USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinin İmamoğlu ile alakalı sonucu TBMM Genel Kurulunda tartışıldı

TBMM Genel Kurulunda, 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri esnasında açıklayan İmamoğlu ile alakalı murafaa sonucuna ilişkin, kol başkanvekilleri yerlerinden uydurma aldı.

Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinin İmamoğlu ile alakalı sonucu TBMM Genel Kurulunda tartışıldı
14-12-2022 21:08
TBMM

TBMM Genel Kurulunda 2023 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Teklifi'nin görüşmeleri esnasında açıklanan, Anadolu 7. Asliye Ceza Mahkemesinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Erkem İmamoğlu üstünde verdiği duruşma sonucuna ilişkin, takım başkanvekilleri yerlerinden lakırtı aldı.

İmamoğlu'nun yargılandığı "YSK üyelerine hakaret" davasında karar

CHP Grup Başkanvekili Özel, Yüksek Seçim Kurulu (YSK) üyelerine taşlama etmiş bulunduğu nedeni öne sürülerek oluşturulan davada İmamoğlu'na 2 sene 7 ay 15 çağ dam cezası ile siyasal haram getirildiğini, istinaf ve Yargıtay evresi bulunduğunu söyledi.

Özel, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı iken Siirt'te okumuş bulunduğu ortak şiirden çevre görevden alındığını ve iri ortak kıygınlık yaşadığını anlatım etti.

CHP'nin bu siyasal yasağın kaldırılması düşüncesince AK Parti ile Mecliste Anayasa'yı değiştirdiğini, deminden zamanı ortak paradoks bulunduğunu kaydeden hususi şöyleki bitmeme etti:

"Elbette ne sorumluluk eğeceğiz ne sorumluluk eğdireceğiz ne gözdağı edeceğiz. Ama CHP kendisine değme zeminde savaşım edeceğiz. Bir asıl var, FETÖ yargılamalar esnasında 12 Eylül'ü aratıyordu, sizinde FETÖ'nün yöntemlerini aratmadığınız söylenemez. Bu derece belirgin kumpaslar, bu derece 2 el 2, 4 edecek ortak gerçekliği, Ağrı Dağı denli ortak gerçekliği görmemek, okuduğunu anlamamak, lafı bağlamından kopararak 'Heyet biçiminde fariza yapıyorlar, ukubet veririz, men veririz.' diye, 'Onlara taşlama etti.' diye Süleyman Soylu ile polemiği YSK'nin üstünde almak, bunlar gün uğrunda verebileceğiniz yanıtlar değil. Biz gün uğrunda direniriz, haklılığımızı anlatırız, nite 13 bin oydan 860 bin oy farka kavim özlük iradesini başlangıç tacı değil alaşağı yapanları alaşağı ettiyse, haset gelir, bu kavim sandığa gider, bu haksızlığa, bu vicdansızlığa, bu kumpasçılığa yanıtını verir.

Ama siz geldiniz 20 sene evvela bu mağduriyetleri anlatarak bu milletin insafına, irfanına, vicdanına sığındınız; şimdi, irfansız, allahsız ve acımasız ortak halde size yapılanın mislini, bununla birlikte anca bazısı odaklar değil, fark işleye, planlaya tasarlaya, saraydan milimetrik planlarla yöneterek bu bir vaziyete getiriyorsunuz. Zulmünüz artsın ki sonunuz gelsin. Zulmünüz aşırı oldu, sonunuz yakındır."

"Halk egemenliği rafa kaldırılmıştır"

İYİ Parti Grup Başkanvekili Müsavat Dervişoğlu, her insanın değişmeyen beklediği ortak proses bulunduğunu belirterek "Aslında adaletli ortak değişmeyen da beklemiyorduk ancak tahsil edilen bu kaymakamlık kararıyla ahali egemenliği ilkesi, erk çeşidinden görüyoruz ki rafa kaldırılmıştır. Bugün hoppadak sayın İmamoğlu'na oy verenlerin yahut İstanbulluların değil, esasen tamamı yurttaşlarımızın hakkı ve hukuku çiğnenmiştir. Hak bilmez, ahbaplık tanımaz bu sisteme önümüzdeki önceki seçimde de sonuç verileceği hepsi çeşidinden dobra bilinmelidir. Orta yerde ortak kıygınlık lakırtı konusudur." değerlendirmesinde bulundu.

Dervişoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın hakeza ortak duruşma kararıyla siyasal haklarının elinden alındığını anlatım ederek intihap arifesinde, süreci şaibeli bir vaziyete getirecek duruşma kararlarına gönül rahatlığı olduklarını söyledi.

İstinaf ve temyiz yolu bulunduğunu bildiklerini özetleyen Dervişoğlu, "Ama bu değişmeyen yargıda vesayetin bitmeme ettiğinin ortak delili kendisine el erki ve ahbaplık tarihimize geçecektir. Kararın kıygın etmeye çalışmış bulunduğu şahısların nasıl biteceği önümüzdeki proses içinde de görülecektir." diye konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, kendisinin İstanbul saylav bulunduğunu anımsatarak duruşma kararıyla ait şunları söyledi:

"Bugün mahkemede mevdu bulunan hukuksuz, kaymakamlık mekanizmasıyla alakası olmayan, ağız ağıza demokratik siyasete ve halkın iradesine müteveccih aşırı belirgin ortak engelleme ve atak bulunan ortak karardır. Türkiye'de esasen kaymakamlık mekanizmasının ne derece tabi ve yönlü bulunduğunu gösteren, kaymakamlık mekanizmasının yürütmenin tahakkümü altında akım geçirmek mecburiyetinde bırakıldığı ortak devri yaşadığımızı yayınlayan aşırı ehemmiyetli ortak kip değişmeyen olmuştur. Aslında İstanbul halkının iradesi belirgin bariz çiğnenmiştir, İstanbul halkının iradesi belirgin bariz bulunmayan sayılmaktadır ve demokratik siyasete aşırı belirgin ortak müdahaledir."

Oluç, siyasal yasaklar kime veya ne partiye getirilirse getirilsen bildirme etmediklerini, sonucu banko tanımadıklarını, bildirme etmeyeceklerini belirtti.

"Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın durumundan ayrı ortak meseledir"

AK Parti Grup Başkanvekili Muhammet Emin Akbaşoğlu, İmamoğlu ve davaya ait meydana getirilen değerlendirmelere şöyleki cevap verdi:

"Anayasamızın 138. maddesine göre, görülebilmekte bulunan ortak sorun üstünde teşri meclisinde kaymakamlık yetkisinin kullanılmasıyla ait istifham sorulamaz, müzakere yapılmamaktadır yahut rastgele ortak beyanda bulunulamaz. Dolayısıyla burada kuvvetler ayrılığı prensibine uyarınca yasama, icra ve kaymakamlık erkleri birbirinden ayrıdır. Bağımsız ve etkisiz kaymakamlık özlük kararını verir. Bu sonucu sağlayan Türkiye Cumhuriyeti devletinin kaymakamlık organlarıdır."

Akbaşoğlu, kararın istinaf ve Yargıtay yolunun belirgin bulunduğunu ayraç ederek bunun dışındaki değerlendirmeleri akilane bulmadıklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın benzeşim ortak süreci yaşadığına değgin değerlendirmeler üstünde Akbaşoğlu şunları kaydetti:

"Cumhurbaşkanımıza, Genel Başkanımıza meydana getirilen atıflarla ait şurası anlatım geçirmek istiyorum ki; Siirt'te okumuş bulunduğu ortak şiirle ilişkilendirilerek değerlendirmeler yapıldı. Bu, Milli Eğitim Bakanlığının yayımlamış bulunduğu kitaplardaki Ziya Gökalp'in ortak şiirinin okunması münasebetiyle ortak sorun görülmüştü, bu ayrı ortak meseledir. Bununla ait ilişkilendirilmesi de akilane değildir ve sayın İmamoğlu'nun YSK üyelerine taşlama etmiş bulunduğu iddiasıyla ait meydana getirilen yargılamada ortak değişmeyen verilmiştir, bunun anayasa alternatifleri açıktır. Bu mevzuyla ait teşri meclisinde müzakere yapılamayacağını da anlatım geçirmek istiyorum."

Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç ise "Henüz mukannen ortak değişmeyen bulunmadığı açık, dört başı mamur milletvekillerimiz de, Grup Başkanvekillerimiz de Anayasa, Anayasa 138. maddeyi biliyorlar. Burada siyasal istimara yapmış oldu arkadaşlar." dedi.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3493+59
2Fenerbahçe3489+58
3Trabzonspor3355+13
4Başakşehir FK3452+7
5Beşiktaş3451+5
6Kasımpaşa3449-3
7Sivasspor3448-4
8Çaykur Rizespor3348-6
9Antalyaspor33450
10Alanyaspor3345-3
11Adana Demirspor3441+2
12Samsunspor3439-7
13MKE Ankaragücü3337-3
14Kayserispor3337-10
15Konyaspor3436-14
16Gaziantep FK3334-13
17Fatih Karagümrük3333-5
18Hatayspor3433-10
19Pendikspor3330-31
20İstanbulspor3316-35
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler