USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Politika

Avrupa Parlamentosu Raportörü Amor: 'Rapor içerisinde olumlu görüntüleri aktaracağız'

Avrupa Parlamentosu'nun (AP) Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye karşı düzenlenecek salname tutanağa ilişkin, “Rapor içerisinde olumlu görüntüleri aktaracağız. Aramızdaki bu toy havayı aktarıyor olacağız” dedi.

Avrupa Parlamentosu Raportörü Amor: 'Rapor içerisinde olumlu görüntüleri aktaracağız'
25-02-2022 12:12

AP Türkiye Daimi Raportörü Nacho Sanchez Amor, Türkiye ile alakalı salname söylem hazırlıkları kapsamında gerçekleştirdiği ziyarete bağlı AB Türkiye Delegasyonu'nda matbuat toplantısı düzenledi.

Amor, Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlemiş yer aldığı askeri harekata ilişkin, “Bugünkü matbuat toplantısının mevzusuna geçmeden evvel süresince yaşadığımız krize müteallik düşünüm göstermek istiyorum. Biz buna Rus krizi diyoruz, Ukrayna krizi değil. İçinde bulunduğumuz vaziyette Türkiye'nin süresince bulunmuş yer aldığı pozisyona bakacak olursak coğrafi şekilde dünyanın bu bölgesinde ehemmiyetli müşterek pozisyonda bulunduğunu görüyoruz. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açık müşterek davranış sergiliyor olmasını şişman müşterek kıvançla izliyoruz. Batı dünyası bütünlük süresince akıntı ediyor, Türkiye'nin de bizimle beraberinde bulunduğunu görmekten alım çalım duyuyoruz” dedi.

“Karşılıklı emniyet tazeliyoruz”

Amor, hazırlanacak tutanağa bağlı ise şunları kaydetti:

“Rapora geçecek olursak, Türkiye'nin namzet yurt olması zımnında rastgele müşterek sene düzenlediğimiz müşterek söylem var. Bunu salname şekilde düzenliyoruz. Rapor, uyumlandırma çalışmaları, ne bölgelerde gerçekleştirildiği ve ya gerçekleştirilmediği yönünde. Oldukça karmakarışık müşterek süreci değerlendirdiğimiz müşterek rapor. Siyasi ve politikacı şekilde da gelişimleri değerlendiriyoruz. Bundan geçmiş söylem geçtiğimiz mayıs ayında yayımlanmıştı. İlişkilerimiz içerisindeki en menfi devri ele almaktaydı. Sonraki söylem düşüncesince de icraat başladı. Bu alışılagelen hazırlıklarımız etrafında raportör şekilde çalışırken politikacı tablonun bütününü yakalamaya çalışıyoruz. Hükümet hesabına politikacı esame ile görüştüm. İstanbul ve Ankara'da büyükşehir şehremaneti başkanları ile görüştük, STK'lar ile görüştük. Barolar Birliği Başkanı ve akademisyenlerle görüştük. Bütün bu ziyaretler çerçevesinde hâlâ evvel edindiğim izlenimi teslim ika olanağı buldum. Yeni müşterek iklim içindeyiz, bu sonuç basamak olumlu müşterek hava. Karşılıklı emniyet tazeliyoruz, deli dolu müşterek politikacı yassı bulunduğunu gördük.”

“Raporda bahsedeceğim en ehemmiyetli konulardan müşterek tanesi Türkiye'nin Rusya'ya huzur almış yer aldığı pozisyon”

Amor, Brüksel'e döndüğünde meslektaşlarına Türkiye üzerinde dayanıklı baş döndürücü olumlu gelişimin olduğuna müteallik bilim vereceğini belirterek, “Bunların kağıt üzerinde yansıtılmasını isteyeceğim. En önemlisi Türkiye'nin Rusya'ya huzur almış yer aldığı pozisyon. Bugün itibariyle görüyoruz ki düzenlilik ve defans dalında bu arada çalışıyoruz, bunun vurgulanmasını isteyeceğim. Türkiye'nin muhaceret üstüne da harika müşterek gösteriş oynadığını anlatmak isterim. Ülkenizde mihman etiğiniz dayanıklı baş döndürücü göçmene ev sahipliği ediyorsunuz, Türkiye'nin bu çabasını takdirle karşıladığımızı anlatmak isterim. Raporumuzda yukarı seviyeli konuların değişik bölgelerde da bitmeme ettiriliyor olmasını ekleyeceğiz. En asıl ve en konkre olanın Gümrük Birliği bulunduğunu düşünüyoruz. Gümrük Birliği'nde kaydedilecek çalışmaların en gerçekçi, elle tutulur icraat olacağına inanıyoruz. Bu mevzuda oturup baş başa konuşabiliriz, konuşmaya başlamamız icap ettiğini düşünüyorum. Şunu unutmamak gerekiyor ki Gümrük Birliği'nde kaydedilecek gelişmeler politikacı reformlar çeşidinden zevcelik edilmesi müstelzim gelişmeler. Gümrük Birliği'nde alınacak rastgele müşterek kararda ne konseyin ne de AB üyesi devletlerin müşterek tane başına lakırtı hakkı bulunmuyor. Bu parlamentonun vereceği müşterek karar. Parlamento da Gümrük Birliği ile ilgilendiren rastgele müşterek mevzuya politikacı reformlar zevcelik etmediği takdirde diploma vermeyecektir” sanarak konuştu.

“İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü üstüne geçtiğimiz zamanlarda nerede duruyorsak, halen ayrımsız yerde durmaya bitmeme ediliyor”

Amor, gelişmelerin matlup kurda bulunmadığı yerlerin da bulunduğunu kaydederek, “İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü üstüne geçtiğimiz zamanlarda nerede duruyorsak, halen ayrımsız yerde durmaya bitmeme ediliyor. Bu az buçuk istek engelleyen ve sıkıntı donör müşterek durum. Görüyoruz ki dünkü müşterek vakfe bu bölgelerde yok. Böyle müşterek imaj edinmedik. Ziyaret öncesindeki izlenimlerimiz değiştirmeden bitmeme etti. Bu bölgelerde ehemmiyetli müşterek ayrım olmadığını kıymetlendirmek sıkıntı verici. Her ne genişliğinde yasalarda birtakım tebeddülat yapılsa da halen savcıların yorumu, söz gelişi mutluluk yetkililerinin eleştirilmesi üstüne medyadan ve ya hususi kişilerden, bireylerden mevrut insanların yorumlanması üstüne halen hükümranlık ita zımnında gidilen müşterek eda içerisinde olduklarını görüyoruz” dedi.

“AİHM'in Kavala ve Demirtaş üzerinde almış yer aldığı kararlar ile ilgilendiren müşterek gönülsüzlük var”

Raporun karışımından bilgiler paylaşan Amor, şöyleki bitmeme etti:

“İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü denildiği devir gene görüyoruz ki Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin Kavala ve Demirtaş kararları ile ilgilendiren almış yer aldığı kararları yürütüm üstüne müşterek gönülsüzlük var. Biz bunu dile getirdiğimizde Türk yargısına karışma ettiğimize müteveccih eleştirilerle karşılaşıyoruz. Fakat şunun ayırdında peyda etmek gerekiyor. Bunun müdahili olduğumuzu düşünmüyoruz. Çünkü Türk devleti, Türk hükümeti değil lakin Türk devleti dört başı mamur bu süreçlerin müşterek parçası ve esasında kurucusu. Türk devleti Avrupa Konseyi'nin kurucusu. Konvansiyonun müşterek parçası. Dolayısıyla Türk devleti dört başı mamur bu süreçlerin bünye edilmesinde engelleme ergin ve dört başı mamur bu süreçlerin ortaya konmasında mutluluk şekilde engelleme ergin ve kurmuş bulunan devletlerden müşterek tanesi. Dolayısıyla sakatlık da, devletin dört başı mamur organları da bu manzume içerisinde toprak almaktadır zaten. O nedenden bizim bu yaptığımız yorumların karışma bulunduğunun söylenmesi akıllıca değil sanarak düşünüyoruz. Çünkü Türk devleti, mutluluk şekilde yükümlüğünü hesabına getirmesi muhtemel müşterek konumda. Avrupa Konseyi'nin müşterek parçası. İnsan Hakları Konvansiyonu'nun müşterek parçası. Türk anayasasının içerisinde bulunan şeylerin uygulanmasını özlemek haricinde müşterek nesne yapmadığımız düşüncesince bunun karışma olmadığını düşünüyoruz.”

“Raporda başlangıçta umumi ifadeler kullanırdık lakin bu kere hâlâ benek eleştiriler toprak alacak”

İnsan hakları ile irtibatlı ele alınabilecek dayanıklı baş döndürücü ayrıksı mevzunun bulunmasına rağmen raporda umumi şekilde olumlu görüntüleri aktaracaklarını tamlayan Amor, “Aramızdaki bu dünkü havayı aktarıyor olacağız. İnsan hakları ve hukukun üstünlüğü dalında muhtemel gelişmelerin kaydedilememiş yer aldığı için bahsediyor olacağım. Bu raporda değişik ele alacağımız şeylerden müşterek tanesi şöyleki olacak; bu el hâlâ hedeflenmiş eleştiriler, hâlâ benek eleştiriler toprak alacak. Bundan geçmiş raporlarda hâlâ umumi ifadeler kullanırdık, kısaca umumi müşterek anlatım ile Türk yargısı derdik. Türk eliti, Türkiye'deki politikacı partiler derdik. Genel ifadeler kullanırdık. Bu kere hâlâ hususi tanımalar olacak” sanarak konuştu.

Mustafa Cenik - Sadettin Aliusta
 

İLGİLİ HABER
Rusya-Ukrayna cenginde çevrili artan Türk mektepli yaşadıkları dehşeti anlattı Rusya-Ukrayna cenginde çevrili artan Türk mektepli yaşadıkları dehşeti anlattı
SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler