. Olay evveliyat önleme ve fenomen hatıra müdahalede Bakanlığımız baş döndürücü çelimli ve müspet arka dönüşler sağlayıcı adımlar atmışken, fenomen sonrası süreçlerde de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımızla dek ve iş birliğini beraberce gerçekleştirdik. İçişleri Bakanlığı kabilinden hanıma yönelik hızlı uğraş kapsamında herhangi bir polis biriminde eğitilmiş personelin görevlendirilmesine bağlı kurumsal kapasitenin arttırılmasına yönelik olarak; fasile içi ve hanıma erinç hızlı uğraş dalında etkin personelimize; 2018 senesinde 59 bin, 2019 senesinde 40 bin, 2020 senesinde 153 bin 500, 2021 senesinde 95 bin, 2022 yılı 1 Mart nedeni ile 9 bin 500 edinmek gibi hep 357 bin terbiye verildi” diye konuştu.

“Kadına yönelik şiddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir şey de olamaz”

Kadına erinç şiddetin gayrı güvenlik vakalarına kıyasla şimdi karmakarışık bir yapısı bulunduğunu tamlayan Bakan Soylu, bu mevzuda dayanıklı baş döndürücü aşama altığını ve bunları şimdi da ileriye götürmenin gayreti içinde olduklarını vurgulayarak, “Kadına erinç şiddet, ayrımlı dinamiklerden beslenen, kendine başmaklık nitelikleri olan, gayrı güvenlik vakalarına uyarınca şimdi karmakarışık bir yapısı olan, uzmanlığa şimdi bir tomar gerekseme duyan bir konudur. Özellikle işin sebeplerine çevrik çalışmalar, tespitler, başkaca önemli. Bizim bu mevzuda tavrımız nettir: hanıma yönelik şiddetin gerekçesi olamaz, hafifletici sebep diye bir şey de olamaz. Bildiğiniz gibi; adap saikiyle işlenen cinayetin hafifletici sebep yerine görülmesi anlayışını Cumhurbaşkanımızın ortaya koyduğu hassasiyetle kaldırdık. Yine ayrımsız tatlılıkla şimdi dayanıklı baş döndürücü aşama atıldı, inşallah bunları şimdi da ileriye götürmenin gayreti içindeyiz” ifadelerini kullandı.

“Türkiye'de 20 yılda hanıma hızlı mücadelede baş döndürücü ehemmiyetli adımlar atıldı”

Yaptığı konuşmada Bakan Soylu'ya hanıma şiddete yönelik icra ettiği icraat düşüncesince teşekkürname fail TBMM Kadına Yönelik Şiddetin Araştırılması Komisyonu Başkanı Öznur Çalık, “Türkiye'de 20 yılda kadının statüsünün güçlendirilmesi, değişmeyen mekanizmalarında arazi alması ve hanıma hızlı mücadelede baş döndürücü ehemmiyetli adımlar atıldı. Başta Anayasa edinmek gibi eskiden yaptığımız çalışmalarla bağlanmış metinlerimiz ve kanuncu metinlerimizin baş döndürücü çelimli bulunduğunun bir kat şimdi altını resmetmek isterim” cümlelerine arazi verdi.

Komisyonun İçişleri Bakanı Soylu'ya arz etmiş yer aldığı rapor

Raporda, 17 anne dolambaç altında 42 belirleme ve 547 öneriye arazi verildi. Kadına şiddetin sebeplerinin kâffesi yönleriyle araştırılarak katılması müstelzim tedbirlerin belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırması Komisyonu'nun hazırladığı 912 sayfalık raporda mesail belirleme edilerek, hal önerileri sıralandı. Meclis Başkanlığına maruz raporda hanıma şiddetin maşer vicdanında koyu yaralara hastalık yer aldığı belirtildi. Raporda, toptan çapta herhangi bir üç hanımdan birinin eş-akrabalık birlikteliği mevcut ve ya namevcut rical kabilinden fiziksel, psikolojik, eşeysel ve kazançlı açılardan şiddete maruz kalmış yer aldığı bilgisine arazi verildi. Kadına şiddetin sadece hususiyet ve polis tedbirleriyle çözülemeyeceği, baş döndürücü boyutlu, karmakarışık vakıa bulunan bu şiddet türüyle mücadelenin baş döndürücü cepheli yaklaşım ve disiplinler arası çalışmayla hususi stratejiler geliştirilmesini mecburi kıldığı vurgulandı. Kadına yönelik şiddet görüntülerinden en baş döndürücü erinçsiz olunan izlence türlerine bakılınca evvel tam dizilerin bulunmuş yer aldığı tamlanan raporda, dizilerde hanıma şiddet mevzusunun işleniş halinde ağır sağ açıklık değişikliğine gidilmesi istendi.

Raporda arazi düzlük bazısı tavsiyeler şöyle:
“Toplumda ve şiddet mağdurlarında, hızlı mücadelede açılan mekanizmalar ve tedarik kararlarının ‘mağdur düşüncesince yeteri kadar esirgeme sağlamayacağı' algısının oluşması engellenmeli. Hukuk fakültelerinde öğrencilerin mevzuya bağlı uzmanlaşmalarına yardım gelmek ve farkındalıklarını tasarruf etmek düşüncesince Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun, uygulaması ve avrat hakları dersi müfredata konulmalı. Muhtarlara avrat eş vesile eşitliği, hanıma hızlı ve er yaşta evliliklerle uğraş hikayelerinde eğitimler verilmeli. 7 gündüz 24 vakit işlev sunan ayrı bir ‘Acil Şiddet Hattı' kurulmalı. Kadınlara ilgili cep telefonlarına dünkü kurulacak bulunan Acil Şiddet Hattı ve KADES ilkin edinmek gibi müracaat mekanizmaları kendince bilgilendirici SMS'ler gönderilmeli. Cinsel kusur mağdurlarına yönelik dünya genelinde ehliyetli kurda işlev verici ‘Kadın İzlem Merkezleri' oluşturulmalı.”

Huzeyfe Tarık Yaman - İbrahim Çakmak

Huzeyfe Tarık Yaman - İbrahim Çakmak
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler