USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bakan Çavuşoğlu: Katar’la her alanda ilişkilerimizi geliştiriyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, resmi temaslarda mevcut olmak kıl payı geldiği Katar’ın başkenti Doha’da mevkidaşı Şeyh Muhammed bin Abdulrahman Al Sani ile kuma matbuat toplantısı düzenledi. Bakan Çavuşoğlu, “Katar’la her alanda ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Öze

Bakan Çavuşoğlu: Katar’la her alanda ilişkilerimizi geliştiriyoruz
06-12-2021 15:13

Bakan Çavuşoğlu, Katar ve Türkiye arasındaki ilişkilerin birlik ölçüde bulunduğunu ve bu mevzuda meydana getirilen çalışmalarla ilişkilerin hâlâ da geliştirilmesinin hedeflendiğini belirterek, “Katar’la her alanda ilişkilerimizi geliştiriyoruz. Özellikle savunma, ekonomi, eğitim, kültür, esenlik denli bölgelerde iş birliğimizi derinleştiriyoruz. Ortak bildirimiz de ferda imzalanacak. Son basamak etraflıca ve ilişkilerimizin derinliğini yayınlayan müşterek bildiridir. Diğer yandan tecim ve yatırımlar üstüne da iş birliğimiz gelişiyor. Yarın yatırımlar ve KOBİ’ler ortada da iş donanmasına müteallik belgeleri inşallah imzalayacağız. Sağlık ve gezim dalında ilişkilerimiz her sabık güneş hâlâ da gelişiyor. Bu mevzularda da teşrikimesai anlaşmaları imzalayacağız. Yine bu seyahatler konusunda, Covid-19 üstüne her diyar tedbirler alıyor, bazısı birtakım bu tedbirleri gevşetiyoruz. Son senelerde dünkü versiyonlarınla bu arada Covid-19’un, bazısı devletler baskıcı tedbirler aldı fakat Katar Türkiye’yi yeşil listeye ekledi. Bunun düşüncesince aşırı teşekkürname ediyoruz. Karşılıklı telkih sertifikalarımızın da tanınmasıyla bu arada yurttaşlarımız hâlâ emeksiz gezi edecekler” dedi.

“KÜLTÜR ALANINDA İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRME KONUSUNDA KARARLIYIZ”

Bakan Çavuşoğlu, Katar ile ekin dalında da ilişkilerin geliştirilmesi üstüne ferda ortaklaşa iş anlaşması imzalanacağını duyurarak, “Yarın, önümüzdeki dü yılda ekin dalında ne faaliyetleri yapacağımıza dair, faaliyetlerde bulunacağımıza müteallik müşterek belgeyi de ilgilendiren bakanlarımız imzalayacak. Keza, üniversitelerimiz ortada iş birliğimiz gelişiyor. Türk öğrencileri, terbiye düşüncesince Katar’ı yeğleme ediyor. Katarlı kardeşlerimiz de Türkiye’ye terbiye düşüncesince gelmeye başladılar” diyerek konuştu.

Bölgesel mevzularda da Katar ile Türkiye’nin fikirdaş bulunduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, “Bölgesel mevzularda da arkadaş ve ahi Katar’la hemfikiriz. Fikirdaş dü ülkeyiz. Afganistan’daki koşulları aşırı dobra biliyoruz. Katar herkesten aşırı hâlâ dobra biliyor. Katar’ın ilkin Afganistan’da sulh ve müşterek geçim sağlanması düşüncesince ne genişliğinde efor gider ettiğini en yakından bilenlerden müşterek tanesiyiz. Ama şu andaki koşullarda Afgan halkının ağırbaşlı insancasına desteğe gereksinimi var. Bu insancasına yardımları politik saiklerden hür müşterek biçimde arsıulusal camianın Afgan halkına ulaştırması gerekiyor. Bu mevzuda Katar’ın duyarlılığı, Türkiye’nin duyarlılığı da sağlam olması gerekiyor. İki hafta sonraları İslamabad’da İslam İşbirliği Teşkilatı Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda da bunu ele alacağız” ifadelerini kullandı.

“FİLİSTİN DAVASINI BİRLİKTE SAVUNUYORUZ”

Katar ve Türkiye’nin Filistin davasını baş başa savunduğunu dile getiren Bakan Çavuşoğlu, “Libya’daki gelişimleri yakından izlem ediyoruz, intihap evveliyat gelişmeleri. Özellikle bu vesileyle Libya’da Hafter kabilinden alıkonulan 7 vatandaşımızın ilk Katar’a, sonraları Türkiye’ye gelmesinde Katar’ın aşırı şişman müşterek görevi oldu. Katar hükümetine, kardeşim Muhammed’e ve Katar Ankara Büyükelçisine bu desteklerinden ötürü teşekkürname ediyoruz. Yine Suriye’de insancasına yardımlar düşüncesince baş başa çalışıyoruz. Somali’de enfrastrüktür projeleri yaşama eylemek düşüncesince baş başa akıntı ediyoruz. Filistin davasını baş başa savunmaya bitmeme ediyoruz” dedi.

“KATAR, ÖNEMLİ ETKİNLİKLERE EV SAHİPLİĞİ YAPIYOR”

Bakan Çavuşoğlu, Katar’ın Formula 1, FIFA Avrupa Kupası, 2022 FIFA Dünya Kupası denli aşırı ehemmiyetli etkinliklere ev sahipliği yaptığını belirterek şu biçimde bitmeme etti:

“Katar, sonuç yıllarda aşırı ehemmiyetli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Formula 1, FIFA Avrupa Kupası, gene 2022 FIFA Dünya Kupası denli aşırı ehemmiyetli etkinliklere ev sahipliği yapıyor. Şu anda FIFA Arap Kupası’na da ev sahipliği yapıyor. Bu vesileyle Katar Milli Takımı’na da başarılar diliyorum. Türkiye yerine FIFA 2022 Dünya Kupası’na eklenmek düşüncesince eliminasyon maçları oynayacağız, ağır rakiplerle karşılaşıyoruz fakat ulusal takımımıza güveniyoruz. Gelecek yıl burada Katar’da peyda etmek düşüncesince elimizden mevrut gayreti, ulusal kol yerine göstereceğiz. Tüm bu değerli organizasyonlardan ötürü Katar’ı canı candan kutlama kartı ediyorum”

“BÖLGEDEKİ ÜLKELERLE İLİŞKİLERİMİZİ EN İYİ NOKTAYA GETİRMEK İSTİYORUZ”

Bakan Çavuşoğlu, matbuat personellerinin Türkiye’nin Körfez ülkeleriyle ilişkilerine müteveccih sorusuna, “Biz Türkiye yerine topu topu bölgedeki ülkelerle ilişkilerimizi her devir geliştirerek bitmeme yol açmak istiyoruz. Bazen anlaşamadığımız mevzular olabilir, ayrımlı konularda. Ama bu ilişkilerin genelini etkilememesi gerekiyor. Bizim bu bölgedeki devletlere müteveccih rastgele müşterek husumetimiz yok. Art niyetimiz yok. Yanlış müşterek adımımız da yok. Ama sonuç senelerde ilişkilerin normalleşmesi üstüne Katar’ın da yardımı var, her devir bulunduğu gibi. Görüşmeler var, ziyaretler var. Önümüzdeki süreçte Türkiye yerine bu bölgedeki topu topu ülkelerle ilişkilerimizi en dobra noktaya sağlamak istiyoruz. Tüm devletler ortada da ilişkilerin bire müşterek biçimde dobra olmasını dilek ederiz. Çünkü bölgemizin refaha, huzura, istikrara gereksinimi ve bunu baştan sona baş başa başarabiliriz” cevabını verdi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler