USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Bakan Çavuşoğlu: Biz, çok farklı coğrafyalarla ortak noktaları bulunan bir milletiz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Latin ABD ülkelerinin büyükelçileri ve TBMM Dostluk Grubu Başkanları ile icra ettiği toplantıda 'Biz hem Batı'yla hem Doğu'yla bire bir anda konuşabilen, çok farklı coğrafyalarla ortak noktaları bulunan bir milletiz' dedi.

Bakan Çavuşoğlu: Biz, çok farklı coğrafyalarla ortak noktaları bulunan bir milletiz
20-01-2022 08:35
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Latin ABD ülkelerinin büyükelçileri ve TBMM Dostluk Grubu Başkanları ile meydana getirdiği toplantıda "Biz hem Batı'yla hem Doğu'yla ayrımsız anda konuşabilen, çok farklı coğrafyalarla ortak noktaları bulunan bir milletiz" dedi.

Mevlüt Çavuşoğlu, Latin ABD ülkelerinin büyükelçileri ve TBMM Dostluk Grubu Başkanları ile Ankara Üniversitesi'ndeki görüşmede bir araya geldi. Bakan Çavuşoğlu, Türkiye adına çok taraflı ve boyutlu bir aut siyaset izlediklerini söyleyerek, "Biz hem Batı'yla hem Doğu'yla ayrımsız anda konuşabilen, çok farklı coğrafyalarla ortak noktaları bulunan bir milletiz" niteleyerek konuştu.

'HERKESİN SESİ BURADA DUYULACAK'

Çavuşoğlu, 11-13 Mart'ta yapılacak Antalya Diplomasi Forumu'nun (ADF) ikincisine Latin Amerika'dan serbest paydaşlık beklediklerini aktararak, "Şu anne genişliğinde katılımını teslim fail dışişleri bakanı sayısı 6'yı geçti. Dünyanın herhangi bir yerinden paydaşlık teyitleri geliyor. Dünyadan toplamdan şu anne genişliğinde teslim fail dışişleri bakanı sayısı 39 oldu" dedi. Çavuşoğlu, ADF'ye her insanın katılımını beklediklerini tabir ederek, "Dünyanın herhangi bir yerinden herkesi çağırma ediyoruz. Kendi coğrafyamızdan da Ermenistan, Yunanistan ayrıca Rum kesiminden caba çağırma ettiklerimiz var; Mısır ayrımsız biçimde İsrail. Herkesin sesi burada duyulacak. hür bir ortam olmaya başladı" niteleyerek konuştu. Çavuşoğlu, 3'üncü Türkiye- Afrika Ortaklık Zirvesi'ne de 16 mutluluk başkanı ve 100 bakanın katıldığını hatırlattı.

Geçen sene 5 kıtadan 79 mevkidaşını Türkiye'de ağırladığını tabir fail Çavuşoğlu, bu seneye de çabuk başladığını, erte önceki El Salvadorlu ve Estonyalı mevkidaşlarıyla görüşeceğini aktardı. Çavuşoğlu, Türkiye'nin Afrika sağ açıklık politikasının 'ortaklık' politikasına dönüştüğünü belirterek, Afrika ülkeleriyle ve Afrika Birliği ile doğacak 5 senenin aksiyon planını oluşturduklarını ve bunun uygulamasının takip edeni düşüncesince de ortak bir düzenek kurduklarını dile getirdi.

'BAĞLARIMIZI DAHA DA GÜÇLENDİRECEĞİZ'

Bakan Çavuşoğlu, Latin ABD ülkeleriyle iş birliğini geliştirmekten akıbet aşama mutlu olduklarını belirterek, "Mart ayında beş altı ülkeyi kapsayacak bir Latin ABD turunu gerçekleştireceğiz. Brezilya'dan bir çağırma geldi, Güneyden başlayacağız Orta Amerika'ya genişliğinde 4 veya 5 ülkeyi görüşme edeceğiz. Bağlarımızı hâlâ da güçlendireceğiz. İlişkilerimizi hâlâ da ileriye iletmek düşüncesince mevkidaşlarımızla ve bildirme ederlerse liderlerle ehemmiyetli görüşmeler gerçekleştireceğimizi rüya ediyoruz" ifadelerini kaydetti. Çavuşoğlu, Latin ABD bölgesindeki arsıulusal örgütlerle de benzeyen teşrikimesai ortamında olduklarını vurgulayarak, Türkiye'nin ABD Devletleri Örgütü (OAS), Orta ABD Entegrasyon Sistemi (SICA), Karayip Devletleri Birliği (ACS), Karayip Topluluğu (CARICOM) ve MERCOSUR kabil ehemmiyetli örgütlerde müşahit bulunduğunu hatırlattı.

Çavuşoğlu, SICA ile bir ahir toplantıyı liderler düzeyinde Türkiye'de gerçekleştirmek istediklerini aktararak, TBMM'nin de Latin Amerika'yla ilişkileri geliştirmede canlı gösteriş oynadığını tabir etti. Türkiye'nin Latin ABD bölgesindeki mümessillik sayısını 17'ye çıkardığını, Latin Amerika'daki ülkelerinin Türkiye'deki büyükelçilik sayısının da 16'ya yükseldiğini aktaran Çavuşoğlu, çok ehemmiyetli açıklık büküm ettiklerini vurguladı.

'EKONOMİK İLİŞKİLERİMİZİ GELİŞTİRMEMİZ LAZIM'

Bakan Çavuşoğlu, bölgeyle kazançlı ilişkilerin de çabuk bir halde güçlendiğini tabir ederek, "Sadece mümessillik sayısını bırakmak yetmez, çabucak siyasal ilişkileri yükseltmek de yetmez, kazançlı ilişkilerimizi de geliştirmemiz lazım" niteleyerek konuştu. Türkiye'nin Latin ABD bölgesiyle tecim kütlesi toplamının 2002'de 1 bilyon dolar bulunduğunu tamlayan Çavuşoğlu, "2021'de 15 bilyon dolar seviyesi adına gerçekleştirdik. Bir sene öncesine uyarınca yüzdelik 43 çoğalma var. Pandemi şartlarında ticaretimizi yüzdelik 43 artırmamız demek, doğacak zamanlarda bu 15 milyarlık hep tecim hacmini dü üç katına çıkarabileceğimiz anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu. Çavuşoğlu, Latin Amerika'da küsurat Türk yatırımlarının istihdam ve ek bedel yarattığını da söyleyerek, bölgedeki birçok yatırımda Türk şirketlerinin imzasının bulunduğunu belirtti.

'KAT ETTİĞİMİZ MESAFE ÖNEMLİ FAKAT YETERLİ DEĞİL'

Latin ABD ülkelerinin yaşama geçirdiği ehemmiyetli projeleri üstlenmeleri düşüncesince Türk şirketlerini motivasyon ettiklerini vurgulayan Çavuşoğlu, mavera taraftan Latin Amerika'nın da bu şirketlere istinaden dayanak noktası bulunduğunu aktardı. Çavuşoğlu, "Kat ettiğimiz bu açıklık ehemmiyetli ancak tam değil. Potansiyelimiz var. Çıtayı hâlâ fevk çekmemiz gerekiyor. Ekonomik ilişkileri hâlâ da istikbal taşımamız, düet ve MERCOSUR düzeyinde Serbest Ticaret Anlaşmaları imzalamamız lazım" ifadelerini kaydetti. Çavuşoğlu, ticaretin önündeki engellerin kaldırılması icap ettiğini de vurguladı.

'THY, DÜNYANIN ÖBÜR UCUNDAKİ ÜLKELER ARASINDA KÖPRÜ GÖREVİ GÖRÜYOR'

İki yurt halkları arasındaki bağları da güçlendirmeleri icap ettiğini dile getiren Çavuşoğlu, bunun düşüncesince ehemmiyetli adımlar attıklarını dile getirdi. Çavuşoğlu, Türk Hava Yolları'nın (THY) Latin Amerika'da 7 ülkeden 8 noktaya seferlerinin ehemmiyetli bir güreşçi köprüsü vazifesi gördüğünü aktararak, konuşmasını şu biçimde sürdürdü:

"THY'nin bu seferlerinin sayısının artarak çoğalması dair da hem talepler mevcut bununla birlikte icraat var. Dışişleri Bakanlığı adına THY'ye herhangi bir muhtelif katkıyı veriyoruz. Türk Hava Yolları hakkıyla çabucak Türkiye ile bu devletler ortada güreşçi köprüsü kurmuyor, Latin ABD devletleri olsun, Afrika devletleri olsun topu topu bu ülkelerle dünyanın diğer ucundaki devletler ortada da bir güreşçi köprüsü vazifesini namına getiriyor. Latin ABD sahasında pervaz sayısını da destinasyon sayısını da bırakmak düşüncesince sizlerle bu arada çalışacağız."

Bakan Çavuşoğlu, TİKA'nın Meksika ve Kolombiya'da dü lehçe ofisi bulunduğunu ve 440 projeyi yaşama geçirdiğini hatırlatarak, birtakım devletlerin de bu yönde arzu ve teklifleri olduğunu, TİKA'nın bunları değerlendirdiğini dile getirdi. Çavuşoğlu, Latin Amerika'da Türk kültürüne ve Türkçeye şişman nazarıitibar bulunduğunu gördüklerini belirterek, Yunus Emre Enstitüsünün online programlar açtığını ve bu programlara binlerce müracaat bulunduğunu söyledi. Bakan Çavuşoğlu, Yunus Emre Enstitüsünün bu alanlarda üniversitelerle bugüne genişliğinde meydana getirdiği iş birliklerine ekleyerek fiziksel görgü bilimi bilimi vereceği merkezler açması icap ettiğini de hatırlattı.

Bakan Çavuşoğlu, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığının YTB Türkiye burslarına da talebin arttığını söyleyerek, alanda herhangi bir ülkeye maruz burs sayısını da artırmaları icap ettiğini dile getirdi.

Çavuşoğlu, 2021 ve 2022'nin 7 Latin ABD ülkesinin bağımsızlığının 200'üncü sene dönümü bulunduğunu hatırlatarak, "Bu kapsamda, arşivlerimizdeki belgelerden oluşan sergiyi cuma namazı haset Dolmabahçe Sarayı'nda ziyarete açıyoruz. Bir engel eğer olmazsa ego de katılacağım" niteleyerek konuştu. Çavuşoğlu, Latin ABD bağımsızlığının bayrak adı Simon Bolivar'ın adının Ankara'nın en ehemmiyetli caddelerinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün adının de farklı Latin ABD devletlerinde yaşatıldığını aktardı. "Latin Amerika'yla ilişkilerdeki gayemiz bir kol ruhuyla ortak bir doğacak düşüncesince iş birliğimizi derinleştirmek" diyen Çavuşoğlu, bu doğrultuda çalıştıklarını ve yapılacak topu topu çalışmalara en çelimli desteği vereceklerini laflarına ekledi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler