USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Arap ülkelerinin Türkiye'de depremin yaralarını lahana sarması çabası sürüyor

"Asrın felaketi" yerine nitelenen Kahramanmaraş merkezli depremlerin arkası sıra Türkiye'nin yardımına koşan Arap ülkeleri, depremzedelere müteveccih iane kampanyalarını sürdürüyor.

Arap ülkelerinin Türkiye'de depremin yaralarını lahana sarması çabası sürüyor
19-02-2023 02:05
İstanbul

Deprem bölgelerine önce günden itibaren kontrol istirdat ekiplerini gönderen ülkeler, ayni ve nakdi yardımların yanında başlattıkları kampanyalarla da depremzedelere dayanak noktası veriyor.

Arap devletleri Türkiye’nin yardımına koşmaya bitmeme ediyor

AA muhabiri, bahis konusu devletlerde birleştirme edilen sonuç iane kampanyalarını derledi.

Birleşik Arap Emirlikleri

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Kahramanmaraş merkezli depremler hasebiyle Türkiye ve Suriye'ye şu anne denli 106 uçakla 3 bin 14 titrem iane materyali ulaştırdı.

BAE resmi ajansı WAM'da toprak meydan habere göre, yardımlar BAE Devlet Başkanı Şeyh Muhammed bin Zayid Al Nahyan'ın 7 Şubat'ta verdiği emirle Türkiye ve Suriye'de depremden dokunca görenlere arkalamak düşüncesince başlatılan "Yiğit Süvari 2" operasyonu kapsamında gönderildi.

Abu Dabi yönetimi, kurduğu iklim köprüsüyle Türkiye ve Suriye'de depremden dokunca görenler düşüncesince 3 bin 14 titrem iane materyali haiz 106 tayyare kaldırdı.

Gıda, iane materyali ve deri haiz uçaklardan 65'i Suriye'ye, 41'i Türkiye'ye gönderildi.

Suudi Arabistan

Suudi Arabistan, depremlerden etkilenen yerlere iane haiz 12'inci uçağın Türkiye'ye ulaştığını bildirdi.

Suudi Arabistan bilgi ajansı SPA'da toprak meydan haberde, Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman'ın buyrukları doğrultusunda tıbbi malzeme, besin ve hab tulumu üzere 75 titrem iane malzemesini haiz uçağın Gaziantep Havalimanı'na indirilmiş olduğu belirtildi.

Böylece şu anne denli Suudi Arabistan'dan Türkiye'ye iane materyali haiz 12 tayyare gönderilmiş oldu.

Katar

Katar'da depremlerden etkilenen Türkiye ve Suriye'deki afetzedeler yararına faydalı kermesi düzenlendi.

Kermes, başşehir Doha'daki Aspire Park'ta Katar Kadın Sporları Komitesi'nin merkezinde açıldı.

Kermesi birleştirme fail komitenin başkanı Lulu el-Meri, AA muhabirine, "Katar Hayır Kurumu ve Katar Muşeyrib Akademisi işbirliğinde Türkiye ve Suriye'deki depremzede kardeşlerimize dayanak noktası düşüncesince bu girişimi başlattık." dedi.

Kermeste bazısı hayırseverlerin ve lokantaların bağışlarıyla kayıt ve türlü mamüllerin satıldığını, elde edilmiş gelirin depremzedelere gönderileceğini tamlayan Meri, kermesten dobra ortak selamet elde etmeyi umduğunu söyledi.

Meri, başkaca nakdi armağan gerçekleştirmek arzu edenler düşüncesince Katar Hayır Kurumunun ortak standı olduğunu tabir etti. Kermes kapsamında, armağan yapılmasını isteklendirme üzere füru ortada ülfet maçı düzenlendi.

Filistin

Filistin'de, Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler düşüncesince acemi ortak armağan kampanyası başlatıldı.

Kampanya, nehiy atındaki Batı Şeria'nın güneyindeki El Halil Valiliği ile El Halil Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğiyle yürütülüyor.

El Halil Ticaret Odası Başkanı Abdu İdris, düzenlemiş olduğu matbuat toplantısında, bugünden itibaren nakdi insancasına iane almaya başladıklarını söyledi.

Kampanyanın, Suriye ve Türkiye'deki bölüt maddesel değerinden aşırı insancasına ortak ileti taşıdığını dile getiren İdris, kampanyanın rastgele ortak süresi olmadığını, birleşen yardımların ulaştırılması düşüncesince de Türkiye ve Suriye'deki ilgilendiren makamlarla ortak heyetin iletişime geçeceğini tabir etti.

Ürdün

Ürdün Haşimi Yardım Kuruluşu Genel Sekreteri Hüseyin Şibli, AA muhabirine, ülkesinin ortak hafta içre Türkiye ve Suriye'de depremlerden etkilenen yerlere 12 uçak, 21 kamyon ve 10 cankurtaran gönderdiğini belirterek, "Ürdün, hepsi olanaklarıyla sonuna denli depremzedelere yardımlarını sürdürecek." dedi.

Ürdün'ün Kral 2. Abdullah'ın aracısız direktifiyle felaketin önce saatlerinden itibaren Türkiye ve Suriye'deki kardeşlerinin yardımına koştuğunu kail Şibli, "Türkiye'ye 7 çağ içre 9 tayyare gönderdik. Uçakların finiş noktası Adana ve Kahramanmaraş havalimanları beli ve bu uçaklarla 5 kumluk hastanesinin yanında afiyet görevlileri ve muktezi tıbbi ekipmanlar taşındı." sanarak konuştu.

Şibli, "12 Şubat'ta Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin depolarından 10 bin çadırın Türkiye'ye taşınması düşüncesince iklim köprüsü faaliyete geçirildi. Bir bölümü para aktarımı edilen çadırların kalanlarının da gönderilmesi düşüncesince icraat sürüyor." ifadelerini kullandı.

Deprem alanına çadır, battaniye, hab tulumu, içmece suyu üzere gerekseme malzemelerinin gönderildiğini tamlayan Şibli, "Türkiye'deki kardeşlerimize gönderilen malzemeler, oradaki dalında bilirkişi çevrelerle eş güdüm kurulduktan sonradan antibiyotikler ve cerrahi malzemeleri de havi tıbbi malzemeler dair yoğunlaştı." dedi.

Yemen

Türkiye'deki Yemenlilerin düzenlemiş olduğu kampanya çerçevesinde hazırlanmakta olan iane malzemelerini haiz 10 tır, İstanbul'dan mahal sarsıntısı alanına cereyan etti.

Yemen Depremzedeleri Destekleme Kampanyası Basın Sözcüsü Vedi Ata, Kahramanmaraş merkezli depremlerin elden peşi esna başlatılan kampanyada 17 milyon liranın (yaklaşık 900 bin dolar) üstünde armağan toplandığını söyledi.

Toplanan bağışlarla hazırlanmakta olan 10 tır dolusu iane malzemesinin yerli yönetimlerle koordineli halde İstanbul'dan mahal sarsıntısı bölgesindeki illere akıllıca yola çıktığını dile getiren Ata, tırlarda gıda, çıkar yol ve korunma malzemeleri olduğunu belirtti.

Türk halkının Yemen halkına desteğinden övgüyle gır fail Ata, "Yemenlilere koyun açmış, Yemen halkına değme devir ve değme koşulda dayanak noktası reşit Türk kardeşlerimize erinç bu iane önemsiz de olsa görevimizdir." ifadesini kullandı.

Bahreyn

Bahreyn Kralı Hamed bin İsa Al Halife'nin talimatıyla, Kralın İnsani İşler ve Gençlik İşleri Temsilcisi Nasır bin Hamed Al Halife himayesinde, Kahramanmaraş merkezli depremler hasebiyle "Dayanışma Günü" temasıyla iane kampanyası düzenlendi.

Bahreyn göstergeç kanalında planlı kampanyada mütekellim Nasır bin Hamed, hepsi kurum, ortaklık ve bireyleri, Türkiye ve Suriye'deki kardeşlerinin acılarını hafifleştirmek düşüncesince katkıda bulunmaya ve kampanyaya katılmaya çağırdı.

Yerel saatle 18.00'de başlatılan ve 3 sayaç bitmeme fail kampanyada 3,7 milyon dolar armağan toplandığı açıklandı.

Kampanyanın peşi esna mütekellim Nasır bin Hamed, birleşen bağışların Bahreyn halkının yardımseverliğini ortaya koyduğunu belirterek, eklenen her insana teşekkürname etti.

Libya

Libya'nın başkenti Trablus'ta devrimin 12. yılı hasebiyle planlı kutlamalarda, Türkiye ve Suriye'deki afetzedeler düşüncesince iane çağrısı yapıldı.

Libya 17 Şubat Devrim Kutlamaları Yüksek Komitesi, bu yılki kutlamaların Türkiye ve Suriye'deki depremzedelerle el birliği belirtmek düşüncesince iane kampanyasıyla başlatıldığını duyurdu.

Başkent Trablus'taki Şehitler Meydanı'nda düzenlenen, yaşamını kaybedenlerin anısına simgesel ortak askeri boğaz töreninin yapıldığı kutlamalara binlerce Libyalı katıldı.

Şehitler Meydanı'nın türlü yerlerine kurulan stantlarla Türkiye ve Suriye'deki depremzedeler düşüncesince iane yapılması çağrısında bulunuldu.

Kutlamalarda, Libya Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, aşırı sayıda icra vekili ve ecnebi amaç mümessili ile Türkiye'nin Trablus Büyükelçisi Kenan Yılmaz da toprak aldı.

Etkinlikte, mahal sarsıntısı bölgesinde fariza meydan Libyalı kontrol istirdat ekiplerinin Türkiye ve Suriye'deki emekleri ve mesajlarını içeren videoteyp gösterildi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3386+57
3Trabzonspor3355+13
4Beşiktaş3351+6
5Başakşehir FK3349+6
6Çaykur Rizespor3348-6
7Kasımpaşa3346-4
8Antalyaspor33450
9Alanyaspor3345-3
10Sivasspor3345-5
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3339-6
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3336-13
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3333-9
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler