USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: 'Dağlık Karabağ ihtilafı tarihe gömüldü'

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 2. Karabağ Savaşı'nın (Vatan Savaşı) 1. sene dönümü nedeniyle icra ettiği konuşmada, “Biz mücadelesi askeri-politik yollarla çözdük, harp geride kaldı ve Dağlık Karabağ ihtilafı tarihe gömüldü” dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev: 'Dağlık Karabağ ihtilafı tarihe gömüldü'
27-09-2021 18:00

Azerbaycan'da 2. Karabağ Savaşı'nın (Vatan Savaşı) 1. sene dönümünde Bakü'de şehitleri yâd töreni düzenlendi. Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev icra ettiği ulusa sesleniş konuşmasında, “44 çağ süresince bizlere en aşırı dayanak bulunan karındaş Türkiye'ye bugün, Anma Günü'nde şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.

Kardeş Türkiye Devleti ve karındaş Türk halkı, savaşın evvel saatlerinden itibaren Azerbaycan ile el birliği süresince bulunduğunu tamlayan Cumhurbaşkanı Aliyev, “Türkiye yönetimi ve canan kardeşim Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan çeşidinden meydana getirilen izahat bizlere aşırı iri siyasal dayanak oldu, bizlere ek kuvvet verdi. Bunu katiyen unutmayacağız. 44 günce Vatan Savaşı, müşterek el hâlâ dünyaya Türkiye-Azerbaycan birliğini gösterdi” dedi.

“44 günce Vatan Savaşı, ulusal dilek ve ulusal ruhun müşterek göstergesi”

44 günce Vatan Savaşı'nın, ulusal irade, ulusal can ve ulusal onurun müşterek işareti bulunduğunu tabir fail Aliyev, zaferi harp meydanında kazandıklarını kaydetti. 300'den müşterek tomar kent ve köyün harp meydanında işgalden kurtarıldığını tamlayan Aliyev, “Biz bu zaferi kan dökerek, martir vererek kazandık ve 30 sene bizlere alan okuyan, 30 sene Azerbaycan halkının izzetinefis ve haysiyetini ayaklar dibine almaya etkin düşmanı önümüzde diz çökmeye ve teslimiyet vesikası imzalamaya zorladık. Düşman önümüzde diz çöktü, parafin sembol çekti, doğrulama he ve 9 Kasım'ı 10 Kasım'a bağlayan akşam kapitülasyon belgesini imza etmek durumunda kaldı. Bunun kararında yüzlerce kent ve karye yegâne mermi atılmadan, yegâne müşterek martir verilmeden arka alındı” diyerek konuştu.

“Dağlık Karabağ ihtilafı tarihe gömüldü”

Azerbaycan'ın yer bütünlüğünü sağladığını vurgulayan Aliyev, “Biz mücadelesi askeri-politik yollarla çözdük, harp geride kaldı ve Dağlık Karabağ ihtilafı tarihe gömüldü. Azerbaycan'da Dağlık Karabağ' anlı şanlı yönetsel müşterek semt yok. Eğer Dağlık Karabağ anlı şanlı ölüyü diriltmek talip olursa, onu öz topraklarında diriltsin, Dağlık Karabağ anlı şanlı müşterek azamet oluştursun, cumhuriyet kursun, maşer oluştursun. O devir tığ de onu tanırız, ancak Azerbaycan'da değil. Bu dava çözüldü. Bunu ego söylüyorum, Azerbaycan Cumhurbaşkanı ve Başkomutanı. Herkes bu söylediklerimi dikkate almalı ve alacaktır” ifadelerini kullandı.

Azerbaycan'a siyasal dayanak verici gayrı tamamı devletlere de gönül borçlusu olduklarını vurgulayan Aliyev, yurtdışında canlı milyonlarca Azerbaycanlının kalbinin zamanı vatanlarıyla müşterek attığını, hergün savaşla ilgilendiren gelişimleri izlem ettiklerini ve Azerbaycan'ın başarılarıyla sevindiklerini bildirdi.

44 gün, sonrasında ve halen binlerce varakpare aldığını tamlayan Aliyev, “Hem Azerbaycan vatandaşlarından hem dünyanın ciharıyek tarafındaki Azerbaycanlılardan hem de bizimle arkadaş bulunan ayrışık devletlerin vatandaşlarından dayanak ve el birliği mektupları alıyorum. Savaşın üstünden müşterek sene geçmiş olmasına rağmen, tamamı arsıulusal maşer zaferimizi bildirme etti. Bugün bölgede, bire müşterek sürede Azerbaycan-Ermenistan ilişkilerinde gündemi gerçekleştiren yan Azerbaycan'dır” diyerek konuştu. Aliyev laflarını şu şekilde sürdürdü:

“Sevgili yurttaşlar, yâd gününde, Birinci ve İkinci Karabağ Savaşları şehitlerimizin ruhları önünde, tamamı şehitlerimizin anısının uğrunda müşterek el hâlâ eğiliyor, Allah'tan yağmur diliyorum. Onların kanları yerde kalmadı. Savaş dalında onlardan öç alacağımızı söylemiştim ve anca oldu. Bize bu zaferi kazandıran yiğit askerlerimiz ve subaylarımız bizim alım çalım kaynağımızdır. Kahramanlıkları, yiğitlikleri ve özverileri şimdiden müşterek epope durumuna geldi. Bundan hakeza utkulu müşterek ülke, utkulu müşterek el kendisine yaşayacağız ve kurtarılmış toprakları mensur yazar restore edeceğiz. Bugünkü esas görevimiz insanlarımızın topraklarına arka dönüşü müşterek an evvela sağlamaktır. Zaferimizin ayrılmaz müşterek parçası bulunan şu laflarla çağrıma akıbet özgülemek istiyorum. Karabağ bizimdir. Karabağ Azerbaycan'dır.”

Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve benzeri Mihriban Aliyeva yâd haset kapsamında şüheda anısına planlı programa katıldı. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve benzeri Mihriban Aliyeva sahildeki parkı görüşme ederek, şüheda anısına hürmet duruşunda bulundu. Hazar Denizi'nin kıyısına dizilen harp gemileri hürmet duruşuna siren ve ferde atışlarıyla haremlik etti. Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve benzeri Mihriban Aliyeva Azerbaycan'ın ulusal önderi Haydar Aliyev'in mezarını da görüşme etti. Aliyev hâlâ sonradan Vatan Savaşı Anıt Kompleksi ve Zafer Müzesi'nin aslını attı.

Kamil Nadirli

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler