USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Soylu: 'İlk etapta 27 milyon lira ödenek buraya ulaşmış oldu'

Düzce'de meydana mevrut 5.9 büyüklüğündeki depremin arkası sıra Düzce Valiliğinde İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un katılımıyla kıyamet eş güdüm toplantısı gerçekleştirildi.

Bakan Soylu: 'İlk etapta 27 milyon lira ödenek buraya ulaşmış oldu'
25-11-2022 08:08

Merkez üssü Düzce'nin Gölyaka ilçesi bulunan ve nice ilden mahsus 5.9 şiddetindeki depremin peşi esna Düzce Valiliği konuşma salonunda İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum'un da katılmış bulunduğu facia eş güdüm toplantısı yapıldı.

“Hemen yer sarsıntısı sahasına geldik

Toplantının peşi esna planlı matbuat toplantısında mütekellim İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, “Depremin bulunduğu saatten bu saatte denli 233 dümdar yer sarsıntısı meydana geldi. 37'si Düzce vilayetimizde peyda etmek kıl payı 93 vatandaşımız yaralandı. 13 vatandaşımızın tedavilerine hala hastanelerde bitmeme ediliyor. Düzce'de de bir tanesi koyu bakımda peyda etmek kıl payı 6 vatandaşımızın tedavilerine bitmeme edilmektedir. Depremin elden akabinde Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatlarıyla elden yer sarsıntısı sahasına geldik. Tüm bakanlıklarımızın yöneticileri, sorumluları, hem gözaltı hem AFAD koordinasyonunda yaptığımız işlerde depremde meydana mevrut hasarları ve depremde meydana mevrut ortak ekipman zararları belirleme etmek, bunları ortak yazı dahilinde onarmak, atılacak adımları belirleyebilmek, yurttaşlarımızın yaralarını sarabilmek özgü burada olduk. Biz de bakanlarımızla beraberce Cumhurbaşkanımıza mevkut adına burada elbette ortak durumla karşılaştığımızı, bire ortak sürede neler yaptığımızı sonsuz adına aktarmaya çalıştık. Hem Gölyaka tarz hem Düzce hem de depremin sansasyonel bulunduğu başka ilçelerimizde çoğumuz lüzumlu temasları, tetkikleri, değerlendirmeleri yaptık. İnsanlarımızı görüşme ettik, esnaflarımızı görüşme ettik ve onlardan umumi gestalt dair özlük değerlendirmelerini aldık. Biz de atacağımız adımları belirlemeye çalıştık” dedi.

“1999 depreminin etkileriyle karşılaştığımız vatandaşlarımızı görebiliyoruz”

Afete engelleme düşüncesince amme büyüklenme ve kuruluşları ve çıplak maşer kuruluşlarından mecmu 3 bin 748 personel ve 812 otomobilin Düzce'de fariza aldığını aktaran Bakan Soylu, “Vatandaşlarımızın arızi korunma gereksinimi oldu. 12 Kasım 1999 depremi iri ortak sarsıntı oluşturdu. Hala onun etkileriyle karşılaştığımız vatandaşlarımızı görebiliyoruz. Bu vesileyle natürel adına evine dönüşmek istemeyenler oldu. Çocuklar korktular. Bu vesileyle icap amme misafirhaneleri, icap yurtlarımızın hepsi gerekse de kurduğumuz cilt sahalarında yurttaşlarımızın barınmasına olanak bildirmek düşüncesince adımlar attık. 19 alanda cilt alanları oluşturduk. Bine benzeyen cilt kuruldu, hala da kurulmaya bitmeme ediyor. Gençlik merkezlerimizin mestur spor salonları açıldı ve insanlarımız buralarda konuk edildiler. Hem AFAD, hem Kızılay hem belediyemiz 20 bine benzeyen battaniye dağıttılar. 3 bine benzeyen yatak, çarşaf, tün kalmalarını gerçekleştirme edecek eksiksiz destek sunar sağlandı. Şu anne denli 600'e benzeyen ısıtıcı dağıtıldı. Bu esnada Kızılay'ımızla beraberce jandarmadan diyanete kadar, polisten AFAD'a denli ve mevrut belediyelerimizin besin tırlarına denli Kızılay'ımız bunları eş güdümlü etti. Şu anne denli 23 bin 265 isim sabah, öğle, akşam ezanı yunak aşındırmak yedi. Hem cilt alanlarımızın uğrunda hem de merkezlerde bu hizmetimiz bitmeme etmektedir” sanarak konuştu.

“90 bin lira eşya, 30 bin lira icar katkısı gerçekleştireceğiz”

Depremin 5.9 büyüklüğünde ortak yer sarsıntısı bulunduğunu fakat ivmelenmesinin efdal ortak yer sarsıntısı bulunduğunu vurgulayan Bakan Soylu, “Bu evlerde iri sarsıntılara etken evet ve burada pırtı zararları bahis konusu oldu. Ev, iş yeri, araçlardaki zararların tespiti özgü 220 insandan oluşan 110 kol bu sabahleyin bakımından çalışmalarına başladı. 3 bin 450 dokunca belirleme talebinin 818'inin tespiti yapıldı. Özellikle Cumhurbaşkanımızın buyrukları çerçevesinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız 1 milyon lira, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız 10 milyon lira, AFAD Başkanlığı da şu anne denli 16 milyon lira ödenek gönderdi. Toplam 27 milyon lira evvel etapta ortak ödenek buraya ulaşmış oldu. Burada vatandaşımızı bekâr bırakmayacağız. Elbette ki başta bina stokunun yüzdelik 80'inin dobra ortak noktada olması, 1999 depreminden sonradan mamul olması burada bu karşılaştığımız depremde baş döndürücü elan iri ortak maliyetle karşılaşmamamızı sağlamıştır. Ağır hasarlı konutlarımız var. Ağır hasarlı konutlarda şayet eşyalarını almadan çıkıyorsa, içine girilemeyecek vaziyette ise 90 bin liraya denli pırtı katkısı yapacağız. Aynı sürede 30 bin liraya denli icar ve göç katkısı gerçekleştireceğiz. Ağır hasarlı binalarda kiracılar var ise bunlara da 15 bin lira denli göç katkısı gerçekleştireceğiz. Özellikle pırtı hasarları fazla. Bunun düşüncesince ortak belirleme komisyonu oluşturduk. Eşya zararlarının da tazmini düşüncesince komisyonun tespiti dair dokunca ne kadarsa karşılanmış olacak” halinde konuştu.

“Devletimizin eksiksiz olanaklarıyla milletimizin emrine amadeyiz”

Vatandaşları bu süreçte tek bekâr bırakmayacaklarını dile getiren Bakan Soylu, “Bunun yanı esna az hasarlı binalar var. Sıvası dökülmüş, tuğlası, kaplaması dökümlü binalar var. Komisyonun tespitiyle beraberce 3 bin lira, 5 bin lira, 7 bin lira yardımda bulunacağız. Bu mevzularda ekiplerimiz çalışacaklar. Mal namına gelir, namına gelmeyen candır. Vatandaşlarımızın huzur karşıya kalmış bulunduğu bu emekli vaziyette ortak nebze de olsa kılıç de onlara dayanak olabilecek adımları atmaya bitmeme edeceğiz. Esnaflarımızı bekâr bırakmayacağız. Diğer yerlerde yaptıklarımızın benzerlerini burada da yapmış olacağız. Allah bizi hakeza kazalardan, afetlerden korunum etsin. Elbette facia bölgesiyiz. Ormanlarımız baş döndürücü gücün yangınlarımız bizim afetimiz, akarsularımız, ırmaklarımız, nehirlerimiz baş döndürücü gücün yığın bizim afetimiz. Bir yer sarsıntısı coğrafyasındayız. Kış kimi yerlerde emekli geçiyor, çığ, heyelan, kayaç düşmesi bizim afetlerimiz. Bizim görevimiz tedbirlerimizi almak, afetle karşılaştığımız devir da birbirimizin yardımına koşturmak ve el birliği gerçekleştirmek. Biz dünyaya da el uzatan ortak milletiz. Allah'a hamdolsun, kılıç hem medeniyetimizi, hem birbirimize bulunan bağlılığımızı, sadakatimizi, devletimize bulunan sadakatimizi bırakın azaltmayı yahut kaybetmeyi dünyada kaybedenlere taannüt arttırarak bitmeme ettiriyoruz. Şükürler olsun. Sınamalardan baştan sona beraberce güçlenerek çıkıyoruz. Devletimizin eksiksiz olanaklarıyla milletimizin emrine amadeyiz” ifadelerini kullandı.

Enes Bektaş - Selçuk Akyol - Orkun Kaya
 

İLGİLİ HABER
Bakan Kurum: Düzce genelinde acele yıkılacak ve ciddi hasarlı 71 bina, 134 serbest büro belirleme edildi Bakan Kurum: 'Düzce genelinde acele yıkılacak ve ciddi hasarlı 71 bina, 134 serbest büro belirleme edildi'
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3390+56
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3341+5
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler