USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Ara intihabat ve İran çekirdeksel müzakereleri 2022'de ABD siyasetine kaşe vuracak

Yeni yılda boşluk seçimlerin ABD’nin iç siyasetinde ciddi müşterek kıvrım olabileceği beklenirken aut politikada ise özellikle İran çekirdeksel müzakereleri ve Çin ile savaş peyda etmek kadar Başkan Joe Biden’ı çetince süreçler bekliyor.

Ara intihabat ve İran çekirdeksel müzakereleri 2022'de ABD siyasetine kaşe vuracak
31-12-2021 11:14
Washington DC

ABD'de 2021 yılı iç siyasetteki çalkantılar ve aut siyasette izlenen iri seviyede edilgen diplomatlık ile sonlanmış oluyor fakat 2022 yılı, ABD yönetimi düşüncesince hem iç siyasette hem de aut siyasette ciddi dönüm noktalarına oyunluk olacak.

ABD'de 6 Ocak 2021'de, 3 Kasım 2020 seçme sonuçlarının teyit edileceği Kongre oturumu sırasında birlikte ekip protestocunun Kongreyi basması, güzeşte senenin en ehemmiyetli vakaları arasına girmişti.

Baskının 1. senesinde hem emektar ABD Başkanı Donald Trump hem de ABD Başkanı Biden'ın müzakere yapması bekleniyor.

ABD Temsilciler Meclisindeki Demokratların kurduğu 6 Ocak Soruşturma Komitesinin, emektar Trump yönetimi yetkililerine müteveccih soruşturmasının yansımaları ve soruşturmadaki geliştirmeler de yakından izlenecek.

Biden, görevindeki geçmiş yılını 20 Ocak'ta dolduruyor

ABD'de 20 Ocak 2022'de riyaset koltuğundaki 1 yılı sonlanmış olan Biden'ın iç ve aut siyaset adımları, başta iktisat ve Kovid-19 politikalarının 1. yılının böylelikle lens dibine katılması bekleniyor.

Biden'ın 22 Aralık'ta verdiği birlikte röportajda, sağlığı elverirse 2024 seçimlerine de yavuklu olacağını açıklamasının peşi esna 2022'de bu mevzuda ne etap atacağı da merakla bekleniyor.

Kovid-19, 2022'de de gündemdeki yerini koruyacak

Mart 2020'den buyana iç siyaset gündeminin başlığından tek düşmeyen Kovid-19 salgınının 2022'de de ABD gündemindeki yerini koruması bekleniyor.

Omicron varyantı ile ABD'de hadise rakamları esasen doruk yaparken uzmanlar toy senenin geçmiş günlerinde geberik sayılarının artmasından ide ediyor.

Biden yönetiminin hanuman ayında dağıtmaya başlamış olacağı 500 milyon İmtihan kitinin de ülkede akıbet çağda yaşanmış olan İmtihan sıkıntısını azaltıp azaltmayacağı iptila ediliyor. Kovid-19'un hazırlık zinciri ve ABD ekonomisi üstündeki tesiri ile salgının seyrinin ne olacağı, doğacak yılda ABD'de ehemmiyetli birlikte ruzname başlığı olacak.

ABD'nin 2022'deki en ehemmiyetli gündemi: "Kongre açıklık seçimleri"

ABD'de iç siyaset gündeminin doğacak yılki en ehemmiyetli ruzname maddesi, 8 Kasım 2022'de yapılacak Kongre açıklık seçimleri olacak.

Seçimlerde, 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin ve 100 sandalyeli Senatonun kâffesi değişecek.

Kongre açıklık seçimleri hem Temsilciler Meclisi hem de Senatoda çoğunluğu elinde markajcı Demokratlar düşüncesince iri birlikte imtihan niteliğinde. Bu seçimlerde hem Senato hem de Temsilciler Meclisinde Cumhuriyetçilerin çoğunluğu ele geçirmesi yerinde Biden'ın görevindeki akıbet 2 senesinde yönetimi zorlaşacak ve nice adımında Kongre engeliyle dirlik karşıya kalacak.

Ayrıca bu durumda, Demokratların 2024 riyaset seçimlerinde de eli zayıflamış olacak.

Virginia ve New Jersey'de 2 Kasım 2021'de meydana getirilen vilayet seçimlerinde Cumhuriyetçi adayların gösterdiği başarı, 2022 sınavının Demokratlar açısından sıkıntılı geçeceğinin birlikte işareti namına yorumlanmıştı.

Biden’ın diplomatlık çıkmazı: İran çekirdeksel müzakereleri

Biden’ın 20 Ocak’ta göreve önceden meydana getirdiği ciddi vaatlerden bir tanesi de Trump yönetiminin çekilmiş olduğu İran çekirdeksel anlaşmasına dönmekti. ABD yönetimi ile İran diplomatları ortada endirekt görüşmeler, 8 Nisan’da Avusturya’nın başkenti Viyana’da başladı.

Önce Avrupalı yetkililerin, şimdi sonraları ABD yetkililerinin de katılmış olduğu görüşmelerin 7. turu bitmeme ediyor fakat hâlâ semere münfail değil.

Biden yönetimi, fakat İran’ın çekirdeksel programından vazgeçmesi yerinde yaptırımları kaldırmaya başlayacağını tabir ediyor fakat İran, bütün yaptırımlar kaldırılmadan anlaşmaya rastgele birlikte halde dönmemekte ısrar ediyor.

İran ile müzakerat toy yılda bitmeme edecek ve hem bu müzakerelerden semere katılması düşüncesince hem Washington’un hem de Tahran’ın bulunan pozisyonlarından ivaz vermesi gerekiyor.

Görüşmelerin bitmeme etmiş olduğu tam İran’ın çekirdeksel programına himmet verdiği biliniyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı da bu süreçte dönemin İran lehine işlediğini ve endamsız müddette anlaşmaya dönülmediği takdirde Tahran’ın programının arka dönülmez birlikte yola gireceğini tabir ediyor.

Gelecek sene kasımda yapılacak ciddi açıklık intihabat de dikkate alındığında Biden’ın baş döndürücü edepli hesaplar yaparak İran çekirdeksel programına yaklaşması gerekiyor.

Biden yönetimi, İran’a iri tavizler verdiği takdirde bunun seçimlerde Demokratların aleyhine kullanılacağından korkuluyor fakat ivaz vermediği takdirde de İran’a müteveccih sınırlanmış askeri ameliyat müdahale konkre adımlar atması gerekiyor.

Müzakere masasının çökmesi ve ABD’nin İran’a müteveccih rastgele birlikte askeri hamle de ABD’yi baştan elini eteğini çekmeye çalışmış olduğu Orta Doğu denklemine çekmiş olacak.

2022’de Biden yönetiminin İran çekirdeksel programına bağlı adımları, hem ABD iç siyasetinde hem de ABD aut siyasetinde nispetle ciddi birlikte dönüm noktası olması bekleniyor.

Rusya ile Avrupa asayiş mimarisi masaya yatırılacak

2022’de öbür birlikte ciddi madde da ABD ve Avrupalı güçlerle Rusya ortada yapılacak asayiş görüşmeleri olacak.

Rusya, ABD ve Avrupa’ya asayiş teminatları düşüncesince türlü tekliflerde bulunmuş oldu ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov, bu konudaki görüşmelerin doğacak senenin başlarında başlayacağını duyurdu.

Rusya, ABD’nin mühim silahlarının Doğu Avrupa’dan çekmesini ve Doğu Avrupa’ya meydana getirdiği yığınaklara yanıt Washington’dan inanca istiyor.

Moskova, bire birlikte vakitte Ukrayna’nın NATO’ya alınmamasını istem ediyor.

ABD, emektar Başkan Barack Obama döneminden buyana Rusya’ya dirlik "Avrupa Caydırıcılık İnisiyatifi" ismi altında Doğu Avrupa’yı kuvvetlendirme etmeye çalışıyor.

Washington yönetimi, 2015’te Avrupa’nın güneyindeki askeri varlıklarından birlikte tarafını Doğu Avrupa’ya kaydırmış ve buradaki kimi üsleri kapatmıştı.

Gelecek sene Batı ile Rusya arasındaki görüşmeler, ABD’nin Doğu Avrupa siyaseti itibarıyla ehemmiyetli olacak.

Biden, Rusya’nın Doğu Avrupa devletleri üstündeki baskısına dirlik ya bölgedeki bulunan silahlanma ve konuşlanma politikasını sürdürecek ve ya Avrupa asayiş mimarisinin ehemmiyetli kenar taşlarından birisini değiştirerek ABD’nin oradaki mühim enerjisini azaltacak.

Rusya’nın Ukrayna sınırına benzeyen yerlere askeri yığınaklar yapması da toy yılda Biden’ın masasında olmaya bitmeme edecek.

Çin ile rakiplik kızışacak

Son senelerde Çin’in ekonomiden savunmaya, siber kabiliyetlerden diplomatik etkiye derece nice bölgede ABD ile yarıştığı tartışılıyor.

Biden yönetimi, bu sene başlarında göreve dirimlik gelmez Çin’i “yakın rakip” namına tanımlamaya başladı.

Çin’i Kovid-19 salgınını kullanarak diplomatik ağırlık bölgesini genişletmekle suçlayan ABD, Pekin’in konvansiyonel ve çekirdeksel askeri kapasitesini baş döndürücü şimdi müterakki taşıdığını, siber bölgede ABD’yi yakaladığını ve ilaç alınmadığı takdirde Çin’in çekirdeksel stokunun baş döndürücü şimdi kazalı birlikte boyuta ulaşacağını müterakki sürüyor.

2021’de Çin ordusunun Tayvan’ı kalın pıtrak rahatsız etme etmesi de Washington’un gündemindeki ehemmiyetli konulardan bir tanesi oldu.

Ocak ayında ABD ve Japonya ortada Stratejik Diyalog Toplantıları yapılacak.

Biden yönetiminin, Çin’e dirlik Pasifik’i 2022’de kuvvetlendirme etmeye bitmeme ederken Çin’in çekirdeksel stokuna belirtik başlı tahdidat bildirmek düşüncesince Pekin ile masaya oturması bekleniyor.

Çin’in Rusya ile meydana getirilen Stratejik Silahların Azaltılması Anlaşması'na benzeri birlikte anlaşmayı ikrar yazar etmeyeceği anlaşılan değil. Washington’un toy yılda, hipersonik silahlar ve 5G teknolojisi peyda etmek neredeyse müterakki teknolojide de Çin ile rekabeti kızıştıracağı değerlendiriliyor.

ABD, Afganistan’dan ağız ağıza çekilmenin birlikte Irak ve Körfez ülkelerindeki askeri varlığını ehemmiyetli seviyede azalttı.

Biden yönetiminin 2021’de askeri varlığını ehemmiyetli seviyede azalttığı Orta Doğu’ya müteveccih aut siyaset stratejisini, 2022’de şimdi açık birlikte zemine oturtması beklentiler arasında.

İran çekirdeksel programı haricinde ABD’nin Orta Doğu’nun arka kalanına müteveccih ciddi birlikte farklılık yapması beklenmiyor.

Tüm bunlar cezaevi önüne alındığında, 2022’de Biden yönetiminin iç politikada açıklık seçimlerle ehemmiyetli birlikte imtihan vereceği düşünülürken aut politikada ise doğacak yılları etkileyecek ciddi kararlar alması ve ciddi dönüm noktalarından geçmesi öngörülüyor.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler