USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Arnavutluk Bankası Müzesi, bulunmaz mevcut altın koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor

Arnavutluk'un başkenti Tiran'daki Arnavutluk Bankası Müzesi, geçmişten günümüze vasıl metal servet ve banknotlarla uyanıklık çekiyor.

Arnavutluk Bankası Müzesi, bulunmaz mevcut altın koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor
07-05-2022 13:21
Tiran

Başkentteki Merkez Bankası binası içre 30 Ekim 2015'te oluşturulan müze, Arnavutluk'un bağımsızlığının duyuru edilmiş olduğu 1912 yılından günümüze denli mevrut nadir metal servet ve kâğıt servet koleksiyonuna ulaşmayı kabil kılıyor.

Arnavutluk Bankası Müzesi'nde sergilenen koleksiyonlar ortada hazineler, metal nukut ve banknotlar, çekler, söylenegelmiş kıymetler, madalyonlar, üstünde metal nukut mevcut zatî mücevherler, kıymetli külçeler, Merkez Bankası kabilinden zamanı vakaları ve karakterleri adlandırmak düşüncesince maruz hatırat paraları ve etnografik objeler bulunuyor.

"Banka Kombetare e Shqipnis" ismiyle 2 Eylül 1925'te kurulan Arnavutluk Ulusal (Merkez) Bankası'nın, Şubat 1926'da basmış olduğu geçmiş Arnavutluk millî servet ünitesi bulunan "altın frankı" ve "leke" anlı şanlı kuruşlar da müzede sergilenenler ortada toprak alıyor.

Bunlar, ayrımsız sürede Arnavut kültürel mirasının müşterek parçasını oluşturuyor.

Müzede Osmanlı paraları da sergileniyor

Arnavutluk Bankası Müze ve Yayıncılık Sektörü Sorumlusu Besa Prela, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, müzenin çabucak servet koleksiyonu müzesi değil ayrımsız sürede Merkez Bankası'nın ne olduğunu, finansmanın elbette yönetildiğini ve servet politikasının elbette çalıştığını açıklanan müşterek mali terbiye müzesi bulunduğunu söyledi.

Müzenin bölümlerinin mevsim bilimsel adına ayrıldığına dikkati çekici Prela, "Arnavutluk Bankası Müzesi, icap çağımız Arnavutluk topraklarında icap bizim zamanı topraklarımızda dolaşan metal servet ve banknotlar gibi, Arnavutluk Bankası'nın hazinelerinde gizlediği kâffesi bu kültürel mirası sergilemek, milletimizin tarihinin değişik dönemlerinde paramızın yolculuğunu beyan etmek düşüncesince kuruldu." dedi.

Bu arada, müzenin müşterek tarafını da Osmanlı sikkeleri koleksiyonu oluşturuyor. Osmanlı metal paralarının toprak almış olduğu koleksiyonda, 15'inci yüzyıldan 20'nci asrın başlarına denli Osmanlı Devleti'nde tedavülde bulunan metal nukut sergileniyor.

Koleksiyonda akçe, kuruş ilkin iktisap etmek az daha kıymetli teklik ve nice Osmanlı metal parası bulunuyor.

Müze yöneticilerine göre, gurur içre bulunmasına karşın müzeye ziyaretçilerin ve araştırmacıların merakı rastgele devir yüksek.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler