USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

BAE ve Suudi Arabistan 'terör listesine kabul etmek istediği' Husilerin saldırıları altında

Yemen'deki Husiler, gündemde "terör örgütü" duyuru edilme ihtimalleri mevcutken Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri'ni (BAE) balistik füzelerle baştan maksat aldı.

BAE ve Suudi Arabistan 'terör listesine kabul etmek istediği' Husilerin saldırıları altında
24-01-2022 20:45
İstanbul

ABD ve Birleşmiş Milletlerin (BM) Yemen krizine siyasal hal sürecini baştan başlatma girişimlerini sürdürdüğü şimdilerde Husiler, iç cephelerde verdikleri kayıplara dirlik hükümet güçlerini destekleyen Suudi Arabistan ve BAE'ye müteveccih saldırılarını artırdı.

Arap Birliği, Husilerin, 17 Ocak'ta BAE'nin başkenti Abu Dabi'ye düzenlemiş olduğu saldırıları ahbaplık etmek gibi BAE'nin talebi üzerinde evvel Mısır'ın başkenti Kahire'de sürekli temsilciler düzeyinde yılgı toplandı.

Arap Birliği toplantısının kapanış bildirisinde, Husilerin, sivillere ve çırçıplak hedeflere müteveccih saldırıları kınandı.

Husilerin bahis konusu saldırılarının, arsıulusal hususiyet ve arsıulusal sıcakkanlı hukuku açık açık çiğnediği vurgulanan bildiride, "tüm devletlere Husi milisleri yıldırı örgütü anons etme" çağrısı yapıldı.

Husilerin BAE'ye müteveccih saldırılarını artırmasıyla beraberce Arap koalisyonuna ilgili harp uçakları da hükûmet merkezi Sana'nın yanı esna Husilerin kontrolündeki alanlarda bombardımanı yoğunlaştırdı.

BAE: Abu Dabi'yi erek meydan roket rampaları vuruldu

BAE Savunma Bakanlığından ahit meydana getirilen açıklamada, Husilerin hükûmet merkezi Abu Dabi'ye gönderilmiş olduğu dü balistik füzenin iklim defans sistemince kuvvetsiz bir vaziyete getirilmiş olduğu belirtildi.

Savunma Bakanlığı, Yemen'in Cevf kentinde mevcut ve Abu Dabi'ye balistik füzeleri fırlatan rampanın F-16 harp uçağıyla vurulduğunu aktardı.

Suudi Arabistan Sivil Savunma Sözcüsü Muhammed el-Hamadi de güneydeki Cazan alanına müteveccih atılım kararı 2 bireyin yaralandığını duyurdu.

Arap ortak yönetim hükûmeti güçleri ise Husilerin Suudi Arabistan'ın Zahran ve Asir kentlerini erek almış olduğu ve bu alana gönderilen balistik füzelerin imha edildiğini açıkladı.

Husiler: kırılan noktaları balistik roket ve İHA'larla erek aldık

Husilerin Askeri Sözcüsü Yahya Seri, icra ettiği açıklamada, "füze ve insansız iklim araçlarıyla (İHA) Suudi Arabistan ve BAE memleketlerini erek meydan serbest dirayetli nezdinde askeri ameliyat düzenlediklerini" tez etti.

"ABD güçlerinin ortamında toprak almış olduğu BAE'deki Ez-Zafra Hava Üssü ve kimi kırılan noktaları baş döndürücü sayıda balistik roket ve İHA'larla erek aldık." ifadelerini kullanan Seri, Suudi Arabistan'ın güneyindeki Şarura bölgesi ve değişik noktalara da balistik roket ve İHA'larla atılım düzenlediklerini encam sürdü.

Husilerin kırılan noktaları erek aldığına ilişikli Abu Dabi yahut Riyad'dan elan nezdinde izah gelmedi.

Ancak BAE Savunma Bakanlığının saldırıya bağlı açıklamasından sonradan ABD'nin Abu Dabi Büyükelçiliği, ülkedeki vatandaşlarını asayiş üzerinde uyarıcı nezdinde izah yayımladı.

Husilerin saldırıları nice Arap ülkesi çeşidinden kınandı

İran'dan aldıkları tabanca ve İHA yardımı ile tahminî 7 senedir Yemen hükümet kuvvetleriyle savaşçı Husilerin Suudi Arabistan ve BAE'yi erek meydan saldırıları, Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) ve Arap Parlamentosu ilkin kazanmak gibi Arap dünyasında tepkiyle karşılandı.

KİK ve Arap Parlamentosunun yanı esna Mısır, Ürdün, Yemen, Bahreyn ve Kuveyt, Husilerin "terör eylemlerine" dirlik BAE ve Suudi Arabistan'ın alacağı önlemlere mükemmel desteklerini açıkladı.

Ayrıca Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığı, BAE ve Suudi Arabistan topraklarındaki çırçıplak bölgeleri erek meydan Husilerin saldırılarını karşılamak düşüncesince arsıulusal topluluğun harekete geçişine gerekseme olduğuna dikkati çekti.

Husileri desteklemesine karşın BAE ile ilişkilerini yukarı kurda markajcı İran'ın yaklaşımı

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Said Hatibzade de Tahran'da düzenlemiş olduğu haftalık matbuat toplantısında, Yemen krizine ayraç ederek, ülkesinin Yemen'de siyasal hal sağlayacak çabaları desteklemeye amade bulunduğunu tabir etti.

Husileri desteklemesine karşın Abu Dabi ile ilişkilerini yukarı kurda korumaya bitmeme fail İran, 17 Ocak'ta BAE'ye planlı saldırıyla nezdinde bağlantısı olmadığını savunmuştu.

İran'ın İslamabad Büyükelçiliği, BAE'ye meydana getirilen saldırının Tahran'ın Husilere verdiği destekle gerçekleştirildiğine ilişikli Pakistan basınında çıkan haberlere bağlı nezdinde izah yayımladı.

Basında çıkan iddiaların yalanlandığı açıklamada, "Bu cins asılsız haberler, İran'ın BAE'nin de aralarında bulunmuş olduğu komşularının egemenliğine duyduğu saygıyı cezaevi gerisi ederek gerçekleri çarpıtmak istiyor." ifadelerine toprak verildi.

Saldırıların iktisadi boyutu

Husilerin balistik roket ve İHA'larla gerçekleştirdiği saldırılar, asayiş ve siyasal boyutların ötesinde peşinde iktisadi etkisinde bırakır de bıraktı.

Dubai mal piyasalarının bu saldırılardan sonradan yüzdelik 2 bedel kaybı yaşamış olduğu belirtildi.

ABD'nin ABC kanalının haberine göre, İngiltere merkezli toptan riziko ve ciddi müşavirlik şirketinde Orta Doğu ve Kuzey Afrika analisti Torbjorn Soltvedt, Suudi Arabistan ve BAE'ye müteveccih saldırıları değerlendirdi.

Suudi Arabistan'a müteveccih haftalık saldırıların BAE'yi de bire nezdinde halde erek alması biçiminde ülkedeki zılgıt algısının değişmiş olacağına ayraç fail Soltvedt, altyapıya müteveccih saldırıların tekrarlanmasıyla beraberce korkunun yayılabileceğine dikkati çekti.

ABD ve BM'nin hal çabaları yoğunlaştı

Yemen'de 7 senedir geçindiren savaşın şiddetlenmesiyle beraberce Amerika ve BM'nin krize hal bulma çabaları da yoğunlaştı.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 21 Ocak'ta Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Prens Faysal bin Ferhan Al Suud ile Husilerin Suudi Arabistan ve BAE'ye düzenlemiş olduğu saldırıları görüştü.

Hem Suudi Arabistan'da hem BAE'de çırçıplak bölgeleri vuran ve çırçıplak kayıplara bozukluk bulunan Husi saldırılarını kınayan Blinken, ABD'nin Körfez ortaklarının Yemen'den ve bölgenin ayrıksı yerlerinden mevrut tehditlere dirlik defans kabiliyetlerini geliştirmelerine asistan olma taahhüdünü yineledi.

BM Yemen hususi Temsilcisi Hans Grundberg ise 20 Ocak'ta Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'a icra ettiği ziyarette, iklim yetkilileriyle tansiyonu düşürme olanaklarını ve şümullü siyasal diyalog periyodunun başlatılmasına bağlı görüşmelerde bulundu.

Husiler, sabık hafta da Abu Dabi'yi erek aldı

Yemen'deki Husilerin, 17 Ocak'ta BAE'nin başkenti Abu Dabi'nin Musaffah alanına silahlı İHA'larla düzenlemiş olduğu atılım kararı 3 mahrukat tankerinde patlama meydana gelmiş, saldırıda 3 bireyin öldüğü, 6 bireyin yaralandığı bildirilmişti.

İran destekli Husiler, Yemen'de Eylül 2014'ten buyana hükûmet merkezi Sana ve kimi sahaların denetimini elinde bulunduruyor. BAE'nin de toprak almış olduğu Suudi Arabistan öncülüğündeki ortak yönetim hükûmeti güçleri ise Mart 2015'ten buyana Husilere dirlik Yemen hükümetine dayanak veriyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3764+17
4Başakşehir FK3758+10
5Beşiktaş3756+6
6Kasımpaşa3753-4
7Alanyaspor3751+3
8Sivasspor3751-8
9Çaykur Rizespor3750-8
10Antalyaspor3748-5
11Adana Demirspor3744-3
12Samsunspor3743-8
13Kayserispor3742-12
14Gaziantep FK3741-8
15Konyaspor3741-11
16MKE Ankaragücü3740-4
17Hatayspor3738-9
18Fatih Karagümrük3737-5
19Pendikspor3737-30
20İstanbulspor3716-47
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler