USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Karaismailoğlu: Demir yolu yatırımları yüzdelik 50'nin hakkında çıkacak

Bakan Adil Karaismailoğlu, "Kara yöntemleri yatırımları ehemmiyetli müşterek seviyeye geldi, bundan böyle sert yolu ağırlıklı müşterek envestisman sürecine girdik. Demir yolu yatırımları yüzdelik 50'nin için çıkacak." dedi.

Bakan Karaismailoğlu: Demir yolu yatırımları yüzdelik 50'nin hakkında çıkacak
08-01-2022 02:10
Antalya

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu, Antalya Belek Turizm Merkezi'nde planlı AK Parti Ankara İl Teşkilatı'nın "İstişare Kampı"nda icra ettiği konuşmada, 2002 öncesinde Türkiye'de sonuç etap az eriştirme ve enfrastrüktür boşluğu olduğunu, 6 bin kilometre bulunan ayrılmış sefer ağını ve sonuç etap kalitesiz, tehlikesiz sıfır sefer ağını acele adına belli müşterek seviyeye boşaltmak istediklerini söyledi.

Türkiye düşüncesince ehemmiyetli hedeflerinin bulunduğunu özetleyen Karaismailoğlu, "Dünyanın en kaslı ekonomileri arasına girecek müşterek Türkiye'yi hedeflediğimiz düşüncesince bu altyapıyı endamsız müddette yapmamız gerekiyordu. Kısa müddette bu genişliğinde şişman altyapıyı meydana getirecek paramız da yoktu. Az parayla azami yarar sağlamamız gerekiyordu. İyi planlama gerçekleştirmek düşüncesince ülkenin eksikliklerini gereksinimlerini hedeflerini ortaya bırakmak gerekiyordu. Hızlıca bunlar ortaya konuldu, ülkenin planlaması yapıldı. Özellikle kara yolu altyapısı düşüncesince planlamalar yapıldı." sanarak konuştu.

Bakanlık adına ehemmiyetli sorumluluklarının olduğuna dikkati çekici Karaismailoğlu, hayatın, yaşamımızın bulunduğu değme yerde olduklarını, yaşamımızın yaşamın olabilmesi düşüncesince altyapılarının, yatırımlarının o alanda olması icap ettiğini aktardı.

Ulaştırma altyapılarının tamamının kaliteli, tehlikesiz ve çabuk muvasala düşüncesince çelimli enfrastrüktür icap ettiğinin altını çizen Karaismailoğlu, "İnsan, ağırlık ve data taşıyoruz. En endamsız sürede, en çabuk ve tehlikesiz halde görmek istediği notaya götürmekle sorumluyuz. Bunu muktedir olmak düşüncesince de çelimli altyapıya ehil olmamız gerekiyordu. O sebepten dolayı master planlar çerçevesinde altyapılarımızı planladık ve işe koyulduk." dedi.

Türkiye'nin dört saatlik uçuşta dünyanın merkezinde müşterek konumda, 67 ülkeye, 1,7 bilyon kişiye ve 38 trilyon gayrı arınmış ulusal hasılanın bulunduğu müşterek coğrafyanın mükemmel ortasında bulunduğunu tamlayan Karaismailoğlu, coğrafi konumun avantajlarını fırsata yöneltmek icap ettiğini vurguladı.

"Dünya tecim kütlesinin yüzdelik 90'ı derya kanalıyla yapılıyor"

Karaismailoğlu, Türkiye'nin Avrasya'nın ve dünyanın geçmiş hizmet koridorlarının ortasında bulunduğunu hatırlatarak, Çin'den Avrupa, Afrika ve Uzak Doğu'ya aşırı ağır ticari çabukluk bulunduğunu belirtti.

Dünya tecim kütlesinin yüzdelik 90'ının derya kanalıyla yapıldığını bildiren Karaismailoğlu, şunları kaydetti:

"2020 Mart ayından sonraları müstevli dolayısıyla aşırı safahat geçirdik. Salgın döneminin sona ermesi, 2019'daki o şişman hareketliliğe ulaşmamız düşüncesince beklentimiz var. Kötü, mutedil ve dobra senaryolar adına icraat planlayarak, mücehhez olmaya çalışıyoruz. Türkiye aşırı ehemmiyetli miktarda dayanak noktası verdi. Bu desteğin karşılıklarını görüyoruz, ticaretteki ihracattaki bu artışla birlikte. Dünyada müstevli süreci ve sonrası düşüncesince şişman planlamalar var, strateji ediyoruz. Sadece Amerika'da 2 trilyon dolarlık enfrastrüktür yatırımı amacı koyuldu. İki kaybolma yılı aş için. Bu dü yıla tığ kaybolma diyemeyeceğiz. 2020'de 2019'dan yüzdelik 50 hâlâ müşterek tomar envestisman yaptık. Çünkü müstevli kapsamında tamamı tedbirlerimizi aldık ve güçlü, şişman Türkiye'nin, vatanını, milletini muhip milletimizle etkin insanımızla bu süreci değerli halde atlatmaya çalışıyoruz. 2019'da 60 bilyon teklik envestisman önleyen Bakanlığımız, 2020'de salgının negatif etkilerine karşın 83 bilyon teklik envestisman yaptı. O sebepten dolayı değme çağ müşterek yerde açma yapıyoruz."

Bakan Karaismailoğlu, sonuç 20 senedir 1,6 trilyon dolarlık yatırıma başladıklarını ve bunun da 1 trilyon 144 bilyon dolarını tamamladıklarını belirterek, art kalanının da bitmeme fail planlar bulunduğunu tabir etti.

Son 20 yılda hâlâ aşırı kara yolu ağırlıklı yatırımların yapıldığını aktaran Karaismailoğlu, "Son 19 senedir yatırımlarımızın yüzdelik 65'i kara yolu yatırımlarıydı. Kara alternatifleri yatırımları ehemmiyetli müşterek seviyeye geldi, bundan sonraları çıpa yolu ağırlıklı müşterek envestisman sürecine girdik. Demir yolu yatırımları yüzdelik 50'nin ilişkin çıkacak. Kara alternatifleri yatırımları az buçuk hâlâ aşağıya inecek lakin kara yolu yatırımları tek devir bitmez. Kara yolu, çıpa yolu derken iklim amacında da aşırı ehemmiyetli altyapımızı tamamladık. Çünkü iklim alternatifini halkın yolu önleyen müşterek Türkiye var. 2002 sene evveliyat benim ortamında uçaklara gökteki müşterek cisimdi lakin şu anda halkın yolu oldu." ifadelerini kullandı.

Hızlı trenlerde bundan böyle hem geçici hem ağırlık taşınacak

Yüksek çabuk katar yatırımlarına da yer veren Karaismailoğlu, İstanbul, Eskişehir, Ankara, Konya çabuk trenlerinin tamamlandığını, çabuk trende ferda da Konya'yı Karaman'a uzatarak, 100 kilometrelik çabuk katar hattını işletmeye almış olacaklarını söyledi.

Artık bundan ahir çabuk katar hatlarında hem geçici bununla birlikte ağırlık taşıyacaklarını vurgulayan Karaismailoğlu, bundan ahir inşası bitmeme fail çabuk katar hatlarında ağırlık adına geçmiş hizmet açıdan ülkeye şişman katkılar sağlayacaklarını belirtti.

Dünyanın şu anda 12 bilyon titrem bulunan evren tecim kütlesinin de 2030'da 25 bilyon tona çıkacağını aktaran Karaismailoğlu, "Bizim de evren ticaretindeki 25 bilyon tonluk geçmiş hizmet harekete mücehhez olmamız, planlarımızı ona gereğince yapmamız gerekiyor. Özellikle Karadeniz'e kıyısı bulunan devletler limanlarına envestisman yapmaktalar. Biz de bu doğacak hedefleri doğrultusunda limanlarımızı büyütüyoruz, toy limanlar yapıyoruz." dedi.

Karadeniz'deki geçmiş hizmet hareketliliğinde İstanbul Boğazı'nın önemine ayraç fail Karaismailoğlu, şu halde bitmeme etti:

"İstanbul boğazından yılda 40 bin sefine geçiyor. Dünyadaki 12 bilyon titrem geçmiş hizmet akıntı 25 bilyon tona çıktığında bu yükler, hareketlilikler kesinlikle sağlanacak. Burada salname 40 bin yöresinde bulunan sefine sayısı enikonu artacaktır. Bugün fark Marmara denizinde günlerce beklemeler var. Çünkü İstanbul Boğazı sonuç etap riskli müşterek boğazdır. Güvenli geçişin salname çabucak 25 bin gemiyi kaldırabilecek vaziyettedir. Bakanlığımızın sorumluluğunda bulunan Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü kabilinden yılgı tedbirler alınarak, yılgı rehber gemilerle kaptanlarla 40 bine benzeyen gemiyi geçirmeye çalışıyorlar. Gemi sayısı düşüyor deniyor lakin ağırlık miktarı enikonu arttı. Çünkü geçmişteki üç sefine az hâlâ müşterek gemiye dönüştü. Gemi boyutları belli standarda oturdu bundan böyle sefine rakamları artmaya başlayacak. Bugün fark İstanbul boğazında, Marmara denizinde yüzlerce sefine bekliyor. Yarın benzer arttıkça bekleme süreleri de artacak. Yüzlerce sefine binlerce gemiye dönüşecek. Çünkü Marmara denizi ve İstanbul boğazı bu yükü kaldıracak halde değil. Kanal İstanbul ağız ağıza bu ihtiyaçtan zade seçenek müşterek su yoludur."

Türkiye'deki gidiş geliş hareketliliğinin yüzdelik 170 artmasına karşın gidiş geliş kazalarında yüzdelik 82 eksilme bulunduğunu tamlayan Karaismailoğlu, ayrılmış yollar, konforu artırılmış metodlar sebebiyle bunun başarıldığını anlattı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler