USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Kurum: Dünyadan beklentimiz dezavantajlı devletlere lüzumlu desteklerin dört başı mamur verilmesidir

Bakan Kurum, dünyadan beklentilerinin, dezavantajlı ülkelerin, hava değişikliğiyle uğraş ederken şimdi kırılgan bir vaziyete gelmemesi ve bu devletlere muktezi desteklerin kusursuz verilmesi bulunduğunu bildirdi.

Bakan Kurum: Dünyadan beklentimiz dezavantajlı devletlere lüzumlu desteklerin dört başı mamur verilmesidir
28-01-2022 15:04
Ankara

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından meydana getirilen açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da katılımıyla İklim Liderler Zirvesi ABD'nin ev sahipliğinde 22-23 Nisan'da yapılmış, ilkgüz ayındaki ikinci görüşmede Amerika Başkanı Joe Biden, MEF Bakanlar Toplantısı'nın Ocak 2022'de yapılacağını duyurmuştu.

Bu kapsamda esbak ABD'nin ev sahipliğinde devir içi planlı "Enerji ve İklim" konulu Büyük Ekonomiler Forumu (MEF) Bakanlar Toplantısı, dü anne celsede gerçekleştirildi.

Toplantının önceki celsede Glasgow'da planlı Birleşmiş Milletler 26. İklim Değişikliği Konferansında (COP26) tahsil edilen kararlar, toptan coşkunluk artışında 1,5 derecelik sınırın korunması düşüncesince katılması müstelzim tedbirler, hava değişikliğiyle mücadelede mali analizör ve ilerleyici süreçte çabuk ele katılması müstelzim konuların neler bulunduğu görüşüldü.

İkinci celsede ise bakanlar "ulusal bataklık gazı hisse senedi planları, ormansızlaştırmayan zirai tedbir zincirleri, bakir karbon gücü ve bakir emisyonlu araç" hedefleri doğrultusunda fikirlerini sundu.

"İş birliğimizi artık da güçlendirerek bitmeme etmek zorundayız"

ABD hususi İklim Elçisi John Kerry'nin seans başkanlığını icra ettiği toplantının önceki oturumunda murahhas devletlerin çevre bakanlarına seslenme fail Bakan Murat Kurum, dünyanın ciharıyek indinde hava değişikliği dolayısıyla iri krizler yaşandığını belirterek, "Hayatlarımızı dikçe etkileyen bu krizlerle mücadelemizi, iş birliğimizi artık da güçlendirerek bitmeme etmek zorundayız." dedi.

Glasgow 26. Taraflar Konferansı'ndan evren düşüncesince ehemmiyetli kazanımlarla ayrıldıklarını dile getiren Kurum, "Küresel coşkunluk artışını 1,5 etap ile hudutlandırmak düşüncesince gerekseme mahsus kararlılığı gösterdik. Artık bundan böyle Kural Kitabı ve Taraflar Konferansı kararlarıyla birlikte, Paris İklim Anlaşması'nın levent boylu devre hedefini gelişigüzel daim baş başa namına getirmemiz gerekiyor." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin süreci, hızlanacak bulunan sosyal, hesaplı ve çevresel dönüşümü, ülkenin yeşil kalkınma hamlesinin gerçekleştirilmesi düşüncesince borda bordaya punt kendisine gördüğünü kaydeden Bakan Kurum, "Türkiye olarak, Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın açıklamış bulunduğu 2053 açık bakir sürüm gayemiz doğrultusunda Ulusal Katkı Beyanı'mızı 2022 yılının sonuna genişliğinde güncelleyeceğiz. Bu kapsamda tamamı taraflarla yürüttüğümüz araştırma süreçlerimiz bitmeme ediyor." ifadelerini kullandı.

"Büyük borda bordaya değişimin, dönüşümün ayrıca devrimin eşiğindeyiz"

"Sanayi devriminin üstünden sabık üç yüzyılın ardından, demincek baştan iri borda bordaya değişimin, dönüşümün ayrıca devrimin eşiğindeyiz." diyen Kurum, şöyleki bitmeme etti:

"Türkiye, hava değişikliğiyle savaşım noktasında çabucak yapılması müstelzim ne varsa, bunun yolunun arsıulusal dayanışmadan ve hava finansmanından geçtiğine inanmaktadır. Bugün toptan temel paraya ehil hususi bu sektörün ve iş dünyasının rolünün aşırı ehemmiyetli olduğunu, aşırı artık iri sorumluluklar almaları icap ettiğini düşünüyoruz. Bu arsıulusal şirketlerin, dünyaya dayanıklı aşırı devletten artık borda bordaya tomar dayanak noktası olmaları, insanlığın selameti düşüncesince artık aşırı efor göstermeleri gerekmektedir. Bu manada Türkiye kendisine hava değişikliğiyle mücadelede teknolojiden, kurnaz yürütüm ve girişimlerden, yenilenebilir enerjiden birlik müstefit kızarmak düşüncesince hususi sektörümüzle aşırı hummalı düzen çalışıyoruz. Özellikle Avrupa Yeşil Mutabakatı'nın üretim, tecim ve istihdam üstünde ne kıl payı borda bordaya tesiri olacağını yakından izleme ediyoruz."

İklim Şurası Konya'da yapılacak

26. Taraflar Konferansında polat üretimi, bakir emisyonlu araçlar, kişmiri yolu ulaşımı, orman kaybını ve yer bozulmasını aksine çevirmeye müteveccih Türkiye kabilinden sunulan tamamı taahhütlerin gerisinde olduklarının altını çizen Murat Kurum, Türkiye'nin hava değişikliğiyle mücadelede 2053 açık bakir sürüm maksadı doğrultusunda izleme ve hisse senedi planlarını güncellemek amacıyla gücük ay ayında yapılacak İklim Şurası'nın Konya'da gerçekleştirileceğini bildirdi.

Bilim insanları, çırçıplak maşer kuruluşları, yerli yönetimler, hususi sektör, amme kurumları ve arsıulusal kuruluşlardan 600'ün üstünde katılımcıyla çalışmalara başladıklarını vurgulayan Kurum, "Şura kapsamında, yenilenebilir enerjiden tarıma, uran ve ticaretten inovasyon ve AR-GE yatırımlarına genişliğinde gelişigüzel bölgede kararlarımızı alacağız. Sonuçları yayınlayarak siz değerli ziyaretçilerimizin istifadesine sunacağız." ifadelerini kullandı.

"Türkiye, sürüm azaltım noktasında ağır borda bordaya potansiyele sahiptir"

Kurum, Büyük Ekonomiler Forumu özellikle edinmek kıl payı tamamı platformlarda ele katılması müstelzim konunun, kalkınma dostu dönüşümün ne biçimde tasarlanacağı olması icap ettiğini belirterek, şunları kaydetti:

"İklim değişikliğiyle mücadelede dalında önder olan, kılavuz gemisi bulunan Türkiye, sürüm azaltım noktasında ağır borda bordaya potansiyele sahiptir. Bu manada hayattaki tamamı yatırımcıların, yeşil finansmanın ülkemize envestisman yapması yaşadığımız coğrafyada mevcut devletlerin de hava değişikliğiyle mücadelesine ve kalkınmasına dayanak noktası olacaktır. Biz Türkiye kendisine gelişigüzel devir 'daha adaletli borda bordaya evren mümkündür' inancıyla cereyan ettik. Dünyadan da beklentimiz, dezavantajlı, hava değişikliğinden en aşırı etkilenen ve büyümekte bulunan ülkelerin, hava değişikliğiyle savaşım ederken artık kırılgan bir vaziyete gelmemesidir, bu devletlere muktezi desteklerin dört başı mamur verilmesidir."

Ev sahipliğinden dolayı ABD'ye teşekkürname fail Kurum, Kasım 2022'de COP27'ye ev sahipliği meydana getirecek Mısır'a başarılar diledi.

MEF Liderler Zirvesi

Toplantıya Almanya, Antigua ve Barbuda, Arjantin, Avustralya, Bangladeş, Birleşik Krallık, Brezilya, Çin Halk Cumhuriyeti, Endonezya, Fransa, Hindistan, İtalya, Japonya, Kanada, Kore Cumhuriyeti, Marshall Adaları Cumhuriyeti, Meksika, Mısır, Rusya Federasyonu, Senegal Cumhuriyeti, Suudi Arabistan Krallığı ve Türkiye katıldı.

Açıklamada, MEF Bakanlar Toplantısının COP26'da elde edilmiş ilerlemeyi geliştirmeye punt sağlayacağı ve april ayında düzenlenecek Liderler Toplantısı düşüncesince döşeme yapmaya asistan olabileceği aktarıldı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler