USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

'Amacımız sürdürülebilir bir dünya'

Sürdürülebilirlik Haftası özelinde açıklamalarda mevcut Prof. Dr. Nail Öztaş, “İnsanoğlunun öteki canlılarla barışık, onların mevcut olma, yaşayabilme hakkına azami kurda ilgi yayınlayan bir hayat biçimini ve mevcut olma biçimini kurması gerekiyor. Sürdürülebilirlik bunda

'Amacımız sürdürülebilir bir dünya'
24-09-2021 11:20

Birleşmiş Milletler (BM) üyesi devletler kabilinden 2030 sonuna derece ulaşılması maksut hedefleri içeren üniversal bir hareket çağrısı bulunan ‘Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları', Sürdürülebilirlik Haftası'yla baştan gündemde. İklim bilimcilerin icra ettiği uyarıların gerçekleşmeye başladığını tamlayan Prof. Dr. Nail Öztaş, “Son zamanlarda dünyada yaşadığımız zorluklar, problemler, teessürat 20 - 30 senedir bilgelik adamlarının aşkın yerinde bir canlandırma yaptığını bizlere gösterdi. 2024'den itibaren dünya çapında susuzlukların yaşanacağı, su seviyelerinin yükseleceği, ayrımsız anda birbirine benzeyen coğrafyalarda alevli kuraklıkla sellerin, su baskınlarının, baş döndürücü yağışların bir arada olabildiği denli bir ekip ön görüler etraflıca zamandır hava bilimciler, ekologlar, mekân bilimciler kabilinden yapılıyordu. Biz de bu 2 - 3 senedir yığın baskınlarını, kuraklıkları, yangınları ayrımsız anda görmeye başladık” dedi.

Prof. Dr. Nail Öztaş, laflarını şöyleki sürdürdü:
“İnsanoğlunun öteki canlılarla barışık, onların mevcut olma, yaşayabilme hakkına azami kurda uyanıklık yayınlayan bir yaşantı biçimini ve mevcut olma biçimini kurması gerekiyor. Sürdürülebilirlik bundan dolayı önemli. BM denli bir kuruluşun devir zamane meşruiyeti, işleyişi sorgulanabilen bir kuruluşun hakeza bir önceliği yatkın olması da hakkıyla aşkın kıymetli. Bizler de öteki canlıları düşünmeyi, gezegenimizi, doğacak nesilleri düşünmeyi ahlaki bir hata şekilde görüyoruz. Belki de Türkiye'de bir ilkiz ve ya öncülerden biriyiz. Bunu banko söyleyebilirim. Stratejik planında bu mevzuya değinmiş, sürdürülebilirliği namına yetişek ve araştırı önceliği şekilde belirlemiş bir üniversiteyiz.”

“Neden elan az tüketmemiz icap ettiğini anlamamız gerekiyor”
Sürdürülebilirlik düşüncesinin yerleşmesi gerektiğine aksan karşılayıcı İstanbul Gelişim Üniversitesi Rektör V. Prof. Dr. Öztaş, “Nasıl sürdürülebilir bir toplum, bir yaşantı biçimi, bir ekonomi, bir sosyal avlu kurgulanabilir, bir defa herkesin ayrımsız sayfaya, ayrımsız zihniyete, ayrımsız tutuma, ayrımsız tavra ehil olması ile bu mümkün. evvel bizim farkına varmamız gerekiyor. evvel global ısınmayı hastalık belli başlı bir derecenin altında tutmamız gerektiğini, hastalık dar plastikleri engellememiz gerektiğini, hastalık elan az tüketmemiz icap ettiğini anlamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.

“Amacımız sürdürülebilir bir dünya” diyen Prof. Öztaş, “Bunu biricik başına ferdiyetçi çabalarla sağlamanız beklenir değil. Mutlaka teşrikimesai yapmanız lazım. Bireysel kurda bilincimizi artıracak, ayrışık paydaşlarımızla eğitim, araştırma, topluma fariza dair beraberce ameliyat düzenliyoruz” halinde konuştu.

“İnsanoğlunun gereksinimleri bıkılmayan olmamalıdır, olamaz”

Prof. Dr. Nail Öztaş, konuşmasını şöyleki sürdürdü:
“İktisada antre kitaplarının tamamına yakınında antre cümlelerinden bir tanesi şudur; ‘İnsanların gereksinimleri sonsuzdur kaynakları ise kıttır.' Böyle bir tanımla sürdürülebilir bir tutum kurmanız beklenir değildir. Bu aşkın doymaz bir tanımdır. İnsanoğlunun gereksinimleri bıkılmayan olmamalıdır, olamaz. Daha aşkın satın aldığınızda elan aşkın tükettiğinizde elan aşkın yediğinizde elan aşkın giydiğinizde elan güzel bir hayatınız olmuyor. Çok elan sorunlu bir hayatınız oluyor.”

“İnsan kanaatli bir varlıktır”
İnsanın kanaatli bir servet bulunduğunu tabir fail Prof. Dr. Öztaş, “Amacımız sürdürülebilir bir dünya. Biz eksiksiz canlıları zat arzularımız isteklerimiz istikametinde namevcut ika hakkına ehil değiliz. Bu yevmiye yaşantı biçiminin oturtulması lazım. Bu insanın oydaş olması müstelzim aşkın acele bir konu. Bu açıdan yetişek çalışmaları, Ar-ge, topluma fariza çalışmaları, İGÜ Topluma Hizmet Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Aslıhan Güzin Selçuk önderliğinde çalışmalarına bitmeme ediyor” diye laflarını tamamladı.

Sürdürülebilirlik Haftası süresince darülfünun kabilinden meydana gelen etkinlikler ve eğitimlerle ilgilendiren meydana getirilen izah ise şu şekilde:
“İstanbul Gelişim Üniversitesi (İGÜ) Topluma Hizmet Koordinatörlüğü ‘Sürdürülebilirlik Haftası' kapsamında nice etkinliğe imza atıyor. Edirne Mimar Sinan Ortaokulu'na hususi öğrenciler düşüncesince 2 sayı derslik kurarak haftaya başlamış bulunan İstanbul Gelişim Üniversitesi Topluma Hizmet Koordinatörlüğü, Beylikdüzü Yaşam Vadisi'nde, Öğr. Gör. Tekmil Sezen Göksu ile Yürüyüş, Arş. Gör. Binnur Güldalı ile Nefes ve Farkındalık Eğitimi, Uzm. Diyetisyen Dilara Serarslan ile Sağlıklı Beslenme Eğitimi, Öğr. Görevlisi Nurcan Esin ile İlk Yardım Eğitimi düzenleniyor.

“Sürdürülebilirlik Haftası” kapsamında, İSTAÇ Atık Dönüşüm Atölyesi'nde Atıklardan Dönüşüm Atölyesi, Selma Sucu ile Eşya Dönüşüm Atölyesi, Emine Kuşçul ile Baskı Atölyesi, Öğr. Görevlisi İbrahim Levent Demirçakmak ile El Yapımı Erişte Yapım Atölyesi, Öğr. Görevlisi Murat Mutlu Tokay Ekşi Mayalı Ekmek Yapım Atölyesi, Trakya Tıbbi ve Aromatik Bitkiler ortağı Yunus Emre Erkli ile Tıbbi Bitkiler Atölyesi denli nice işlik emek vermesi da gerçekleştiriliyor.”

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3596+64
2Fenerbahçe3590+58
3Trabzonspor3558+13
4Başakşehir FK3555+10
5Beşiktaş3554+6
6Alanyaspor3549+3
7Kasımpaşa3549-6
8Çaykur Rizespor3549-7
9Sivasspor3548-9
10Antalyaspor3545-4
11Adana Demirspor3544+3
12Samsunspor3542-5
13Kayserispor3541-9
14MKE Ankaragücü3539-3
15Fatih Karagümrük3537-2
16Konyaspor3537-14
17Gaziantep FK3535-15
18Hatayspor3534-10
19Pendikspor3533-31
20İstanbulspor3516-42
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler