USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bakan Dönmez: Doğal gazda bu kışı başağrısı yaşamadan geçireceğiz

Bakan Dönmez "Gerek borazan hatlarımız ister LNG ve FSRU tesislerimiz gerekse arazi altı katıksız taş yağı lambası yağı ambarlama tesislerimizle enine boyuna güzel durumdayız. Doğal taş yağı lambası yağı tedarikçileri sevkiyat programlarına uyduğu takdirde bu kışı başağ

Bakan Dönmez: Doğal gazda bu kışı başağrısı yaşamadan geçireceğiz
11-09-2022 02:59
Bilecik

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Bilecik'in Osmaneli ilçesinde Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katılımıyla Akgün Şirketler Grubuna alakalı Osmaneli Seramik ve Vitrifiye Fabrikası'nın asliye atma töreninde icra ettiği konuşmada, bu tesisin 160 milyon dolarlık yatırımla yaşama geçeceğini bildirdi.

Fabrikanın dört dörtlük yetenek işletmeye geçtiğinde 1000 insana istihdam sağlayacağını tamlayan Dönmez, tesisin dizayn ve ilişik kıymeti faziletkâr verim dair da ehemmiyetli nezdinde boşluğu dolduracağını söyledi.

Bakan Dönmez, Bilecik'in seramik ve mermer üretimiyle öne çıkan nezdinde il bulunduğunu anlatarak, şöyleki bitmeme etti:

"Özellikle mermer rezervinde geçmiş 10, üretiminde geçmiş 15 kent ortada arsa alıyor. İnşallah bu yatırımlarla şehrimizin bu alandaki gücü ve pozisyonu hâlâ da pekişecek. Biliyorsunuz akıbet devirde Avrupa'da nezdinde erke krizi yaşanıyor. Avrupa hem tedbir bununla ortak fiyatlandırma dair ağır nezdinde darboğazdan geçiyor. Medyadan strateji ediyorsunuzdur natürel gazın tüketimiyle alakalı mevzularda ayrışık yaptırımlar yaşama geçirdiler. Gerek borazan hatlarımız icap LNG ve FSRU tesislerimiz gerekse de arsa altı natürel kavara ambarlama tesislerimizle bu manada ince güzel nezdinde durumdayız. Doğal kavara tedarikçileri sevkiyat programlarına uyduğu takdirde bu kışı başağrısı yaşamadan geçireceğiz inşallah."

Fiyatlar dair Türkiye'nin de hayattaki gelişmelerden aksi etkilendiğini dile getiren Dönmez, "Burada da artışın yurttaşlarımız üstündeki tesirini en örgen dökmek düşüncesince sübvansiyonlarımızı, nezdinde ayrıksı deyişle vatandaşa desteğimiz artırarak bitmeme ediyoruz. Doğal gazda yüzdelik 80 oranında terviç uyguluyoruz. Yani 100 teklik nezdinde faturanın 80 lirasını tığ talih adına karşılıyoruz." ifadelerini kullandı.

"Maden çeşitliliği açısından 168 abuhava ortada 8'inci sıradayız"

Dönmez, akıbet devirde verimliliğe bağlı düzenlemeleri yaşama geçirdiklerini anımsattı.

En son, hanelerde ısı yalıtımına müteveccih 50 bin teklik cesaret paketi açıkladıklarını, sanayicilere erke verimliliği dair isteklendirme ve destek sunar verdiklerini kaydeden Dönmez, şunları aktardı:

"Bütün çabamız elimizdeki olanakları en verimli, en sansasyonel halde kullanmak. Enerji ithal ettiğimiz nezdinde ürün. Petrolün az hâlâ yüzdelik 92'sini, natürel gazın yüzdelik 99'unu ithal ediyoruz. O sebeple bu kaynakları kullanırken hâlâ az enerjiyle, hâlâ faziletkâr bereket sağlayıcı mahsulat ve binalar yeğleme etmeliyiz. Dünyada imal edilen beyaz zehir çeşitliliği açısından 168 abuhava ortada 8'inci sıradayız. Bugün madencilik sektöründe 160 bine benzeyen çalışanımızla akıbet 13 senenin en faziletkâr istihdam rakamına ulaştık. 2022'de madencilik piyasası istihdamımız güzeşte senenin ayrımsız zamanına mucibince yüzdelik 5,3 artım gösterdi. Yan sektörlerle düşünüldüğünde bu tutar 1 milyonun üstünde çıkıyor. Madencilik sektörümüzdeki istihsal ve dışarı satım artışına koşut istihdamın da artarak çoğalması bizleri olağandan mutlu ediyor."

Üretim tarafında da Kovid-19 salgını sürecindeki zinde şartlara karşın 2020 senesinde 714 milyon tona, 2021'de 100 milyon titrem artışla 814 milyon tona ulaştıklarını vurgulayan Dönmez, "Son 10 salname averaja baktığımızda ise salname averaj 742 milyon titrem istihsal yaptığımızı görüyoruz. dışsatım tarafında ise akıbet 20 yılda 10 kattan çok nezdinde artışla kısaca 6 bilyon dolar seviyesine geldik. Geçtiğimiz sene natürel taşlar, bor, trona, krom, ferro krom, feldspat ve sodyum klorür en çok aut tecim dahası verdiğimiz madenlerimiz oldu." bilgilerini verdi.

"Bu sene böylecene da inşallah bor karbür tesisimizi devreye alacağız"

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank'ın da katılımıyla Söğüt ilçesinde "Serel Seramik Fabrika Temel Atma Töreni"nde icra ettiği konuşmada, gündüz zarfında Bilecik'teki üçüncü fabrikanın ehemmiyetli noktasını attıklarını söyledi.

Son yıllarda Türkiye sanayisinin iri nezdinde atak zarfında bulunduğunu dile getiren Dönmez, "Talep fazlalığından çevre firmalarımızın sene sonuna denli dört başı mamur siparişlerini kapattıklarını ve eldekileri beslemek düşüncesince iri nezdinde gayretle çalıştıklarını biliyoruz. Mevcut örgütlü endüstri bölgelerimizdeki fabrikalarımız tesislerini bollatmak düşüncesince dünkü toprak bakıyorlar. Diğer taraftan dünkü örgütlü endüstri bölgelerimizin ehemmiyetli noktasını atıyoruz, bitenlerin açılışlarını yapıyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Türkiye'nin, Kovid-19 salgını ile süregelen ve bitmeme fail devirde krizi fırsata çeviren nezdinde abuhava olduğunu, sanayide mevrut başarıların 20 salname sürecin böylecene oluştuğunu özetleyen Dönmez, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Enerjiden ulaştırmaya, lojistikten tedariğe denli herhangi nezdinde bölgede birbirini mütemmim dev yatırımları yaşama geçirdik. Artık bunların meyvelerini alma tarihi geldi. Artık bu yatırımların karşılığını üretimle, ihracatla, büyümeyle, istihdamla almanın tarihi geldi. Bugün Türkiye, limanlarıyla, çıpa yollarıyla, havalimanlarıyla, erke tesisleriyle, çeşitlendirdiği tedbir kanallarıyla dünyaya açılmaya amade halde bekliyor. Her bölgede dünyanın istihsal üssü olmaya hazır. Ürettiği herhangi nezdinde mülkü dünyanın herhangi nezdinde noktasına en akla yatkın maliyetle, en akla yatkın müddette teyit edecek nezdinde altyapımız var. Bırakın 20 yılı, değil 20 saati, burnunun ucunu fark göremeyecek olanların 'Yol yaptılar, güreşçi köprüsü yaptılar diyerek' küçümsemeye çalıştığı, görmediği, kullanmak istemediği asıl aha budur. 20 sene öncesinden bugünleri kullanmak ise ferasettir."

Temelini attıkları fabrikanın 700 bin metrekare açıkça bölgede düz yazı edileceğini ve 180 milyon ekü envestisman bedeline cemaat bulunduğunu bildiren Dönmez, 1600 insana istihdam sağlanacağını ve salname 2 milyon kıta vitrifiye istihsal kapasitesine cemaat olacağını aktardı.

Elginkan Grubunun yatırımının hemen vitrifiye üretimiyle sınırlanmış kalmayacağını dile getiren Bakan Dönmez, arsa cidar orya seramik fabrikasının da bunu strateji edeceğini, toplamda 290 milyon avroluk nezdinde yatırımla 2 bin 600 ferdin istihdam edileceğini belirtti.

Dönmez, "Sadece ülkemizin değil dünyanın da ihtiyacını karşılayacak en ehemmiyetli istihsal merkezlerinden bir tanesi olacak." ifadesini kullandı.

Bütün gayretlerinin yatırımlarla madenleri giranbaha mahsulat biçimine bildirmek bulunduğunu vurgulayan Dönmez, bugüne denli bakır, alüminyum, demir-pelet bütünleşmiş izabe tesisleri ile altın, sim ve ferro krom bütünleşmiş tesislerini devreye aldıklarını, bu sene zarfında de 3 sene evvela ehemmiyetli noktasını attıklarını bor karbür tesisinin açılışını yapacaklarını duyurdu.

Eskişehir Kırka'da uçman tesiste üretimine başladıkları yerel lityumda da bundan sonraları dört dörtlük yetenek çalışacak dü dünkü fabrikanın ehemmiyetli noktasını atma evresine geldiklerini dile getiren Dönmez, şöyleki konuştu:

"Dünyada geçmiş el nakit bor atıklarından üretilecek lityum olacak. Testleri yaptık, emsalleriyle ayrımsız verimlilikte çalışıyor. Lityum karbonatın lityum yükün pil üretiminde kullanılması amacıyla, Eti Maden, Aselsan ve Aspilsan ile teşrikimesai protokolü imzaladı. İnşallah doğacak uygulayım bilimi mamüllerin içindeki yerlilik payını da bu halde artırmış olacağız. Bu sene böylecene da inşallah bor karbür tesisimizi devreye alacağız. Orada da sona akla yatkın yaklaşıyoruz. Bor karbür bilhassa defans sanayimiz düşüncesince ince önemlice nezdinde ciddiyete sahip. Taktik araçlar, helikopterler, uçaklar, ferde namlusu, askeri giysiler ve personel esirgeyici yeleklerin zırhlanması kabil askeri gayeli malzemelerde yoğunlukla kullanılıyor. Savunma endüstri teknolojimiz ahit dünyanın ölçüm etmiş olduğu nezdinde noktada. İnşallah biz de bu değişen teknolojinin gelişimi düşüncesince ehemmiyetli nezdinde dayanak vermiş olacağız."

"Doğal taş ihracatında Çin’den sonraları yüzdelik 13,4’lük hisse ile 2. sıradayız"

Bakan Dönmez, madencilikte hem istihsal bununla ortak ihracatta bulunan rekorları tazelediklerini, toptan beyaz zehir üretiminde 2020 verilerine göre, hacim bazında dünyada 21. bedel bazında ise 24. kâmil olduklarını belirterek, şu detayları verdi:

"Bor, feldspat ve pomza üretiminde evren lideriyiz. Trona/soda külü, perlit ve krom üretiminde evren ikincisi, manyezit ve diatomit üretiminde evren üçüncüsüyüz. Ayrıca kurşun, linyit, bentonit, barit kabil 12 madenin üretiminde de dünyada geçmiş 10 içerisindeyiz. 2002 senesinde 565 milyon dolar bulunan beyaz zehir ihracatımız 2021 senesinde kısaca 6 bilyon dolara ulaştı. 2022’nin geçmiş 6 maaş zamanında beyaz zehir ürünleri ihracatımız, 2021’nin ayrımsız zamanına mucibince yüzdelik 19 oranında arttı. Son 10 yılda averaj 742 milyon titrem beyaz zehir üretimi yaptık. 2021 senesinde alüminyum/boksit, fosfat, trona, perlit, rutil ve sodyum klorür bilhassa iktisap etmek şartıyla 14 ayrımlı madende istihsal rekorları kırdık. 20 sene öncesine nazaran dört başı mamur madenlerimizde ehemmiyetli miktarlarda istihsal artışları yakaladık. Bu izlence vesilesiyle natürel taş istihsal ve ihracatımıza da ayrı nezdinde ayraç ayırmak istiyorum. Geçtiğimiz sene 177 ülkeye yekûn 7,7 milyon titrem natürel taş ihraç ettik. Buradan toplamda 2,1 bilyon dolarlık dışarı satım geliri elde ettik."

Dönmez, natürel taşların beyaz zehir ihracatının yüzdelik 35'ini oluşturduğunu dile getirdi.

Doğal taş ihracatıyla alakalı verilere yer veren Dönmez, şöyleki bitmeme etti:

"Dünyadaki yekûn natürel taş ihracatında bedel bazında Çin’den sonraları yüzdelik 13,4’lük hisse ile ikinci sıradayız. Blok mermer ihracatında bedel ve hacim bazında geçmiş sıradayız. İşlenmiş mermer ve pamuk taşı ihracatında ise hacim bazında birinci, bedel bazında ikinci sıradayız. Bütün bu rakamlar Türkiye’nin natürel taş pazarının en iri ve en çelimli oyuncularından bir tanesi bulunduğunu gösteriyor. Bizim en iri çabamız madenleri ilişik giranbaha verim biçimine getirdikten sonraları ihraç etmek. Böylece idmansız maddede kazanmış olduğunuz 1 birimlik değer, açıklık mamulde 8 birime, uç üründe 24 birime denli bedel kazanıyor. Bunu meydana getirecek altyapımız var. Yatırımcımız var. İnsan deposu gücümüz var. Finansa ulaşım imkanımız var. Çevre ülkelerle baş başa iri nezdinde pazarımız var. Geriye yegâne nezdinde bilinçlilik kalıyor. O da bu çeşit yatırımlarla madenlerimizi değere dönüştürecek fabrikalarımızın yaşama geçmesi."

Hedeflerine iri nezdinde sevda ve şevkle yürüdüklerini kail Dönmez, sözlerini, "Madenciliğin katışık gayrimenkul içi hasıla içindeki payını artırmakta kararlıyız. 2021 senesinde madenciliğin katışık gayrimenkul içi hasılamıza yardımı nezdinde esbak yıla mucibince yüzdelik 11 artışla yüzdelik 1,3’e yükseldi. 2022 yılı geçmiş çeyreğinde ise yüzdelik 1,5 adına gerçekleşti. 2009 senesinde madencilik sektörümüzün katışık gayrimenkul içi hasılaya verdiği yardım 11 bilyon liraydı. 2020 senesinde bu skor 5,5 kıvrım artışla 60 bilyon teklik seviyesine yükseldi." niteleyerek tamamladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor33450
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3434-15
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler