USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Antarktika hayattaki en güzel gök bilimsel bölge

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Elektronik Mühendisi Çetin Biçer, 'Horseshoe Adası’ndan enstantane fotoğraf kendisine Türkiye’ye data aktarıldı. dedi.

Antarktika hayattaki en güzel gök bilimsel bölge
15-03-2022 12:02
Antarctica

6. Ulusal Antarktika Bilim Seferi kapsamında "beyaz kıtaya" revan ve 8 Mart'ta Türkiye'ye dönen bilgelik insanları, Türkiye’den kestirmece 14 bin kilometre uzaklıkta ve dayanıklı koşullarda çalışmalarını tamamladı.

Bilim insanlarının emek harcamaları kapsamında Türk Bilim Kampı’nın bulunmuş yer aldığı Horseshoe Adası ve çevresinde, yurt kalitesi istasyonları kurulurken GNSS Küresel Konumlandırma Sistemi istasyonlarından birleşen veriler toplanarak ölçümler yapıldı, gök ilmî gözlemler gerçekleştirildi ve hatır bilgisi istasyonundan veriler enstantane şekilde Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün sitesine girilerek vatandaşların adadaki yurt halini görüntüleyebilmeleri sağlandı.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü Elektronik Mühendisi Çetin Biçer, bu sefere katılarak 2019 senesinde Horseshoe Adası üstüne kurulan hatır bilgisi istasyonunun bakım, tamir ve düzeltme çalışmalarını sürdürüyor.

Biçer, 2020 yılından buyana istasyondaki tamamı verileri kusursuz aldıklarını anlattı ve "Meteorolojik veriler burada emek vermek karşılayıcı bilgelik insanlarının verilerinde kullanılmakta, üssümüzün meteorolojik verilerinin takibinde kullanılmaktadır" açıklamasını yaptı.

"Türkiye’ye enstantane veriler aktarıyoruz"

Çetin Biçer, istasyondan topladıkları verilerin enstantane şekilde Türkiye’ye gönderildiğini tabir ederek "Enerji ehliyetli yer aldığı sürece tamamı halkımız Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün genel ağ sitesinde verilere erişebilir. Burada devir enerjisi şita mevsiminde ince azalmakta ve yalıtım enerjisi zayıflamaktadır. Bu sebeple enerjide kesintiler olabilir, bu da aralık esna siteye verilerin geç gelmesine etken olmaktadır. Bu gestalt alışılagelen şekilde karşılanmalı, şaşırılmamalıdır" yorumunu yaptı.

2019 yılından bu yana istasyondan verileri topladıklarını tabir fail Biçer şunları söyledi:

"Bunları incelediğimizde buranın itici bulunduğunu görmekteyiz. İklim değişikliği ile ilgilendiren düşkünlük edilenlerin, kampımızın yer aldığı adada da cevaplanması düşüncesince icraat yapmaktayız. Veriler incelendiğinde 2020 yılının elan yunak geçtiğini, devir zamane sıcaklığın +3, + 4 derecelere çıktığını dijital şekilde görmekteyiz. Aynı sürede yurt sıcaklığını buradaki çalışmalarımızda hissetmiştik.

Buzulların eridiğini, toprak arsa göller oluştuğunu gözlemledik. Antarktika’nın havası tahavvül gösteriyor. Bu yıl ince itici müşterek çağda daima kar yağışı altında çalıştık. Bu yılki seferimizde istasyonumuzun yazılım ve tesisat şekilde ihtimam tamir çalışmalarını ve iyileştirmelerini yaptık. Sağlıklı verileri kaydetmesi açısından lazım halk önlemleri aldık"

Sefere ikinci eş eklenen Biçer şunlara aksan yaptı:

" Meteorolojik verileri inceleyici müşterek eş şekilde yurt değişikliğini ego de yakından strateji etmeye çalışıyorum. Hem verileri inceleyici müşterek eş bununla birlikte burayı dü kere görmüş insanoğlu olarak, buradaki vaziyetleri verilerden ve öz gözlerimle görüyorum. Değişiklikleri kendim de hissettim. 2020’deki seferde tığ yoldayken King George Adası’nda 19 etap ile efdal müşterek coşkunluk yer aldığı haberini aldık. Buraya geldiğimizde elan gelecek enlemlerde olmamıza karşın buranın da ince yunak olduğunu, toprak arsa 3, 4, 5 dereceleri gördük. İklim değişikliğine ve dünyamızın gidişatına buradan dikkati döşemek istiyorum"

"GNSS istasyonlarının asliye rolü global yurt değişikliğini izlemeye araştırma görevlisi olmak"

Sefer katılımcısı İstanbul Teknik Üniversitesi Geomatik Mühendisliği Dr. Öğretim Üyesi Mahmut Oğuz Selbesoğlu ise "GNSS istasyonlarının asliye rolü global yurt değişikliğini izlemeye araştırma görevlisi olmak. GNSS antenleri ve alıcıları mevcut. Bunlar global peyk trafik sistemlerinden mevrut sinyalleri biriktirerek görünüm bilgisini üretiyor. Aynı sürede projemiz kapsamında burada troposferdeki su buharı miktarını daima izliyoruz. Bu su buharı miktarı global yurt değişikliğini izlemede aşırı ehemmiyetli müşterek parametre. Çünkü ekolojik sistem, dünyanın ışın etkin dengesi, global ısınma, buzulların erimesi ve bunların sulara karışarak, okyanuslara karışarak tamamı dünyayı dolaşması ve müşterek ekosistem oluşturması gır konusu." dedi.

Bunun en ehemmiyetli noktalarının su buharı miktarı ve limonluk gazları bulunduğunu kaydeden Selbesoğlu, " İşte burada dü noktada da tığ bu su buharını enstantane şekilde izleyebiliyoruz. Aynı sürede bu istasyonlardan kükremek seviyesinde bulunan istasyonumuz kükremek seviyesini enstantane şekilde kestirebiliyor ve değişimleri strateji edebiliyor. Bu sayede de seneler süresince buzulların eriyerek suların umman seviyesini ne genişliğinde yükselttiğini kestirim edebiliyoruz." biçiminde konuştu.

Selbesoğlu laflarını şu biçimde sürdürdü:

"Diğer istasyonda buradaki sistemdeki üzere kar seviyesini belirleme edebilecek tesisat mevcut. Bu donanımla gine GNSS sinyalleri kullanarak, GNSS sinyalinin onomatope özelliğinden faydalanarak orada da kar ve buz seviyesi daima izleniyor. Bu buz düzeyinin değiştirmek de gine global yurt değişikliğine ilişkin olarak, ısınmanın sonuçlarının izlenmesine ulama sağlıyor. İki yıllık veriler elimizde mevcut, onları almış bulunmaktayız. İki yıl düşüncesince elde ettiğimiz bu veriler ince ehemmiyetli bilgiler sunuyor. Ama bunun ötesi ve devamında derinlemesine seneler süresince alacağımız veriler yardımıyla yurt değişikliğine etken bulunan bu ehemmiyetli parametreleri elan manalı biçimde bilgelik hayatına sunabileceğiz."

Hava kalitesi istasyonları ile çevresel etkisinde bırakır ölçülüyor

Seferin Çevre Zabiti Atilla Yılmaz, "Ne genişliğinde ilaç alınsa da ilmî faaliyetlerin Antarktika’da çevresel etkilere hastalık olduğunu" tabir ederek şunlara dikkati çekti:

"Biz de seferlerimiz kapsamında lazım çalıştığımız alanda halihazırda kirleticilerin, gerekse bizlerden kaynaklananların seviyelerinin belirlenebilmesi düşüncesince icraat yürütüyoruz. Bu kere dahilinde 3 yurt kalitesi takdir istasyonu kurduk. Bu istasyonlardan tahsil edilen verilerle gemiden, karaya iktiran etmek düşüncesince tercih ettiğimiz teknelerden ve kamptan meydana gelen havadaki proton maddelerin seviyelerini belirleyeceğiz. Böylece bizlerden meydana gelen çevresel tesirleri elan dobra anlayarak, muhtemel tesirleri dökmek düşüncesince gelecekte elan şümullü tedbirler almaya çalışacağız."

Antarktika hayattaki en dobra gök ilmî bölge

Sefer katılımcısı, Mustafa Kemal Atatürk üniversitesi Astrofizik Araştırma ve Uygulama Merkezi Teknik Müdür Yardımcısı ve Astrofizikçi Dr. Onur Şatır ise albeni kalitesinin gök ilmî açıdan aşırı ehemmiyetli bulunduğunu tabir ederek, rasat muktedir olmak düşüncesince nitelikli müşterek gökyüzüne gerekseme bulunduğunu söyledi. Doğu Anadolu observatuvar projesinde Erzurum'da 4 metrelik müşterek gözlemci kurmakta olduklarını ve orada yapacakları çalışmanın müşterek benzerini toprak tarzı anlamında, gök ilmî albeni kalitesi yönünde Antarktika’da gerçekleştirmek istediklerini belirterek şu değerlendirmeyi yaptı:

"Antarktika projemizde de burada gökyüzünün gök ilmî açıdan ne genişliğinde ziyasız bulunduğunu atmosferin meteorolojik açıdan ne genişliğinde kesme bulunduğunu idrak etmek düşüncesince çalışıyoruz. Aynı sürede projemiz dahilinde müşterek de kozmik elektron detektörü ile uzaydan mevrut efdal enerjili parçaları kaydediyoruz ve sayıyoruz. Bu parçacıkların bizim açımızdan önemi, gök ilmî gözlemler yapıldığında elde edilmiş verilerde bu kozmik parçacıklar müşterek gürültü, istenmeyen data şekilde karşımıza çıkıyor.

Bunların ayıklanması düşüncesince kaydedilip nereden ne genişliğinde geldiklerinin bilinmesi gerekiyor. Astronomik açıdan Antarktika’nın aşırı iri müşterek önemi var. Antarktika hayattaki en dobra gök ilmî bölge. Kıtanın müşterek aşırı yerinde, efdal rakımlarda, döşenmemiş atmosferde, derinlemesine gecelerde gök ilmî gözlemler yapılabilmekte. Bu da müşterek astronomun isteyebileceği en asliye 3 şeydir. O sebepten dolayı memleketimiz yerine Antarktika’ya doğmak gök bilimi yönünde aşırı önemlidir."

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler