USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Antalya Diplomasi Forumu'nda 'Gıda Güvenliği ve Tarımın Dönüşümü' ele alındı

Antalya Diplomasi Forumu kapsamında "Gıda Güvenliği ve Tarımın Dönüşümü" mevzulu açık oturum gerçekleştirildi.

Antalya Diplomasi Forumu'nda 'Gıda Güvenliği ve Tarımın Dönüşümü' ele alındı
13-03-2022 13:42
Antalya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın himayelerinde ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ev sahipliğinde gerçekleştirilen, Anadolu Ajansının (AA) "Global İletişim Ortağı" bulunduğu Antalya Diplomasi Forumu (ADF) kapsamında "Gıda Güvenliği ve Tarımın Dönüşümü" mevzulu açık oturum düzenlendi.

TRT World sunucularından Andrea Sanke'nin moderatörlüğünü icra ettiği panele, Kosova Bölgesel Kalkınma Bakanı Fikrim Damka, Hint Okyanusu Kıyıları Birliği Genel Sekreteri Salman Al Farisi ve Zimbabve Dışişleri ve Uluslararası Ticaret Bakan Yardımcısı Dr. David Musabayana hatip kendisine katıldı.

Damka, besin güvenliğinin, enerjik ve metin müşterek dirim düşüncesince lüzumlu bulunduğunu vurgulayarak, "Dünyada, besin güvenliği veya gıdaya muvasala önemli. 2022'de hala gıdaya hem fiziki aynı zamanda hesaplı kendisine ulaşamadığımızı görüyoruz. Bunu müstevli devrinde gördük." dedi.

Gıda yetersizliğinin hayattaki kâffesi olumsuzluğu ortaya çıkardığını tamlayan Damka, Kosova ve Balkanlar'da besin güvenliği dair teessürat bulunduğunu dile getirdi.

Damka, "Kovid-19 salgınında müşterek şehir apayrı müşterek ülkeye derman caba vermezken gıdayı on paralık vermedi. Her şehir kişi geleceğini besin ilişkin eyitmek zorunda, bunu gerçekleştirmek düşüncesince tarıma kalkınmak zorunda." ifadesini kullandı.

Gençlerin tarıma yönlendirilmesi icap ettiğini vurgulayan Damka, Avrupa'da caba gıdada ehliyet düzeyinin ehliyetli olmadığını aktardı.

"Ekilebilir, dikilebilir araziler daralıyor"

Hint Okyanusu Kıyıları Birliği Genel Sekreteri Salman Al Farisi ise gıdanın dağıtımı düşüncesince tedbir ve akıllıca iblağ yollarının olması gerektiğine dikkati çekerek, "Değişen iklim, kalan insanoğlu sayısı, nüfus, çevredeki ruhsal gerilim besin güvenliği dair aşkın ehemmiyetli müşterek hasiyet yaratacak. Gıda güvenliği, hava değişikliğiyle de uyarlama içeriyor. Suyun yönetimi, arazilerin yönetimi ve gene tahılların, mamüllerin yönetimi konusu her insanın gereksinimleri düşüncesince gerekli." değerlendirmesinde bulundu.

"Ekilebilir, dikilebilir araziler daralıyor." ifadesini kullanan Farisi, besin ve besin güvenliğinin toptan müşterek külfet kendisine bitmeme ettiğini söyledi.

"Kötü eyyam düşüncesince artırım etmemiz gerekiyor"

Zimbabve Dışişleri ve Uluslararası Ticaret Bakan Yardımcısı Dr. David Musabayana da "Ben konuşmalarımı, çağcıl müşterek mottomuzla bitmeme ettireceğim. Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dediği 'Dünya beşten büyüktür' mottosuyla bitmeme ettireceğim. Bu mottoyu kişi evimize taşıyabilecek miyiz? Acaba gücün, yetkinin, kaynakların denktaş dağılımı mevcut mı? Kıtamız düşüncesince bu suali sorabiliriz." dedi.

Rusya-Ukrayna savaşıyla besin zincirinin kırılganlığının esasen ortaya çıktığına ayraç fail Musabayana, Afrika'nın enfrastrüktür eksikliğinden, Kovid-19 salgınından çevre gıdaya erişimlerinin az daha imkansızlaştığını ve besin fiyatlarının aşkın arttığını dile getirdi.

Musabayana, "Hükümetler kendisine üretimde çeşitliliği artırmamız, çirkin eyyam düşüncesince artırım etmemiz gerekiyor." dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler