USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Antalya Diplomasi Forumu'nda Ortadoğu'daki asayiş sorunları ele alındı

Antalya Diplomasi Forumu 2022'de planlı "Ortadoğu'da Ortak Bir Zemin Arayışı" başlıklı panelde arsıulusal topluluğun Rusya'nın Ukrayna'ya saldırıları ışığındaki tartışmaları ve Ortadoğu'daki asayiş problemlerine bağlı gelişmeler ele alındı.

Antalya Diplomasi Forumu'nda Ortadoğu'daki asayiş sorunları ele alındı
12-03-2022 21:03
Kudüs

Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" yer aldığı ve Belek Turizm Bölgesi'ndeki NEST Kongre Merkezi'nde meydana gelen AFD'de "Ortadoğu'da Ortak Bir Zemin Arayışı" paneli düzenlendi.

Moderatörlüğünü gazeteci Ali Aslan'ın üstlendiği panele, Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib ve Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg katıldı.

Ortadoğu'da tarihsel, budunsal ve dini farklılıkları aşma potansiyeli bulunan indinde değiş ivmesi bulunmuş yer aldığı vurgulanan panelde, bu ivmeden istifadeyle, alanda kalımlı abra ve ülfet düşüncesince neler yapılabileceği ele alındı.

"Ukrayna krizinde topu topu evren bizim 70 senedir yapmamız engellenen şeyleri tekrarladı"

Filistin Dışişleri Bakanı Riyad el-Maliki, arsıulusal camianın Ukrayna düşüncesince sergilediği dayanışmanın Filistinlilerin karşılaşmış yer aldığı ihlaller dair görülmediği anlamında meydana getirilen değerlendirmelere ayraç etti.

Maliki, "Biz hala evren ülkelerinin çoğunun desteğini alıyoruz. Ancak Ukrayna'daki vaziyette 10 günde yaşananlar arsıulusal camianın dü yüzlülüğünü, tekme kalitesini ve istisnacılığını ortaya çıkardı. Ukrayna'ya başıboş aziz şeyler, yabancılar düşüncesince başıboş sayılmadı." dedi.

Maliki, şunları söyledi:

"Uluslararası Ceza Mahkemesi'ne çekmek gibi araştırı komitesi kurulmasını arzulamak düşüncesince Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'na, Güvenlik Konseyi'ne ve İnsan Hakları Konseyi'ne gitmeye çalıştığımızda bizlerden bunu yapmamamız istendi. Bize edisyon yapılmış oldu ayrıca bunu yaptığımız düşüncesince kınandık.

Ukrayna krizindeki 10 günde gördük ki topu topu evren bizim 70 senedir yapmamız engellenen şeyleri tekrarladı. Bu riya aşırı açıkça ve nettir. O nedenden inanıyorum ki demincek arsıulusal camianın gayrı meseleleri de baştan gözden nakil ve denk alışveriş zamanıdır."

İsrail ile normalleşme

Bazı Arap ülkelerinin İsrail ile normalleşme adımları atmasını da "hayal kırıklığı" alegori nitelendiren Filistinli Bakan, şu biçimde bitmeme etti:

"Normalleşme, İsrail askerlerinin Filistin, Lübnan ve Suriye topraklarından çekilmesinin peşi sıra gerçekleşmelidir, mükemmel tersi değil. İsrail güçleri hala Filistin ve Arap bölgelerini işgale bitmeme ederken, şayet cevapsız biçimde normalleşirsek, onları askerlerini imdi sonraları çekmeleri düşüncesince ne zorlayabilir? Eğer bunu indinde kayıt alegori sunarsak, 'sen çekilirsen normalleşiriz' dersek, o devir ihtimal İsrail bunu düşünücü ve ödemesi müstelzim indinde balya bulunduğunu görebilir. Ancak İsrailliler bu normalleşmeden kıvançlı kaldı. Araplarla cevapsız biçimde normalleşti ve böylece bunu, Filistin meselesinden bahsetmeden üstelik Araplarla normalleşebileceğinin katını alegori gösterdi."

İsrail Cumhurbaşkanının Türkiye ziyareti

Maliki, İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un 9-10 Mart'ta Türkiye'ye icra ettiği ziyarete bağlı indinde soruya, "Türkiye'nin İsrail ile alışılagelen ilişkilere cemaat olması fikrinin mantık olduğunu" cevabını verdi.

Türkiye'nin, Filistin halkının devletleşme hakkı dair "güçlü durduğuna ve en önde arazi aldığına" ayraç fail Filistinli Bakan, "(Bu ziyaretten) Hiçbir sıkıntı duymuyorum. Türkiye'nin İsrail ile alışılagelen ilişkilere cemaat olmasının, Türkiye'nin pozisyonunu değiştireceğine inanmıyorum. Bilakis, bu indinde ek balya sağlayacaktır. Çünkü bu Türkiye'nin İsrail ile diyaloğa girmesine, gerekseme şeklinde onu inandırma etmesine ve de bu mevzuda arabuluculuk yapmakta gösteriş oynamasına imkân sağlayacak. Bu nedenden buna müspet perspektiften bakıyoruz ve eleştirmiyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Irak'ın Rusya politikası

Irak Dışişleri Bakanı Fuad Hüseyin, BM Genel Kurulu'nda Rusya'nın Ukrayna'ya açmış yer aldığı savaşın kınanmasını içeren değişmeyen tasarısı düşüncesince meydana getirilen oylamada ülkesinin değişken oy kullanmasına değinerek, ayıplama adına "alternatiflerin" kullanılması icap ettiğini vurguladı.

Hüseyin, "İnsan haklarından bahsederken bunun cihanşümul bulunduğunu söylüyoruz. Ancak bazısı devletlerin bunu seçici kullandığını görüyoruz. Bunu arsıulusal siyasette yahut aut politikada kullandığını ve de kötüye kullanma ederek kullandığını görüyoruz. Bu indinde gerçek." dedi.

Iraklı Bakan, şu biçimde bitmeme etti:

"Ukrayna konusunda, sabık günlerde BM Genel Konseyi'nde meydana getirilen oylamada 35 gayrı diyar ile beraberce ayrımlı indinde davranış sergiledik. Irak halkı 50 senedir iç harp ve aut müdahalelerin kurbanı oldu. Dolayısıyla muharebeye gönül rahatlığı iktisap etmek bizim düşüncesince indinde prensip. Şiddet ve çatışmanın sorunları çözeceğine inanmıyoruz. Bu mevzuda Vaşington'la görüşmelerimizde de mücadelesi durdurması, bambaşka indinde yolu seçmesi ve müzakerelerde bulunması çağrısı yapmıştık.

Yani arsıulusal politikada hakeza indinde riya görüyoruz. Ama ayıplamak adına bire indinde sürede alternafimiz de olmalı. Savaşı kimin başlatmış yer aldığı illet başlattığından uydurma etmiyorum. Bu mevzuda üçüncü ortalık da gösteriş oynayabilir. Böylelikle mücadelesi durdurabilir ve musahabe yapabiliriz."

Ortadoğu'da BM kararlarının uygulanması

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdullah Buhabib de, Birleşmiş Milletler kararlarının Ortadoğu'da yaşanmış bulunan problemlerin çözümü düşüncesince uygulanmamasını eleştirerek, "Eğer BM kararlar alanda uygulanırsa sorunlar çözülür." dedi.

Buhabib, "Lübnan dair inanıyorum ki bizim üzerimize sakıt aşırı bilinçlilik var, fakat bu iri seviyede Ortadoğu'da barışın sağlanmasına da bağlı. Eğer 2402 mahdut BM sonucu uygulanırsa, şayet bazısı devletler Ortadoğu'daki devletlere negatif anlamda aut müdahalede bulunmayı bırakırsa Lübnan'da bizim de dava yaşamayacağımızı düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Lübnanlı Bakan, ülkesinde yaşanmış bulunan cazibe problemi ve finansal çöküntü konusunda, kendilerine alan yağı desteği sağlayıcı Irak'ın haricinde umumi alegori "yalnız bırakıldıklarına" ayraç ederek, "Çok sayıda dayanak noktası lafı aldık fakat esasen sıkıntılarımızı bekâr başımıza çekiyoruz." dedi.

"Bu indinde mevzi sarsıntısı ve tesirleri topu topu dünyada hissedilebilir"

Avusturya Dışişleri Bakanı Alexander Schallenberg de, Rusya'nın Ukrayna'ya açmış yer aldığı muharebeye bağlı ülkesinin konumuna ayraç ederek, "Ukrayna, Avusturya'nın en doğusundaki Viyana'ya ırak değil. Avusturya iri indinde diyar değil ve şimdiden devletimizde tahminî 2 milyon sığınmacı bulunuyor." niteleyerek konuştu.

"Bir diyar bambaşka indinde ülkeye vahşiyane saldırdı. Şu an sonuç etap kazalı indinde durumdayız. (Ukrayna savaşı) Son etap alıngan indinde durum. Bu indinde mevzi sarsıntısı ve tesirleri topu topu dünyada hissedilebilir." niteleyerek mütekellim Schallenberg, şu biçimde bitmeme etti:

"Uluslararası düzenin baştan dolayısıyla koyulmasına ihtiyacımız var. Bizim çekirdeksel bombamız yok. Bizim koruyan silahımız arsıulusal hukuktur. Bu nedenden aşırı çelimli indinde biçimde aksülamel gösteriyoruz. Tarafsız indinde diyar alegori hakeza çelimli teamül veriyoruz zira tanık olduğumuz şey, İkinci Dünya Savaşından sonraları düz yazı ettiğimiz düzenlilik mimarisini topu topu dünyada zılgıt ediyor."

Antalya Diplomasi Forumunun Rusya ve Ukrayna'nın dışişleri bakanları ortada diyaloğa döşeme hazırlamasından da övgüyle uydurma fail Avusturyalı Bakan, "Belirli diyalog alternatifleri açmış yer aldığı düşüncesince Türkiye hükümetine minnettarım." ifadelerini kullandı.




SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler