USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Azerbaycan'da 'Kanlı Ocak' kurbanları anılıyor

Azerbaycan'da bağımsızlığın sembolüne dönüşen ve tarihe "Kanlı Ocak" adına güzeşte 20 Ocak Katliamı'nın kurbanları yad ediliyor.

Azerbaycan'da 'Kanlı Ocak' kurbanları anılıyor
20-01-2022 14:04
Bakü

Azerbaycanlılar, 1990'da yaşanmış olan katliamda yaşamını kaybedenleri adlandırmak düşüncesince Bakü Şehitler Hıyabanı'na akış etti. Kar yağışına karşın binlerce insanoğlu şehitliği görüşme düşüncesince etraflıca pöçük oluşturdu. Kovid-19 tedbirlerine uyularak meydana gelen ziyaretlerde mezarlara al karanfiller bırakıldı, şüheda düşüncesince dualar edildi.

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de benzeri Mihriban Aliyeva ile Şehitler Hıyabanı'na ziyarette bulundu. Aliyev, Ebedi Ateş Anıtı'na çelenk bıraktı.

Ülke genelinde domestik saatle 12.00'de kâffesi şüheda düşüncesince müşterek dakikalık hürmet duruşunda bulunuldu. Bu tam Hazar Denizi kıyısındaki gemiler ve trafikteki vasıtalar da klakson çaldı.

"Bizi dövmek istiyorlardı ancak başaramadılar"

Şehitliği görüşme fail Malik Mehdiyev, AA muhabirine icra ettiği açıklamada, Kanlı Ocak olaylarına, Sovyet ordusunun gerçekleştirdiği katliama kanıt bulunduğunu söyledi.

Mehdiyev, 19 Ocak'tan 20 Ocak'a bağlayan şeb Bakü'nün girişlerinden birinde barikatlarda defa tuttuğunu belirterek, "Yaklaşık 100 erkek bekliyorduk. Gece saatlerinde tanklarla bizlere saldırdılar. Rastgele acı ediyorlardı. Bulunduğumuz yerde 27 erkek martir oldu. Ben de müşterek yapının bodrum katına sığınarak salim kaldım." sanarak konuştu.

Sabah olunca olayın vahametinin çağ yüzüne çıktığını dile getiren Mehdiyev, "Bu kırım Azerbaycan Türk halkına huzur şuurlu adına işlenmiş müşterek olaydı." dedi.

Ferhat Gurbanov da olayların şahsen şahidi olduğunu, Sovyet tanklarının sivillerin hesabına acı açmasını çağ reşit kabil hatırladığını kaydetti.

Gurbanov, "Bir vakitler yurttaşı olduğumuz ülkenin ordusunun üzerimize acı açmasını beklemiyorduk. Diyelim ki tığ barikatlarda defa tutuyorduk, pekâlâ etraftaki binalara neden acı ediyorlardı." ifadelerini kullandı.

Şehitler Hiyabanı'nı görüşme fail Şücaat Hüseyinova ise 20 Ocak 1990 gününün de bire müşterek bugünkü kabil karlı olduğunu, parafin karların tertemiz kişilerin kanıyla kırmızıya boyandığını söyledi.

Hüseyinova, "Silahlı askerler silahsız sivillere saldırdı. Bu düzenlenen meydana getirilen müşterek işti. Bizi dövmek istiyorlardı ancak başaramadılar. Eğilmedik. Bugün de sarp duruyoruz." dedi.

Sorumlular cezalandırılmadı

Azerbaycan Dışişleri Bakanlığı, "Kanlı Ocak" olaylarının 32. yılı nedeniyle deklerasyon yayınladı.

"Kanlı Ocak" olaylarının 20. asrın en özlem suçlarından birisi yer aldığı tamlanan bildiride, yaşananların daha arsıulusal siyasal ve türel müşterek değerlendirmeye editör tutulmadığı kaydedildi.

Bildiride, "Bu suçun direkt sorumlusu emektar Sovyet yönetimidir. Uluslararası hukuka mucibince 20 Ocak vakaları insanlığa huzur kabahat adına sınıflandırılmalı, siparişçileri ve failleri cezalandırılmalıdır." ifadeleri arsa aldı.

"Kanlı Ocak"

Ermenilerin kalan arazi talebine ve Sovyet yönetimine tepkilerini belirtmek talip binlerce Azerbaycanlı, 1990 yılının başlarında Bakü'nün Azadlık Meydanı'na akış etti ve etraflıca kesiksiz mitinglere başladı.

Mitingleri duman etmek neredeyse 20 Ocak'ta Bakü'nün muhtelif bölgelerine giren 26 bin nefis Sovyet ordusu, aralarında eş ve evlatların da bulunmuş yer aldığı 147 sivili katletti, yüzlerce kişiyi yaraladı.

Şehitler, beniz binlerce bireyin katılımıyla gözyaşları süresince al karanfillerle bugünkü adıyla Şehitler Hıyabanı'na defnedildi.

Azerbaycanlılar, 32 senedir rastgele 20 Ocak'ta, ellerinde "20 Ocak" kurbanlarının simgesi biçimine mevrut karanfillerle şehitliğe akış ediyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler