USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Asıl hedef temiz yüreğe sahip nesiller yetiştirmek'

İDDEF'in Gine'deki Mahmud Ustaosmanoğlu Külliyesi'nde öğretmen kendisine fariza fail Ahmed Iria'nın terbiye hizmetinde arazi almasını ve derinliğine senelerdir görevde bulunmasını sağlayıcı üç ehemmiyetli etken ilgi çekti. Iria, “Terbiye ve ahlak terbiye dair eğer olmazsa ol

'Asıl hedef temiz yüreğe sahip nesiller yetiştirmek'
02-02-2022 17:06

İnsana Değer Veren Dernekler Federasyonu (İDDEF), 2009 senesinde Batı Afrika ülkesi Gine'de başlattığı çalışmalarla açtığı fakülte ve hasep merkezlerinde gerekseme sahibi küçüklere parasız yetişek veriyor. Eğitim emek harcamaları kapsamında Gine'nin başkenti Konakri'de bakım verici Mahmud Ustaosmanoğlu Külliyesi'nde 10 senedir fariza önleyen İDDEF Gine Eğitim Görevlisi Ahmed Iria aslen Burkina Faso'lu bulunduğunu 2012 yılından buyana Gine'nin başkenti Konakri'deki İDDEF çeşidinden oluşturulan Mahmud Ustaosmanoğlu Külliyesi'nde fariza yaptığını söyleyerek, “Eğitim düşüncesince Gine'deyim ve esas derslerin yetişek ve öğretimini sağlıyorum. Arapça, Belagat ve tecvit derslerinin hocasıyım. Külliyenin yönetsel işleyişinde de birtakım sorumluluklarım var. Eğitim ve tedris alanındaki raporlamadan sorumluyum. Raporları derneşik yerine Türkiye'ye İDDEF Genel Merkezi'ne gönderiyorum. Beni yetişek hizmetinde göreve başlamama isteklendirme fail ve derinlemesine zamandır bu görevde olmamı sağlayıcı vakalardan konuşmak istiyorum” dedi.

“Bunu gördüğümüzde geçmiş ilkin baş döndürücü şaşırdık”
“Beni etkileyen üç obje oldu” niteleyerek İDDEF'in düzen, sürdürülebilirlik, izlence ve dayanak kabil hassasiyetlerine ilgi çekici Ahmed Iria, “Birincisi, Türkiye'den Afrika'ya yetkililerin derneşik yerine ziyaretleridir. En ücra köşedeki köylere varana sincap gidiyorlar. Gine'de ve başka devletlerde kişilerin yaşamış bulunduğu gerçekleri ve şartları icat etmek düşüncesince gezi ediyorlar. Aynı biçimde kişilerin vaziyetleri kendisince bilim kabul etmek köylere gidip geliyorlar. İnsanlara bozukluk ve elbette iane edileceğini bellemek düşüncesince daim akım halindeler. Bunu gördüğümüzde geçmiş ilkin baş döndürücü şaşırdık. Sonra şişman birlikte dayanak gerektirdiğinin farkına vardık. Cenab-ı Hakk'ın Kuran-ı Kerim'de buyurduğu kabil ailene namazı emret ve buna sabret. Yani birlikte mevzuda değerli olunması düşüncesince götürümlü olunması gerekiyor. Hizmette de dayanak esastır. Türkiye'deki hocalarımızın çabaları hala bitmeme ediyor. Geliyorlar ve ayrıca kimisi devir buradan hastalanarak dönüyorlar. Biz de hocalarımızı hastaneye götürüyoruz. Tüm bunlara tanık olduğunuzda meselenin dayanak gerektirdiğini anlıyorsunuz. Sabırsız bakım bitmeme etmez. Buraya geldiğim günden buyana beni etkileyen vaziyetlerden birlikte tanesi budur” ifadelerini kullandı.

“Asıl hedef temiz yüreğe sahip nesiller yetiştirmek”
Asıl hedefin elleme birlikte ahlak ve temiz birlikte canevi tekvin etmek bulunduğunu kail Ahmed Iria, “İkinci iş gine buradaki insanlarla alakalı. Çocuklarını bu ülkedeki Fransız, Arap ve İslami yetişek verici başka okullardan alıp yetişek almaları düşüncesince Mahmud Ustaosmanoğlu Külliyesi'ne getiriyorlar. Bazılarının hesaplı vaziyeti baş döndürücü iyi. Çocuklarının hâlâ elleme yetişek alması düşüncesince ağırbaşlı nukut harcayabiliyorlar. Gerçekten baş döndürücü nikbet ediyordum ve birlikte güneş birlikte velimize sordum. Neden oğlunuzu şuradaki medreseye göndermiyorsunuz? Burada bizim dışımızda da yetişek ve tedris merkezleri var. Mesele hoppadak Kur-an'ı kerim bellemek ve bu kıraatla bitmiyor. Asıl iş görgü ve terbiyeyi verebilmektir. Burada en baş döndürücü edep, ahlak ve terbiyeye odaklandığımızı ayırt etmiş. Mesela talebeler, söylenmemesine karşın külliyenin doğruluk işleriyle uğraşıyorlar. Amacımız terbiyeyi akıllıca yerine verebilmek, hoppadak Kur'an-ı Kerim belletmek değil. Burada gerçek hedefimizin herkesi koruyan gerçekleştirmek olmadığını gördüm. Asıl hedef elleme birlikte ahlak ve temiz birlikte yüreğe sahip olacak nesiller yetiştirmek. Bu da beni etkileyen ikinci durumdur. Terbiye ve ahlak yetişek dair eğer olmazsa olmazlardandır. Bunları İDDEF ve Külliyemizde gördük. Buna devletimizde nice isim tanık olmuştur. Bu da beni etkiledi. Burada olmaya bitmeme etmemdeki sebeplerden birlikte tanesi de budur. Eğitimde en esas gerekseme aldığı kadar görgü ve ahlaktır. Aslında hepsi kişilerin muhtemelen kurda terbiyeye gereksinimi var. Mesele hoppadak Kur'an-ı Kerim'i ezberlemekle bitmiyor. evvel görgü ve elleme ahlak olacak” niteleyerek konuştu.

“Bu hizmette artağanlık ve iyiliğin duaları var”
İDDEF'in projelerinin değme güzeşte güneş hesabına koyarak ilerlediğini tamlayan Ahmed Iria, üçüncü sebebi ise şu laflarla açıkladı: “Beni etkileyen üçüncü bap ise projenin gelişimidir. Başlangıçta değme obje basitti. Diğer bitmeme fail planlar de basitti. Ama şuan geldiğimiz gözcü maşallah geliştik ve deminden şişman hedeflerden bahsedebiliyoruz. Mesela Kur'an kıraatindeki usullerden ve rivayetlerden bahsediyoruz. Eskiden talebeye tecvit öğretmeden ilkin Kur'an okuyabilmesi düşüncesince uğraşırdık. Şimdi ise maşallah Kıraat usulleri ve söylenti ilimlerine antre yapıyoruz. İDDEF'in projeleri değme güzeşte güneş hesabına koyarak ilerledi. Bu da bilmediğimiz kişilerin duyurulmayan dualarının bulunduğunu gösteriyor. İnsanlara esenlik yapıldığında Allah'a bu artağan hizmetin devamı düşüncesince ellerini arşa açtılar ve afsun ettiler. mühim bulunan budur artağanlık var. Bu artağanlık nereden geliyor? Biz de bilmiyoruz. Bilmediğimiz, duymadığımız birinden geliyor. Sen ona alemlerin Rabbinin katında yaptığın yardımın kıymetini hesaplamadan esenlik ettin. Onun duası da gökleri kuvvet edebildi. Böylece çalışmalarımızda artağanlık sâdır oldu. Üzerimize İDDEF ve İslam ümmetinin menfaati düşüncesince etkin her insanın hesabına indi. Hem Türkiye'deki hem buradaki hocaefendilerin ve büyüklerin duaları var. Tüm bunların İDDEF'in bu günlere gelmesinde ve gelişmesinde oranı menfez gerisi edilemez. Allah-u Teala şu biçimde buyuruyor: Şükrederseniz size bulunan nimeti artırırım. Bize, külliyemize ve İDDEF'e etkileme fail en ehemmiyetli şeylerden biri de budur.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler