USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den, İran'a tepki

Aliyev, İran'dan meydana getirilen "Azerbaycan İsrail'i alana getirdi" iddialarına bağlı "İsrail'i burada nerede gördüler. Kanıt mevcut mı. Kanıt yok ise hacısı hocası söylediklerinden mesul tutulmalıdır. Kimsenin mesnetsiz iftiralar üretmesine müsaade veremeyiz" dedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev'den, İran'a tepki
04-10-2021 19:49
Bakü

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, işgalden kurtarılışının 1. senesinde görüşme etmiş olduğu Cebrayıl'da site halkından kimi vatandaşlarla ortak araya geldi.

Konuşmasında Ermenistan'dan bahseden Aliyev, Ermeni toplumunun, asıl vaziyeti akıllıca çözümleme etmesi icap ettiğini belirterek, "Artık Büyük Ermenistan hayalinden vazgeçmeliler. Denizden denize, mitolojik Ermenistan hülyasından vazgeçmeliler. Azerbaycan ve Türkiye'ye dirlik yer iddialarından vazgeçmeliler ve vazgeçecekler. Bunun ayrıksı yolu yok." dedi.

Aliyev, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın önerilmiş olduğu 6'lı teşrikimesai platformuna Azerbaycan'ın geçmiş iklim kendisine dayanak verdiğini bildirerek, "Eğer bundan bazıları mutlu değilse bizim de bu platforma ihtiyacımız yok. Bazılarının bundan (6'lı platform) erinçsiz bulunduğunu biliyorum. Bazıları sürecin haricinde kaldıklarına inanıyor. Bu onların özlük işi. Biz kâffesi bitişik devletlere teşrikimesai düşüncesince ortak ortam önerdik." ifadelerini kullandı.

"Bölgede istikrarın sağlanmasında Türkiye ve Rusya'nın görevi büyük"

Türkiye ve Rusya'nın bölgedeki çalışmalarından de bahseden Aliyev, şunları söyledi:

"Bugün alanda istikrarın sağlanmasında Türkiye ve Rusya'nın görevi büyüktür. Yani bu ebat bizlere yeter. Ermenistan da bu formata katılacak zira ayrıksı yolu yok. Şimdiki gerçeklik böyle. Türkiye ile Ermenistan arasındaki ilişkilerin normalleşmesine müteveccih akıbet zamanlarda seslendirilen açıklamaları tığ de destekliyoruz. Şimdi alanda tatbik iş birliğinin çerçevesi belirleniyor. Türkiye ile Rusya'nın teşrikimesai sahamızda istikrarın garantörüdür. Türkiye ve Rusya mevki başkanlarının akıbet görüşmesinde Ermenistan-Azerbaycan ilişkileri de ele alındı. Biz hem Türkiye bununla beraber Rusya ile daima değini halindeyiz. Ben cumhur reisi kendisine daima temastayım. Her çeşitli harp riskini ortadan dağıtmak gerekiyor. Türkiye-Rusya-Azerbaycan-Ermenistan formatı bizlere yetiyor. Katılmak talip katılır, istemeyen kendisi bilir. Her halükarda zaman alanda Azerbaycan'ın rızası olmaksızın nazar boncuğu teşebbüs gerçekleştirilemez. Bunu hepsi bilmeli."

Aliyev, akıbet zamanlarda İran'la yaşadıkları gerginliklere bağlı ise şu değerlendirmede bulundu:

"Biz güzel kuvve sergiliyoruz. Fakat bu kendimize müteveccih temelsiz suçlamaları onama edeceğimiz anlamına gelmez. Bunu burada, Cebrayıl'da, Aras nehrinin kıyısında, Azerbaycan halkına ve kâffesi dünyaya söylüyorum. Bize dirlik meydana getirilen temelsiz suçlamalar yanıtsız kalmayacak. Bu iddiaları reddediyor ve iddia istem ediyoruz. Bazı İranlı dışarlıklı mollaların akıbet devirde Azerbaycan'a müteveccih iftiralarını umursamadık. Fakat sonraları ne efsus ki yetkililer bizlere dirlik mesnetsiz suçlamalarda bulunmaya başladılar. Güya Azerbaycan İsrail'i bu yerlere getirmiş. Gözlerini açıp görsünler. İsrail'i burada nerede gördüler. Burada ortak tane ortak insan güçlü yaşamıyor. Burada çatı yok. Kanıt mevcut mı. Yok. Kanıt aksi taktirde hepsi söylediklerinden mesul tutulmalıdır. Kimsenin bizlere dirlik mesnetsiz iftiralar üretmesine müsaade veremeyiz."

"Hiç kimesne işimize karışmasın"

Azerbaycan'ın ari siyasa izleyen ortak iklim bulunduğunu vurgulayan Aliyev, şunları söyledi:

"Bunu hepsi biliyor. Bu bizim ari siyasa seyrettiğimiz geçmiş sene değil. Komşularımızla ve gayrı kâffesi ülkelerle ari siyasa ile münasebat kuruyoruz. Hiç kimesne iç işlerimize karışmasın. Hangi iklim ile ne kurda alışveriş kurmamız bizim özlük işimiz. Sonuçta Ermenistan ile andıran dostça ilişkileri bulunan devletlere ortak obje demiyoruz. Bakın Ermenistan'ın birçok destekçisi var. İkinci Karabağ Savaşı bunu gösterdi ve zaman Ermenistan'ı birçok ülkenin desteklediğini görebilirsiniz. Bu ülkelerle yağı mı olalım. Hayır. Bu devletlerin emir hakkını onama ediyoruz. Evet, başta andıran bitişik devletler Ermenistan'la ilişkilerde deli dolu olduğunda iç dünyamızda bundan erinçsiz olabiliriz, bundan biberli duya biliriz ancak bunu katiyen dile getirmeyiz. Bir el henüz bildirmek isterim ki, bizlere müteveccih suçlamalar yöntemince ispatlanmalıdır. Gelip bulsunlar bakalım bu alanda ecnebi yurttaş mevcut mı?"

İran'la 130 kilometrelik sınırlarını Ermeni güçlerden temizlediklerini hatırlatan Aliyev, "İşgal zamanında orada nelerin olup bittiği araştırılmalıdır. Biz demincek araştırıyoruz. Azerbaycan, ayrıksı ortak ülkeyi buraya getirmiş olduğu anlamında durduk yere suçlanıyor. Güya Azerbaycan'ı Azerbaycan devleti ve halkı değil aut güçler yönetiyor. Bu bizlere saygısızlıktır. Bunu katiyen onama edemeyiz. Bunu hepsi bilmeli. Azerbaycan, aut ilişkilerini ve iç işlerini özlük bilmiş olduğu halde planlamaya bitmeme edecektir. Hiç kimesne işimize karışmasın." ifadelerini kullandı.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray38102+66
2Fenerbahçe3899+68
3Trabzonspor3867+19
4Başakşehir FK3861+14
5Kasımpaşa3856-3
6Beşiktaş3856+5
7Sivasspor3854-7
8Alanyaspor3852+3
9Çaykur Rizespor3850-10
10Antalyaspor3849-5
11Gaziantep FK3844-7
12Adana Demirspor3844-7
13Samsunspor3843-10
14Kayserispor3842-13
15Hatayspor3841-7
16Konyaspor3841-13
17MKE Ankaragücü3840-6
18Fatih Karagümrük3840-3
19Pendikspor3837-31
20İstanbulspor3816-53
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler