USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Son derece medeni bir görüşme oldu'

Antalya'da planlı müselles sulh zirvesinin peşi sıra açıklamalarda mevcut Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Biz çağ bu toplantıda kolaylaştırıcı gösteriş üstlendik. Türkiye yerine başta insanca boyutun önceliğine özen çektik. Her güneş katabolizma artıyor. Sava?

Bakan Çavuşoğlu: 'Son derece medeni bir görüşme oldu'
10-03-2022 15:46
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba'nın katılımıyla Antalya'da planlı üçgen sulh zirvesi sona erdi. Toplantı hemen sonra Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitri Kuleba, değişik salonlarda bire bir anda kameraların karşısına geçti. Daha sonraları ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu açıklamalarda bulundu.

“Savaşın ortasında küsurat sivillerin bir an evvela kurtartılması icap ettiğini söyledik”

Bakan Çavuşoğlu açıklamasında, “Sorunların diplomatlık yolu ile çözülmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu cins savaşların galibinin olmayacağının bilincindeyiz. Bu harp bitmeme etmesi yerinde kaybedenin en ilkin bigünah siviller olacağını vurguluyoruz. Bu savaştan semt devletleri ilkin edinmek kabil hepsi dokunca görmüş oldu ve dokunca görür. Bu basiret ile 24 Şubat'ta Rusya'nın saldırısı başladıktan sonraları da hastalıkların diplomatlık yolu ile çözüme ulaşması düşüncesince çabaladık. Bu süreçte gelişigüzel dü yan ile derin temaslarımız oldu. Tarafların vatanımızda bütünleşmesi düşüncesince davette bulundum. Her dü tarafın da ikrar etmesi ile bu derinti gerçekleşti. Bu toplantının Antalya Diplomasi Formu kapsamında gerçekleştirilmesi de manalı oldu. İki tarafta Türkiye'nin toplantının bulunmasını bilhassa istedi. Biz ahit bu görüşmede kolaylaştırıcı gösteriş üstlendik. Türkiye adına bilhassa insancasına boyutun önceliğine nazarıitibar çektik. Her güneş yadımlama artıyor. Savaşın ortasında küsurat sivillerin bir an evvela kurtarlması icap ettiğini söyledik” dedi.

“Ateşkesin koordine olması lazım”

Bir ateşkese gerekseme bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, “İnsani ateşkesin sahada işlemesi gerekiyor. İnsani koridorların açıkça olması icap ettiğini vurguladık. Özellikle Mariupol'da bir insancasına koridorun açılması icap ettiğini söyledik. Taraflar bu mevzuyu ait merciler ile görüşeceklerini söylediler. Şuan Rusya bu bölgeden girdi. Ateşkesin koordine olması lazım. Tahliye edilecek siviller dirilik tehlikesi ile dirlik karşıya kalabilir. Bu derinti çatışmaların başlamasından sonraları dışişleri bakanları düzeyince evvel yukarı dozaj telaki hususi durumunu taşıyor. Bu görüşmeden umulmadık bir bilinçlilik beklememek gerekir. Bu bir başlangıçtır” açıklamasında bulundu.

“Amacımız sulh ve muvazene baştan sağlanmalıdır.”

Toplantının ehemmiyetli bir giriş olduğuna nazarıitibar çekici Çavuşoğlu, “Belarus'ta bitmeme eden bir proses var. Bunun başlamasını da heveslendirme ettik. Toplantının noktayı ehemmiyetli değil. Müzakerelerin başlaması önemliydi. Bu süreci tığ desteklemeye bitmeme edeceğiz. Amacımız sulh ve muvazene baştan sağlanmalıdır. Bu yegane seçenektir. Türkiye adına içten gayretlerimizi sürdüreceğiz. Davetimi ikrar eden gelişigüzel ikisi isime de teşekkürname ediyorum. Görüşme bedava bir ortamda gerçekleşmedi. Savaş bitmeme ediyor. Son derece medeni bir derinti oldu. Taraflar çıkarlarını savundu. Herhangi bir huzursuzluğa sefer açan nağme tonunu yükselten bir görüşme olmadı. Son derece medeni bir görüşme oldu. Sonuçta bu evvel kurda meydana getirilen görüşmede topu topu taleplerin karşılanması anlamında bir beklentim yoktu. Bu cins toplantının bitmeme etmesini istiyoruz. Biz ev sahipliği de gerçekleştirmek isteriz. Başka yerde ahbaplık etmek isterlerse de mutlu oluruz” laflarına toprak verdi.

“Sorunların çözülmesini kimesne beklemiyordu”

Bakan Çavuşoğlu konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

“Elbette bu toplantıdan topu topu hastalıkların çözülmesini kimesne beklemiyordu. Böyle bir başlangıcın da yapılması gerekiyordu. Bundan ahir süreçte bu diyaloglar bitmeme ederse uran müzakerelere ekleyerek akıbet sonucu siyasetçiler verecek. Biz bir sonuca varılacağına inanıyoruz. Tarafların politik adına bütünleşmesi ve bunan ahir liderler düzeyinde görüşmeye dirlik olmamaları gelecekte yukarı dozaj derinti gerçeklemesi anlamında umudumuzu arttırdı. Rusya ve Ukrayna ortada bitaraflık karışma nice etüt ettikleri unsular var. Kapsamlı bir sulh anlaşması imzalanması yerinde Ukrayna'nın kimi devletleri güvenceci istediğini biliyorsunuz. Bunlardan biri de Türkiye'dir.”

Ertuğrul Gün - Ahmet Serdar Eser
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler