USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Bakan Çavuşoğlu: Brezilya ile önümüzdeki süreçte 10 bilyon dolarlık tecim kütlesi hedefledik

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, resmi ziyaret kapsamında bulunmuş olduğu Brezilya'da, düet tecim hacmini 10 bilyon dolar düzeyine boşaltmak ve elan kararlı bir duruma bildirmek istediklerini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu: Brezilya ile önümüzdeki süreçte 10 bilyon dolarlık tecim kütlesi hedefledik
25-04-2022 20:44
Brazilya

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, hükûmet merkezi Brazilya'da Brezilyalı mevkidaşı Alberto Franco França ile birlikte ve heyetler arası görüşmelerinin ve birtakımı anlaşmaların imzalanmasının arkası sıra kuma matbuat toplantısı düzenledi.

Brezilya'da namına yayınlanan ilgiden duyduğu memnuniyeti dile getiren Çavuşoğlu, "Türkiye ile Brezilya ortada kökleri 160 yıldan levent boylu müddet öncesine yaslanan çelimli bağlar var. 2010'da ilişkilerimizi izlemsel katılma seviyesine yükselttik." sanarak konuştu.

4. Türkiye Brezilya Yüksek İşbirliği Komisyonu Toplantısı'na katıldığını aktaran Çavuşoğlu, "Ticaret ve yatırımların artırılması, askeri, defans uran sahalarında iş birliği, turizmin geliştirilmesi, hars ve eğitimdeki teşrikimesai sahalarına odaklandık. Ekonomik, kültürel ve toplumsal ilişkilerimizi güçlendirecek ehemmiyetli anlaşmalar imzaladık." halinde konuştu.

Çavuşoğlu, Türkiye ile Brezilya ortada defans sanayisi teşrikimesai anlaşmasının sabık ay imzalandığını hatırlatarak, "Brezilya, Latin Amerika'daki en iri tecim ortağımız. Biraz ilk arkadaşım Carlos da anlattı düet tecim hacmimiz 5 bilyon dolara yaklaştı. İki tarafın rakamlarında ıvır zıvır birlikte ayrımlılık mevcut lakin o hesaplamadan çevre olabilir, neticede 5 milyara yaklaştığımız, 5 bilyon dolar hedefimizi yakaladığımız birlikte gerçektir." ifadelerini kullandı.

"Biz bugünkü toplantılarda önümüzdeki süreçte 10 bilyon dolarlık tecim kütlesi hedefledik." diyen Çavuşoğlu, "Bu hedefimize de kolaylıkla ulaşabileceğimize inanıyoruz. Bunu yaparken ticaretimizi de henüz stabil bir duruma bildirmek istiyoruz. Ürün çeşitliliği birlikte yandan yatırımların da artırılmasıyla ticaretimizi hem artıracağız aynı zamanda henüz stabil birlikte bir duruma getireceğiz." açıklamasında bulundu.

Bakan Çavuşoğlu, Karma Ekonomik Komisyon Toplantısını (KEK) yapmayı istediğini belirterek, Bakan França'yı Türkiye'ye çağırma ettiğini ve bu biçimde 2. KEK toplantısını gerçekleştirebileceklerini tabir etti.

Çavuşoğlu, Türkiye ile Güney ABD Ortak Pazarı (MERCOSUR) arasındaki başıboş tecim anlaşması görüşmeleri hakkında, "Türkiye ile MERCOSUR ortada başıboş tecim anlaşması müzakerelerini de baştan alevlendirmek istiyoruz. Bu mevzuda arkadaş iklim Brezilya'nın desteği önemli." değerlendirmesinde bulundu.

Turizm alanındaki iş donanmasına dikkati çekici Çavuşoğlu, "Turizm dalında aykırı şekilde iş birliğimizi çoğaltmak istiyoruz. Türkiye şekilde sınama paylaşımına hazırız. Elbette kişi tecrübemizi sizinle paylaşırken, sizin tecrübelerinizden de müstefit olmak isteriz. Özellikle pandemiyle beraber, inşallah birlikte henüz Kovid bahsetmek istemeyiz ama, emin gezim konseptimiz tamamı dünyaya sağlam oldu." dedi.

Çavuşoğlu, Türkiye'ye mevrut Brezilyalı gezmen paylarını paylaşarak, "Pandemi öncesinde ülkemize Brezilya'dan mevrut gezmen sayısı 100 bin civarındaydı. Tabii pandemiyle bu arada bizler kapandık, ilkin bu alanda de kapanmalar oldu, bu rakamlar düştü. Şimdi amacımız bu rakamı yakalayıp, 150 bin ve henüz birlikte tomar sayıda Türkiye'de Brezilya'dan gezmen mihman geçirmek istiyoruz." sanarak konuştu.

Türkiye'den Brezilya'ya gezmen gitmesini desteklediğini kail Çavuşoğlu, "Türk Hava Yolları'nın (THY) Sao Paulo uçuşları ehemmiyetli birlikte teşviktir. THY demin Rio de Janeiro'ya da uçmayı planlıyor. Dolayısıyla bu uçuşlarla bu arada aykırı gezmen sayısını da artırabiliriz." ifadelerini kullandı.

"Brezilya'nın OECD adaylığını çelimli birlikte biçimde desteklediğimiz birlikte el henüz vurgulamak isterim"

Çavuşoğlu, Brezilya'nın Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD) adaylığına dikkati çekti ve şunları söyledi:

"Brezilya bizim düşüncesince elbette ki izlemsel birlikte kuma lakin diyalekt ve toptan ölçekte ehemmiyetli birlikte aktördür. Dolayısıyla diyalekt mevzulara ekleyerek toptan mevzularda da eskiden bulunduğu üzere Brezilya ile henüz benzeyen idman istiyoruz. Özellikle Birleşmiş Milletler, G20, OECD üzere aşırı yönlü platformlarda iş birliğimizi yetiştirmek istiyoruz. Bu vesileyle Brezilya'nın OECD adaylığını çelimli birlikte biçimde desteklediğimiz birlikte el henüz vurgulamak isterim."

Yaptığı görüşmelerde diyalekt mevzuları da değerlendirdiğini aktaran Çavuşoğlu, "Bizim alanımızda Ukrayna savaşıyla ilişik hem tespitlerimiz aynı zamanda Türkiye'nin çabalarını kendileriyle paylaşma imkanım oldu. Terörle mücadele, toptan sorunlarla savaşım dair da iş birliğimize ehemmiyet veriyoruz. Önümüzdeki süreçte bu bölgelerde adımlar atacağımıza inanıyoruz." dedi.

Bakan Çavuşoğlu, Brezilya'nın bağımsızlığının 200. sene dönümünü de kutladı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler