USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: 'Dünyada eşitsizlik daha da derinleşiyor'

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Cumhurbaşkanımızın 2017'de BM Genel Kurulu'nda öngördükleri gibi, 'yeni birlikte kargaşa ve kıygı dalgasına düşme' tehdidiyle üzerine karşıyayız. Tarihin art döndüğü, adamlık adına kazanımlarımızın geriye sardığı birlikt

Bakan Çavuşoğlu: 'Dünyada eşitsizlik daha da derinleşiyor'
11-03-2022 16:12

Antalya'da bu sene 2'ncisi planlı Antalya Diplomasi Forumu (ADF) başladı. 'Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak' temasıyla planlı ADF'ye, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yanı esna 17 Devlet ve Hükümet Başkanı, 80 Bakan, 39 Uluslararası Teşkilat mümessili ilkin kazanmak üzere, 2 bin 500 insan katılıyor. Turizm merkezi Belek'teki NEST Kongre Merkezi'nde planlı formun açılışında mütekellim Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Dünyanın değme köşesinden milyonların akış etmiş bulunduğu bu topraklarda, Asya, Avrupa ve Afrika birbirine yaslanmakta. İnsanlığın meşveret kanalıyla ahenk geleneğinin başladığı, dünyanın evvel meclisinin kurulduğu Patara bu ilimizde. Karanlığın ve umutsuzluğun amansız düşmanı bulunan bu topraklar, zat-ı Devletlerinin himayelerinde, yerkürenin en genç, en çalışkan ve en yenilikçi endişe ve ağız dalaşı ekosistemlerinden bir tanesini teşekkül fail Antalya Diplomasi Forumu'na ev sahipliği yapmakta. Antalya Diplomasi Forumu, önderliğinizde planlı Girişimci ve İnsani Dış Politika teriminin yanında ürünü. Geçen sene açılışını yaptığımız ADF, bu sene bundan hakeza tanınan, bildik yanında Forum yerine 2. defa toplanmakta” laflarına arazi verdi.
“Yani hayattaki ülkelerin üçte birinden fazlası, kısaca yüzdelik 40'ı burada en yukarı düzeylerde asimilasyon ediliyor”
ADF'nin yalnızca Türk diplomasisine değil, semt ve evren diplomasisine de yanında düşünüm ortamı sunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, “Forum'un asliye şiarını yansıtan “Birlikte Düşün, Birlikte Hareket Et” düşüncesi, 17 Devlet ve Hükümet Başkanı, 80 Bakan, 39 Uluslararası Teşkilat mümessili ilkin kazanmak üzere, 75 ülkeden katılımcıyı ahit bu salonda yanında araya getirdi. Yani hayattaki ülkelerin üçte birinden fazlası, kısaca yüzdelik 40'ı burada en yukarı düzeylerde asimilasyon ediliyor. Davetimize müspet cevap sağlayan hepsi konuklarımıza teşekkürlerimizi sunuyoruz. İnsanlık yerine tarihin rahat yanında çay değil Manavgat Şelalesi şiddetinde akmış bulunduğu yanında sürede yaşıyoruz. Bir devre değil, yanında çağ; yanında viraj değil, yanında hortum; yanında tünel değil, yanında labirentte sınanıyoruz. Sabit bildiğimiz elden değme şeyin değiştiğini, geride tasarruf geçirmek istediğimiz elden değme olumsuzluğun acemi şekillere bürünerek karşımıza çıktığını görüyoruz. “Yurtta Barış ile Dünyada Barış”ın mübrem etkileşimi; Hazır ol cenge, lüzum isen barış u salâh!” ilkesi; İnsanı yaşat ki Devlet yaşasın” öğretisi baştan sona aklımızda” ifadelerine arazi verdi.

“Kaba kuvvetin kendisini mantıktan azletmiş bulunduğu yanında çağda yaşıyoruz”

Çavuşoğlu konuşmasını şu halde sürdürdü: “Cumhurbaşkanımızın 2017'de BM Genel Kurulu'nda öngördükleri gibi, 'yeni yanında kargaşa ve haksızlık dalgasına düşme' tehdidiyle huzur karşıyayız. Tarihin arka döndüğü, adamlık yerine kazanımlarımızın geriye sardığı yanında noktadayız. Filozof, tarihin sonra akla yatkın yaşandığını fakat geriye akla yatkın anlaşıldığını söylemiş. Biz bu salondakiler, zamanı sonra akla yatkın yaşarken, yarına değgin yerinde öngörüler ve bugüne değgin mıhlı politikalar yetiştirmek zorundayız. Kaba kuvvetin kendisini mantıktan azletmiş bulunduğu yanında çağda yaşıyoruz. Güç gitmek yalnızca güçlünün takdirinde. Bu esasen ateş tecrübelerle kurulan arsıulusal ve diyalekt dizge mimarisinin zafiyetini gösteriyor. Mesela, sınırların değişmezliği derece ilkeler temeldi. BM Şartı, Helsinki Nihai Senedi birer zemindi. Bir Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması, Viyana Belgesi, politik-askeri bölgede itimat sağlıyordu. Şimdi Avrupa baştan yanında sistemsel muvazene çıpası arıyor. Önümüzdeki zamanlarda hepsi dünyada post-kolonyal düzenin de çökmesi riskiyle uğraşmak durumunda mı kalacağız? Bu karabulut olur. Çünkü ihtiyaçlara, bulunan kasıntı ve mekanizmalar akla yatkın yanıtları elhak veremiyor. Mesela çatışmalar önlenemiyor, süregelen çatışmalar bitirilemiyor.”

“Dünyada eşitsizlik daha da derinleşiyor”

Bir “dijital bölünme” yaşandığını laflarına ekleyen Çavuşoğlu, “Dünyada eşitsizlik daha da derinleşiyor. Ortaya çıkan acemi gerilimleri çözme, değiştirmek yönetme, uyumu teshil ve işbirliğini motivasyon ika gereksinimi ortada. Diplomaside kalan paydaşlar da acemi yaklaşımları mübrem kılıyor. Sivil toplumdan, iş dünyasına, bireylerden amme kurumlarına denli nice paydaşın oluşturduğu orkestrayı yönetmek, ayrımlı enstrümanlardan yanında senfoni çıkarmak, diplomasinin hem vesile hem de sınamaları arasında. Yeni yanında gönül ve anlayışa gerekseme var. Dijital kabiliyetlerle mesajları en inandırma edici halde vermek, ayrımsız sürede dezenformasyona huzur koyabilmek gerekiyor. Ama en önemlisi diplomasiyi barış ve kalkınmanın, doğrusu insanlığın hizmetine koşmak. Çok cepheli kurumların güncellenmesi, arsıulusal hukukun güçlendirilmesi, mütalaa edilmiş geçim ve düzenlemelerin ihyası, yardımlaşmanın çalışan kılınması düşüncesince asliye çalgı aleti diplomasidir. Kasırganın bakış açısından çıkışta vizyon, önderlik ve müşavere, doğrusu birbirimizle musahabe ve meşveret mübrem ihtiyaçlar. Antalya Diplomasi Forumu da ahacık hakeza yanında putrel oturuyor” dedi.

“Siyaset, bilim, iş ve halkoyu halkaları Antalya'da kesişiyor”

İçinde bulunduğumuz çağın, diplomaside yanında kıymetlendirme ihtiyacını ortaya çıkardığını tamlayan Çavuşoğlu, “Çünkü diplomatlık daha çalışan kazanmak zorunda. Bu gereksinimi elden değme coğrafyada ve değme mevzuda duyuyor, çevremizi meydana getiren ayrımlı alanlarda güneş be güneş yaşıyoruz. İşte bu düşüncelerle Antalya Diplomasi Forumu'nun bu yılki başlığını “Diplomasiyi Yeniden Kurgulamak” biçiminde belirledik. Çünkü diplomaside acemi yanında değerlendirme, doğrulama, pekiştirme, buluş ve yapılandırma, doğrusu baştan kodlama gereksinimi bundan hakeza ertelenemez. ADF bu çabada hem vizyon, hem liderlik, hem de danışma düşüncesince toptan erişime cemaat yanında müstevi sunuyor. Antalya Diplomasi Forumu'na katılıma baktığımızda, bura güya yanında Birleşmiş Milletler ortamı sağlıyor. Siyaset, bilim, iş ve halkoyu halkaları Antalya'da kesişiyor. Yani Antalya'da Birleşmiş Zihinler ortamı kuruluyor. Bunu vurguluyorum zira sorunlarımızı, farklılıklarımızı zihinlerimizde çözmeden, baş başa akım edemeyiz” açıklamasına arazi verdi.

“Dijital tahavvül ve hava değişikliğinin etkilerini yenilikçi bakışlarla irdeleyeceğiz”

Forum'da şümullü yanında izlence hazırladıklarını laflarına ekleyen Çavuşoğlu, “Siyasi önderliğin sınamalarını liderler düzeyinde ele alacağız. Afrika, Asya-Pasifik, Avrupa, Latin Amerika, Orta Doğu, Balkanlar, Güney Kafkasya ve bittabi Ukrayna'yı mihrak altında inceleyeceğiz. Çatışmaların önlenmesinden toptan sağlığa, çağımız siyaset, güvenlik, iktisat ve maşer gündemine ağırlığını koyan mevzuları etraflıca tartışacağız. Dijital tahavvül ve hava değişikliğinin etkilerini yenilikçi bakışlarla irdeleyeceğiz. Metavers alanındaki gelişmelerin diplomasiye etkilerini de masaya yatıracağız. Panellerimize ilaveten, ferdî mülakatlar derece ayrımlı formatlar programımızı daha da zenginleştirecek. İş çevrelerini sığırtmaç koltuğunda konumlandırıp makul panelleri onlara teyit edeceğiz. Bazı panelleri ise bedel verdiğimiz arsıulusal ortaklarla baş başa düzenleyeceğiz. Antalya Diplomasi Forumu'nun hususi yanında mihrak noktasını sabık sene bulunduğu derece bu sene de hanımlarımız ve gençlerimiz oluşturacak. Kadın ve gençlerimizin ADF kanalıyla sağladıkları birikimin barışa ve diplomasiye yapabileceğimiz en muhtevalı envestisman bulunduğunu düşünüyoruz. Antalya Diplomasi Forumu doğacak sene 500. Yıldönümünü kutlayacağımız Türk hariciyesinin dünyaya sürekli armağanlarından biridir. Bu his ve düşüncelerle, Antalya Diplomasi Forumu'na bu sene de yüksek başarılar diliyorum” dedi.

Ertuğrul Gün - Ahmet Serdar Eser
 

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3458+15
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Çaykur Rizespor3449-6
8Alanyaspor3448+3
9Sivasspor3448-4
10Antalyaspor3445-3
11Adana Demirspor3441+2
12Kayserispor3440-9
13Samsunspor3439-7
14MKE Ankaragücü3438-3
15Fatih Karagümrük3436-2
16Konyaspor3436-14
17Gaziantep FK3434-15
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3430-32
20İstanbulspor3416-41
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler