USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Dünya

Almanya'dan, Rusya'ya SWIFT'te kısıtlamalara yeşil ışık

Alman hükümeti, Rusya'ya, SWIFT dair engellemeler getirilmesine "engel olma tutumunu" değiştirerek, "hedefe müteveccih ve fonksiyonel kısıtlamalar" getirilmesinden yana bulunduğunu bildirdi.

Almanya'dan, Rusya'ya SWIFT'te kısıtlamalara yeşil ışık
27-02-2022 01:20
Berlin

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock ile Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı Robert Habeck, icra ettikleri kuma açıklamada, Rus bankalarına SWIFT'te engellemeler getirilmesinden yana olduklarını belirtti.

Bakanların açıklamasında "SWIFT'den ayrılmanın oluşturacağı zararları azaltmanın yollarını arıyor ve akıllıca kullanıcılarını etkileyecek biçimde elbette sınırlayacağımız dair çalışıyoruz. İhtiyacımız bulunan şey, SWIFT'in gayeye müteveccih ve fonksiyonel birlikte kısıtlaması." ifadelerine arazi verildi.

Rusya'nın Ukrayna’ya saldırmaya başlamasından sonraları Batılı devletlerin Moskova'ya dirlik açıkladıkları ek yaptırımların içinde, Rus bankalarını 200'den birlikte tomar ülkede 11 binden birlikte tomar dünyalık kurumu çeşidinden geçer SWIFT'ten emisyon ve Rusya'dan arsa yağı ve katıksız taş yağı lambası lambası kabilinden erke ithalatı ambargosu olmaması dikkati çekmiş, eleştiriler bu bölgeye kaymıştı.

İhtiyacı bulunan katıksız gazın yarısından fazlasını, incelmemiş petrolün yüzdelik 34'ünü ve taş kömürün yüzdelik 50'sinden fazlasını da Rusya'dan ithal fail Almanya ise "enerji tedariki ve gayrı hesaplı sonuçları" hasebiyle Rus bankalarına SWIFT'te kısıtlılık getirilmesi dair istemeyerek davranmıştı.

Almanya güzeşte sene Rusya’dan kısaca 20 bilyon ekü mesabesinde incelmemiş arsa yağı ve katıksız taş yağı lambası lambası ithal etti. Rusya, bunların ödemelerini SWIFT üstünden alıyor.

Almanya Maliye Bakanı Christian Lindner 22 Şubat’ta, Rus bankalarına SWIFT kısıtlamaları getirilmesi konusunda, "Almanya'nın bundan sonraları Rusya'dan taş yağı lambası lambası ve hammadde tedariki alamama riskinin faziletkâr bulunduğu anlamına gelir." ifadesini kullanmıştı.

Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Hebestreit de 25 Şubat’ta, Rusya’yı SWIFT'ten çıkarmanın Alman iş yaşamına negatif tesiri olacağını ve bunun aşırı birlikte tomar tedbir gerektireceğini söylemişti.

"Rus bankalarının SWIFT'ten çıkarılmasının bozukluk yaptırımlar zarfında arazi almadığına" bağlı soruya yanıt verici Hebestreit, "SWIFT'in askıya katılması beceri yerine kavi ve bire birlikte sürede Almanya’daki ifa sistemine ve Rusya ile iş karşıcı firmalar üstünde şişman ağırlık yapar. Bunun güzel hazırlanması lazım." ifadesini kullanmıştı.

Rusya, SWIFT'e dirlik SPFS'yi geliştirdi

Bu arada, Rus bankalarının SWIFT'ten dışlanmasını Rusya "savaşın ilanı sayacağını" belirtirken, bu yaptırımın, bankaları Rus dünyalık kurumlarıyla yaklaşan bağları bulunan ve Rusya’dan arsa yağı ve taş yağı lambası lambası ithalatı karşıcı Batılı devletler düşüncesince hesaplı birlikte maliyeti olabileceği kaydediliyor.

Analistler, Rus bankalarına SWIFT'te kısıtlılık getirilmesinin, Rusya’nın arsıulusal ticaretini negatif etkileyeceğini ve Rus şirketlerinin iş yapmasını zorlaştıracağını belirtiyor.

Rus bankalarının SWIFT'ten dışlanmasının Moskova'nın hemen Batı ile değil, nazari yerine hepsi devletlerle bulunan ticaretini de zayıflatacağını aktaran analistler, hasebiyle Rusya'ya dirlik SWIFT yaptırımının, yaptırımı uygulayıcı devletlerin ötesinde “bölge dışı” birlikte tesiri olacağına ayraç ediyor.

Rusya'nın SWIFT'i kullanamaması durumumda, saygınlık ihraç ve ithal etmesinin zorlaşacağı tabir ediliyor.

Öte yandan, Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov, 16 Şubat’ta, "Batılı ülkeler, Rusya’yı SWIFT’ten çıkarırlarsa, bilim iletimi düşüncesince değişik metodlar deneriz, SPFS (mali mesajlaşma sistemi) kabilinden yahut ödemeleri bavulla taşırız.” demişti.

SWIFT'ten çıkarılma riski hasebiyle Rusya, 2014'te SPFS'yi geliştirmeye başlamış, Aralık 2017'de kullanıma açmıştı.

SWIFT nedir?

SWIFT (Dünya Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Birliği), uç ötesi ödemeleri hızlandıran ve arsıulusal ticareti kolaylaştıran tehlikesiz birlikte mesajlaşma sistemi. 200'den birlikte tomar ülkede 11 binden birlikte tomar dünyalık kurumu çeşidinden kullanılıyor.

SWIFT, bankaların WhatsApp'ı yerine da biliniyor. 2020'de 140 trilyon dolarlık uç ötesi havalelerin yüzdelik 90'ından ilavesi SWIFT üstünden yapıldı. Bu, toptan karışık emlak içi hasılanın (GSYH) yüzdelik 152'sine balya geliyor.

Ödeme transferinde birlikte veznedar SWIFT eliyle apayrı birlikte bankaya ileti gönderiyor. Mesajda ödeyici ve alıcının isimleri, aritmetik numaraları ve bankaların kodları arazi alıyor.

SPFS’ye eklenmiş bulunan emlak sayısı artarsa ve SWIFT’e gayrı ürünler ortaya çıkarsa, Amerika dolarının "dünyanın ehemmiyetli tavsiye mektubu saygınlık birimi" yerine üstünlüğünü de tehlikeye atabileceği öne sürülüyor.

Öte yandan, ABD’nin Rus bankalarını SWIFT'ten boşaltmak dair “hızlı” olmamasının birlikte nedeni de hükümran bulunduğu dolar ağırlıklı toptan sistemin istikrarına dokunca gelmesini engel olmak bulunduğu değerlendiriliyor.


SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
ÇOK OKUNANLAR
KÖŞE YAZARLARI TÜMÜ
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
E-GAZETE TÜMÜ
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45
GÜNÜN KARİKATÜRÜ TÜMÜ
Eski Günler