USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: Rusya ile anlaşamadığımız mevzuları açık açık yüzlerine söylüyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Rusya ile anlaşamadığımız mevzuları açık açık yüzlerine söylüyoruz. Kırım'ı tanımıyoruz, Ukrayna'nın, Gürcistan'ın yer bütünlüğünü destekliyoruz. Gayet net, gizlemiyoruz bu politikalarımızı." dedi.

Bakan Çavuşoğlu: Rusya ile anlaşamadığımız mevzuları açık açık yüzlerine söylüyoruz
01-10-2021 18:30
Aydın

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Aydın Valiliğini görüşme ettikten sonradan Efeler ilçesinde birlikte otelde planlı "Aydın İş Dünyası ve Sivil Toplum Kuruluşları Buluşması"na katıldı.

Buradaki konuşmasında, Kovid-19 salgınıyla dünyada yaşanmış bulunan değişime bağlı değerlendirmelerde mevcut Çavuşoğlu, dış politikanın beraberinde askeri ve iktisadi kuvvet dengelerinde, devletlerin evleviyet ve tercihlerinde değişimler görülmeye başlandığını söyledi.

Çavuşoğlu, arsıulusal sistemin, çatışmaları ve sorunları çözmekte ehliyetsiz bulunduğunu tabir etti.

BM kabilinden anne firmaların sorunları çözmesini durmak hesabına diyalekt sahiplenme anlayışıyla inisiyatifler de katılması icap ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, şöyleki konuştu:

"Tıpkı Türkiye'nin bölgesindeki problemlerin çözümüne ulama sağladığı, üstünlük almış bulunduğu gibi. Yeri geldiği devir masada, noktayı geldiği devir sahada enerjisini gösterdiği gibi. Bunu herhangi birlikte daim konuşuyoruz, masada mı çelimli olalım, sahada mı? Biz denir ki sahada ve masada çelimli birlikte Türkiye olması gerekiyor. Sahada çelimli kazanmak arada birlikte biricik ihtiyaç. Bazen diplomatlık tükeniyor, deva kalmıyor ve sahaya konaklamak zorundasınız, gücünüzü ifşa etmek zorundasınız. İşte 30 sene Azerbaycan bekledi, Karabağ problemini Rusya, Amerika ve Fransa çözmedi. Sorun derece derece çetrefilleşti. Azerbaycan'ın da sabrı tükendi. Biz de 'Can Azerbaycan bekâr değildir.' dedik ve Azerbaycan 44 gündüz devam eden muharebeyle ülkelerini arka aldı, şu demek oluyor ki sahaya indi. Türk'ün enerjisini göstermiş oldu."

Türkiye'nin de Libya'da, İdlib'de bire birlikte şeyi yaptığını, oturup bekleme lüksü bulunmadığını, çalışkan olması icap ettiğini tamlayan Çavuşoğlu, zamanı sorumlulukların getirmiş bulunduğu ulusal çıkarların da bulunduğuna dikkati çekti.

Çavuşoğlu, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Bugün bizlere söz gelimi 'Afganistan, Libya, Suriye'de, Doğu Akdeniz'de ne işiniz var?' diyenler var. İçeride de var, dışarıda da var. Ama bugün Çin sebep Afganistan'da, Fransa niçin Doğu Akdeniz'de, Amerika ve Rusya niçin Suriye'de? Bu suali yönelttiğimiz devir bu soruya kesinlikle birlikte yanıt buluyorlar zımnında ilgili. Biz yanı başımızdaki alanlarda olduğumuz devir sorguluyorlar ancak bunlara birlikte yanıt buluyorlar. Bu sorulara yanıt bulabilenler sınırını aşarak bizi sorguluyorlar. Dışarıdakilerin sorgulaması bizi üzmez ancak içeride 'Ne işimiz var?' niteleyerek sorduktan sonradan da 'Niye yokuz?' kabilinden çatışık izahat görüyoruz. Bunlar siyasetin cilvesi mümkün ancak neticede bizim kesinlikle sahada ve masada herhangi birlikte yerde olmamız lazım."

"Yükümlülüklerimizi hesabına getiriyoruz"

Bakan Çavuşoğlu, NATO ittifakının güçlendirilmesi, bugünün problemlerine uyarlanmış edilmesi, terörle nite savaş edileceğinin kesin halde ortaya konulması icap ettiğini belirtti.

Türkiye'nin NATO üyesi olduğunu, Rusya ile de ilişkilerini geliştirdiğini özetleyen Çavuşoğlu, şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımız çarşamba haset Putin ile görüştü, bitmiş teşrin ayının başlangıcında Biden ile Roma'da görüşecek. Biz niçin birinden birtanesini ayırmak mecburiyetinde kalacağız? Güçlü birlikte NATO müttefikiyiz, yükümlülüklerimizi hesabına getiriyoruz. Ama benim ihtiyacım bulunduğu devir NATO müttefikleri bana defans sanayisinde ihtiyacımız bulunan ürünleri vermiyor. Neden? PKK/YPG'ye erinç başlattığımız harekattan sonradan vermiyorlar. Onun ismini da koymuşlar, 'Siz Kürtlere saldırıyorsunuz.' PKK ile Kürtleri bire birlikte kefeye atmak birlikte sefer Kürt kardeşlerimize hakaret. Bunlar terörist. Onlar bunama yapıyor. Biz değişik seçeneklere gidiyoruz, alıyoruz, üretiyoruz. Hepsini inşallah üreteceğiz. Bugün defans sanayisinde en tepede bulunan ülkelerden birisi olduk, nitelik ve paha bakımından.

Rusya ile de anlaşamadığımız mevzuları açık açık yüzüne söylüyoruz. Kırım'ı tanımıyoruz, Ukrayna'nın, Gürcistan'ın yer bütünlüğünü destekliyoruz. Gayet net, gizlemiyoruz bu politikalarımızı. Açık, şeffaf, prensipli dış siyasa gelmek lazım. Bunları yapınca da 'zemin kayması' ve ya Meclis'te de görüyorum, 'İki emlak ortada sıkışıp kaldınız.' Hangi mevzuda sıkışmışız, tığ izlemsel hamleler yapıyoruz kardeşim. Bunu gitmek lazım."

"Son 20 yılda 123 dünkü mümessillik açtık"

Türkiye'nin akıbet yıllarda herhangi birlikte bölgede geliştiğini söyleyen, Çavuşoğlu, "Son 20 yılda 123 dünkü mümessillik açtık. Bu da Türkiye'nin potansiyelinin arttığını gösterir. Önümüzdeki günlerde Cumhurbaşkanımızın ev sahipliğinde Afrika-Türkiye 3. İş Birliği Zirvesi'ni yapacağız." niteleyerek konuştu.

Türkiye'nin Afrika'dan nite göründüğünü oradaki yetkililerden dinlediklerini özetleyen Çavuşoğlu, Afrika'nın herhangi birlikte köşesinde Türkiye'nin bulunduğunu vurguladı.

Ekonomi diplomasisinin de baş döndürücü güzel halde uygulanması gerektiğine dikkati çekici Çavuşoğlu, şöyleki bitmeme etti:

"Ekonomik ilgiler devletler ortada en temelli olandır. Çünkü kulaklı kazan, aykırı yarar temeli üzerinde, ihracat, dış alım istikrarlı olursa sürdürülebilir olur. Ama bizim akıbet senelerde dış tecim açığımız baş döndürücü azaldı. Çünkü ihracatımız artıyor. Artık herhangi birlikte ay 20 bilyon dolarlardan bahsediyoruz. Bu 210-220 bilyon dolarlar demektir. Yarın 500 bilyon dolardan bahsedeceğiz. Bunun düşüncesince lojistik, ulaşım... İşte İstanbul Havaalanı'nın bu manada baş döndürücü iri yararını görüyoruz. THY'nin kargo uçaklarının uçtuğu emlak sayısı 3-4 büküm arttı dünkü havaalanıyla beraber. Limanlarımız, diri yollarımız, karaca yollarımız, tünellerimiz, kanallarımız... Kanal İstanbul, erte ticarette baş döndürücü ehemmiyetli olacak. Geçen gündüz uçaktan bakıyorum, yüzlerce sefine bekliyor. Çünkü boğazın güvenliği ehemmiyetli ancak Kanal İstanbul'u açtığımız devir oradan geçecekler. Ve bundan servet kazanacak Türkiye. Boğaz'dan işlev bedeli alıyoruz ancak sabık ticari gemilerden ecir alamıyoruz. Ama Süveyş ve Panama Kanalı'ndan alıyorlar. Montrö Antlaşması'nı tenkit etmek düşüncesince söylemiyorum ancak Kanal İstanbul'da bizim yapmamız lazım."

Seyahatin önündeki engelleri kaldırılmanın görevleri bulunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, gümrük donanması anlaşmasında güncellenme sağlayabildikleri takdirde ehemmiyetli birlikte hamle atmış olacaklarını kaydetti.

Çavuşoğlu, "Yeni efkâr ortaya atıyoruz, dolar baskısından tevlit etmek düşüncesince Merkez Bankaları anlaşmaları imzalıyor ulusal paralarla ve sayışma yöntemiyle ticareti artırıyoruz. Savunma sanayisinde de yansımaları görüyoruz, hususi sektörümüz de büyüyor. Tarım ürünlerinde ihracatımızın arttığını görüyoruz. Büyükelçiliğimizin bulunduğu yerde de ticaretimiz artıyor." niteleyerek konuştu.

Türk firmalarının itibarının güzel halde bulunduğunu tabir fail Çavuşoğlu, emlak haricinde canlı soydaşlar ve vatandaşların haklarını müdafaa etmek düşüncesince himmet gider ettiklerini ve bu manada da şef emlak kazanmak yerinde bulunduklarını söyledi.

Türkiye namına dünyanın herhangi birlikte hesabına gittiklerini tamlayan Çavuşoğlu, "Yenilikleri hacısı hocası konuşsun, siyasa oluştursun, başkalarından dinleyelim, sonradan tığ de onları izlem ediyoruz yok. Artık dış siyasa ve hepsi boyutları Türkiye'de konuşulsun, tartışılsın istiyoruz. Türkiye'de değişmeyen verilsin." biçiminde konuştu.

"Ülkemizin çıkarları düşüncesince ne gerekiyorsa onu yaparız"

Yunanistan ile doğacak günlerde danışma toplantılarının üçüncüsünü gerçekleştireceklerini bildiren Çavuşoğlu, laflarını şöyleki sürdürdü:

"Kendi aramızda ağız tatsızlığı mevcut ancak şurası da bildirmek isterim. Biz herhangi birlikte gündüz Yunanistan'a yanıt verici birlikte emlak değiliz, kompleksli birlikte emlak değiliz. Büyük birlikte ülkeyiz, iri birlikte milletin ülkesiyiz, devletiyiz. Gün geçmesin ki dışişleri bakanı, diğerleri Türkiye'ye saldırmasınlar. Bakın düet görüşmelerine, oraya gittik Türkiye'yi konuştuk, Türkiye öyle, Türkiye böyle. Demek ki masa çalışmayınca, sahaya inip anca adımlar atmışız ki kompleksten kurtulamıyorlar. Biz çelimli birlikte ülkeyiz. Bizim onlarla herhangi birlikte gündüz didişecek vaktimiz de yok. Biz noktayı geldiği devir mukteza hamlelerimizi yaparız, adımlarımızı atarız. Bunun karşısında da kimesne duramaz. Sadece Yunanistan değil, tığ milletimizin, ülkemizin çıkarları düşüncesince ne gerekiyorsa onu yaparız, yersiz konuşmayız, çalışmalar yaparız."

Türkiye'nin içeride göründüğünden şimdi çelimli ve şimdi ehemmiyetli birlikte oyuncu bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "İçeride tartışmalarda 'öyle olur, hakeza olur', bunlar ehemmiyetli değil. Siyasi tartışmalar herhangi birlikte ülkede olur. Bu kısırdöngülere kapılıp kalmayalım. Güçlü olmamız lazım. Ekonomik namına ne derece güçlüysek, masada ve sahada o derece çelimli oluruz. Ekonomik namına ne derece çelimli olursak, hedeflerimize o derece havadan ulaşırız. O sebepten de herhangi birlikte daim bu arada çalışmaya bitmeme edeceğiz. Birliğimizi, beraberliğimizi inşallah koruyacağız." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler