USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Bağımsız ve kaliteli yargı için tarihi fırsat

Eskişehir Barosu ve Kent Konseyi kabilinden planlı “A'dan Z'ye Türk Yargı Reformu” mevzulu konferansta bahsetmek kabilinden kente mevrut Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, “Biz kişi refahımızı kendimiz yükseltebiliriz. Şu anda ulusal gelirimiz 8 bin 500 dolar civa

Bağımsız ve kaliteli yargı için tarihi fırsat
15-10-2021 15:38

Konferans öncesinde ortak otelde planlı matbuat toplantısında açıklamalarda mevcut Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün; kazançlı kalkınmayı sağlamak, bol bolamat seviyesini çoğaltmak için en önce yargı güvenilirliğinin ve hukukun üstünlüğünün yükseltilmesi icap ettiğini vurguladı. Toplantıda matbuat çalışanlarının sorularını da yanıt veren Av. Mehmet Gün, birlik bağımsız, aritmetik verir, devim bilimi ve doğurgan devim bilimi yargı için etraflıca ortak kez haritası hazırladıklarının altını çizdi. Gün, ulusal dirimsel düzeyin yükselmesi için kaliteli yargıya gerekseme bulunduğunu belirtti.

Yargının elan devim bilimi ve doğurgan bir duruma gelmesi için hal önerilerini açıklanan Av. Mehmet Gün, barış ve uzlaşmalar isteklendirme edilerek senelerce devam eden davaların 3-4 ay arasında sonlandırılmasının muhtemel bulunduğunu anlattı. Böylelikle yargının elan devim bilimi çalışacağına yer veren Gün, birlik özgür ve doğurgan ortak yargıyı iletmek için tarihi ortak fırsat penceresi açtığını, bunun dobra değerlendirilmesi icap ettiğini kaydetti.

“Yargı ile ilgilendiren herhangi ortak muhtelif kararın hacısı hocası kabilinden yargı denetimine götürülebilir olmasını öneriyoruz”
Türk yargısının problemlerini hatırlamak ve sebeplerini çözümleme ettiklerini aktaran Daha İyi Yargı Derneği Başkanı Av. Mehmet Gün, “Amacımız Türk yargısının problemlerini hatırlamak ve DOĞRU sebeplerini çözümleme etmek. Sonra cihanşümul benimseme gören analizör geliştirerek anlaşma sağlamaktır. Bugün de derneğimizin 10 salname birikimi ile oluşturduğumuz ‘A'dan Z'ye Türk Yargı Reformu' adında kitapta topladığımız önerilerimizi kamuoyuna bildirmek için buradayız. 9 kıta anne hal önerimiz mevcut fakat 4-5 kıta anne başlıkta toplayabiliriz. En önemlisi Türkiye'deki en iri nakıs bulunan HSK kararlarının yargı denetimine açılması. Bu denetimin yapılabilmesi için Adalet Yüksek Mahkemesi adında toy ortak murafaa kurulmasını ve yargı ile ilgilendiren herhangi ortak muhtelif kararların hacısı hocası kabilinden yargı denetimine götürülebilir olmasını öneriyoruz. İkinci olarak, yargı teşkilatının tamamını fariza odaklı yerine birlik bağımsızlığını kazanacak şekilde, hem fariza odaklı hem aritmetik verir bununla beraber birlik özgür nail ve koruyabilir biçimde düzenlemek. Üçüncüsü; hâkim, savcı, avukatlık ve noter kadar yargı mesleklerini, birbirlerine eş değerde ayrımsız manzume kuruluşlarına cemaat evet bir duruma getirmek. Özellikle hükümran ve savcılar için özgür manzume kuruluşları oluşturmak. Böylelikle yargı bağımsızlığını dört başı mamur yargı unsurlarının yegâne on paralık kurumsal yerine savunabilir olmasını iletmek istiyoruz. Dördüncüsü az buçuk elan strüktürel olanlardan, Anayasa Mahkemesi'nin geliştirilmesi kadar mevzular var. Böyle 9 kıta ayrı ayrı başlıkta önerilerimiz var” niteleyerek konuştu.

“Önerilerimiz gerçekleşirse ulusal gelirimiz 4-5 yıl içre 25-30 bin dolara çıkabilir”
Toplumda refahın oluşmasının ulusal gelirin artmasıyla sağlanacağına ve bunun da yargının katkısıyla gerçekleşeceğine ilgi çekici Mehmet Gün, “Biz özlük refahımızı kendimiz yükseltebiliriz. Şu anda ulusal gelirimiz 8 bin 500 dolar civarında. Oysa 48-50 bin dolar olabilir. Önerilerimiz gerçekleştiği takdirde, ulusal gelirimizin 4-5 yıl içre 25-30 bin dolar civarına çıkacağını öngörüyoruz. Esas hedefimiz budur. O refahın oluşması için de yargının ehemmiyetli katkıda bulunması gerekiyor. Ekonomik kalkınmanın temeli, türel düzendedir. Hukuki düzenin garantisi de yargıdır. Yargıyı modern seviyeye getirirsek, hukukun üstünlüğü endekslerinde şu anda 117'nci sıradayız ve dünyada aşırı ast sıralardayız, önce 20'nin içerisine girebiliriz. Eğer o sıraya gelirsek ulusal gelirimiz ve ekonomimiz hızlıca artar. Ekonomik başarıyı da sağlarız” ifadelerini kullandı.

“Türkiye'de birlik özgür ve kaliteli yargı mümkündür”
Başta yargı iktisap etmek az daha kurumların görevlerini en dobra biçimde yapmasıyla kaliteli hizmetin artacağını tamlayan Av. Mehmet Gün, şunları söyledi:
“Türkiye'de birlik özgür ve kaliteli yargı mümkündür. Tam istiklal yargının topluma kaliteli fariza vermesiyle kazanılabilir. Demokratik meşruiyet, kurumların görevlerini en dobra biçimde yapmasını gerektirir. Görevini dobra yapması imkansız bulunduğu devir yargı, bağımlılaşır da siyasetin uzantısı biçimine gelir. Bunu düzeltmenin muhtemel olduğunu, gerçekleştirmek için ise başlanılması müstelzim kavuşum yargı bağımsızlığını tartışarak doğmak yerine, yargının topluma kaliteli fariza vermesini odağa alarak başlarsak münakaşaya ve bağımsızlığın da kaliteli hizmetin ortak numara şartı yerine benimseme edersek hal kendinden geliyor. Bu biçimde yaklaşılırsa meselenin çözümünün aşırı hazırlop bulunduğunu ve bunu gerçekleştirdiğimiz devir da refahımızın 8-9 katına çıkabileceğini dillendirmek istiyorum.”

Abdullah Güçlü - Şevket Can Çikot

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler